ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Αγενής γιατρός; Πρέπει να προσέχετε δυο φορές τι σας λέει

Αγενής γιατρός; Πρέπει να προσέχετε δυο φορές τι σας λέει Facebook Twitter
Aν ένας χειρουργός μιλήσει με ασέβεια στον αναισθησιολόγο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο δεύτερος ίσως να απαντήσει στο ίδιο ύφος την επόμενη φορά στον χειρουργό, που ηγείται της επέμβασης και αυτό μόνο καλό για τον ασθενή δεν είναι.
1

Αγενής γιατρός; Πρέπει να προσέχετε δυο φορές τι σας λέει Facebook Twitter
Aν ένας χειρουργός μιλήσει με ασέβεια στον αναισθησιολόγο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο δεύτερος ίσως να απαντήσει στο ίδιο ύφος την επόμενη φορά στον χειρουργό, που ηγείται της επέμβασης και αυτό μόνο καλό για τον ασθενή δεν είναι.


Σε όλους μας έχει τύχει
να χρειαστούμε τις υπηρεσίες ενός όχι ιδιαιτέρως ευγενούς ή κοινωνικού γιατρού. Συνηθίζουμε να παρακάμπτουμε τις κάπως χοντροκομμένες συμπεριφορές ειδικά σε ένα δημόσιο ιατρείο, γνωρίζοντας ότι και ο επαγγελματίας απέναντι μας είναι κάποιος που συναλλάσσεται με πάρα πολλούς ασθενείς, με πάρα πολλά προβλήματα (υγείας, κυρίως) και επίσης όχι ιδιαιτέρως ευγενή μαζί του. 

Ίσως, όμως, αυτές οι συμπεριφορές, σύμφωνα και με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Vanderbilt από εδώ και στο εξής θα πρέπει να μας προβληματίζουν. Ακριβώς, γιατί το αποτέλεσμα της έρευνας δείχνει ότι οι κακοδιάθετοι και κάπως αντικοινωνικοί του ιατρικού κλάδου μπορούν να θέσουν την υγεία μας σε κίνδυνο. Οι επιστήμονες συνέλεξαν στοιχεία από περίπου 32.000 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε κάποιου είδους χειρουργική επέμβαση, για να ανακαλύψουν ότι τα περισσότερα μετεγχειρητικά προβλήματα τα αντιμετώπιζε μία συγκεκριμένη κατηγορία: όσοι είχαν προβληματική ή ελλειμματική επικοινωνία με τον γιατρό τους.

Συγκεκριμένα, ασθενείς με σοβαρά ιατρικά παράπονα από τους γιατρούς - χειρουργούς τους, ήταν εκείνοι που εμφάνιζαν τις σοβαρότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές (λοιμώξεις, πνευμονία, καρδιακά προβλήματα, κ.α.) σε ποσοστό 14% και σε σχέση με όσους είχαν καλύτερη και αρμονικότερη επικοινωνία με τους θεράποντές τους, ειδικά σε ζητήματα που αφορούσαν στην πορεία της θεραπείας τους και σε απορίες σχετικά με την αγωγή που ακολουθούσαν. 

Eκείνο το οποίο συνίσταται στους ασθενείς είναι να μη φοβούνται να αντιδράσουν αρμοδίως και να μπαίνουν στη διαδικασία να αναφέρουν περιστατικά κατά τα οποία ένιωσαν δυσάρεστα με τον γιατρό τους.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου και συνοψίζει συνεντεύξεις και εμπειρίες ασθενών εδώ και 20 χρόνια αποκαλύπτει ακόμη ότι αυτού του είδους οι συμπεριφορές δεν προξενούν πόνο και δυστυχία μόνο στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αλλά έχουν αντίκτυπο και στην ιατρική ομάδα που συνεργάζεται με τον εν λόγω γιατρό.  

«Για παράδειγμα, αν ένας χειρουργός μιλήσει με ασέβεια στον αναισθησιολόγο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο δεύτερος ίσως να απαντήσει στο ίδιο ύφος την επόμενη φορά στον χειρουργό, που ηγείται της επέμβασης και αυτό μόνο καλό για τον ασθενή δεν είναι», εξηγεί μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της έρευνας δρ. William Cooper.

Μετά και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης έρευνας εκείνο το οποίο συνίσταται στους ασθενείς είναι να μη φοβούνται να αντιδράσουν αρμοδίως και να μπαίνουν στη διαδικασία να αναφέρουν περιστατικά κατά τα οποία ένιωσαν δυσάρεστα με τον γιατρό τους. Είτε αυτό που εισέπραξαν ήταν αδιαφορία είτε εν γένει συμπεριφορά που δεν κάλυπτε τις απορίες και την ανησυχία τους αναφορικά με την κατάσταση τους, η δέουσα αντίδραση είναι η αναφορά στο νοσοκομείο ή τον οργανισμό υπό την αιγίδα του οποίου βρίσκεται ο γιατρός. 

Φυσικά, καλό είναι να θυμόμαστε ότι και ο γιατρός είναι άνθρωπος και αντιμετωπίζει πολλές, δύσκολες και κάποτε επικίνδυνες καταστάσεις μέσα στην ημέρα του, έτσι ώστε να μην περάσουμε και στο άλλο άκρο... 

Με στοιχεία από Men'sHealth.com, Vanderbilt.edu

Υγεία & Σώμα
1

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