Μπαίνοντας στον αστερισμό της "σκύλας"

Μπαίνοντας στον αστερισμό της "σκύλας" Facebook Twitter
Αν η Χίλαρι Κλίντον κερδίσει τον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο, αυτή θα είναι μία ιστορική στιγμή, θα μιλάμε για τη συντριβή της διάσημης, διαπρεπούς οροφής της Αμερικανικής δημόσιας ζωής. Με μία κίνηση, 240 χρόνια από την ίδρυση του έθνους, μία γυναίκα θα καταλάβει το κορυφαίο γραφείο του.
8

"Προετοιμαστείτε για την εποχή της σκύλας". Με αυτές ακριβώς τις λέξεις ένα άρθρο του "Atlantic" προσπαθεί να περιγράψει ή για την ακρίβεια να προβλέψει τους καιρούς που θα ζήσει η αμερικανική ήπειρος στην περίπτωση που ο επόμενος Πλανητάρχης είναι γυναίκα. 

"Αν η Χίλαρι Κλίντον κερδίσει τον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο, αυτή θα είναι μία ιστορική στιγμή, θα μιλάμε για τη συντριβή της διάσημης, διαπρεπούς οροφής της Αμερικανικής δημόσιας ζωής. Με μία κίνηση, 240 χρόνια από την ίδρυση του έθνους, μία γυναίκα θα καταλάβει το κορυφαίο γραφείο του. Οι κόρες της Αμερικής θα έχουν επιτέλους μία ολοζώντανη απόδειξη, ότι κι αυτές όταν μεγαλώσουν μπορούν να γίνουν πρόεδροι των ΗΠΑ", γράφει το άρθρο και συνεχίζει πρακτικά ανατομώντας την αμερικανική κοινωνία και προβλέποντας τις αντιδράσεις τους.

Και ακριβώς όπως η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμ δεν ξημέρωσε μία νέα, απαλλαγμένη από τον ρατσισμό Αμερική, έτσι και μία ενδεχόμενη νίκη της Κλίντον δεν θα φέρει μονομιάς ισότητα μεταξύ των δύο φίλων και διαφώτιση γύρω από το ζήτημα. Όμως, έτσι είναι η πρόοδος: κάνει δυο βήματα μπροστά και ένα πίσω.

"Επίσης, μία ενδεχόμενη νίκη της Κλίντον υπόσχεται να εγκαινιάσει μία περίοδο ζωής 4 έως 8 ετών του πιο βρώμικου και επιθετικού είδους μισογυνισμού που μόνο στα πάρτι εργένηδων στην έπαυλη του Roger Ailes's συναντάται. Το ξέρεις ότι έρχεται, αυτή η μετατόπιση της πολιτικής μισαλλοδοξίας: από τα κομματικοποιημένα πηγαδάκια και την αυλή του πρώτου μαύρου αρχηγού των ΗΠΑ στις πρακτικές της πρώτης γυναίκας προέδρου. Σε αυτό το ολοκαίνουριο πλαίσιο, κάποιοι θα οδηγηθούν από αγνά σεξιστικά κίνητρα ή απλώς από το άβολο συναίσθημα που σε κάποιους ξυπνά το να διοικούνται από μία γυναίκα. Αλλά σε πολλές άλλες περιπτώσεις, το ξέρουμε, ότι εκείνο που θα επιχειρηθεί είναι να ακυρωθεί η αποτελεσματικότητα και η νομιμότητα της προεδρίας της, μέσα από σωρεία σεξιστικών ξεσπασμάτων".

 

Και το άρθρο φαίνεται να έχει δίκιο, αν ανατρέξει κανείς σε άκομψα δημοσιεύματα της προηγούμενης περιόδου ή ακόμη και στη σχεδόν χυδαία ρητορική που αναπτύχθηκε στα social media, με τις ευλογίες του πολιτικού της αντιπάλου, Ντόναλντ Τραμπ: το να αποκαλέσεις την Κλίντον "σκύλα" ή "χαρά της εμμηνόπαυσης" είναι ένας εύκολος και φθηνός, κάποτε, όμως και αποτελεσματικός τρόπος για να την αποδομήσεις, όταν δεν υπάρχει πολιτικό επιχείρημα για να της απαντήσεις. 

