"My Body Back": Πορνό φιλμογραφία που απευθύνεται σε θύματα βιασμού

"My Body Back": Πορνό φιλμογραφία που απευθύνεται σε θύματα βιασμού Facebook Twitter
«Άκουσα ένα σωρό ιστορίες για γυναίκες που η ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής τούς προκαλούσε εμετό, ακόμη και λιποθυμία, ακριβώς επειδή κατά τη διείσδυση εξακολουθούσαν να ζουν τη στιγμή του βιασμού τους παρότι βρίσκονταν με τον σύντροφό τους»
2

Η θεματολογία των ερωτικών ταινιών ή των βίντεο πορνό που μπορεί να συναντήσει κανείς στο διαδίκτυο και τα σχετικά sites είναι συγκεκριμένη ως προς τη σεναριακή της βάση: κορίτσια που συνευρίσκονται με δύο ή τρεις άντρες, γυναίκες που κάποτε διά της βίας σύρονται σε ένα κρεβάτι ή σε μια σκοτεινή γωνιά, λίγη βία παραπάνω από τα συνηθισμένα... Πρόκειται για σεναριακά μοτίβα που εξυπηρετούν συγκεκριμένες φαντασιώσεις, ενώ οι πρωταγωνιστές ακολουθούν, συνήθως με τη συναίνεσή τους, την έμπνευση σεναριογράφων και σκηνοθετών.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν αυτές τις εικόνες τις αντικρίζουν γυναίκες που έχουν υποστεί κάποιου είδους σεξουαλική επίθεση ή, ακόμη χειρότερα, έχουν υπάρξει θύματα βιασμού; Η ανάκληση φρικτών αναμνήσεων θεωρείται δεδομένη και, σύμφωνα με έρευνες, το άγχος, ο πόνος, ο τρόμος που έζησε το θύμα όχι απλώς επανέρχονται, αλλά σωματοποιούνται.

Τα περισσότερα θύματα βιασμού δυσκολεύονται να ανακτήσουν τον έλεγχο της σεξουαλικής τους ζωής, ενώ οι πρώτες απόπειρες συναινετικού σεξ συνήθως κρύβουν τεράστιο άγχος.

Τα περισσότερα θύματα βιασμού, ακόμη και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ψυχοθεραπείας, δυσκολεύονται να ανακτήσουν τον έλεγχο της σεξουαλικής τους ζωής, ενώ οι πρώτες απόπειρες συναινετικού σεξ συνήθως κρύβουν τεράστιο άγχος, που συνοδεύεται από πονοκεφάλους, εμετούς, πόνους στο στομάχι και στην κοιλιακή χώρα.

Ερωτισμός χωρίς ίχνος μισογυνισμού

Η Pavan Amara, θύμα βιασμού η ίδια και μαχητική ακτιβίστρια του πρότζεκτ "My Body Back" (σ.σ.: «Το σώμα μου πίσω»), εδώ και αρκετό καιρό προωθεί ένα πακέτο υπηρεσιών που απευθύνεται σε γυναίκες οι οποίες βίωσαν όχι μόνο αυτή την τραγική εμπειρία, αλλά έπρεπε να δουλέψουν σε όλα τα επίπεδα για να την αφήσουν πίσω τους και να ξαναπάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Και, φυσικά, να αντιμετωπίσουν όλα εκείνα τα μικροπράγματα της καθημερινότητας, μεταξύ των οποίων και το πορνό, που θα καθυστερούσαν αυτή την προσπάθεια. Γι' αυτές τις γυναίκες το ζητούμενο –και αφού επιβίωσαν της σεξουαλικής κακοποίησης και των συνεπειών της– είναι να ξαναβρούν τη σεξουαλικότητά τους και την ευχαρίστηση στη σεξουαλική πράξη – αλλά με τους όρους τους.

Πέρα από τα σεμινάρια και τα γκρουπ ψυχοθεραπείας, η ομάδα της Amara μπήκε στη διαδικασία να φτιάξει μια βάση δεδομένων ερωτικών ταινιών, μικρών ή μεγάλων βίντεο, ερωτικής λογοτεχνίας και φωτογραφίας από την οποία θα απαλειφόταν και το παραμικρό μισογυνικό στοιχείο ή η υποψία βίας, κοινώς οποιαδήποτε εικόνα θα μπορούσε να πυροδοτήσει δυσάρεστες αναμνήσεις· μια βάση δεδομένων που θα ενέτασσε ξανά το θύμα του βιασμού σε μια υγιή σεξουαλική καθημερινότητα.

«Δεν υπάρχει γυναίκα που να μην παραδέχεται ότι η σεξουαλική της ζωή επηρεάστηκε σοβαρά μετά την επίθεση. Θυμάμαι ειδικώς την περίπτωση μιας γυναίκας που μας είχε εξομολογηθεί ότι στην προσπάθειά της να ξεπεράσει αυτό που της συνέβη, όλα εκείνα τα αισθήματα τρόμου και απόγνωσης, πλάγιασε με περισσότερους από εκατό άντρες, χωρίς καμία προφύλαξη πέρα από τη λήψη αντισυλληπτικών, μόνο και μόνο για να καταφέρει να ανακτήσει τον έλεγχο τόσο του σώματός της όσο και της σεξουαλικής της ζωής», εξηγεί η Amara, πραγματικά σοκαρισμένη από το έλλειμμα στοχευμένης φροντίδας σε θύματα σεξουαλικής βίας. «Και μετά άκουσα ένα σωρό ιστορίες για γυναίκες που η ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής τούς προκαλούσε εμετό, ακόμη και λιποθυμία, ακριβώς επειδή κατά τη διείσδυση εξακολουθούσαν να ζουν τη στιγμή του βιασμού τους παρότι βρίσκονταν με τον σύντροφό τους».

