6 λάθη που προκαλούν ή επιτείνουν τη δυσκοιλιότητα

6 λάθη που προκαλούν ή επιτείνουν τη δυσκοιλιότητα Facebook Twitter
Η καθιστική ζωή και η αποχή από κάθε είδους φυσικής άσκησης επιτείνει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.
1

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το άγχος, η καθιστική εργασία και η καθόλου ισορροπημένη διατροφή επιδρούν σαν βόμβες στο ανθρώπινο εντερικό σύστημα και δημιουργούν μια σειρά από προβλήματα και παθήσεις, τα οποία για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μεταφράζονται σε εξαιρετικά κακή σχέση με την τουαλέτα. Ας υποθέσουμε ότι τα περισσότερα από τα παραπάνω δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε. Τι μπορούμε, ωστόσο, να κάνουμε για να μην επιτείνουμε το πρόβλημα; Ή ακόμη χειρότερα, ποια είναι τα λάθη που κάνουμε και δυσκολεύουμε τη ζωή μας και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου μας; 

1.

Καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων 

Σύμφωνα με την Toyia James-Stevenson, γαστρεντερολόγο, καθηγήτρια στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, οι επεξεργασμένες τροφές και οτιδήποτε βιομηχανικά συσκευασμένο είναι γεμάτο με υδατάνθρακες που ενισχύουν την προσπάθεια συντήρησης του τροφίμου. Ωστόσο, όλη αυτή η ποσότητα υδατανθράκων που καταλήγει στο έντερό μας, το βλάπτει με μία σειρά από τρόπους, που εμείς τους μεταφράζουμε ως δυσκοιλιότητα, διάρροια, φούσκωμα, πόνο στην κοιλιακή χώρα και τελικά με μακρά διαστήματα ακανόνιστων ή προβληματικών κενώσεων.  

2.

Αλκοόλ και καφεϊνη 

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση καφέ, ειδικά το πρωί, βοηθά την ομαλή λειτουργία του εντέρου τους. Οι επιστήμονες πάλι δεν είναι καθόλου σίγουροι γι' αυτό, ενώ ειδικά για την κατανάλωση αλκοόλ -έξω από τα επιτρεπόμενα όρια- δεν έχουν και πολλά ενθαρρυντικά να προσθέσουν. Τόσο ο καφές και τα υποκατάστατα του, όσο και τα αλκοολούχα ποτά θεωρούνται υπεύθυνα για μία σειρά παθήσεων του εντερικού συστήματος. Σύμφωνα με τον Bhavesh Shah, διευθυντή και χειρουργό του Τμήματος Γαστρεντερολογίας του Memorial Medical Center «η κατανάλωση αλκοόλ αναστέλλει την αντιδιουρητική ορμόνης (ADH) και με τον τρόπο αυτό προκαλεί διούρηση. Αυτό με τη σειρά του, οδηγεί σε αφυδάτωση, κάτι που μπορεί να κάνει ακόμη πιο έντονα τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Η καφεΐνη από την άλλη είναι ένα διεγερτικό που μπορεί να προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα, αυτό της διάρροιας, ωστόσο και πάλι δημιουργεί ταραχή και μετά από καιρό δυσκολίες σε ό,τι αφορά τη συχνότητα των κενώσεων». 

3.

Αποχή από κάθε είδους άσκηση / κακή στάση σώματος 

Η καθιστική ζωή και η αποχή από κάθε είδους φυσικής άσκησης επιτείνει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Ακόμη και ένα 30 λεπτά έντονου περπατήματος μέσα στη μέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά και να συμβάλλει στην καλή κατάσταση τόσο του σώματος όσο και του εντερικού συστήματος.

4.

Συμπληρώματα σιδήρου ή ασβεστίου 

Τα συμπληρώματα διατροφής, αλλά κυρίως ο σίδηρος ή τα χάπια ασβεστίου μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, επίσης. Σύμφωνα με την Joann Kwah,γαστρεντερολόγο και καθηγήτρια στην ιατρική σχολή Montefiore στη Νέα Υόρκη, όλα τα παραπάνω επιβραδύνουν τη λειτουργία του εντερικού συστήματος, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την επίσκεψη -αυτού που τα λαμβάνει- στην τουαλέτα. 

5.

Κατάχρηση αναλγητικών και άλλων φαρμάκων 

Η κατανάλωση αναλγητικών για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε μεγάλες δόσεις μπορεί να είναι επίσης πηγή του συγκεκριμένου προβλήματος. Επίσης, επιβραδύνουν τη λειτουργία του εντερικού συστήματος. 

6.

Χρόνια χρήση υπακτικών 

Το τελευταίο διάστημα θα έχετε παρατηρήσει την όλο και μεγαλύτερη διαφήμιση ήπιων υπακτικών που εξασφαλίζουν -σε περίπτωση παρατεταμένης δυσκολίας στις κενώσεις- την σχετικά άμεση επίσκεψη στην τουαλέτα. Ωστόσο, οι γιατροί εφιστούν την προσοχή σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αυτών των χαπιών ή σε υγρή μορφή βοηθημάτων, καθώς μετά από μεγάλο διάστημα χρήσης έχει παρατηρηθεί ότι ατροφεί η κινητικότητα του εντέρου, επιτείνοντας το πρόβλημα. Η James-Stevenson πάλι προτείνει την κατανάλωση φυσικού χυμού δαμάσκηνων σε τακτά χρονικά διαστήματα, που παρέχει το ίδιο αποτέλεσμα και χωρίς τις συνέπειες της λήψης υπακτικών. 

Με στοιχεία από το Prevention.com

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM
Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Υγεία & Σώμα / Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Νέες μάρκες εμφανίζονται διαρκώς στη βιομηχανία της ανδρικής περιποίησης. Το ερώτημα όμως παραμένει: χρειάζονται πραγματικά οι άνδρες τόσα πολλά εξειδικευμένα προϊόντα;
THE LIFO TEAM
Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ

σχόλια

1 σχόλια
Από προσωπική εμπειρία,καταθέτω πως ο ψυχογενής παράγων έχει εξίσου σημασία:για όσο έμενα με την οικογένεια,οπότε και έπρεπε να κανονίζω τις εκκενώσεις μου σε σχέση με τους άλλους,ήμουν δυσκοίλιος,οταν έμεινα μόνος μου σε δικό μου σπίτι,μου πέρασε.