Το παρακάτω κουίζ βασίζεται στον τρόπο ζωής των Αντβεντιστών της Έβδομης Μέρας (σ.σ.: χριστιανικό δόγμα που προέρχεται από τον προτεσταντισμό), οι οποίοι φημίζονται για τη μακροζωία τους. Αυτό το ίδιο πείραμα, τροποποιήθηκε από τον Thomas Perls, καθηγητή Γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Δεν είναι τέλειο - ως πείραμα - αλλά είναι καλό.
"Οι άνθρωποι μου γράφουν και μου λένε ότι λατρεύουν τον υπολογιστή προσδόκιμου ζωής, αλλά βάσει αυτών που τους βγάζει, λογικά μέχρι τώρα θα είχαν ήδη πεθάνει", λέει ο Perls και συνεχίζει: "Και εγώ τους απαντώ: αυτό σημαίνει ότι προφανώς έχετε υιοθετήσει μερικές πολύ κακές συνήθειες, αλλά έχετε φανταστικά γονίδια που μέχρι τώρα σας έχουν προστατέψει από αυτές".
Για το πείραμα, αρκεί να κάνετε τα εξής: Ξεκινήστε από την ηλικία των 86, αν είστε άντρες κι από την ηλικία των 89, αν είστε γυναίκες. (Συγνώμη κιόλας, αλλά σε γενικές γραμμές οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες).
Καπνίζετε; Αν ναι, αφαιρέστε 15 χρόνια, αν όχι μην προσθέτετε και μη αφαιρείτε τίποτα.
Έχετε κάποιες ζεν συμπεριφορές, που σας επιτρέπουν να διαχειρίζεστε πιο εύκολα το στρες; Αν ναι, προσθέστε πέντε χρόνια. Αν όχι, αφαιρέστε πέντε.
Έχετε ανθρώπους στην οικογένεια σας που έζησαν πάνω από τα 95 τους ή και περισσότερο; Αν ναι, προσθέστε 10 χρόνια. Αν όχι, μην προσθέσετε, μην αφαιρέσετε τίποτα.
Γυμνάζεστε πέντε φορές την εβδομάδα για περίπου 30 λεπτά κάθε φορά; Αν ναι, προσθέστε πέντε χρόνια, αν όχι, αφαιρέστε πέντε.
Συνηθίζετε να κρατάτε σε εγρήγορση το μυαλό σας, μέσω γρίφων, μαθηματικών κουίζ ή ενεργής μάθησης ενός αντικειμένου που σας αρέσει; Αν ναι, προσθέστε πέντε χρόνια, αν όχι μην προσθέτετε και μην αφαιρείτε τίποτα.
Ο τρόπος που τρέφεστε σας βοηθά να διατηρείτε ένα υγιές, φυσιολογικό βάρος, ώστε να μη νιώθετε αργοκίνητοι ή καταβεβλημένοι; Αν ναι, μην προσθέσετε τίποτα. Αν όχι, αφαιρέστε πέντε χρόνια.
Καπνίζετε; Αν ναι, αφαιρέστε 15 χρόνια, αν όχι μην προσθέτετε και μη αφαιρείτε τίποτα.
Για την ιστορία, το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής είναι τα 68 έτη για τους άντρες και τα 73 για τις γυναίκες. Εσάς, τι σας έβγαλε τελικά το πείραμα;
Με στοιχεία από το περιοδικό Popular Science