Το κύμα κακοκαιρίας από την Αρκτική που αυτές τις μέρες σαρώνει την Ευρώπη έχει προκαλέσει -εκτός από προβλήματα- και μερικά παράδοξα, που πόλεις όπως η Ρώμη, το Λονδίνο θα έχουν να θυμούνται για χρόνια.
Κατ' αρχάς, η Ρώμη ζει τη δεύτερη σφοδρή χιονοθύελλα στην ιστορία της από το 1985. Στη Βρετανία από την άλλη, κάποια σημεία της χώρας έχουν ήδη εμφανίσει θερμοκρασίες χαμηλότερες απ' ό,τι μπορεί να συναντήσει κανείς στην Αρκτική (!).
Στις Βρυξέλλες, ο δήμαρχος έδωσε εντολή να παραμείνουν ανοιχτοί για τους άστεγους όλοι οι θερμαινόμενοι δημόσιοι χώροι, σε μια προσπάθεια να μειώσει τους θανάτους που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες από υποθερμία. Στην Πολωνία το ψύχος ήταν η αιτία θανάτου δύο ανθρώπων από την πρώτη κιόλας μέρα επέλασης της κακοκαιρίας και ενώ είχαν εκτεθεί για σχετικά λίγη ώρα στο ψύχος.
Πώς, όμως, φτάσαμε μέχρι εδώ; Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αυτό το κύμα κακοκαιρίας προκλήθηκε, όταν ένα κύμα καύσωνα έπληξε την Αρκτική (!), προκαλώντας την ταχύτατη θέρμανση των αέριων μαζών, ταχύτερα κι απ' ό,τι θα μπορούσε να συμβεί σε κάποιο τροπικό σημείο του πλανήτη.
Αυτό με τη σειρά του προκάλεσε ένα μέτωπο καταιγίδας και θυελλωδών ανέμων που έπληξε τη Σιβηρία, στέλνοντας ψυχρούς ανέμους και χαμηλότατες θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ευρώπη.
σχόλια