ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

αμέρικα αμέρικα*

αμέρικα αμέρικα* Facebook Twitter
1

 

Αρκεί ένας μπαμπάς (που νιώθει ότι απειλείται η προτεσταντική ηθική του) να το καταγγείλει στο σχολείο της κορούλας του, κι αμέσως το ύποπτο βιβλίο θα μπει σε διαδικασία ελέγχου (challenged) προκειμένου να κατέβει από τα ράφια (banned).


Εκατοντάδες βιβλία (κάποια απ' αυτά κλασσικά, όπως Ο Φύλακας στη σίκαλη του Σάλιντζερ ή ο Οδυσσέας του Τζόις) αφαιρούνται ως ακατάλληλα από τις σχολικές ή δημοτικές βιβλιοθήκες των ΗΠΑ. Τα περισσότερα κατηγορούνται ότι έχουν προσβλητική γλώσσα, είναι κατά του θεσμού της οικογένειας, προωθούν τη βία, το σεξ, την αθεΐα κι έχουν επικίνδυνες πολιτικές αιχμές. (Η Κοκκινοσκουφίτσα των αδερφών Γκριμ κατηγορήθηκε από μια μητέρα πως σπρώχνει τη νεολαία στο αλκοόλ, μια που η μικρή πηγαίνει ένα μπουκάλι κρασί στη γιαγιά της).


Το Σφαγείο αρ.5 (Slaughterhouse-Five ), αυτό το αριστούργημα του Κερτ Βόνεγκατ, ανήκει στα τοπ των εξοστρακισμένων. Θεωρήθηκε ''ανήθικο, αντιχριστιανικό, ψυχωτικό'' και στην περίπτωση των σχολείων του Ντρέικ στη Βόρεια Ντακότα κατέληξε στον καυστήρα, μετά από απόφαση του τοπικού συμβουλίου.΄Ιδια μοίρα (αν και δεν έγιναν στάχτη ) είχαν το Κουρδιστό πορτοκάλι του Μπέρτζες κι ο Θαυμαστός Νέος κόσμος του Χάξλει. Και τα δύο ''απειλούσαν την οικογένεια και τη θρησκεία προτρέποντας σε σεξουαλική ελευθεριότητα και βία''.

 

Η Κοκκινοσκουφίτσα των αδερφών Γκριμ κατηγορήθηκε από μια μητέρα πως σπρώχνει τη νεολαία στο αλκοόλ, μια που η μικρή πηγαίνει ένα μπουκάλι κρασί στη γιαγιά της

 

αμέρικα αμέρικα* Facebook Twitter
Η Κοκκινοσκουφίτσα των αδερφών Γκριμ κατηγορήθηκε από μια μητέρα πως σπρώχνει τη νεολαία στο αλκοόλ, μια που η μικρή πηγαίνει ένα μπουκάλι κρασί στη γιαγιά της


Ακόμη και το Ημερολόγιο της΄Αννας Φρανκ ήταν ''καταθλιπτικό και σεξουαλικά προσβλητικό'', ενώ η Αγαπημένη (Beloved) της Τόνι Μόρισον ''προήγαγε τις φυλετικές διακρίσεις''. Η Μόρισον μαζί με τη Μάγια Αγγέλου φιγουράρουν στην κορυφή των απαγορευμένων. Το Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί της Αγγέλου (η συγκλονιστική βιογραφία αυτής της εμβληματικής Κυρίας της αμερικανικής λογοτεχνίας), είναι μόνιμος θαμώνας των banned, όπως άλλωστε και ο Τομ Σόγερ (''εξυμνεί την παιδική ανυπακοή'') ή ο Χάκλμπερι Φιν του Μαρκ Τουέιν.

 

Στις πρόσφατες λίστες προστέθηκε ο Χάρι Πόττερ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ (που όπως και το Λυκόφως της Στέφανι Μέγερ ''προάγουν τον σατανισμό''), αλλά και η Σιντάρτα του Έρμαν Έσσε γιατί ''εγείρει πνευματική σύγχυση και έχει ανήθικες περιγραφές'' (συγκεκριμένα την ερωτική συνεύρεση με μία πόρνη).


Η υστερία με την πολιτική ορθότητα δεν ενδιαφέρεται για το ιδεολογικό πλαίσιο της χρήσης των λέξεων -αν την χρησιμοποίησες, την χρησιμοποίησες... Ο Στάινμπεκ έχει κατηγορηθεί για ρατσισμό (στα Σταφύλια της οργής υπάρχουν οι λέξεις niggers και japs) όπως και η De Clements (αποκαλεί retarded τα άτομα με ειδικές ανάγκες στο Sixth Grade Can Really Kill You, ένα εφηβικό μυθιστόρημα κατά του μπούλινγκ).