 

"Ακόμη και έτσι, όλο αυτό θα ήταν καλύτερο από το να υφίστασαι το αδιάκοπο σεξιστικό παραλήρημα κάποιου για τα επόμενα χρόνια". Γιατί, ναι, παρά την πρόοδο που έχει γίνει σε ό,τι αφορά τις γυναίκες και σε όλους τομείς - των επιχειρήσεων, της πολιτικής, των επιστημών - εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται, αν όχι με κακή προαίρεση και σεξιστική διάθεση, τουλάχιστον. Η περίπτωση της Marissa Mayer της Υahoo είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζεται η αποτυχία της στην ηγεσία του κολοσσού και για το πώς θα αντιδρούσαν τα Μέσα στην περίπτωση που την ίδια ήττα την είχε υποστεί ένας άντρας.

 

Μπαίνοντας στον αστερισμό της "σκύλας" Facebook Twitter
Μπαίνοντας στον αστερισμό της "σκύλας" Facebook Twitter
Στον πόλεμο του ίντερνετ, οι εχθροί της Χίλαρυ δεν έμειναν αμέτοχοι. Η αιχμή της κριτικής τους, σεξιστική και κάπως βάναυση είναι βεβαίως η bitchy πλευρά του χαρακτήρα της. Αλλά και στην αντίπερα όχθη, ο Τραμπ δέχτηκε πιο εξευτελιστικά χτυπήματα με το άγαλμά του στο οποίο εμφανίζεται γυμνός και με ανύπαρκτα γεννητικά όργανα

"Και ακριβώς όπως η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμ δεν ξημέρωσε μία νέα, απαλλαγμένη από τον ρατσισμό Αμερική, έτσι και μία ενδεχόμενη νίκη της Κλίντον δεν θα φέρει μονομιάς ισότητα μεταξύ των δύο φίλων και διαφώτιση γύρω από το ζήτημα. Όμως, έτσι είναι η πρόοδος: κάνει δυο βήματα μπροστά και ένα πίσω. Όσο η κουλτούρα αλλάζει, οι άνθρωποι, μοιραία δυσφορούν από τις αλλαγές και κάποτε... φρικάρουν, κάποιοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τον φόβο τους και τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ πολύ άσχημα, ακριβώς και ενώ φαίνεται να πηγαίνουν περίφημα. 

 

Φυσικά, όπως προαναφέρθηκε, το να στηρίξεις μία ολόκληρη προεκλογική εκστρατεία εναντίον του φύλου του αντιπάλου σου και όχι του πολιτικού του επιχειρήματος είναι κάτι εύκολο και μπορείς εύκολα να στρατολογήσεις πολλούς σε αυτό το πολεμικό παιχνίδι. Τα μισογυνικά ένστικτα και πρακτικές του Τραμπ, ήταν και το βασικό του όπλο εξηγεί και η Jennifer Lawless, διευθύντρια του Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου των ΗΠΑ, Γυναίκες και Πολιτική. "Οι σύμβουλοι και υποστηρικτές του τον παρακινούσαν να εστιάσει τη ρητορική και το σύνολο της καμπάνιας του στην υποτίμηση του φύλου της αντιπάλου του. Η ιδέα ότι μια γυναίκα φτάνει τόσο μακριά, έπρεπε να επιχειρηματολογηθεί από το ότι αυτή η γυναίκα δεν είχε κανένα άλλο προσόν, εκτός από το φύλο της και εξαιτίας αυτού πέτυχε", εξηγεί η Lawless.

Η ίδια θέτει το πρόβλημα στη σωστή του βάση, γνωρίζοντας τι έρχεται, αλλά και τι έχει προηγηθεί, αναφορικά με τις προσπάθειες των γυναικών τα τελευταία 150 χρόνια να αναρριχηθούν στην κεντρική πολιτική σκηνή, χωρίς ποτέ, ωστόσο να κατορθώσουν να γίνουν κυρίες του Οβάλ Γραφείου. 

 

"Το πρόβλημα είναι ότι ο σεξισμός κοινωνικά τείνει να είναι περισσότερο αποδεκτός από τον ρατσισμό", λέει και εξηγεί ότι στις σεξιστικές προσβολές πάντα υπάρχει η πίσω σκέψη ότι η γυναίκα μπορεί να ευθύνεται για την προσβολή που αντιμετώπισε, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τα θύματα ρατσιστικών επιθέσεων.   

 

Ακόμη και η λέξη "σκύλα" που χρησιμοποιείται στον τίτλο του άρθρου, είναι μια λέξη με έντονα σεξιστική χροιά και ερμηνεία, που όμως τα τελευταία χρόνια έφθασε να σημαίνει και κάποιαν που αντέχει, που είναι αρκετά σκληρή για να μη φτάσει στον προορισμό της, μετά από τόσο δρόμο. 

 

Γι' αυτό και κάπως έτσι καταλήγει: "Μέχρι να γίνει όλη αυτή η δουλειά που χρειάζεται, ο σκεπτόμενος γυναικείος πληθυσμός πρέπει να αρχίσει να εργάζεται ακριβώς προς την αναπλαισίωση και επανερμηνεία της λέξης 'σκύλα' που ευρέως χρησιμοποιήθηκε από τους μισογύνηδες. Και αυτό πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν. Σοβαρά τώρα. Οι σκύλες πρέπει να ενωθούν", καταλήγει μεταξύ άλλων το άρθρο καλωσορίζοντας τη νέα εποχή που ξημερώνει στην περίπτωση εκείνη που η Κλίντον πάρει τον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο. 

 

Πρόσωπα
8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2007 σιγεί για πάντα η πιο υπέροχη φωνή που πέρασε από τα λυρικά θέατρα τον 20ό αιώνα και έμεινε στην ιστορία με το όνομα Λουτσιάνο Παβαρότι
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Αγάπη που διαπερνάει το φακό: πώς η Ίνγκριντ Μπέργκμαν άφησε έκθαμβο ολόκληρο τον κόσμο

Γεννήθηκε και Πέθανε Σαν Σήμερα / Αγάπη που διαπερνάει το φακό: πώς η Ίνγκριντ Μπέργκμαν άφησε έκθαμβο ολόκληρο τον κόσμο

Η ομορφιά, η σκανδαλώδης -για την εποχή της- σχέση με τον Ροσελίνι, ο ορμητικός χαρακτήρας της κορυφαίας Σουηδέζας σταρ μέσα από ένα ντοκιμαντέρ.
THE LIFO TEAM
Ζαν Μορό: η πασιονάρια του γαλλικού σινεμά

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ζαν Μορό: Η πασιονάρια του γαλλικού σινεμά

Η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός που έζησε με έμπνευση και ενέργεια για το παρόν και πέθανε σαν σήμερα το 2017 απεχθανόταν τις μελό αναδρομές στο παρελθόν, τις γενικές ερωτήσεις και την ανοησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνα Κώνστα: «Έκανα αυτό που ήθελα, δεν έπληξα στη ζωή μου με γάμους και παιδιά»

Σαν Σήμερα Πέθανε / Ντίνα Κώνστα (1938-2022): «Έκανα αυτό που ήθελα, δεν έπληξα στη ζωή μου με γάμους και παιδιά»

Η Ελληνίδα ηθοποιός που πέρασε από όλες τις μεγάλες θεατρικές σκηνές της Αθήνας και αγαπήθηκε από το ευρύ κοινό για τους τηλεοπτικούς της ρόλους ως «Γιολάντα» στο «Δις Εξαμαρτείν» και Ντένη Μαρκορά στους «Δύο ξένους» αφηγήθηκε την πολυκύμαντη ζωή της στο LiFO.gr.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η σύντομη αλλά φωτογενής και απόλυτα τραγική ιστορία ζωής του Billy Bo

Πέθανε Σαν Σήμερα / Η σύντομη αλλά φωτογενής και απόλυτα τραγική ιστορία ζωής του Billy Bo

Το όμορφο αγόρι από την Κοκκινιά που στα λαμπερά '80s ήταν ο σούπερσταρ της μόδας και της αθηναϊκής κοσμικής ζωής ήταν από τα πρώτα θύματα του AIDS στη χώρα μας. Πέθανε σαν σήμερα, στις 13 Ιουνίου του 1987.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Eχει καταντήσει αηδία αυτο το πράγμα,μη δούμε γυναίκα με ηγετικό προφίλ,αμέσως έχουμε έτοιμο το επίθετο. Είναι "σκύλα".Αν μια γυναίκα απαντήσει κάπως δεικτικά είναι "γλωσσού" και "κολοπετσωμένη". Δεν ανταποκρίνεσαι στο προφίλ της γλυκούλας;Της καλής κυριουλας; Μορφάζεις; resting bitch face. Τι ακριβώς μεμφόμαστε οταν αποκαλούμε κάποια σκύλα;
Αυτόν τον χαρακτηρισμό θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει υπερ της. Αλλά και πάλι χωρίς να είμαι σεξιστής την θεωρώ ξυνή και βίσμα του πρωην προεδρου και αντρα της. Φαινομενικά συμπαθής μιας και την πέρασαν από όλες τις εκπομπές πχ ellen και Saturday night live, το μισό hollywood δηλώνουν οπαδοί της και φυσικά και τα συμφέροντα που εκπροσωποί δεν ξεχνά την ιμπερεαλιστική πολιτική της Αμερικής ;) Το μόνο θετικό ειναι πως ο Τραμπ της δινει απο μόνος του προβάδισμα λόγω βλακείας.
Πιθανοτατα να ειναι ξινη αλλα διαφωνω με το βισμα. Παντα ηθελε να γινει προεδρος στη θεση του προεδρου κ το διαλαλουσε σχεδον απροκαλυπτα απο την εποχη που ειχε εκλεγει ο αντρας της κ πιστευω οτι τοσο πολυ ηθελε να γινει η ιδια προεδρος ωστε καταπιε το κερατο του αντρα της κ το επαιξε υποστηρικτικη συντροφος για ανεβει στα ματια της αμερικανικης κοινης γνωμης. Αυτο που βλεπουμε τωρα ειναι στρατηγικη μεθοδευση δεκαετιων προκειμενου να φθασει στο στοχο της (δεν το κατακρινω το αναφερω ως παρατηρηση)
Εντάξει η Κλίντον δεν είναι ό,τι πιο προοδευτικό κυκλοφορεί αλλά είναι ντροπιαστικοί οι χαρακτηρισμοί σε βάρος της στην πραγματικότητα από οπαδούς του Τραμπ. Αν είναι να εκλεγεί ο Τραμπ καλύτερα να παραδώσουμε την ανθρωπότητα όχι στην Κλίντον που δεν είναι σκύλα αλλά σε όλες τις σκύλες μαζί.
Γιατί είναι ένας προσβλητικός όρος που χρησιμοποιείται μόνο για να εξευτελίσει έναν αντίπαλο όταν δεν μπορεί να γίνει αντιπαράθεση με επιχειρήματα. Σαν να λες κάποιον ομοφυλόφιλο "αδερφή ή πουσταρά".
@ LucretiusΣαν να λες κάποιον ομοφυλόφιλο "αδερφή ή πουσταρά". Πηγή: www.lifo.gr Όχι δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Δεν την λες «σκύλα» επειδή είναι γυναίκα, αλλά επειδή συμπεριφέρεται με κάποιον τρόπο.Σε αντίθεση με το «αδερφή» που αναφέρεται εκ προοιμίου σε χαρακτηριστικό ανθρώπου ανεξάρτητα από την συμπεριφορά του.Αντίστοιχο του είναι μάλλον το αντρικό "γουρούνι" που επίσης χρησιμοποιείται για περιγραφή συμπεριφοράς και όχι γενικά φύλου.