Fika: Αυτή η λεξούλα είναι το κλειδί της ευτυχίας των Σουηδών

Fika: Αυτή η λεξούλα είναι το κλειδί της ευτυχίας των Σουηδών Facebook Twitter
Το πρώτο διαλειμματάκι οι Σουηδοί το κάνουν εκεί γύρω στις 10 το πρωί και το δεύτερο γύρω στις 3 το μεσημέρι και είναι μια ιερή ευκαιρία – και συνάμα τελετουργικό – χαλάρωσης. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να πιει κανείς καφέ, ας είναι και τσάι, αλλά σίγουρα σταματά να δουλεύει.
6

Fika: Αυτή η λεξούλα είναι το κλειδί της ευτυχίας των Σουηδών Facebook Twitter
Οι κυρίες κάνουν... fika και -ναι - η λέξη ακούγεται αστεία, αλλά τα οφέλη του τελετουργικού είναι τεράστια

 

Μπορούν τα μικρά διαλείμματα για καφεδάκι να κάνουν τη διαφορά στη ζωή μας, να μας κάνουν να δούμε τη δουλειά μας με άλλο μάτι (ειδικά, αν δεν την λατρεύουμε, ακριβώς);

Στη Σουηδία, της οποίας οι εργαζόμενοι εμφανίζονται ανάμεσα στους πιο χαλαρούς του πλανήτη, το μυστικό για την εργασιακά ευτυχία είναι μία λεξούλα με 4 γράμματα: fika.

Αστείο; Για εμάς μπορεί, αλλά για εκείνους είναι κάτι περισσότερο από ουσιαστικό και ρήμα ταυτοχρόνως, προέρχεται από τη σουηδική λέξη για τον καφέ και είναι εθνική εμμονή για τους κατοίκους της χώρας που έρχεται τρίτη στην κατανάλωση καφέ παγκοσμίως...

Τι σημαίνει, όμως, fika; Το σουηδικό διάλειμμα σημαίνει και πρόκειται για ένα break, κατά τη διάρκεια του οποίου αφήνεις τη δουλειά πίσω σου. Το πρώτο διαλειμματάκι οι Σουηδοί το κάνουν εκεί γύρω στις 10 το πρωί και το δεύτερο γύρω στις 3 το μεσημέρι και είναι μια ιερή ευκαιρία – και συνάμα τελετουργικό – χαλάρωσης. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να πιει κανείς καφέ, ας είναι και τσάι, αλλά σίγουρα σταματά να δουλεύει. Οι Σουηδοί όλο αυτό το τελετουργικό το θεωρούν ως τον μόνο τρόπο για να αντέξει κανείς μία σύσκεψη ακόμη ή αρκετές ώρες στη δουλειά. Το κλειδί είναι μία σοβαρή παύση μέσα στη μέρα.

«Είναι η στιγμή που κάνεις ένα διάλειμμα, συχνά με ένα φλιτζάνι καφέ ή ένα τσάι και κάτι νόστιμο, ένα κουλουράκι, ένα γλυκάκι από δίπλα», εξηγεί η Anna Brones, μία από τις συγγραφείς του βιβλίου Fika: The Art of The Swedish Coffee Break.

 

Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί, υπάρχει διαφορά στην κουλτούρα του καφέ μεταξύ Αμερικανών και Σουηδών. Για τους μεν είναι ένα διάλειμμα για να γεμίσουν τον οργανισμό τους με ένα… επιταχυντικό καύσιμο και να συνεχίσουν να τρέχουν και για τους δε είναι μία στιγμή, κατά την οποία σταματούν τα πάντα και απολαμβάνει κάποιος τη στιγμή του.  Να κάτι, για το οποίο σχεδόν ντρεπόμαστε, λέει η ίδια, τονίζοντας ότι στη σύγχρονη εξαντλητικών ρυθμών ζωή, αναζητούμε μία δικαιολογία για να σταματήσουμε λίγο τη σκληρή δουλειά.

«Το διάλειμμα fika που κάνουμε δύο, μπορεί και τρεις τη μέρα μας κάνει πιο παραγωγικούς και πιο ικανούς στη δουλειά μας», συμπληρώνει ο Lars Åkerlund, ο οποίος άνοιξε τη δική του αλυσίδα σουηδικών καφέ στη Νέα Υόρκη και την ονόμασε ακριβώς με τη λέξη του σωτήριου τελετουργικού των Σουηδών.

Ο Σουηδός επιχειρηματίας εξηγεί ότι ο ίδιος και η γυναίκα του σκέφτηκαν να κάνουν… εξαγωγή αυτής της σουηδικής παράδοσης και όταν συνειδητοποίησαν πως ζει ο κόσμος στη Νέα Υόρκη, μετά από μία επίσκεψη τους.

«Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι κάνουν διάλειμμα από τη δουλειά τους, δεν παράγουν λιγότερο. Κάνουν ακριβώς το αντίθετο: αυξάνουν την επάρκεια και την παραγωγικότητα τους, με το να απομακρύνονται για λίγο από το εργασιακό περιβάλλον»

«Όλοι έτρεχαν, δεν υπήρχε στιγμή ηρεμίας. Και εκεί σκέφτηκα ότι το fika θα είχε μεγάλη επιτυχία εδώ», εξηγεί ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας καφέ.

Κι αν αυτό δεν είναι αρκετό, ας σημειωθεί ότι σε έρευνα του 2010 είχε διαπιστωθεί ότι οι Σουηδοί εργαζόμενοι είναι οι λιγότερο αγχωμένοι παγκοσμίως και φυσικά αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα fika διαλείμματα τους, αλλά με το γεγονός ότι εργάζονται 6ωρο, ότι μόνο το 1% του πληθυσμού δουλεύει υπερωρίες και ότι όλα αυτά τους επιτρέπουν να είναι απείρως πιο παραγωγικοί (και φυσικά καλο-ζωισμένοι, καλο-κοιμισμένοι και γι’ αυτό ευτυχισμένοι).

Fika paus nr 2. #fika

A photo posted by monica (@silversmide) on

Επ’ αυτού η καθηγήτρια του Linkoping University της Σουηδίας, Viveka Adelsward έχει να προσθέσει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία: «Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι κάνουν διάλειμμα από τη δουλειά τους, δεν παράγουν λιγότερο. Κάνουν ακριβώς το αντίθετο: αυξάνουν την επάρκεια και την παραγωγικότητα τους, με το να απομακρύνονται για λίγο από το εργασιακό περιβάλλον», λέει η Adelsward. Η συγκεκριμένη καθηγήτρια, η οποία με τις παρατηρήσεις της το 2014 υποστήριξε μία ευρεία έρευνα του πανεπιστημίου του Στάνφορντ για την παραγωγικότητα και για το κατά πόσο οι 50 ώρες εργασίας την εβδομάδα έχουν τελικά αποτέλεσμα… 

Στοιχεία από το Quatrz

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Μέσα από τον θεσμικό του ρόλο στο Pharma Innovation Forum και την πολυετή εμπειρία του στο τιμόνι μιας κατεξοχήν βιοτεχνολογικής φαρμακευτικής εταιρείας, ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, έχει βαθιά γνώση των απεριόριστων δυνατοτήτων της καινοτομίας και του αντίκτυπου που έχουν στη χώρα μας το clawback και η απουσία σταθερού πλαισίου συνεργασίας με την πολιτεία. Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο κ. Χαραλαμπίδης χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
Να προσθεσω οτι η Σουηδια ειναι απο τις χωρες με την μεγαλυτερη καταναλωση καφε ανα ατομο αλλα παρ'ολα αυτα ο καφες τους στα περισσοτερα μερη ειναι μετριος προς κακος (για τον espresso λεω). Καμια σχεση με τον καφε στις Μεσογειακες χωρες.Επισης παρ'ολο που το αρθρο αναφερει οτι δεν ειναι σαν τους Αμερικανους στον καφε, εχουν αλυσιδες καφε (Espresso House) σε στυλ Starbucks σε καθε 100 μετρα.
Στη δουλειά μου έχουμε συμφωνήσει με τους συναδέλφους που κάνω παρέα να μην μιλάμε καθόλου για θέματα της δουλειάς την ώρα του φαγητού. Βγαίνουμε εκτός εταιρίας, συνήθως κάπου κοντά για τουλάχιστον μισή ώρα. Είναι πολύ χαλαρωτικό και με γεμίζει ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας. Στην κουζίνα υπάρχουν κάθε μέρα εφημερίδες και περιοδικά και συνήθως κάνω ένα coffee break το απόγευμα ξεφυλλίζοντας. Όταν δούλευα στην Ελλάδα δεν υπήρχαν τέτοια πράγματα.΄Φαγητό, καφές, όλα πάνω από ένα πληκτρολόγιο και το τηλέφωνο να χτυπάει
..fika και μεταξωτές κορδέλες...!..στη ΣαΛονίκη, πάντως, κάνουμε διάΛειμμα ανάμεσα στον καφέ και για λίγη δουΛειά. Χρειάζεται και αυτή!...http://cdn.yupiii.gr/images/resized/icemax_620_b41d267376144f0bf74446a349cef6a1.jpg..και για να μιλήσω και λίγο σοβαρά, δεν νομίζω είναι πως είναι μόνο θέμα καθημερινής διαδικασίας και μόνο των Σουηδών. Κάθε χώρα ή σχεδόν κάθε χώρα έχει τον δικό της τρόπο με ή χωρίς ονομασία προέλευσης...Όσο αφορά τον Σουηδό επιχειρηματία Lars Åkerlund ο όποιος άνοιξε καφέ "Fika" (αλυσίδα μάλιστα...), στην Νέα Υόρκη με τους φρενήρεις ρυθμούς αυτής της πόλης (σήμα κατατεθέν της...) και -κυρίως- με την εντελώς διαφορετική κουλτούρα και ιδιοσυγκρασία των Αμερικάνων από αυτή των Ευρωπαίων, την αναφορά σε αυτόν ως παράδειγμά την βρίσκω άστοχη. Και αμφιβάλω αν θα πετύχει όσο αφορά την... χαλάρωση.....ένα καφεδάκι ευχαρίστως. Για χαλάρωση δεν...Cafe Lefkos Pyrgos, Αστόρια/Νέα Υόρκη:http://s.kathimerini.gr/resources/2015-01/astoria2-thumb-large.jpg
Οι Σουηδοί δουλεύουν 8ωρα, όχι 6ωρα.Μάλιστα, το κανονικό ωράριο στις περισσότερες εταιρείες είναι 09.00 - 18.00 λόγω του μεγάλου διαλείμματος για μεσημεριανό φαγητό. Συνήθως οι υποχρεωτικές ώρες γραφείου για κάποιον με πλήρη εργασία είναι 09.00 - 16.00.
Δεν ισχυεί το 6ωρο (δοκιμαστικά κ σε πολύ λίγα επαγγέλματα) & το πότε κ αν θα γίνουν διαλείμματα είναι σχετικό.Ισχυεί βεβαια ότι είναι κάτι σχεδόν απαραίτητο για την καθημερινότητα τους.