7 εστιατόρια με αληθινό έθνικ φαγητό

7 εστιατόρια με αληθινό έθνικ φαγητό Facebook Twitter
Στο East Pearl το 80% των πελατών είναι Ασιάτες και αυτό εγγυάται παραδοσιακές ασιατικές γεύσεις... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
1

ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ ΚΑΙ ΜΑΡΙΝΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ

Κούρδικο

Μικρά Ασία
Μοσχονησίων 20 & Θήρας, πλατεία Αμερικής, 210 8644698

Η Τσισέκ (που στα τουρκικά σημαίνει «λουλούδι») και ο σύζυγός της, ο Σινάν (που είναι παθολόγος), είναι ένα ζευγάρι Κούρδων που πριν από 30 χρόνια άφησαν την Κωνσταντινούπολη και εγκαταστάθηκαν στην πλατεία Αττικής, φέρνοντας στην Ελλάδα τις καταπληκτικές γεύσεις της Πόλης. Η ποικιλία από χειροποίητες σαλάτες που σε υποδέχεται μαζί με ψητές πίτες με πάπρικα και ρίγανη –περιέχουν το χούμους, εζμέ με ντομάτα-πιπεριά και ροδόνερο, χαϊντάρι (ένα «τζατζίκι» με καρότο) και μια καπνιστή μελιτζανοσαλάτα– είναι μόνο η αρχή. Αξίζει να δοκιμάσεις το μαριναρισμένο σε μπαχαρικά και γιαούρτι κοτόπουλο και, φυσικά, τα κεμπάπ του, που είναι αυθεντικά ανατολίτικα, με εξωτικά αρώματα και γεύσεις (μπεϊτί με αρνίσιο κιμά με σουμάκ και γιαούρτι, Άδανα κεμπάπ, ισκεντέρ), το χουνκιάρ μπεγιεντί και ένα εκπληκτικό ατζέμ πιλάφ, ντολμαδάκια γιαλαντζί, τυροπιτάκια και πίτα Καισαρείας και για το τέλος μπακλαβά ή κιουνεφέ, δηλαδή ένα ποίημα με κανταΐφι, κρεμώδες τυρί και βούτυρο, που είναι από τα πιο ωραία γλυκά της Αθήνας.


Ινδικό

Red Elephant
Λαρίσης 42, Αμπελόκηποι, 210 6924421

Στους Αμπελόκηπους, κοντά στον σταθμό του μετρό της Πανόρμου, υπάρχει το μικρό αυτό ινδικό εστιατόριο με αυθεντικές γεύσεις που θα εκτιμήσουν περισσότερο οι γνώστες και οι μυημένοι παρά οι αρχάριοι. Το άνοιξε ο Μοχάμεντ Ίμραντ όταν έφυγε από το Noor στο Μεταξουργείο, ο οποίος φτιάχνει εξαιρετικό φαγητό, αρκεί να ξέρεις τι να παραγγείλεις. Φακές dal dry, κοτόπουλο Vindalo, Jalfarezi ή Korma, naan με κρεμμύδι και καυτερή πιπεριά, ρύζι Ζάρντα πουλάο –όλα πικάντικα, αλλά όχι πολύ καυτερά, για ελληνικούς ουρανίσκους– και για το τέλος Ρασγκούλα, το γλυκό από γάλα και σιρόπι καραμέλας. Αν δεν έχεις εμπειρία από ινδική κουζίνα, ζήτησε να σου προτείνουν πιάτα.

