Μπριζόλα με πατάτες από τη Μάρθα Στιούαρτ

Μπριζόλα με πατάτες από τη Μάρθα Στιούαρτ Facebook Twitter
5


Η εθνική μαγείρισσα της Αμερικής συνεχίζει το δρόμο της δόξας, με μια πρόσφατη επανεμφάνιση στην τηλεόραση. Η γυναίκα-φαινόμενο που δύσκολα περιγράφεται, έμπλεξε με τη δικαιοσύνη αλλά βγήκε αλώβητη: αν ζεις στην Αμερική είναι δύσκολο, σχεδόν αδύνατον να μην τη δεις κάπου μπροστά σου: στα βιβλία, στα app του iPad, στα είδη γραφείου (οργάνωσε το προσωπικό σου γραφείο με τα είδη της Μάρθας), σε τσάντες καλαίσθητου χρώματος που χωράνε το iPad μαζί με ασορτί θήκη σε παλ γαλάζιο, χρώματα για τους τοίχους, έτοιμα σεταρισμένα σε αισθητική εξοχικού στα Χάμπτονς, σε χαλιά, πλεγμένα από αγνό βαμβάκι αμερικανικών φυτειών, σε πετσέτες, χρώματα για γυαλί, πώς να το κάνουμε, η Μάρθα βρίσκεται παντού και τα ξέρει όλα.

Το περιοδικό της λέγεται απλά «Living», και προκαλεί γέλιο και κλάμα. Θεωρεί δεδομένο ότι έχουμε κήπο, ότι κάνουμε κομπόστ, ότι έχουμε μια καλοαναθρεμμένη, λευκή οικογένεια με στρουμπουλά εγγόνια που φοράνε κολλαριστά καρό πουκάμισα, έχουν καλούς τρόπους και τρώνε αδιαμαρτύρητα αβγά ποσέ με σπαράγγια. Η Αμερική είναι μεγάλη, βέβαια, και πλατιά και απλωμένη. H αλήθεια είναι ότι πάρα πολλοί έχουν μονοκατοικίες, κήπους και πίσω αυλή για μπάρμπεκιου, όμως πόσοι μπορούν να ταυτιστούν με το ημερολόγιο που βρίσκεται στην αρχή κάθε τεύχους του 'Living', όπως για παράδειγμα, στο τεύχος του Απριλίου:

3 Απριλίου - δουλειά στο στάβλο με τα άλογα
4 Απριλίου - σχεδιασμός συντήρησης αυτοκινήτων και αγροτικών μηχανημάτων
7 Απριλίου (που είναι Κυριακή..) - καθαρισμός προσώπου
11 Απριλίου – πλύσιμο χειμωνιάτικων ρούχων, αποθήκευση με σακουλάκια με κέδρο
29 Απριλίου – να αγοράσω πάσα για την παραλία (;)

Μπριζόλα με πατάτες από τη Μάρθα Στιούαρτ Facebook Twitter

Όμως, η αλήθεια είναι αδιαμφισβήτητη: είτε τη λατρεύεις είτε τη μισείς (γιατί έχει και από τα δύο), ξέρει τι λέει. Δεν είμαι σίγουρη για τις συμβουλές της για το ξεχορτάριασμα και το πλύσιμο των μάλλινων, αλλά οι συνταγές της είναι καλές, είναι δοκιμασμένες, είναι σχεδόν απλές.

Η νέα της εκπομπή που μεταδίδεται από το PBS χωρίζει βασικές έννοιες μαγειρικής σε κατηγορίες (τηγάνισμα, ψήσιμο, βράσιμο) και εξηγεί την λογική πίσω από την τεχνική με παραδείγματα. Είναι πράγματι ένα καλό σχολείο και για αρχάριους αλλά και για ξεκαθάρισμα για όσους ξέρουν να μαγειρεύουν αλλά έχουν ακόμη απορίες. Η εκπομπή λέγεται Martha Stewart's Cooking School και σύντομα θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος, οι συνταγές αναλυτικά υπάρχουν και σε βιβλίο που πάει πολύ καλά και εξαντλείται γρήγορα.