 

αμέρικα αμέρικα* Facebook Twitter
Εκατοντάδες βιβλία (κάποια απ' αυτά κλασσικά, όπως Ο Φύλακας στη σίκαλη του Σάλιντζερ ή ο Οδυσσέας του Τζόις) αφαιρούνται ως ακατάλληλα από τις σχολικές ή δημοτικές βιβλιοθήκες των ΗΠΑ. Τα περισσότερα κατηγορούνται ότι έχουν προσβλητική γλώσσα, είναι κατά του θεσμού της οικογένειας, προωθούν τη βία, το σεξ, την αθεΐα κι έχουν επικίνδυνες πολιτικές αιχμές.

 

Η Αμερικανική Ενωση Βιβλιοθηκών (Αmerican Library Αssociation- ΑLΑ) διοργανώνει κάθε χρόνο την Εβδομάδα Απαγορευμένων Βιβλίων (Βanned Βooks week) καταγγέλοντας τη λογοκρισία των ιδεών και προάγοντας την ελευθερία της ανάγνωσης. (Για το 2016 ανακοινώθηκε ως ημερομηνία των εκδηλώσεων η εβδομάδα από τις 25 Σεπτέμβρη ως τις 1 Οκτώβρη).

 

Στο περσινό τοπ τεν των απαγορευμένων βιβλίων (2015) την πρωτιά είχε κερδίσει το The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian του Sherman Alexie, ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα για τις περιπέτειες ενός έφηβου Ινδιάνου που αποφασίζει να πάει σ'ένα σχολείο ''λευκών''. Το βιβλίο κατηγορήθηκε για ''ρατσιστικές αντιλήψεις, προώθηση των ναρκωτικών, του αλκοόλ και του τσιγάρου και  ρήξη των οικογενειακών δεσμών''.

 

Δεύτερη τερμάτισε η Μαργιάν Σατραπί με το Περσέπολις, το αριστουργηματικό κόμικ που περιγράφει την ενηλικίωσή της στο Ιράν της Ισλαμικής επανάστασης. (Απαγορεύτηκε για ''σκληρή γλώσσα και πολιτική προπαγάνδα'' και απομακρύνθηκε από πολλές βιβλιοθήκες των δημοσίων σχολείων του Σικάγο).

 

αμέρικα αμέρικα* Facebook Twitter


Η τρυφερή (αληθινή) ιστορία του ερωτικού ζευγαριού των αρσενικών πιγκουίνων Ρόι και Σίλο που υιοθέτησαν και μεγάλωσαν την πιγκουινούλα Τάνγκο κατέκτησε την τρίτη θέση των απαγορευμένων. Το And Tango Makes Three των Justin Richardson και Peter Parnell κατηγορήθηκε για ''προαγωγή της ομοφυλοφιλίας και επικίνδυνες πολιτικές και θρησκευτικές αντιλήψεις''.


- ''Δε θέλουμε gay πιγκουίνους στο σχολείο μας '' έγραψε  ένας πατέρας στην επιστολή διαμαρτυρίας για το συγκεκριμένο βιβλίο (που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3 ως 8 ετών )  πέντε αιώνες και κάτι μετά το Index Librorum Prohibitorum. 

 

αμέρικα αμέρικα* Facebook Twitter

1

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Ας μην μας προκαλούν εντύπωση οι αντιδράσεις τέτοιων γονέων (οι οποίοι παρεμπιπτόντως έχουν το δικαίωμα να γίνουν γονείς ενώ στους ομοφυλόφιλους απαγορεύεται ακόμα και η υιοθεσία). Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το μυαλό τους. Το πρόβλημα είναι στους μηχανισμούς της κοινωνίας που επιβραβεύουν τέτοιες ενέργειες αλλά και ότι στα πλαίσια της δημοκρατίας όλοι έχουν ισοβαρή γνώμη επί παντός θέματος. Και ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι γονείς καταστρέφουν πνευματικά τα παιδιά τους και συνήθως δημιουργούν ευνουχισμένους πνευματικά ανθρώπους. Πάντως και εμείς είχαμε τέτοιες αντιδράσεις με τελευταία που θυμάμαι, την αντίδραση γονέα που διαμαρτυρήθηκε στο σχολείο του παιδιού του γιατί στο μάθημα της μουσικής η δασκάλα τους δίδαξε το τραγούδι "Κεμάλ" των Χατζιδάκι-Γκάτσου!