Φαλάφελ - Αιγυπτιακό

Αl Shark
Λιοσίων 1, 210 5224880


Αν δεν έχεις φάει φαλάφελ στα μαγαζιά της πλατείας Βάθη, δεν έχεις ιδέα τι σημαίνει αυθεντική γεύση. Στο νούμερο 1, εκεί όπου ξεκινάει η Λιοσίων, σε ένα μαγαζί που έχει μόνο αραβικούς χαρακτήρες μπορείς να δοκιμάσεις ορίτζιναλ φαλάφελ σε αραβική πίτα, με συνοδεία λάχανου-καρότου-ντομάτας, με κόκκινη σάλτσα καυτερή ή με ταχίνι και σκόρδο, αλλά και πίτα με κεμπάπ, κίμπε, συκωτάκια, μελιτζάνα ή κοτόπουλο με πάπρικα, με έξτρα τουρσί (κερασμένο) και αναψυκτικά με βάση το γάλα. Φτηνό και εξαιρετικό – με δύο ευρώ τρως τόσο καλά, που μετράς τις μέρες για να ξαναπάς.

7 εστιατόρια με αληθινό έθνικ φαγητό Facebook Twitter
Φακές dal dry, κοτόπουλο Vindalo, Jalfarezi ή Korma, naan με κρεμμύδι και καυτερή πιπεριά, ρύζι Ζάρντα πουλάο –όλα πικάντικα, αλλά όχι πολύ καυτερά, για ελληνικούς ουρανίσκους– και για το τέλος Ρασγκούλα, το γλυκό από γάλα και σιρόπι καραμέλας...

Ρώσικο

Πρεμιέρα
Δοϊράνης 29, Καλλιθέα, 217 7169500

Η ιδιοκτήτριά του Ντίνα έχει φτιάξει έναν χώρο στον οποίο, όταν μπαίνεις, νιώθεις ότι βρίσκεσαι στο σπίτι της και ότι σε περιποιείται η ίδια. Από τα λευκά τραπεζομάντηλα, τα πορσελάνινα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα, μέχρι τις κρυστάλλινες καράφες για τη βότκα, ο χώρος βγάζει κάτι το αριστοκρατικό. Το φαγητό το μαγειρεύει η ίδια, γνωρίζοντας πολύ καλά τη ρωσική κουζίνα και τις παραδοσιακές συνταγές. Ό,τι και να φας στην Πρεμιέρα μαγειρεύεται εκείνη τη στιγμή με τον παραδοσιακό τρόπο, με πολύ αγνά και φρέσκα υλικά. Το σασλίκ (ρώσικο σουβλάκι από χοιρινό κρέας που μαρινάρεται για ένα βράδυ μέσα σε ένα μυστικό μείγμα μπαχαρικών), τα μάντι (ζυμαρικά με κιμά) που μαγειρεύονται στον ατμό και ο κιμάς έχει μέσα κολοκύθα για να γίνεται πιο ζουμερός, η πλούσια σαλάτα με ρέγγα, παντζάρι, καρότο, πατάτα και μαγιονέζα είναι τα πιάτα που ξεχωρίζουν. Δεν λείπει το μαύρο χαβιάρι, η κλασική ρώσικη σαλάτα και η πιο διάσημη ρωσική σούπα, το μπορς, την οποία μαγειρεύει η Ντίνα καθημερινά.

Αιθιοπικό

Dolal
Σπετσών 46, 6957 408455


Στην καρδιά της αιθιοπικής Αθήνας, στην Κυψέλη, βρίσκεται το Dolal, ίσως το καλύτερο απ' όλα τα αφρικανικά μαγαζιά της περιοχής. Στο Dolal τρως εξαιρετικό αιθιοπικό φαγητό με τα χέρια ή με το χειροποίητο ψωμί, το εντζέρα – το οποίο ζυμώνεται με ειδικό αλεύρι, ψήνεται σε ένα πήλινο σκεύος και στην όψη μοιάζει με πετσέτα (είναι σαν τεράστια κρέπα). Η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι το καυτερό ντούλετ, ένα παραδοσιακό πιάτο που περιέχει ψιλοκομμένο συκώτι, πατσά και μοσχαρίσιο κιμά, αρωματικό βούτυρο, μείγμα μπαχαρικών και κρεμμύδι, και το Kitfo, που είναι ωμός μοσχαρίσιος κιμάς με μπαχαρικά. Οι Αιθίοπες φημίζονται, επίσης, για τις νηστίσιμες συνταγές τους (αρακάς, «πολύχρωμες» φακές, πατάτες με λάχανο, φάβα, παραπούλια) κι επειδή τηρούν τις παραδόσεις του Πάσχα, αυτές τις μέρες θα βρεις ένα σωρό νηστίσιμα πιάτα που αλλάζουν κάθε 2-3 μέρες.