 

Οι συμβουλές της Μάρθας για το ψήσιμο μπριζόλας στο μάτι της κουζίνας:
  • Χρειάζεται ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο.
  • Πρέπει να καίει, κάτι που καταλαβαίνεις όταν ρίξεις μερικές σταγόνες νερό: πρέπει να εξατμιστούν με τσιτσίρισμα.
  • Το κρέας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, καλύτερα να το έχετε βγάλει μια ώρα πριν από το ψυγείο
  • Πρέπει να το στεγνώσετε πάρα μα πάρα πολύ καλά με χαρτί κουζίνας (γιατί αλλιώς αντί να ψηθεί, «βράζει»)
  • Βάλτε αλάτι και πιπέρι την τελευταία στιγμή πριν το βάλετε στο τηγάνι
  • Μην πιέζετε τις μπριζόλες μέσα στο τηγάνι γιατί έτσι βγαίνει όλο το ζουμί της και στεγνώνει
  • Για απόλυτη σιγουριά για το πότε έχουν γίνει χρειάζεται θερμόμετρο
Οι τηγανιτές πατάτες της Μάρθας

Μια συνταγή που απαιτεί πολύ κόπο, που ισχυρίζεται ότι κάνει μόνη της όταν έχει καλεσμένους – φαντάζομαι ότι όταν η Μάρθα λέει "μόνη της", εννοεί "μόνη της με την υπεύθυνη αρχιμαγείρισσα, ενώ οι υπόλοιπες ξεφλουδίζουν". Όμως, όποιος έχει το κουράγιο να τηγανίσει την υπέρτατη τηγανιτή πατάτα, τώρα ξέρει πώς:

Για λάδι προτείνει φυστικέλαιο ή ηλιέλαιο. Απαραίτητο εργαλείο: θερμόμετρο για το λάδι.

  • Κόψτε τις πατάτες σε ομοιόμορφα κομμάτια, καλύτερα με βοήθεια μαντολίνου.
  • Βάλτε τις αμέσως σε μπολ με κρύο νερό.
  • Σε βαθιά κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι στους 175 βαθμούς Κελσίου.
  • Τηγανίστε τις μέχρι να ροδίσουν ελάχιστα, για ένα λεπτό.
  • Στραγγίστε, αφήστε τις να κρυώσουν βάλτε τις στη συνέχεια σκεπασμένες για μια ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο.
  • Τηγανίστε ξανά, στους 175 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν καλά.

 

 

Γεύση
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM

σχόλια

5 σχόλια
Αυτό είναι το σχόλιό μου, όχι το προηγούμενο που έφυγε πάλι λειψό!Λοιπόν, αυτό το κόλπο με τις πατάτες το έχω διαβάσει σ’ ένα βιβλίο της Μαρίας Χαραμή («Περί ορέξεως»). Με τη διαφορά ότι στην πρώτη φάση τηγανίσματος το λάδι είναι στους 170ο C και στη δεύτερη στους 190ο C. Δυστυχώς ποτέ δεν βρήκα το κέφι να το δοκιμάσω. Όμως, κάποτε είχε φτιάξει μια φίλη μου πατάτες τηγανιτές που κρύωσαν καθώς άργησα να φτάσω σπίτι της. Τις έριξε ξανά στο λάδι για να ζεσταθούν κι έγιναν πραγματικά πολύ τραγανές.
Tyler Durden: We're consumers. We are by-products of a lifestyle obsession. Murder, crime, poverty, these things don't concern me. What concerns me are celebrity magazines, television with 500 channels, some guy's name on my underwear. Rogaine, Viagra, Olestra. Narrator: Martha Stewart. Tyler Durden: Fuck Martha Stewart. Martha's polishing the brass on the Titanic. It's all going down, man. So fuck off with your sofa units and Strinne green stripe patterns.