Αγενής γιατρός; Πρέπει να προσέχετε δυο φορές τι σας λέει

Αγενής γιατρός; Πρέπει να προσέχετε δυο φορές τι σας λέει Facebook Twitter
Aν ένας χειρουργός μιλήσει με ασέβεια στον αναισθησιολόγο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο δεύτερος ίσως να απαντήσει στο ίδιο ύφος την επόμενη φορά στον χειρουργό, που ηγείται της επέμβασης και αυτό μόνο καλό για τον ασθενή δεν είναι.
1

Αγενής γιατρός; Πρέπει να προσέχετε δυο φορές τι σας λέει Facebook Twitter
Aν ένας χειρουργός μιλήσει με ασέβεια στον αναισθησιολόγο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο δεύτερος ίσως να απαντήσει στο ίδιο ύφος την επόμενη φορά στον χειρουργό, που ηγείται της επέμβασης και αυτό μόνο καλό για τον ασθενή δεν είναι.


Σε όλους μας έχει τύχει
να χρειαστούμε τις υπηρεσίες ενός όχι ιδιαιτέρως ευγενούς ή κοινωνικού γιατρού. Συνηθίζουμε να παρακάμπτουμε τις κάπως χοντροκομμένες συμπεριφορές ειδικά σε ένα δημόσιο ιατρείο, γνωρίζοντας ότι και ο επαγγελματίας απέναντι μας είναι κάποιος που συναλλάσσεται με πάρα πολλούς ασθενείς, με πάρα πολλά προβλήματα (υγείας, κυρίως) και επίσης όχι ιδιαιτέρως ευγενή μαζί του. 

Ίσως, όμως, αυτές οι συμπεριφορές, σύμφωνα και με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Vanderbilt από εδώ και στο εξής θα πρέπει να μας προβληματίζουν. Ακριβώς, γιατί το αποτέλεσμα της έρευνας δείχνει ότι οι κακοδιάθετοι και κάπως αντικοινωνικοί του ιατρικού κλάδου μπορούν να θέσουν την υγεία μας σε κίνδυνο. Οι επιστήμονες συνέλεξαν στοιχεία από περίπου 32.000 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε κάποιου είδους χειρουργική επέμβαση, για να ανακαλύψουν ότι τα περισσότερα μετεγχειρητικά προβλήματα τα αντιμετώπιζε μία συγκεκριμένη κατηγορία: όσοι είχαν προβληματική ή ελλειμματική επικοινωνία με τον γιατρό τους.

Συγκεκριμένα, ασθενείς με σοβαρά ιατρικά παράπονα από τους γιατρούς - χειρουργούς τους, ήταν εκείνοι που εμφάνιζαν τις σοβαρότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές (λοιμώξεις, πνευμονία, καρδιακά προβλήματα, κ.α.) σε ποσοστό 14% και σε σχέση με όσους είχαν καλύτερη και αρμονικότερη επικοινωνία με τους θεράποντές τους, ειδικά σε ζητήματα που αφορούσαν στην πορεία της θεραπείας τους και σε απορίες σχετικά με την αγωγή που ακολουθούσαν. 

Eκείνο το οποίο συνίσταται στους ασθενείς είναι να μη φοβούνται να αντιδράσουν αρμοδίως και να μπαίνουν στη διαδικασία να αναφέρουν περιστατικά κατά τα οποία ένιωσαν δυσάρεστα με τον γιατρό τους.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου και συνοψίζει συνεντεύξεις και εμπειρίες ασθενών εδώ και 20 χρόνια αποκαλύπτει ακόμη ότι αυτού του είδους οι συμπεριφορές δεν προξενούν πόνο και δυστυχία μόνο στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αλλά έχουν αντίκτυπο και στην ιατρική ομάδα που συνεργάζεται με τον εν λόγω γιατρό.  

«Για παράδειγμα, αν ένας χειρουργός μιλήσει με ασέβεια στον αναισθησιολόγο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο δεύτερος ίσως να απαντήσει στο ίδιο ύφος την επόμενη φορά στον χειρουργό, που ηγείται της επέμβασης και αυτό μόνο καλό για τον ασθενή δεν είναι», εξηγεί μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της έρευνας δρ. William Cooper.

Μετά και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης έρευνας εκείνο το οποίο συνίσταται στους ασθενείς είναι να μη φοβούνται να αντιδράσουν αρμοδίως και να μπαίνουν στη διαδικασία να αναφέρουν περιστατικά κατά τα οποία ένιωσαν δυσάρεστα με τον γιατρό τους. Είτε αυτό που εισέπραξαν ήταν αδιαφορία είτε εν γένει συμπεριφορά που δεν κάλυπτε τις απορίες και την ανησυχία τους αναφορικά με την κατάσταση τους, η δέουσα αντίδραση είναι η αναφορά στο νοσοκομείο ή τον οργανισμό υπό την αιγίδα του οποίου βρίσκεται ο γιατρός. 

Φυσικά, καλό είναι να θυμόμαστε ότι και ο γιατρός είναι άνθρωπος και αντιμετωπίζει πολλές, δύσκολες και κάποτε επικίνδυνες καταστάσεις μέσα στην ημέρα του, έτσι ώστε να μην περάσουμε και στο άλλο άκρο... 

Με στοιχεία από Men'sHealth.com, Vanderbilt.edu

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM