Έκτακτο διάγγελμα Νετανιάχου απόψε για το Ιράν

Έκτακτο διάγγελμα Νετανιάχου απόψε για το Ιράν Facebook Twitter
8

Σε έκτακτο, τηλεοπτικό διάγγελμα θα προχωρήσει απόψε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, για το Ιράν.

Σύμφωνα με το Reuters, το γραφείο του Νετανιάχου ανέφερε πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα κάνει μια δήλωση σχετικά με μία «σημαντική εξέλιξη όσον αφορά στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν».

Το διάγγελμα θα πραγματοποιηθεί στις 20:00, ώρα Ελλάδας.

Χθες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ συναντήθηκε με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και συνομίλησαν για το Ιράν. Σε δηλώσεις του, έχοντας στο πλευρό του τον Ισραηλινό ηγέτη, ο Πομπέο είπε από το Τελ Αβίβ: «Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για την επικίνδυνη κλιμάκωση, εκ μέρους του Ιράν, των απειλών εναντίον του Ισραήλ και της περιοχής».

Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του, δήλωσε: «Νομίζω ότι η σημαντικότερη απειλή για την υφήλιο και τις δύο μας χώρες, και εναντίον όλων των χωρών, είναι το πάντρεμα του εξτρεμιστικού Ισλάμ με τα πυρηνικά όπλα και ιδίως η απόπειρα του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Ρωσία, Βρετανία, Κίνα, ΗΠΑ και Γαλλία) και η Γερμανία, τον Ιούλιο του 2015, κατέληξαν με το Ιράν στο Κοινό Ολοκληρωμένο Διεθνές Σχέδιο Δράσης (Joint Comprehensive Plan of Action) που αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η συμφωνία προβλέπει την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβάλλει στο Ιράν του ΣΑ του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αντάλλαγμα η Τεχεράνη, αναλάμβανε την υποχρέωση να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, θέτοντας το υπό διεθνή έλεγχο. Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2016.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να ανακοινώσει μέχρι τις 12 Μαΐου αν, όπως έχει επανειλημμένα υποσχεθεί, θα «σκίσει» το κείμενο αυτό, το οποίο υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2015 έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις. Ο Τραμπ επανειλημμένως είχα χαρακτηρίσει την εν λόγω συμφωνία «καταστροφική», υποστηρίζοντας ότι δεν αποτρέπει το ενδεχόμενο για το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Στα τέλη Απριλίου ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ, όπως επίσης η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία σημείωσαν πρόοδο στις συνομιλίες που αφορούσαν προτάσεις για τροποποιήσεις στην συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε οριστική απόφαση.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η συμφωνία δεν μπορεί να επανεξεταστεί και στην περίπτωση που αποχωρήσουν από αυτήν, το Ιράν θα λάβει αντίστοιχα μέτρα.

Στο μεταξύ, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα συμφώνησαν ότι πρέπει να παραμείνει σε ισχύ και να εφαρμοσθεί απαρέγκλιτα η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών έγινε με πρωτοβουλία της γαλλικής πλευράς όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Μακρόν ενημέρωσε τον ρώσο πρόεδρο για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του στις ΗΠΑ δίνοντας έμφαση στις συνομιλίες που είχε για την κατάσταση όσον αφορά το Κοινό Ολοκληρωμένο Διεθνές Σχέδιο Δράσης (Joint Comprehensive Plan of Action) που αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Μακρόν «τάχθηκε υπέρ της έναρξης συνομιλιών σε στενή επαφή με τη Ρωσία και τα άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (του ΟΗΕ), τις ευρωπαϊκές χώρες και χώρες της περιοχής, με θέμα τα προβλήματα ελέγχου του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν μετά το 2025 και του βαλλιστικού του προγράμματος, όπως επίσης για την κατάσταση στην Συρία και την Υεμένη» αναφέρει στην ανακοίνωση του το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν εξέφρασε επίσης την επιθυμία η Ρωσία να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στο σύνολο των ζητημάτων αυτών, ώστε να μην αυξηθεί η ένταση στην περιοχή» αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι «οι πρόεδροι συμφώνησαν να εργασθούν από κοινού σ' αυτή την κατεύθυνση στις επόμενες μέρες και εβδομάδες».

Ο Μακρόν είχε δηλώσει κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στις ΗΠΑ ότι θεωρεί αναγκαίο ότι πρέπει να εργαστούν για μια νέα πιο ευρεία συμφωνία όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο είναι αναγκαία μια συμφωνία, η οποία δεν θα περιελάμβανε μόνο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και το βαλλιστικό του πρόγραμμα, όπως και σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή.

Διεθνή
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Επικίνδυνος πολεμοκάπηλος. Πόσο μάλλον που (όπως συμβαίνει πάρα πολύ συχνά στους εθνικιστές "υπερπατριώτες") είναι μπλεγμένος σε απίστευτες υποθέσεις διαφθοράς και έχει κάθε λόγο να επιθυμεί μια φυγή προς τα εμπρός για να ξεχαστούν για λίγο οι λαμογιές του.
Πολεμοκάπηλο το Ισραήλ και περιστέρια της ειρήνης οι ισλαμοφασίστες.Κοίτα... πέρα από την Ελλαδίτσα υπάρχουν και άλλα κράτη, πολύ πιο σοβαρά και ξεκάθαρα απέναντι σε απειλές.
SF Chronicle 11 Σεπτ 2013 σελ Α1 και Α6 :Israel lobby, Congress allies lack unity on Syria Ενα καπως απιστευτο αρθρο απο τον Σεπτ του 2013 για το Ισραηλ, την Συρια και το Ιραν. Καντε Scroll down εκει που λεει "limited strike"...Το Ισραηλινο Λομπι Ε'Ι'ΠΑΚ ειναι το μοναδικο Λομπι ξενης χωρας - περαν της Αμερικης - που ηθελε να κτυπηθει η Συρια.https://www.sfgate.com/politics/joegarofoli/article/Israel-lobby-Congress-allies-lack-unity-on-Syria-4807123.php
@Μαύρος Γάτος. Στο Ισραήλ όμως όσοι πολιτικοί έχουν δικαστεί και κρίθηκαν ένοχοι βρέθηκαν στην φυλακή. Η Ελλάδα τους έχει έξω και βολτάρουν, πούλησαν την χώρα στους ξένους, έστειλε τους νέους στο εξωτερικό και είναι ανίκανη να προστατέψει τους πολίτες της. Μπήκαν οι Τούρκοι, βούτηξαν δυο φαντάρους και ίσως να τους δούμε σε καμιά 15 χρόνια. Για χαμάς χεσμπολά Ιράν και κάθε άλλη παρανοική οργάνωση και χώρα δεν έχω να σχολιάσω κάτι για το ποιος ειναι πολεμοκάπηλος. Αν και αγαπώ τις γάτες ο σκύλος έχει δίκιο!
Το οτι η Ελλαδα εχει πανεπιστημιακους, δημοσιογραφους και πολιτικους που ειναι καραγκιοζηδες, δε σημαινει οτι το Ισραηλ πρεπει να λειτουργει οπως λειτουργει απεναντι σε παλαιστινιους, συριους, κουρδους ( υπενθυμιζω συλληψη Οτσαλαν οταν το Ισραηλ ηταν φιλαρακι της Τουρκιας ) και σε αλλες χωρες. Δε μπορει να απαιτει αλλες χωρες να μην εχουν πυρηνικα οταν αυτη εχει δεκαδες πυρηνικες κεφαλες, να μη δεχεται προσφυγες πολεμου οταν ολες οι αλλες χωρες δεχονται, να μην αφηνει την Γαζα να αναπνευσει μετατρεποντας την σε ενα αλλο γκετο της Βαρσοβιας, τελος να μη δεχεται κριτικη χρησιμοποιοντας την κατηγορια του αντισημιτισμου οταν η ιδια εξασκει βια και προπαγανδα εναντιων της πλυθυσμιακης πλειοψηφιας των σεμιτων, που 'ναι οι αραβες. Στην περιπτωση των τελευταιων ο ορος/μιμ "ισλαμοφασισμος" ειναι φυσικα αντισημιτικος αφου φυσικα γενικευει για ολη την μουσουλμανικη θρησκεια.Το οτι η Ελλαδιτσα ειναι ενας πολιτικος νανος στην διεθνη αρενα και εχει καραγκιοζηδες πανεπιστημιακους και δημοσιογραφους και μονο τοτε ΚΑΙ πολιτικους, δε σημαινει οτι πρεπει να ευθυγραμιζομαστε με καθε εξτρεμιστικο ακροδεξιο εθνικιστικο στοιχειο που εχει το Ισραηλ επειδη καταφερνει να επιβαλλεται των αντιπαλων του ( και των δηθεν αντιπαλων του στην περιπτωση της Συριας ). Οπως αναφερει και το λινκ που παραθετω πιο πανω απο το 2013, τα πραγματα δεν ειναι ακριβως οπως ορισμενοι θελουν να τα πιστευουν. Ευτυχως υπαρχει κριτικη μεσα στη χωρα του Ισραηλ και πολυς κοσμος διαμαρτυρεται. Απλα δεν ειναι αρκετος.
Προς Δαντέλες και Σκύλους:Γιατί έχετε συνηθίσει τόσο πολύ να σκέφτεστε με λογική Καλού-Κακού, όπου όταν ο ένας είναι Κακός ο άλλος είναι υποχρεωτικά Κακός; Το ότι ο Νετανιάχου είναι ένα κάθαρμα (το οποίο ίσως να αποδειχθεί ότι υπονόμευσε το μέλλον της χώρας του, κυρίως για μικροκομματικούς λόγους) και το γεγονός ότι εφαρμόζει πραγματική απαρτχάιντ ενάντια στους Παλαιστίνιους, δεν δικαιώνει αυτόματα τις απαράδεκτες πρακτικές της Χαμάς, Χεζμπολάχ ισλαμιστών και αντισημιτών. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι εξώφθαλμα αντιδημοκρατικές πρακτικές του Ισραήλ στα Κατεχόμενα, δην ακυρώνουν την εξαιρετική λειτουργία των Δημοκρατικών θεσμών στη χώρα. Μάλιστα, στη χώρα υπάρχει διόλου αμελητέο ειρηνιστικό κίνημα και αρνητές στράτευσης ή "υπηρεσίας στα Κατεχόμενα", τους οποίους σέβομαι απεριόριστα.Μάλιστα, κρίνοντας από την υστερία για το Μακεδονικό, εάν παρόμοιοι ακτιβιστές δρούσαν στην Ελλάδα για τόσο σοβαρά διακυβεύματα όσο εκείνα που υπάρχουν στο Ισραήλ,δεν θα ποντάριζα διόλου στην μακροζωία τους και στην σωματική τους ακεραιότητα...Ψυχραιμία λοιπόν και κυρίως να αποφεύγονται χιλιογλειμμένες λέξεις-καραμέλλες όπως το ισλαμοφασίστας.
Η επίσημη πολιτική όλων των μουσουλμανικών κρατών της μέσης ανατολής είναι ο αφανισμός του Ισραήλ.Προσέξτε μιλάμε για το ίδιο κράτος που πριν 78 χρόνια βίωσε το ίδιο.Εγώ δεν βλέπω το Ισραηλ να απειλεί κανένα κράτος.Αναγνώριση της ύπαρξης του επιζητεί.Στο πολύ ωραίο κείμενο που έστειλες Νικος Νικολαιδης - ΣΦ αναφέρει:AIPAC and Israel support a limited military strike on Syria because Israel wants to discourage its more dangerous neighbor Iran and other enemies from using chemical weapons. Άδικο έχει ή ήθελες το Ισραήλ να περιμένει να δει χημικά όπλα στο Τελ Αβίβ και μετά να δράσει;Αυτό είναι πρόληπτική πολιτική κράτους. Το αντίθετο ακριβώς είναι να χάσκεις όταν ο Ερντογάν φτιάχνει πυρηνικά.Εκ του αποτελέσματος όλοι κρίνονται.Καλά τα δοκίμια, αλλα η επιβίωση του ''συνόλου'' για κάποιους λαούς υπερέχει από την επιβίωση της πάρτης του καθενός!
Η ιδεολογία του ναζισμού έχει πολύ μεγάλη απήχηση στις αραβικές χώρες, το έχω δει και ακούσει με τα μάτια μου στο Αμμάν και στην Δαμασκό το 2009 που ήμουν εκεί. Συχνά πυκνά οι "παλαιστίνιοι" σηκώνουν ναζιστικές σημαίες στην γάζα και στην δυτική όχθη. Αυτό προς απάντηση όλων εκείνων που λένε πως οι ισραηλινοί ειναι "καλύτεροι μαθητές των ναζι" και δυστυχώς το ακούμε από αριστερούς. Υπάρχει κάτι σοβαρό στην Ελλάδα για να έχουμε και σοβαρή αριστερά;