Βάσει των αρχείων του πρότζεκτ, οι μισές από τις γυναίκες που συμμετείχαν στα εργαστήρια ανάκτησης της σεξουαλικότητάς τους αντιδρούσαν με δυσφορία, με απόγνωση σχεδόν, σε σκηνές όπου ο άντρας τραβούσε μια γυναίκα από τον σβέρκο για να την εξαναγκάσει σε κάτι ή σε σκηνές οι οποίες περιέγραφαν έστω και ακροθιγώς μη συναινετική συνεύρεση. Και φυσικά υπάρχουν οι αδιάψευστες στατιστικές που αναφέρουν ότι τα περισσότερα θύματα βιασμού δεν καταγγέλλουν το συμβάν, δεν επισκέπτονται καν νοσοκομείο για να εξεταστούν, προκειμένου να βοηθήσουν τις αρχές στη συγκέντρωση στοιχείων εναντίον του βιαστή τους.

"My Body Back": Πορνό φιλμογραφία που απευθύνεται σε θύματα βιασμού Facebook Twitter
Ένα από τα πιο αγχωτικά πράγματα μετά τον βιασμό είναι η «ρητορική» των ερωτικών ταινιών, το είδος της αφήγησης που στερεοτυπικά εμφανίζει τη γυναίκα ως θήραμα, ως ένα πλάσμα χωρίς προσωπικότητα, το οποίο θα «κυνηγηθεί» και θα υποστεί την εξουσία του άντρα-«κυνηγού».

Κλινική για την αποκατάσταση της γυναικείας σεξουαλικότητας

Όλα τα παραπάνω έπεισαν την Amara και την ομάδα ειδικών με την οποία συνεργάζεται ότι υπάρχει ανάγκη δημιουργίας μιας κλινικής σεξουαλικής υγείας ειδικά για γυναίκες, με υπηρεσίες που θα προσφέρουν κάτι περισσότερο από τις συμβουλές κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων: απτή, εικονοποιημένη, εξειδικευμένη βοήθεια για να σταθούν στα πόδια τους ως άνθρωποι και ως γυναίκες.

Όπως εξηγεί η Amara, ένα από τα πιο αγχωτικά πράγματα μετά τον βιασμό είναι η «ρητορική» των ερωτικών ταινιών, το είδος της αφήγησης που στερεοτυπικά εμφανίζει τη γυναίκα ως θήραμα, ως ένα πλάσμα χωρίς προσωπικότητα, το οποίο θα «κυνηγηθεί» και θα υποστεί την εξουσία του άντρα-«κυνηγού». Αυτού του είδους η απεικόνιση, ακόμη και σε ένα ολιγόλεπτο βίντεο που μπορεί μια γυναίκα να δει ως popup τη στιγμή που «κατεβάζει» μια ταινία, αγκυλώνει εκ νέου το θύμα, ακόμη και μετά από μήνες προσπάθειας.

«Κάπως έτσι οι γυναίκες χάνουν τη φωνή τους και στιγματίζονται ως θύματα για μια ζωή. Νομίζω ότι όλο αυτό έχει να κάνει και με τη γενικότερη άγνοια των ανθρώπων απέναντι στη γυναικεία σεξουαλικότητα και φυσικά είναι το είδος άγνοιας που τροφοδοτεί τις σεξουαλικές επιθέσεις. Σκεφτείτε ότι μόνο κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας αρχίσαμε να μιλάμε ανοιχτά για τον γυναικείο οργασμό και την κλειτορίδα. Μέχρι πρότινος, και απολύτως λανθασμένα, η αντίληψη που επικρατούσε ήταν ότι οι γυναίκες δεν βλέπουν πορνό, ότι δεν έχουν φαντασιώσεις. Αν σ' αυτή την εξίσωση προσθέσετε και τη σεξουαλική παρενόχληση, καταλαβαίνετε προς τι η αποσιώπηση όλων των προηγούμενων ετών», δηλώνει η Amara, μιλώντας για το πρότζεκτ της στο Dazed.

Εκτός από τις ταινίες, το ίδιο πρότζεκτ μαθαίνει ξανά στις γυναίκες να μη φοβούνται την αυτοϊκανοποίηση, την περιήγησή τους στον κόσμο των sex toys και γενικά σε οτιδήποτε αφορά το σώμα τους και την απόλαυση που μπορούν να πάρουν από αυτό, χωρίς να το συνδέουν με τη οδυνηρή στιγμή που τις στιγμάτισε.

Υγεία & Σώμα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
<<...γυναίκες που κάποτε διά της βίας σύρονται σε ένα κρεβάτι ή σε μια σκοτεινή γωνιά, λίγη βία παραπάνω από τα συνηθισμένα... >>Δηλαδή υπάρχουν ταινίες πορνό που αναπαριστούν βιασμούς και όχι συναινετικό σεξ?!