Κινέζικο

East Pearl
Απόλλωνος 2, Σύνταγμα, 210 321 1218


Το East Pearl στην Απόλλωνος άνοιξε πριν από δύο περίπου χρόνια σε μια γειτονιά που σιγά-σιγά αποκτάει έντονο ασιατικό χρώμα. Ο Γιάννης Γιοβανόπουλος, ο ιδιοκτήτης του, δεν επέλεξε τυχαία το κινέζικο φαγητό. Η σύζυγός του είναι Κινέζα, έτσι γνωρίζει από πρώτο χέρι την κινέζικη κουζίνα, έχει ταξιδέψει πολύ κι έχει δουλέψει για χρόνια ως μάγειρας. Στο East Pearl το 80% των πελατών είναι Ασιάτες και αυτό εγγυάται παραδοσιακές ασιατικές γεύσεις. Στην ανοιχτή κουζίνα οι Κινέζοι σεφ μαγειρεύουν σετσουάν και καντονέζικα πιάτα, από τη σούπα με σπαράγγια, το καβούρι του ορεκτικού και την τραγανή πάπια που σερβίρεται με πεντανόστιμη σάλτσα hoisin (από σόγια, διάφορα θαλασσινά και ζάχαρη), μέχρι noodles απολαυστικά, με κρέας ή γαρίδες. Τρως με 15 ευρώ γνήσια κινέζικη κουζίνα σε ένα περιβάλλον ευγένειας και φιλικού σέρβις.

Τσέχικο

Svejk
Ρουμπέση 6, Ν. Κόσμος, 210 9018389


Αν είσαι φαν της τσέχικης κουζίνας και της μπίρας, αξίζει να επισκεφτείς το εστιατόριο Svejk. Ο κ. Σπύρος Κουλούρης και η σύζυγός του Τάνια μαγειρεύουν τσέχικα και σλοβάκικα πιάτα τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ο χαμογελαστός στρατιώτης Svejk από το ομώνυμο σατιρικό μυθιστόρημα του Γιαροσλάβ Χάσεκ στολίζει τους τοίχους του ατμοσφαιρικού χώρου που θυμίζει την παραμυθένια, σκοτεινή Πράγα. Είναι καλό να πεινάς πολύ πριν επισκεφτείς το Svejk, γιατί οι μερίδες είναι πολύ χορταστικές. Ένα ολοκληρωμένο γεύμα στο τσέχικο εστιατόριο ξεκινάει με σλοβάκικες τσέπες –κάτι ανάμεσα σε πατάτα και πίτα– με ζαμπόν και μανιτάρια. Το παραδοσιακό γκούλας με κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος με πικάντικη κόκκινη σάλτσα από μανιτάρια και πιπεριά και το ψητό χοιρινό με ξινό λάχανο και συνοδεία κνέντλικι (τα κλασικά τσέχικα συνοδευτικά που μοιάζουν με φέτες ψωμιού και φτιάχνονται από πατάτα και αλεύρι) είναι η ιδανική συνέχεια.

7 εστιατόρια με αληθινό έθνικ φαγητό Facebook Twitter
Στην ανοιχτή κουζίνα οι Κινέζοι σεφ μαγειρεύουν σετσουάν και καντονέζικα πιάτα, από τη σούπα με σπαράγγια, το καβούρι του ορεκτικού και την τραγανή πάπια που σερβίρεται με πεντανόστιμη σάλτσα hoisin (από σόγια, διάφορα θαλασσινά και ζάχαρη), μέχρι noodles απολαυστικά, με κρέας ή γαρίδες... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Tο άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της LIFO.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