Φερχόστατ: Ευκαιρία το Brexit για να συνεργαστούν στενότερα οι χώρες της Ε.Ε.

Φερχόστατ: Ευκαιρία το Brexit για να συνεργαστούν στενότερα οι χώρες της Ε.Ε. Facebook Twitter
1

Ο ευρωβουλευτής Γκι Φέρχοφστατ, υπεύθυνος του ευρωκοινοβουλίου για την διαπραγμάτευση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε χθες πως η απόφαση των Βρετανών πολιτών υπέρ του Brexit αποτελεί μια ευκαιρία για την ΕΕ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη και να αποτρέψει μια περαιτέρω κατάρρευση των σχέσεων μεταξύ των εναπομεινάντων 27 κρατών–μελών.

 

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου τόνισε πως η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και η στροφή της Ουάσιγκτον προς τον προστατευτισμό, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί μια προειδοποίηση για την ΕΕ.

 

«Η συζήτηση για το Brexit είναι μια καλή ευκαιρία όχι μόνο να συζητήσουμε και να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία, μια νέα εταιρική σχέση με την Βρετανία, αλλά παράλληλα να καθορίσουμε ότι τώρα είναι η στιγμή για να αποκτήσουμε μια πραγματική κυβέρνηση στην Ευρώπη», επισήμανε ο Φέρχοφστατ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς από την Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για την προώθηση του νέου του βιβλίου που φέρει τον τίτλο: «Η τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης».

 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε στις 17 Ιανουαρίου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά της ΕΕ κατά την έξοδο της χώρας από την Ένωση. Έχει τονίσει ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου επιθυμεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, προκειμένου να ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία της αποχώρησης που θα διαρκέσει δύο χρόνια.

 

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας όμως αναμένεται σήμερα Τρίτη να ανακοινώσει την απόφασή του για το αν η Μέι μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία του Brexit χωρίς τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου.

Ο Φέρχοφστατ υποστήριξε ότι είναι «πολύ νωρίς» για να υποθέσει κανείς την επίδραση που θα έχει το Brexit στην Βρετανία ή στο Σίτι του Λονδίνου.

 

«Είναι σαφές ότι η μετάβαση χρειάζεται να είναι χρονικά περιορισμένη. Έχω δει προσωρινές καταστάσεις να διαιωνίζονται», τόνισε ο ευρωβουλευτής προσθέτοντας: «Αυτό που είναι πολύ πιο σημαντικό είναι μια ξεκάθαρη ενεργοποίηση του άρθρου 50, μια σαφή πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης και πώς εκείνοι βλέπουν την εταιρική σχέση στο μέλλον».

 

«Πρέπει να δούμε αν θα ζητήσουνε σύναξη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό», σημείωσε.

 

«Πρέπει να καταλήξουμε πριν τις ευρωεκλογές του 2019» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η Βρετανία δεν θα είναι σε θέση να επιλέξει πολιτικές που θα της επιτρέπουν να έχει καλύτερη τύχη όντας εκτός της Ένωσης, από το να είναι πλήρες μέλος αυτής.

 

Προτιμότερο από την οπισθοχώρηση και την διάσπαση, η Ευρώπη θα πρέπει να δημιουργήσει μια πολιτική και αμυντική ένωση και να ενοποιήσει την κοινή της αγορά με περισσότερες βιομηχανίες και τομείς υπηρεσιών, τόνισε.

 

«Είναι μια προειδοποίηση», δήλωσε, που προκαλείται από «το Brexit και ενισχύεται από το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ».

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Πληρώνουν 1.800 δολάρια κατ' άτομο για να ξεφύγουν απ' τον πόλεμο με πολυτελή γιοτ

Διεθνή / Λίβανος: Πληρώνουν 1.800 δολάρια κατ' άτομο για να ξεφύγουν απ' τον πόλεμο με πολυτελή γιοτ

Πολυτελή σκάφη που έκαναν κρουαζιέρες στον Λίβανο, τώρα χρησιμοποιούνται για τη διαφυγή των αμάχων - με πολύ υψηλό αντίτιμο - Ελάχιστες πλέον οι διαθέσιμες θέσεις σε πτήσεις
LIFO NEWSROOM
Τον «πιθανότερο διάδοχο» του Νασράλα φέρεται να δολοφόνησε το Ισραήλ

Διεθνή / Τον «πιθανότερο διάδοχο» του Νασράλα φέρεται να δολοφόνησε το Ισραήλ

«Δεν έχουμε επαφή με τον Χασέμ Σαφιεντίν από χθες», είπε στο Reuters πηγή από τον Λίβανο - Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν αποδεκατίσει την ηγεσία της Χεζμπολάχ, σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Μα γιατί έφυγε το Ηνωμένο Βασίλειο από τη Γερμανική Ένωση; Γιατί είδε πως οι κανόνες τού παιχνιδιού δεν είναι καθαροί. Τόσα χρόνια η Ευρώπη πριμοδοτούσε το ψαλίδισμα των οικονομιών των μικρών χωρών ώστε να ευδοκιμεί η βιομηχανία των μεγάλων. Γι'αυτό έκλεισε η Νισάν στον Βόλο, για να γεμίσουμε Φολκσβάγκεν και Ρενό. Μέχρι να ξεσπάσει η κρίση λέγαμε, ΟΚ, θυσιάζουμε την εθνική μας οικονομία για το καλό της ευρωπαϊκής. Είμαστε μια Αλαμπάμα που αναγνωρίζουμε ότι ποτέ δεν θα γίνουμε Τέξας ή Καλιφόρνια. Με το που ξέσπασε η κρίση, η Γερμανία πραξικοπηματικά άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού. Αφού έβγαλε ένα σκασμό δις όλα αυτά τα χρόνια, ξαφνικά αποφάσισε πως κάθε χώρα της ΕΕ είναι μόνη της - πρέπει να είναι αυτάρκης και να είναι χώρα με περισσότερες εξαγωγές από εισαγωγές, σαν την Αλβανία τού Χότζα, ένα πράγμα. Φυσικά, η ίδια η Γερμανία που μάς λιώνει και μας ξεφτελίζει με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς από εφημερίδες και πολιτικούς που, αν τους έκαναν για τους Εβραίους ή τους Ουγκαντέζους, θα είχε σοκαριστεί το σύμπαν όλο, δεν ζορίζει ούτε την Ιταλία, ούτε τη Γαλλία, γιατί στη Φάρμα των Ζώων όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά κάποια ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα. Το Μπρέξιτ έγινε για τον απλούστατο λόγο ότι μια χώρα που διατηρεί ακόμη οικονομική και κοινωνική ικμάδα θέλησε και μπόρεσε να δραπετεύσει από αυτή τη γερμανική φυλακή. Περισσότερη Ευρώπη σημαίνει περισσότερη Γερμανία. Και σε αυτό, βροντοφωνάζουμε ΟΧΙ.