Εξαιρετικά ανήσυχοι είναι οι Έλληνες διπλωμάτες μετά το επεισόδιο του εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό και τις δηλώσεις Ερντογάν, που ανέβασαν σε πολύ υψηλά επίπεδα την προκλητικότητα που επιδεικνύουν αυτή την περίοδο οι Τούρκοι απέναντι στην Ελλάδα. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ξεκάθαρα ότι γι' αυτούς τα δικαιώματά τους στο Αιγαίο έχουν την ίδια σημασία με το Αφρίν, τη συριακή πόλη στην οποία έχουν εισβάλει κι επιχειρούν και για την οποία σχετικά πρόσφατα προειδοποιούσε: «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα».
Οι προκλήσεις του Ερντογάν έρχονται λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος εξέφραζε τους φόβους του για ένα ατύχημα στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην περιοχή των Ιμίων. Έμπειροι διπλωμάτες, που γνωρίζουν πολύ καλά τα ελληνοτουρκικά, αναφέρουν ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια φοβούνται πραγματικά μήπως υπάρξουν ανεπιθύμητες εξελίξεις.
Παρά την έντονη ανησυχία που προκαλούν οι κινήσεις του Ερντογάν στους διπλωμάτες, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να τις αξιολογούν και δίνουν προτεραιότητα στην υπόθεση της Novartis, στην οποία ποντάρουν πλέον τα πάντα. Θεωρούν ότι αυτό είναι το μεγάλο επικοινωνιακό τους χαρτί που θα μπορέσει να τους βγάλει μέχρι τις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν. Το μόνο που τους ανησυχεί είναι η βιασύνη και κάποιες «γκάφες», όπως τις χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, οι οποίες έγιναν στην αρχή και έδωσαν πάτημα στην αντιπολίτευση να μιλάει για σκευωρία. «Ήταν λάθος η επίσκεψη του Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο, όπως και οι δηλώσεις Πολάκη και Παπαγγελόπουλου, που έδειξαν να γνωρίζουν τη δικογραφία πριν αυτή δοθεί από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή» παραδέχεται βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός.
Παρά την έντονη ανησυχία που προκαλούν οι κινήσεις του Ερντογάν στους διπλωμάτες, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να τις αξιολογούν και δίνουν προτεραιότητα στην υπόθεση της Novartis, στην οποία ποντάρουν πλέον τα πάντα. Θεωρούν ότι αυτό είναι το μεγάλο επικοινωνιακό τους χαρτί που θα μπορέσει να τους βγάλει μέχρι τις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν.
Ο κύκλος των κυβερνητικών στελεχών που γνωρίζουν εδώ και καιρό την υπόθεση και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνει κυρίως όσους έπαιξαν έναν ρόλο στην προετοιμασία τους. Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι μετά την παραπομπή της υπόθεσης Novartis στην προανακριτική επιτροπή στη Βουλή όχι μόνο θα μειωθεί η δημοσκοπική διαφορά με τη ΝΔ αλλά ότι «τα πάντα πλέον είναι ανοιχτά και δεν αποκλείεται να γυρίσουμε το παιχνίδι και να κερδίσουμε και τις επόμενες εκλογές». Κάποιοι άλλοι, ωστόσο, παραμένουν επιφυλακτικοί και περιμένουν να δουν τα στοιχεία, καθώς επισημαίνουν ότι μόνο με μαρτυρίες που βασίζονται σε εκτιμήσεις χρηματισμού ούτε θα καταδικαστεί κανείς ούτε ο κόσμος θα πειστεί. Και υπάρχει πάντα η περίπτωση, αν δεν παρουσιαστούν αξιόπιστα στοιχεία, η υπόθεση αυτή να γυρίσει σε βάρος της κυβέρνησης. Στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως, δεν δίνουν καμία πιθανότητα να μην πάνε όλα καλά και ανυπομονούν να δουν τις επόμενες δημοσκοπήσεις για να διαπιστώσουν τα κέρδη.
Είναι γεγονός πως, παρ' ότι η επικοινωνιακή αξιοποίηση του σκανδάλου Novartis σχεδιαζόταν εδώ και καιρό από το Μέγαρο Μαξίμου, οι σχεδιασμοί αυτοί αφορούσαν μεταγενέστερη περίοδο, ώστε να πάνε με αυτό μέχρι τις εκλογές. Δεν τους ανησυχεί η επίσπευση που έγινε ωστόσο, γιατί το θεωρούν βραδείας καύσης και μακράς διάρκειας, που μπορεί να κρατήσει, χωρίς να ξεφουσκώσει, πάνω από έναν χρόνο. Έτσι κι αλλιώς, ο χρόνος των εκλογών δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. Η επιθυμία τους είναι πάντα να εξαντλήσουν τη θητεία τους μέχρι και την τελευταία ημέρα. Όμως έχουν μπει στον πειρασμό να εξετάσουν το σενάριο για εκλογές τον Σεπτέμβριο. Ο λόγος είναι ότι ως τότε θα πουλάνε επικοινωνιακά την «έξοδο» από το μνημόνιο και θα μπορούν να καρπωθούν τα όποια οφέλη. Κάποιοι έχουν προτείνει να σχεδιάσουν μεγάλα επικοινωνιακά events, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της λήξης της δανειακής σύμβασης και να παρουσιαστεί ως ένα σημείο-σταθμός.
Το πρόβλημα είναι ότι μετά τις όποιες κυβερνητικές φιέστες τον Αύγουστο, τις αρχές του φθινοπώρου ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι τίποτα δεν θα έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Αντιθέτως, από 1/1/2019 οι πολίτες της χώρας θα διαπιστώσουν τα νέα, ακόμα σκληρότερα μέτρα που έχει ψηφίσει ήδη αυτή η κυβέρνηση, μεταθέτοντας τον χρόνο εφαρμογής τους για την αρχή του επόμενου χρόνου. Πράγμα που ενδέχεται να τους πλήξει, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια έντονη φθορά. Εάν, όμως, πάνε σε εκλογές πριν από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων, εκτιμούν ότι θα πετύχουν τα υψηλότερα δυνατά ποσοστά που θα τους κρατήσουν μέσα στο παιχνίδι. Έτσι κι αλλιώς, τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν το κρύβουν πια ότι ο μεγάλος στρατηγικός τους στόχος είναι να πάρουν τη θέση που είχε το ΠΑΣΟΚ στον πολιτικό χάρτη της Μεταπολίτευσης, ιδανικά ενσωματώνοντας και ό,τι έχει μείνει από αυτό. Και θα πορεύονται ως η αντιδεξιά παράταξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τους πολιτικούς χώρους του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, και οι δύο βρίσκονται σε επαφές με πλήθος πολιτικών προσώπων εκτός των κομμάτων τους, με τους οποίους συζητάνε τη «μεταγραφή» τους, προκειμένου να δώσουν την εντύπωση ανοίγματος και εισροής στελεχών. Και οι δύο μιλούν για «πρόσωπα-έκπληξη», αλλά αυτά τα φυλάνε για λίγο πριν από τις εκλογές και στην πραγματικότητα, παρά τον θόρυβο που γίνεται, πολύ λίγη πολιτική ουσία έχουν συνήθως.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO
σχόλια