Fika: Αυτή η λεξούλα είναι το κλειδί της ευτυχίας των Σουηδών

Fika: Αυτή η λεξούλα είναι το κλειδί της ευτυχίας των Σουηδών Facebook Twitter
Το πρώτο διαλειμματάκι οι Σουηδοί το κάνουν εκεί γύρω στις 10 το πρωί και το δεύτερο γύρω στις 3 το μεσημέρι και είναι μια ιερή ευκαιρία – και συνάμα τελετουργικό – χαλάρωσης. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να πιει κανείς καφέ, ας είναι και τσάι, αλλά σίγουρα σταματά να δουλεύει.
6

Fika: Αυτή η λεξούλα είναι το κλειδί της ευτυχίας των Σουηδών Facebook Twitter
Οι κυρίες κάνουν... fika και -ναι - η λέξη ακούγεται αστεία, αλλά τα οφέλη του τελετουργικού είναι τεράστια

 

Μπορούν τα μικρά διαλείμματα για καφεδάκι να κάνουν τη διαφορά στη ζωή μας, να μας κάνουν να δούμε τη δουλειά μας με άλλο μάτι (ειδικά, αν δεν την λατρεύουμε, ακριβώς);

Στη Σουηδία, της οποίας οι εργαζόμενοι εμφανίζονται ανάμεσα στους πιο χαλαρούς του πλανήτη, το μυστικό για την εργασιακά ευτυχία είναι μία λεξούλα με 4 γράμματα: fika.

Αστείο; Για εμάς μπορεί, αλλά για εκείνους είναι κάτι περισσότερο από ουσιαστικό και ρήμα ταυτοχρόνως, προέρχεται από τη σουηδική λέξη για τον καφέ και είναι εθνική εμμονή για τους κατοίκους της χώρας που έρχεται τρίτη στην κατανάλωση καφέ παγκοσμίως...

Τι σημαίνει, όμως, fika; Το σουηδικό διάλειμμα σημαίνει και πρόκειται για ένα break, κατά τη διάρκεια του οποίου αφήνεις τη δουλειά πίσω σου. Το πρώτο διαλειμματάκι οι Σουηδοί το κάνουν εκεί γύρω στις 10 το πρωί και το δεύτερο γύρω στις 3 το μεσημέρι και είναι μια ιερή ευκαιρία – και συνάμα τελετουργικό – χαλάρωσης. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να πιει κανείς καφέ, ας είναι και τσάι, αλλά σίγουρα σταματά να δουλεύει. Οι Σουηδοί όλο αυτό το τελετουργικό το θεωρούν ως τον μόνο τρόπο για να αντέξει κανείς μία σύσκεψη ακόμη ή αρκετές ώρες στη δουλειά. Το κλειδί είναι μία σοβαρή παύση μέσα στη μέρα.

«Είναι η στιγμή που κάνεις ένα διάλειμμα, συχνά με ένα φλιτζάνι καφέ ή ένα τσάι και κάτι νόστιμο, ένα κουλουράκι, ένα γλυκάκι από δίπλα», εξηγεί η Anna Brones, μία από τις συγγραφείς του βιβλίου Fika: The Art of The Swedish Coffee Break.

 

Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί, υπάρχει διαφορά στην κουλτούρα του καφέ μεταξύ Αμερικανών και Σουηδών. Για τους μεν είναι ένα διάλειμμα για να γεμίσουν τον οργανισμό τους με ένα… επιταχυντικό καύσιμο και να συνεχίσουν να τρέχουν και για τους δε είναι μία στιγμή, κατά την οποία σταματούν τα πάντα και απολαμβάνει κάποιος τη στιγμή του.  Να κάτι, για το οποίο σχεδόν ντρεπόμαστε, λέει η ίδια, τονίζοντας ότι στη σύγχρονη εξαντλητικών ρυθμών ζωή, αναζητούμε μία δικαιολογία για να σταματήσουμε λίγο τη σκληρή δουλειά.

«Το διάλειμμα fika που κάνουμε δύο, μπορεί και τρεις τη μέρα μας κάνει πιο παραγωγικούς και πιο ικανούς στη δουλειά μας», συμπληρώνει ο Lars Åkerlund, ο οποίος άνοιξε τη δική του αλυσίδα σουηδικών καφέ στη Νέα Υόρκη και την ονόμασε ακριβώς με τη λέξη του σωτήριου τελετουργικού των Σουηδών.

Ο Σουηδός επιχειρηματίας εξηγεί ότι ο ίδιος και η γυναίκα του σκέφτηκαν να κάνουν… εξαγωγή αυτής της σουηδικής παράδοσης και όταν συνειδητοποίησαν πως ζει ο κόσμος στη Νέα Υόρκη, μετά από μία επίσκεψη τους.

«Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι κάνουν διάλειμμα από τη δουλειά τους, δεν παράγουν λιγότερο. Κάνουν ακριβώς το αντίθετο: αυξάνουν την επάρκεια και την παραγωγικότητα τους, με το να απομακρύνονται για λίγο από το εργασιακό περιβάλλον»

«Όλοι έτρεχαν, δεν υπήρχε στιγμή ηρεμίας. Και εκεί σκέφτηκα ότι το fika θα είχε μεγάλη επιτυχία εδώ», εξηγεί ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας καφέ.

