Μια ομάδα Βουλγάρων επιστημόνων ξεκίνησε νέες ανασκαφές για να βρει απολιθώματα του Γκρεκοπίθηκου (Graecopithecus freybergi), ο οποίος μπορεί να είναι ο πρώτος προάνθρωπος στον κόσμο.
Προ ημερών επιστήμονες, μεταξύ των οποίων Έλληνες και Βούλγαροι, είχαν προκαλέσει διεθνή αίσθηση, όταν ανακοίνωσαν ότι τα μοναδικά απολιθώματα του εν λόγω πλάσματος, που έχουν βρεθεί στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, χρονολογούνται προ περίπου 7,2 εκατομμυρίων ετών. Είναι συνεπώς παλαιότερα από τον αφρικανικό Σαχελάνθρωπο του Τσαντ, τον θεωρούμενο έως τώρα αρχαιότερο γνωστό προάνθρωπο, ο οποίος ζούσε πριν από έξι έως επτά εκατομμύρια χρόνια.
Η συγκεκριμένη διεθνής ερευνητική ομάδα, που περιλαμβάνει Γερμανούς, Καναδούς και άλλους επιστήμονες, προωθεί την «αιρετική» θεωρία ότι οι ρίζες του ανθρωπίνου γένους (Homo) πρέπει να αναζητηθούν όχι στην Αφρική αλλά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Όμως για να στηριχθεί αυτός ο τολμηρός ισχυρισμός -όπως έχουν δηλώσει και Έλληνες παλαιοντολόγοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ- πρέπει να βρεθούν και άλλα απολιθώματα του Γκρεκοπίθηκου, εκτός από την κάτω γνάθο στην Αττική το 1944 (από ναζί οι οποίοι μετέφεραν το απολίθωμα στη Γερμανία) και ένα δόντι το 2009 στη Βουλγαρία.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο καθηγητής Νικολάι Σπασόφ, επικεφαλής του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Βουλγαρίας στη Σόφια και της βουλγαρικής ερευνητικής ομάδας, «θα είναι σπουδαίο αν βρούμε έναν ολόκληρο σκελετό, αλλά και ένα μηριαίο οστό θα μας βοηθήσει πολύ».
Οι ανασκαφές ξανάρχισαν κοντά στη βουλγαρική πόλη Τσιρπάν, στην περιοχή όπου είχε βρεθεί το δόντι του Γκρεκοπίθηκου. Ο Σπασόφ πιστεύει ότι οι προάνθρωποι αναδύθηκαν στην περιοχή της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, που τότε θύμιζε σαβάνα.
«Πιθανότατα στη συνέχεια μετανάστευσαν στην Αφρική λόγω της κλιματικής αλλαγής (στη ΝΑ Μεσόγειο)», όπως είπε. Ο Βούλγαρος παλαιοανθρωπολόγος εκτιμά ότι τα αρσενικά του Γκρεκοπίθηκου θα ζύγιζαν γύρω στα 40 κιλά και τα θηλυκά 30 κιλά.
Αναμένεται να ξεκινήσουν ή να συνεχισθούν ανάλογες ανασκαφές και στην Ελλάδα, τόσο στη νότια όσο και στη βόρεια.
σχόλια