Μπορούν τα μικρά διαλείμματα για καφεδάκι να κάνουν τη διαφορά στη ζωή μας, να μας κάνουν να δούμε τη δουλειά μας με άλλο μάτι (ειδικά, αν δεν την λατρεύουμε, ακριβώς);
Στη Σουηδία, της οποίας οι εργαζόμενοι εμφανίζονται ανάμεσα στους πιο χαλαρούς του πλανήτη, το μυστικό για την εργασιακά ευτυχία είναι μία λεξούλα με 4 γράμματα: fika.
Αστείο; Για εμάς μπορεί, αλλά για εκείνους είναι κάτι περισσότερο από ουσιαστικό και ρήμα ταυτοχρόνως, προέρχεται από τη σουηδική λέξη για τον καφέ και είναι εθνική εμμονή για τους κατοίκους της χώρας που έρχεται τρίτη στην κατανάλωση καφέ παγκοσμίως...
Τι σημαίνει, όμως, fika; Το σουηδικό διάλειμμα σημαίνει και πρόκειται για ένα break, κατά τη διάρκεια του οποίου αφήνεις τη δουλειά πίσω σου. Το πρώτο διαλειμματάκι οι Σουηδοί το κάνουν εκεί γύρω στις 10 το πρωί και το δεύτερο γύρω στις 3 το μεσημέρι και είναι μια ιερή ευκαιρία – και συνάμα τελετουργικό – χαλάρωσης. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να πιει κανείς καφέ, ας είναι και τσάι, αλλά σίγουρα σταματά να δουλεύει. Οι Σουηδοί όλο αυτό το τελετουργικό το θεωρούν ως τον μόνο τρόπο για να αντέξει κανείς μία σύσκεψη ακόμη ή αρκετές ώρες στη δουλειά. Το κλειδί είναι μία σοβαρή παύση μέσα στη μέρα.
«Είναι η στιγμή που κάνεις ένα διάλειμμα, συχνά με ένα φλιτζάνι καφέ ή ένα τσάι και κάτι νόστιμο, ένα κουλουράκι, ένα γλυκάκι από δίπλα», εξηγεί η Anna Brones, μία από τις συγγραφείς του βιβλίου Fika: The Art of The Swedish Coffee Break.
Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί, υπάρχει διαφορά στην κουλτούρα του καφέ μεταξύ Αμερικανών και Σουηδών. Για τους μεν είναι ένα διάλειμμα για να γεμίσουν τον οργανισμό τους με ένα… επιταχυντικό καύσιμο και να συνεχίσουν να τρέχουν και για τους δε είναι μία στιγμή, κατά την οποία σταματούν τα πάντα και απολαμβάνει κάποιος τη στιγμή του. Να κάτι, για το οποίο σχεδόν ντρεπόμαστε, λέει η ίδια, τονίζοντας ότι στη σύγχρονη εξαντλητικών ρυθμών ζωή, αναζητούμε μία δικαιολογία για να σταματήσουμε λίγο τη σκληρή δουλειά.
«Το διάλειμμα fika που κάνουμε δύο, μπορεί και τρεις τη μέρα μας κάνει πιο παραγωγικούς και πιο ικανούς στη δουλειά μας», συμπληρώνει ο Lars Åkerlund, ο οποίος άνοιξε τη δική του αλυσίδα σουηδικών καφέ στη Νέα Υόρκη και την ονόμασε ακριβώς με τη λέξη του σωτήριου τελετουργικού των Σουηδών.
Ο Σουηδός επιχειρηματίας εξηγεί ότι ο ίδιος και η γυναίκα του σκέφτηκαν να κάνουν… εξαγωγή αυτής της σουηδικής παράδοσης και όταν συνειδητοποίησαν πως ζει ο κόσμος στη Νέα Υόρκη, μετά από μία επίσκεψη τους.
«Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι κάνουν διάλειμμα από τη δουλειά τους, δεν παράγουν λιγότερο. Κάνουν ακριβώς το αντίθετο: αυξάνουν την επάρκεια και την παραγωγικότητα τους, με το να απομακρύνονται για λίγο από το εργασιακό περιβάλλον»
«Όλοι έτρεχαν, δεν υπήρχε στιγμή ηρεμίας. Και εκεί σκέφτηκα ότι το fika θα είχε μεγάλη επιτυχία εδώ», εξηγεί ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας καφέ.
Κι αν αυτό δεν είναι αρκετό, ας σημειωθεί ότι σε έρευνα του 2010 είχε διαπιστωθεί ότι οι Σουηδοί εργαζόμενοι είναι οι λιγότερο αγχωμένοι παγκοσμίως και φυσικά αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα fika διαλείμματα τους, αλλά με το γεγονός ότι εργάζονται 6ωρο, ότι μόνο το 1% του πληθυσμού δουλεύει υπερωρίες και ότι όλα αυτά τους επιτρέπουν να είναι απείρως πιο παραγωγικοί (και φυσικά καλο-ζωισμένοι, καλο-κοιμισμένοι και γι’ αυτό ευτυχισμένοι).
Επ’ αυτού η καθηγήτρια του Linkoping University της Σουηδίας, Viveka Adelsward έχει να προσθέσει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία: «Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι κάνουν διάλειμμα από τη δουλειά τους, δεν παράγουν λιγότερο. Κάνουν ακριβώς το αντίθετο: αυξάνουν την επάρκεια και την παραγωγικότητα τους, με το να απομακρύνονται για λίγο από το εργασιακό περιβάλλον», λέει η Adelsward. Η συγκεκριμένη καθηγήτρια, η οποία με τις παρατηρήσεις της το 2014 υποστήριξε μία ευρεία έρευνα του πανεπιστημίου του Στάνφορντ για την παραγωγικότητα και για το κατά πόσο οι 50 ώρες εργασίας την εβδομάδα έχουν τελικά αποτέλεσμα…
Στοιχεία από το Quatrz
σχόλια