Αυτό ήταν το ακριβές μενού στον Μυστικό Δείπνο

Αυτό ήταν το ακριβές μενού στον Μυστικό Δείπνο Facebook Twitter
Ο Μυστικός Δείπνος, τοιχογραφία (λεπτομέρεια), Λεονάρντο Ντα Βίντσι, 1495-1498.
4

Μια πρόσφατη έρευνα σχετικά με την παλαιστινιακή κουζίνας στα χρόνια του Χριστού ρίχνει φως στις πραγματικές συνθήκες του Μυστικού Δείπνου. Οι αρχαιολόγοι Generoso Urciuoli και Maria Berogno βασίστηκαν στην Βίβλο, σε αρχαία ρωμαϊκά συγγράματα και αρχαιολογικά ευρήματα προκειμένου να ανασυνθέσουν τόσο το μενού όσο και το περιβάλλον στο οποίο διεξήχθη ο Δείπνος.

Αφετηρία αποτέλεσε η παραδοχή ότι ο Ιησούς ήταν Εβραίος, συνεπώς τόσο εκείνος όσο κι οι μαθητές του θα ακολουθούσαν τις παραδόσεις της Τόρα. Ο Μυστικός Δείπνος στο μυαλό των περισσότερων έχει ταυτιστεί με το διάσημο μεν, ιστορικά δε ανακριβές έργο του Ντα Βίντσι. "Η τοιχογραφία του Λεονάρντο προκύπτει από αιώνες εικονογραφικής σημειολογίας. Ενσαρκώνοντας το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ο Μυστικός Δείπνος έχει ισχυρό συμβολισμό κι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική αναπαράσταση." λέει ένας εκ των ερευνητών. 

 

Αν όπως αναφέρεται στο Κατά Μάρκον ο Μυστικός Δείπνος πραγματοποιήθηκε το Πάσχα, τότε το μενού σίγουρα συμπεριλάμβανε αρνί.

 

Στην πραγματικότητα το δείπνο έλαβε χώρα σε ένα σπίτι της Ιερουσαλήμ. Την εποχή εκείνη το φαγητό τοποθετούνταν σε χαμηλά τραπέζια και οι καλεσμένοι έτρωγαν κατά την συνήθεια των Ρωμαίων σε θέση ανάκλισης πάνω σε μαξιλάρια τοποθετημένα στο πάτωμα ή σε χαλιά. Η θέση των καλεσμένων ακολουθούσε συγκεκριμένους κανόνες και οι σημαντικότεροι εξ αυτών ήταν καθισμένοι στα δεξιά και τα αριστερά του τιμώμενου προσώπου ενώ τα σκεύη συνήθως ήταν πέτρινα ή κεραμικά. 

 

Ο γάμος στην Κανά μας δίνει μια εικόνα των ιουδαϊκών διατροφικών νόμων, γνωστών ως κασρούτ, που ορίζουν ποιες τροφές επιτρέπεται να καταναλωθούν και πως να παρασκευάζονται τα γεύματα ενώ πλήθος πληροφοριών σχετικά με την γαστρονομική επιρροή των Ρωμαίων στην Ιερουσαλήμ προέρχονται από το Συμπόσιο του Ηρώδη.

Αν όπως αναφέρεται στο Κατά Μάρκον ο Μυστικός Δείπνος πραγματοποιήθηκε το Πάσχα, τότε το μενού σίγουρα συμπεριλάμβανε αρνί. Άλλα συνήθη πιάτα που πρέπει να προσφέρθηκαν είναι φασόλια, ελιές, πικρά, χόρτα ένα καρύκευμα ψαριού σαν τον ρωμαϊκό γάρο, ύσσωπος και χαροσέτ, που είναι μια αλοιφή από δαμάσκηνα ή άλλα φρούτα και ξηρούς καρπούς. 

Στοιχεία: Live Science

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
THE LIFO TEAM
Ναυάγιο Αντικυθήρων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ένας θησαυρός της ενάλιας αρχαιολογίας

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας» παρουσιάζει τις πιο σύγχρονες αποκαλύψεις και ευρήματα για το θρυλικό ναυάγιο, προσφέροντας την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή της ιστορίας του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ποιοι ήταν οι οικισμοί που αναπτύχθηκαν στην αθηναϊκή πεδιάδα επί Οθωμανών; Ποιες είναι οι πηγές, τα σωζόμενα μνημεία, τα χωριά και τα μοναστήρια που απλώνονται στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Πάλλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Warwick δείχνει ότι η άνοδος του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας ξεκίνησε τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε
THE LIFO TEAM
Τέχνη σε χρυσό - Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τo χρυσάφι των ελληνιστικών χρόνων έρχεται στο μουσείο Μπενάκη

Σημαντικά κοσμήματα αλλά και τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας πάνω στην τεχνογνωσία της κατασκευής των κοσμημάτων των ελληνιστικών χρόνων αποτελούν τους δύο πυλώνες της μεγάλης έκθεσης που ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη. Τριάντα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων από όλη την Ελλάδα και πέντε μουσεία του εξωτερικού συμμετέχουν στην έκθεση-σταθμό. Η επιμελήτρια Ειρήνη Παπαγεωργίου και ο κοσμηματοποιός και επιστημονικός σύμβουλος Άκης Γκούμας μας ξεναγούν στην έκθεση.
M. HULOT
Πως διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Ιστορία μιας πόλης / Πώς διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Δαυίδ Ναχμία για τη ζωή και την πορεία του πρωτοπόρου συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού των αρχών του 20ού αιώνα Αττίκ, την «Μάντρα» του και την ιστορία του τραγουδιού «Ζητάτε να σας πω».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Ιστορία μιας πόλης / Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο και περιλαμβάνει φυτά όπως η μυρτιά, το κώνειο, ο δίκταμος και η ελιά. Η Κατερίνα Στέφη «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια
LIFO NEWSROOM
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
Ακριβώς. Παρουσίασαν δηλ ένα τραπέζι της εποχής. Όχι ΤΟΝ μυστικό δείπνο που (surprise) δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ιστορική πηγή ότι έγινε όντως. Η βίβλος και τα ευαγγέλια ΔΕΝ αποτελούν ιστορικές πηγές.