Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις

Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
3

Την ώρα που τα περισσότερα ζαχαροπλαστεία έχουν ήδη βιομηχανοποιήσει την παραγωγή τους και ενώ το γλυκό έχει πια στριμωχτεί δίπλα σε πίτσες και κουλούρια στον κάθε φούρνο, είναι όλο και πιο δύσκολο να βρει κανείς ένα πραγματικά προσεγμένο γλυκό που θα τιμά έστω τις βασικές αρχές της ζαχαροπλαστικής. 

Κάπως έτσι διαμορφώνεται και το τοπίο στο κέντρο της Αθήνας, όπου το πέρασμα χιλιάδων ανθρώπων και η μεγάλη τουριστική κίνηση έχουν συχνά παραγκωνίσει την ποιότητα. Τα μαγαζιά όπου υπάρχουν γλυκά είναι μάλλον εκατοντάδες, αλλά πόσο εύκολο είναι να βρεις το σωστό; Μέχρι τώρα η λίστα είναι πολύ μικρή, αλλά μόλις προστέθηκε ένας ακόμη προορισμός που πρέπει να ανακαλύψεις.

Αν ωστόσο είσαι από εκείνους που θέλουν μεγάλα γλυκά,  γεμάτα λιπαρές κρέμες και βούτυρα και παντεσπάνια βουτηγμένα σε συνθετικά σιρόπια γλυκά, τότε μάλλον αυτό το μαγαζί δεν είναι για σένα.

Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

Το Ballader Atelier Patisserie Athens μετρά λίγες μέρες ζωής και είναι στο κεντρικότερο σημείο της Ερμού. Είναι μικρό, αριστοκρατικό και έχει την αύρα ενός παλιού ζαχαροπλαστείου, αλλά κρύβει μερικά από τα καλύτερα γλυκά που μπορείς να δοκιμάσεις αυτή τη στιγμή στην περιοχή.

Αυτός λοιπόν ο μικρός παράδεισος για τους λάτρεις της ζάχαρης, κατάφερε να ξεχωρίσει με τη μία ακολουθώντας μια εντελώς δική του στρατηγική και κάνοντας πρόταση με τον τρόπο παρασκευής και διάθεσης των γλυκών.

Εδώ, τα γλυκά είναι της ώρας! Τι σημαίνει αυτό; Στη βιτρίνα θα δείτε τα καρτελάκια που είναι πάνω από κάθε γλυκό να αναγράφουν την ώρα παρασκευής τους στο εργαστήριο που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το χώρο του Βallader. To εργαστήρι δουλεύει αδιάκοπα και γεμίζει τη βιτρίνα, ανανεώνοντας συνεχώς ότι φεύγει. Γλυκό που έκλεισε 24 ώρες "ζωής" εδώ δεν σερβίρεται και για αυτό φροντίζει μια καλοκουρδισμένη μηχανή στο εργαστήριο. Από εκεί κατεβαίνουν συνεχώς τα κέικ, οι τάρτες και τα εκλέρ, αλλά και οι δίσκοι που είναι γεμάτοι μακαρόν. Τον "σταρ" αυτού του καινούργιου ζαχαροπλαστείου...

Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

Και εδώ σημειώστε το μακαρόν γιατί είναι ίσως η ναυαρχίδα αυτής της μικρής επιχείρησης που αν και δε το λέει, θέλει και διεκδικεί επάξια τον τίτλο για τα καλύτερα στο κέντρο. Ο Σπύρος Μακογιάννης, ένας εκ των τριών ιδιοκτητών, ανέλαβε να μας ξεναγήσει στη φιλοσοφία του γύρω από αυτή τη μπουκίτσα, που είναι δύσκολη στην παρασκευή της, αλλά όταν γίνει με αγάπη, πείσμα και ακρίβεια, τότε μπορεί να μετατραπεί σε εμπειρία για τον ουρανίσκο. "Θερμιδικά είναι πιο αθώο, έχει κουλτούρα και αν γίνει σωστά έχει αγνά υλικά και απεριόριστες δυνατότητες να μεταμορφωθεί και προσφερθεί σε πολύ μεγάλες γκάμες. Ξεκινήσαμε με πέντε γεύσεις και συνεχώς "πειράζουμε", δοκιμάζουμε και πειραματιζόμαστε για να βγάλουμε καινούργια."