Κι αν αυτό δεν είναι αρκετό, ας σημειωθεί ότι σε έρευνα του 2010 είχε διαπιστωθεί ότι οι Σουηδοί εργαζόμενοι είναι οι λιγότερο αγχωμένοι παγκοσμίως και φυσικά αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα fika διαλείμματα τους, αλλά με το γεγονός ότι εργάζονται 6ωρο, ότι μόνο το 1% του πληθυσμού δουλεύει υπερωρίες και ότι όλα αυτά τους επιτρέπουν να είναι απείρως πιο παραγωγικοί (και φυσικά καλο-ζωισμένοι, καλο-κοιμισμένοι και γι’ αυτό ευτυχισμένοι).

Fika paus nr 2. #fika

A photo posted by monica (@silversmide) on

Επ’ αυτού η καθηγήτρια του Linkoping University της Σουηδίας, Viveka Adelsward έχει να προσθέσει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία: «Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι κάνουν διάλειμμα από τη δουλειά τους, δεν παράγουν λιγότερο. Κάνουν ακριβώς το αντίθετο: αυξάνουν την επάρκεια και την παραγωγικότητα τους, με το να απομακρύνονται για λίγο από το εργασιακό περιβάλλον», λέει η Adelsward. Η συγκεκριμένη καθηγήτρια, η οποία με τις παρατηρήσεις της το 2014 υποστήριξε μία ευρεία έρευνα του πανεπιστημίου του Στάνφορντ για την παραγωγικότητα και για το κατά πόσο οι 50 ώρες εργασίας την εβδομάδα έχουν τελικά αποτέλεσμα… 

Στοιχεία από το Quatrz

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
Να προσθεσω οτι η Σουηδια ειναι απο τις χωρες με την μεγαλυτερη καταναλωση καφε ανα ατομο αλλα παρ'ολα αυτα ο καφες τους στα περισσοτερα μερη ειναι μετριος προς κακος (για τον espresso λεω). Καμια σχεση με τον καφε στις Μεσογειακες χωρες.Επισης παρ'ολο που το αρθρο αναφερει οτι δεν ειναι σαν τους Αμερικανους στον καφε, εχουν αλυσιδες καφε (Espresso House) σε στυλ Starbucks σε καθε 100 μετρα.
Στη δουλειά μου έχουμε συμφωνήσει με τους συναδέλφους που κάνω παρέα να μην μιλάμε καθόλου για θέματα της δουλειάς την ώρα του φαγητού. Βγαίνουμε εκτός εταιρίας, συνήθως κάπου κοντά για τουλάχιστον μισή ώρα. Είναι πολύ χαλαρωτικό και με γεμίζει ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας. Στην κουζίνα υπάρχουν κάθε μέρα εφημερίδες και περιοδικά και συνήθως κάνω ένα coffee break το απόγευμα ξεφυλλίζοντας. Όταν δούλευα στην Ελλάδα δεν υπήρχαν τέτοια πράγματα.΄Φαγητό, καφές, όλα πάνω από ένα πληκτρολόγιο και το τηλέφωνο να χτυπάει
..fika και μεταξωτές κορδέλες...!..στη ΣαΛονίκη, πάντως, κάνουμε διάΛειμμα ανάμεσα στον καφέ και για λίγη δουΛειά. Χρειάζεται και αυτή!...http://cdn.yupiii.gr/images/resized/icemax_620_b41d267376144f0bf74446a349cef6a1.jpg..και για να μιλήσω και λίγο σοβαρά, δεν νομίζω είναι πως είναι μόνο θέμα καθημερινής διαδικασίας και μόνο των Σουηδών. Κάθε χώρα ή σχεδόν κάθε χώρα έχει τον δικό της τρόπο με ή χωρίς ονομασία προέλευσης...Όσο αφορά τον Σουηδό επιχειρηματία Lars Åkerlund ο όποιος άνοιξε καφέ "Fika" (αλυσίδα μάλιστα...), στην Νέα Υόρκη με τους φρενήρεις ρυθμούς αυτής της πόλης (σήμα κατατεθέν της...) και -κυρίως- με την εντελώς διαφορετική κουλτούρα και ιδιοσυγκρασία των Αμερικάνων από αυτή των Ευρωπαίων, την αναφορά σε αυτόν ως παράδειγμά την βρίσκω άστοχη. Και αμφιβάλω αν θα πετύχει όσο αφορά την... χαλάρωση.....ένα καφεδάκι ευχαρίστως. Για χαλάρωση δεν...Cafe Lefkos Pyrgos, Αστόρια/Νέα Υόρκη:http://s.kathimerini.gr/resources/2015-01/astoria2-thumb-large.jpg
Οι Σουηδοί δουλεύουν 8ωρα, όχι 6ωρα.Μάλιστα, το κανονικό ωράριο στις περισσότερες εταιρείες είναι 09.00 - 18.00 λόγω του μεγάλου διαλείμματος για μεσημεριανό φαγητό. Συνήθως οι υποχρεωτικές ώρες γραφείου για κάποιον με πλήρη εργασία είναι 09.00 - 16.00.
Δεν ισχυεί το 6ωρο (δοκιμαστικά κ σε πολύ λίγα επαγγέλματα) & το πότε κ αν θα γίνουν διαλείμματα είναι σχετικό.Ισχυεί βεβαια ότι είναι κάτι σχεδόν απαραίτητο για την καθημερινότητα τους.