Η Βρετανία απαγορεύει τα μικροσφαιρίδια, το επικίνδυνο συστατικό χιλιάδων προϊόντων

Η Βρετανία απαγορεύει τα μικροσφαιρίδια, το επικίνδυνο συστατικό χιλιάδων προϊόντων Facebook Twitter
3

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την απαγόρευση των μικροσφαιριδίων που χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά και προϊόντα καθαρισμού, από το 2017. Η Βρετανία είχε άλλωστε προειδοποιήσει πως αν η ΕΕ δεν λάμβανε άμεσα τα μέτρα περιορισμού του συσταικού, θα ακολουθούσε την στάση των ΗΠΑ και του Καναδά που έχουν προχωρήσει σε ολική απαγόρευση.


Τα μικρά κομμάτια πλαστικού που βρίσκονται σε χιλιάδες προϊόντα εταιρειών καθημερινής χρήσης όπως οι οδοντόκρεμες, σε  κρέμες απολέπισης σώματος, αφρόλουτρα και άλλα προϊόντα οικιακής χρήσης, πιστεύεται ότι είναι εξαιρετικά βλαβερά για το περιβάλλον.


Οι περιβαλλοντολόγοι φοβούνται ότι συσσωρεύονται στους ωκεανούς και ενδεχομένως εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα.
Η διαβούλευση σχετικά με το πώς η απαγόρευση θα μπορούσε να λειτουργήσει, θα ξεκινήσει αργότερα αυτό το έτος, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Andrea Leadsom.


Αρκετές εταιρείες καλλυντικών έχουν κάνει εθελοντικές δεσμεύσεις για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης "microbeads" από το 2020.

Η Βρετανία απαγορεύει τα μικροσφαιρίδια, το επικίνδυνο συστατικό χιλιάδων προϊόντων Facebook Twitter


Πώς ξέρεις αν ένα προϊόν περιέχει μικροσφαιρίδια;

Προϊόντα που περιέχουν τα μικροσκοπικά κομμάτια από πλαστικό, δεν αναγράφουν κατ' ανάγκην "μικροσφαιρίδια" στη λίστα των συστατικών.


Αντ 'αυτού, θα πρέπει να αναζητήσετε για τις λέξεις πολυαιθυλένιο, πολυπροπυλένιο και πολυμεθυλμεθακρυλικό - τις χημικές ονομασίες για το πλαστικό. Ενώ μπορεί να αναφέρονται με τις συντμήσεις ΡΕΤ, PTFE και ΡΜΜΑ. Υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες με λίστες των προϊόντων που περιλαμβάνουν το πλαστικό.

 

Η παρέμβαση τη κυβέρνησης για απαγόρευση κρίθηκε απαραίτητη για την προστασία του περιβάλλοντος, αφότου μια έρευνα αποκάλυψε πως ένα μόνο ντους μπορεί να οδηγήσει 100.000 πλαστικά σωματίδια στον ωκεανό.


Η Υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας Andrea Leadsom, δήλωσε πως "οι περισσότεροι άνθρωποι θα απογοητεύονταν αν γνώριζαν πως το scrub προσώπου ή η οδοντόκρεμα που χρησιμοποιούν, προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον, καθώς δισεκατομμύρια κομμάτια δύσπεπτου πλαστικού δηλητηριάζουν τα πλάσματα της θάλασσας".


Η έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος αναφέρει πως η ρύπανση από τα μικροπλαστικά μπορεί να είναι περισσότερο επιζήμια για το περιβάλλον από ό, τι τα μεγαλύτερα κομμάτια, επειδή το μέγεθός τους τα καθιστά πιο εύκολο να φαγωθούν από άγρια ζώα και στη συνέχεια, ενδεχομένως να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα. Ως παράδειγμα, ανέφερε πως ένα πιάτο με έξι στρείδια μπορεί να περιέχει έως 50 σωματίδια από πλαστικό.

 

 

Η Βρετανία απαγορεύει τα μικροσφαιρίδια, το επικίνδυνο συστατικό χιλιάδων προϊόντων Facebook Twitter

 

Kάτι ακόμη πιο ανησυχητικό για τα ψάρια

 

Περισσότερα από 280 θαλάσσια είδη έχει βρεθεί πως κατανάλωσαν microplastics αλλά μια πρόσφατη έρευνα έδειξε κάτι πολύ πιο ανησυχητικό: Τα νεαρά ψάρια "τρελαίνονται" να καταναλώνουν μικροπλαστικά, με τον ίδιο τρόπο που τα παιδιά και οι έφηβοι προτιμούν το ανθυγιεινό φαστ-φουντ.


Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώθηκε μια τέτοια σαφής διατροφική προτίμηση για το πλαστικό, από ψάρι ή οποιοδήποτε άλλο ζώο. Το αποτέλεσμα είναι ότι συχνά τα ψάρια πεθαίνουν πρόωρα, προτού φθάσουν στην αναπαραγωγική ηλικία τους, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Οόνα Λόνστεντ του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", ανακάλυψαν ότι τα ψαράκια τρώνε με ενθουσιασμό το πολυστυρένιο, προτιμώντας το από τις φυσικές τροφές. Ως συνέπεια της έκθεσης σε μεγάλες ποσότητες πλαστικού, τα ψαράκια (τα πειράματα σε δεξαμενές νερού έγιναν με μικρές πέρκες) είναι μικρότερα, πιο αργά και λιγότερο ευφυή, άρα πιο ευάλωτα στους θηρευτές. Η διαπίστωση αυτή, κατά τους σουηδούς επιστήμονες, δημιουργεί αυξημένη ανησυχία για τις επιπτώσεις των πλαστικών στα θαλάσσια οικοσυστήματα και στη διατροφική αλυσίδα, η οποία συχνά καταλήγει στους ανθρώπους. Θα ακολουθήσουν έτσι περισσότερες επιστημονικές μελέτες πάνω στο ζήτημα.


Η παγκόσμια παραγωγή πλαστικών φθάνει τα 300 εκατ. τόνους ετησίως. Μία μελέτη του 2015 εκτιμούσε ότι περίπου οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων (σακούλες, πλαστικές συσκευασίες, παιγνίδια, συστατικά μικροσφαιρίδια καλλυντικών και προϊόντων υγιεινής κ.α.) καταλήγουν στις θάλασσες κάθε χρόνο.

Mε στοιχεία από BBC και Sky News



3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια