Υπάρχει μία εξαιρετική μέθοδος για να αποφύγετε τα κιλά των γιορτών

Υπάρχει μία εξαιρετική μέθοδος για να αποφύγετε τα κιλά των γιορτών Facebook Twitter
Στην αρχή δίνουμε υποσχέσεις στον εαυτό μας ότι με κάποιο τρόπο θα καταναλώσουμε τις περιττές θερμίδες, μετά μπλέκουμε σε έναν κύκλο ενοχής και στο τέλος απλώς παραδινόμαστε πλήρως σ' αυτό που ξεκίνησε ως απλή παρασπονδία.
1

Είτε κάποιος βρίσκεται σε δίαιτα ή πρόγραμμα διατροφής, είτε όχι, η περίοδος των Χριστουγέννων είναι μια δοκιμασία και μάλιστα πολυήμερη και πολυεπίπεδη (ειδικά στην Ελλάδα): αρκετές μέρες πριν από τα Χριστούγεννα και μέχρι την Πρωτοχρονιά, όπου κι αν βρεθεί κάποιος, οι πειρασμοί είναι επιεικώς αμέτρητοι. Στο γραφείο γλυκά, στον δρόμο και τα καταστήματα κεράσματα και στο σπίτι ένα μικρό χάος από παραδοσιακά γλυκίσματα, σοκολάτες και τεράστιες ποσότητες φαγητού, που "λόγω των ημερών" δεν προλαβαίνουν να μείνουν για πολύ πάνω στο τραπέζι ή έστω στο ψυγείο. 

Οι περισσότεροι αντιστέκονται με όλη τους τη δύναμη -ή όχι και τόσο- μέχρι να εμφανιστεί μπροστά τους ο προσωπικός τους τύραννος: για τον καθένα είναι διαφορετικός, άλλος υποκύπτει στις πραλίνες, άλλος στους κουραμπιέδες ή τα μελομακάρονα, άλλος στις δίπλες, όλοι, ωστόσο, αργά ή γρήγορα, σπάνε τη δίαιτα ή το διατροφικό τους πρόγραμμα και υποκύπτουν. Η συνέχεια είναι γνωστή,  ακόμη και στους πιο πειθαρχημένους. Στην αρχή δίνουμε υποσχέσεις στον εαυτό μας ότι με κάποιο τρόπο θα καταναλώσουμε τις περιττές θερμίδες, μετά μπλέκουμε σε έναν κύκλο ενοχής και στο τέλος απλώς παραδινόμαστε πλήρως σ' αυτό που ξεκίνησε ως απλή παρασπονδία.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Heidi Grant Halvorson, το μυστικό για να μην εγκλωβιστεί κάποιος σ' αυτόν τον φαύλο κύκλο που προσθέτει κιλά και γεμίζει με ενοχές τον κόσμο κρύβεται ακριβώς στις συνήθειες μας και όχι μόνο τις διατροφικές. "Τα περισσότερα προβλήματα μας πηγάζουν από τις συνήθειες μας, που ωστόσο είναι προβλέψιμες. Ξέρουμε τι είναι αυτό που μας βάζει σε πειρασμό και χαλάει τη ρουτίνα μας, γι' αυτό και μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Εκείνο που δεν μας περνά ποτέ από το μυαλό είναι ότι μπορεί και να αποτύχουμε και ακριβώς από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα", λέει η Halvorson.

Αν, τελικώς, δεν αποφύγουμε τον πειρασμό, κατηγορηματικά προγραμματίζουμε την επόμενη μέρα ότι δεν θα παρεκκλίνουμε καθ' οιονδήποτε τρόπο. Επίσης, ενημερώνουμε κάποιον γι΄αυτή την απόφαση, προκειμένου να μας κρατά ενός πλαισίου.

Κατά την ίδια, όλα ξεκινούν από το ότι δεν υπάρχει ένα πλάνο διαχείρισης του λάθους από την αρχή, ενώ στη συνέχεια, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της διατροφικής ατασθαλίας είναι η ενοχή. Αυτή η μέθοδος πρόβλεψης της αποτυχίας είναι γνωστή ως "αν/τότε" ή πιο αναλυτικά "αν συμβεί αυτό, φάω αυτό, κάνω κάτι που δεν πρέπει / τότε θα κάνω το άλλο", κάτι που κατά την ψυχολόγο έχει ήδη προετοιμάσει τον καθένα για το "μετά" μίας ημέρας γεμάτης πειρασμούς και τσιμπολόγημα. Η ίδια δίνει ένα χρήσιμο παράδειγμα αυτής της μεθόδου, το οποίο συνιστά πλάνο και προγραμματισμό ακόμη και στον τρόπο με τον οποίο βυθιζόμαστε στην αποτυχία. 

"Αν πάω σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι, θα σταθώ σε σημείο σχετικά μακριά από τον μπουφέ. Θα πάρω μόνο ένα ποτό. Θα κρατάω αυτό το ένα ποτό στο χέρι και ένα μικρό ορεκτικό στο άλλο. Θα προσπαθήσω να τα απολαύσω όσο πιο αργά γίνεται. Κι αν για κάποιον λόγο, θέλω εγώ ή κάποιος από την παρέα να επιστρέψει στον μπουφέ, θα βρω τρόπο να αποφύγω να ξαναβρεθώ στο ίδιο σημείο. Αν, τελικώς, δεν αποφύγουμε τον πειρασμό, κατηγορηματικά προγραμματίζουμε την επόμενη μέρα ότι δεν θα παρεκκλίνουμε καθ' οιονδήποτε τρόπο. Επίσης, ενημερώνουμε κάποιον γι΄αυτή την απόφαση, προκειμένου να μας κρατά ενός πλαισίου", εξηγεί η Halvorson.  

Κατά την ίδια, το 90% των αποτυχιών, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διατροφή, κρύβονται στη λάθος διαχείριση των ατομικών συνηθειών και στην έλλειψη "plan B", όταν παραβιάζουμε τα δικά μας προσωπικά όρια. 

Με στοιχεία από το Business Insider 

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Εγώ έχω και μία άλλη καλύτερη μέθοδο! Άδεια από τη δουλειά, όσες περισσότερες μέρες γίνεται... καναπέ. καλή παρέα.. full on Χριστουγεννιάτικες ταινίες στα Novacinema, με καφεδάκι, ελαφριά σνακ και χουχούλιασμα! Ωραία τα πάρτυ - πειρασμοί δε λέω, αλλά σαν το χριστουγεννιάτικο cocooning με σειρές και ταινίες δεν έχει ;)