Βρήκαν τα οστά της όμορφης δολοφόνου Τες των Ντ' Ύρμπερβιλ

2

Αρχαιολόγοι υποθέτουν πως λείψανα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα ανήκουν πιθανά σε μία γυναίκα της οποίας η εκτέλεση επηρέασε βαθύτατα τον συγγραφέα Τόμας Χάρντι, και ενέπνευσε μία από τις πιο αγαπημένες ηρωίδες του, την Τες των Ντ'Ύρμπερβιλ.

Σε ανασκαφή στην φυλακή του Ντόρτσεστερ στο Ντόρσετ, όπου ο δεκαεξάχρονος Χάρντι παρακολούθησε τον δημόσιο απαγχονισμό της Μάρθα Μπράουν αφού καταδικάστηκε για τον φόνο του βίαιου συζύγου της, ανακαλύφθηκαν οστά που πυροδότησαν εικασίες λογοτεχνικού ενδιαφέροντος. 

 

Λείψανα, καθώς κι ένα κρανίο βρέθηκαν στην φυλακή που έκλεισε τις πόρτες της το 2013 για τελευταία φορά ώστε να δώσει την θέση της σε ένα οικιστικό συγκρότημα. Η ανακάλυψη έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των θαυμαστών του Χάρντι, οι οποίοι πιστεύουν ότι τα οστά πιθάνα ανήκουν στην Μπράουν, η οποία ενέπνευσε στον συγγραφέα τον θλιβερό θάνατο της Τες. Εξέφρασαν μάλιστα την επιθυμία τους να πραγματοποιηθούν μελέτες και εξετάσεις προκειμένου να ταυτοποιηθεί σε ποιον/ποια ανήκουν και να ταφούν πριν ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανέγερση 190 κατοικιών και εμπορικών καταστημάτων και γραφείων. 

Ο Νικ Γκίλμπυ, κινηματογραφιστής, λάτρης του Χάρντι και κάτοικος του Ντόρσετ λέει: "Δεν θεωρώ δύσκολο να ταυτοποιηθεί αν τα λείψανα αυτά ανήκουν σε γυναίκα. Αν ναι, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι ανήκουν στην Μάρθα." 

Πρότεινε την πλήρη διερεύνηση του οικοπέδου της φυλακής. "Πιστεύω πως πρέπει να διεξαχθούν αρχαιολογικές έρευνες στον χώρο των φυλακών ώστε τυχόν λείψανα να ανασκαφούν, και να ταφούν όπως θα έπρεπε. Η Μάρθα είναι σημαντική ιστορική φιγούρα λόγω της σύνδεσης της με τον Χάρντι." 

Βρήκαν τα οστά της όμορφης δολοφόνου Τες των Ντ' Ύρμπερβιλ Facebook Twitter
Το χειρόγραφο της Τες των Ντ'Ύρμπερβιλ Φωτογραφία: 12174/The British Library

Λείψανα, καθώς κι ένα κρανίο βρέθηκαν στην φυλακή που έκλεισε τις πόρτες της το 2013 για τελευταία φορά ώστε να δώσει την θέση της σε ένα οικιστικό συγκρότημα. Η ανακάλυψη έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των θαυμαστών του Χάρντι, οι οποίοι πιστεύουν ότι τα οστά πιθάνα ανήκουν στην Μπράουν, η οποία ενέπνευσε στον συγγραφέα τον θλιβερό θάνατο της Τες.

Ο Τόμας Χάρντι ήταν ένας από τους 4.000 ανθρώπους που παρέστησαν στον απαγχονισμό της Μπράουν τον Αύγουστο του 1856. Ήταν ένα γεγονός που σημάδευσε την ζωή και το έργο του. Έπειτα από εβδομήντα χρόνια σε μια επιστολή σε μία φίη, την Λαίδη Χέστερ Πίννυ, εκφράζοντας ντροπή για την παρουσία του εκεί, προσθέτοντας: "Η μόνη μου δικαιολογία είναι το νεαρό της ηλικίας μου και το ότι βρέθηκα στην πόλη για άλλους λόγους."  

Ωστόσο δεν αντιστέκεται στην περιγραφή του απαγχονισμού με κάθε λεπτομέρεια. "Θυμάμαι πως φαινόταν η λεπτή της σιλουέτα στον ουρανό, όπως κρεμόταν μέσα στο ψιλόβροχο και πως το σφιχτό μαύρο μεταξωτό φόρεμα περιέγραφε την μορφή της καθώς διέγραφε ένα ημικύκλιο σαν εκκρεμές."  

Το μυθιστόρημα Τες των Ντ' Ύρμπερβιλ εκδόθηκε το 1891. Υπάρχουν κάποιες επιφανειακές ομοιότητες ανάμεσα στη Τες και την Μπράουν: και οι δύο γυναίκες εκτελέστηκαν για την δολοφονία ανδρών που τις είχαν αδικήσει κατά κάποιον τρόπο. Η Τες μαχαιρώνει τον Άλεκ Ντ'Υρμπερβιλ, τον ενορχηστρωτή της πτώσης της. Η Μπράουν καταδικάσθηκε για την δολοφονία του συζύγου της με τσεκούρι, παρότι επέμεινε στην αθωότητα της.

 

Στο βιβλίο του ο Χάρντι δεν περιγράφει τον θάνατο της Τες λεπτομερώς. Αντιθέτως, αφηγείται πως δύο παριστάμενοι παρατηρούν σ' έναν πύργο να στήνεται ένα ψηλό κοντάρι. "Λίγα λεπτά αφού το ρολόι σήμανε την ώρα κάτι μετακινήθηκε αργά επάνω στο κοντάρι και με τον αέρα ξετυλίχθηκε. Ήταν μια μαύρη σημαία. Η δικαιοσύνη είχε αποδοθεί."

Σε χειρόγραφες σημειώσεις των συζητήσεών της με τον Χάρντι, η Λάιδη Πίννυ περιγράφει το πώς αναφερόταν στην Τες και την Μαρθα. "Η συμπόνια τους για τις δυστυχισμένες αυτές γυναίκες ήταν εκπληκτική." έγραφε.  

Βρήκαν τα οστά της όμορφης δολοφόνου Τες των Ντ' Ύρμπερβιλ Facebook Twitter
Η Μάρθα Μπράουν εκτελέστηκε στην φυλακή του Ντόρτσεστερ το 1856. Τον απαγχονισμό της παρακολούθησε ο έφηβος Τόμας Χάρντι. Φωτογραφία: Rex/Shutterstock

Η κατασκευαστική εταιρεία Developer City & Country έχει υποβάλλει αίτηση για πολεοδομική άδεια για το οικόπεδο της φυλακής. Ως μέρος του έργου, η εταιρεία ζήτησε μια αρχαιολογική μελέτη. Στην έκθεσή τους οι αρχαιολόγοι αναφέρουν πως τα λείψανα βρέθηκαν εκτός καθαγιασμένου εδάφους προσθέτοντας ότι "Είναι γνωστό πως η ταφή των εκτελεσθέντων πραγματοποιούνταν εκτός καθαγιασμένου εδάφους από το 1830 κι έπειτα, συνεπώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να ανήκουν σε εκτελεσθέντα."    

"Η πρόθεση είναι τυχόν ανθρώπινα λείψανα που θα μετακινηθούν λόγω των οικοδομικών εργασιών, να καταγραφούν ως πρέπει και να μεταφερθούν με σκοπό να ταφούν ξανά έπειτα από την κατάλληλη αξιολόγηση και ανάλυση."  


Ο Μάϊκ Νίξον, γραμματέας της Εταιρείας Τόμας Χάρντι, είπε πως θα πρέπει ερευνηθεί περαιτέρω ο χώρος πριν την έναρξη των εργασιών. "Είναι γνωστό ότι ο Χάρντι συγκέντρωνε εμπειρίες και τις χρησιμοποιούσε μετά από δεκαετίες. Όταν έγραψε την Τες είμαι βέβαιος ότι είχε την Μάρθα Μπράουν κατά νου. Πιστεύουμε ότι τα λείψανα θα πρέπει να τύχουν σεβασμού, σε όποιον κι αν ανήκουν, ωστόσο θα ήταν καλό, αν αποδειχθεί ότι είναι της Μάρθα."

Ο εκπρόσωπος της εφορίας αρχαιοτήτων Κότσγουολντ, η οποία διεξήγαγε την ανασκαφή δήλωσε "Στην παρούσα φάση δεν είναι δυνάτον να καθορισθεί το φύλο των λειψάνων καθώς δεν έχουν αφαιρεθεί ώστε να καταγραφούν και να αναλυθούν."

Στοιχεία από την Guardian

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Αγαπητέ/ή ΑΑΑΑΑ,Έχω την εντύπωση ότι ο Cat Stevens το τραγούδι που αναφέρεις το έγραψε, το 1970, για τη μέχρι τότε φιλενάδα του Αμερικανίδα Patti D'Arbanville. Καμιά σχέση με την εκτελεσθείσα που αναφέρει το άρθρο.