Μετά από δύο χρόνια έρευνας αποφάσισε να στήσει το μαγαζί στο κέντρο που θα έχει γλυκά με διάρκεια ζωής μόνο 24 ώρες και θα είναι άψογο κάθε μέρα και κάθε ώρα. Πήρε τη γαλλική ζαχαροπλαστική και την ιταλική παράδοση στο παγωτό και την προσάρμοσε στα ελληνικά δεδομένα για να παρουσιάσει μια μικρή αλλά εντυπωσιακή λίστα γλυκών. "Ένα κακό γλυκό, μετά την πρώτη μπουκιά σου αφήνει μια κακή αίσθηση στο στόμα. Ένα καλό γλυκό σου αφήνει μια ευχάριστη αίσθηση και δεν θα σε βαρύνει. Εκλέρ και Σου είναι γλυκά που ο κόσμος τα αγαπά, αλλά συνήθως τα βρίσκει κακοποιημένα. Εμείς θέλουμε να μπορεί ο κόσμος να δοκιμάσει την ποιότητα που βρίσκει σε καλά εστιατόρια και ξενοδοχεία στο δρόμο. Να κάνουμε την υψηλή ζαχαροπλαστική street."

"Εδώ δεν θα βρεις δεκάδες γλυκά, αλλά μια σταθερή λίστα που θα κρατάει την ποιότητα στα ύψη. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο αν θέσει κανείς όρια και θέλει να είναι συνεπής με όλα όσα προσφέρει. Εμείς θέλουμε να δει και ο τουρίστας και ο Έλληνας πως η Αθήνα μπορεί να παρουσιάσει καλή ζαχαροπλαστική και πως έχει και διαφορετικές προτάσεις στο ιστορικό κέντρο και όχι μόνο μαζικά καταστήματα." αναφέρει γα το νέο αυτό εγχείρημα.

Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

Το Βallader ξεκινά από το πρωί και μπορεί κανείς να πιει και να πάρει και καφέ. Εκτός από τα γλυκά, τα παγωτά και τα θεσπέσια μακαρόν θα βρει και εξαιρετικές μπάρες δημητριακών με αγνό μέλι και ολόφρεσκα κέικ σε γενναιόδωρες μερίδες. Κάθε μέρα υπάρχουν red velvet κέικ, αυθεντικό carrot cake με icing τυριού και για τους φαν της σοκολάτας το double choco.

Στη γυάλινη βιτρίνα θα βρεις lemon tarte, tarte gianduja, tarte season fruit, banoffee και τρεις γεύσεις εκλέρ: pistachio, chocolate και paris brest. Δίπλα τους θα βρεις στα γυάλινα μπολάκια αυθεντική τιραμισού, red fruit cheesecake και ένα πρωτότυπο dulcey exotic. 

Ο Nεκτάριος Βουρικής με 23 χρόνια εμπειρίας στη ζαχαροπλαστική είναι ο επικεφαλής της ζαχαροπλαστικής ομάδας του Βallader. Υπόσχεται πως θα κάνει ένα από τα καλύτερα μακαρόν της Αθήνας και πως εδώ θα υπάρχουν πάντα οι καλές πρώτες ύλες και η δυνατότητα να βρει κανείς το αυτονόητο που κάποιο θεωρούν πολυτέλεια - το να τρως γλυκό ημέρας.

Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Στη γυάλινη βιτρίνα θα βρεις lemon tarte, tarte gianduja, tarte season fruit, banoffee και τρεις γεύσεις εκλέρ: pistachio, chocolate και paris brest.
Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Το κάθε γλυκό έχει ημερομηνία γέννησης που αναγράφεται στο καρτελάκι του. Η λήξη του είναι στις 24 ώρες αυστηρά
Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Ο Σπύρος Μπακογιάννης(δ), ο ακαι τα αδέλφια του Αμαλία και Μάριος, αποφάσισαν να στήσουν στο κέντρο ένα κατάστημα που θα έχει γλυκά με διάρκεια ζωής μόνο 24 ώρες και θα είναι άψογο κάθε μέρα και κάθε ώρα.Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Ο Nεκτάριος Βουρικής με 23 χρόνια εμπειρίας στη ζαχαροπλαστική είναι ο επικεφαλής της ζαχαροπλαστικής ομάδας του Βallader. Υπόσχεται πως θα κάνει ένα από τα καλύτερα μακαρόν της Αθήνας και πως εδώ θα υπάρχουν πάντα οι καλές πρώτες ύλες και η δυνατότητα να βρει κανείς το αυτονόητο που κάποιο θεωρούν πολυτέλεια - το να τρως γλυκό ημέρας.
Aκριβώς στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε ένα μικρό, street ζαχαροπλαστείο που πρέπει να ανακαλύψεις Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

*Το Ballader θα το βρεις αν κατεβαίνοντας την Ερμού, στρίψεις αριστερά μόλις φτάσεις στην εκκλησία, στην οδό Καπνικαρέας 2.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT