Πέθανε, το πρωί της Δευτέρας, ο κωμικός και σατιρικός ηθοποιός Βασίλης Τριανταφυλλίδης, ευρύτερα γνωστός με το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο Χάρρυ Κλυνν.
Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα και ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο. Πέθανε σε ηλικία 78 ετών.
Η κηδεία του θα τελεστεί την Πέμπτη στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.
Ο Χάρρυ Κλυνν γεννήθηκε στις 7 Μαΐου 1940 στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης από οικογένεια Πόντιων προσφύγων. Εξαιτίας δυσμενών οικονομικών συνθηκών, ωθήθηκε στην εργασία από την ηλικία των 5 ετών. Παράλληλα φοιτούσε στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο Καλαμαριάς και αργότερα στο Πέμπτο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης.
Η συμμετοχή του σε μια βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη άλλαξε τη ζωή του, καθώς, εκτός από το πρώτο βραβείο, «κέρδισε» την πρόταση του Οικονομίδη να τον ακολουθήσει στην Αθήνα. Για τρία χρόνια, ο Οικονομίδης υπήρξε δάσκαλος του.
Παράλληλα με τις δραματικές του σπουδές στη σχολή του Π. Kατσέλη, άρχισε να εμφανίζεται σε νυχτερινά κέντρα και κυρίως σε καμπαρέ.
Μετά τη συμμετοχή του σε δύο ταινίες («Γάμος αλά Ελληνικά» και «Τα 201 Καναρίνια») στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και τις πρώτες του θεατρικές εμφανίσεις στα θέατρα Ακροπόλ και Χατζηχρήστου, άρχισε να γίνεται πιο γνωστός.
Από το 1964 έως το 1974 έζησε και εργάστηκε στη Β. Αμερική, ως συγγραφέας σατιρικών κειμένων και stand up comedian. Συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με το περιοδικό «Playboy», την εφημερίδα «Daily Worker», το «Village» και το «On the double».
Στο Σικάγο παντρεύτηκε τη γυναίκα του, Χαρίκλεια και εκεί απέκτησε το πρώτο από τα τρία του παιδιά, τον Νίκο. Αργότερα στο Μόντρεαλ απέκτησε τον δεύτερο του γιο Αποστόλη, ενώ η κόρη του Κορίνα γεννήθηκε στην Αθήνα.
Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974 πρωτοεμφανίστηκε στις μπουάτ της Πλάκας, στον «Aιγόκερω» και μετά στο «Zυγό» και τη «Διαγώνιο». Ύστερα δούλεψε στα νυχτερινά κέντρα «Διογένης», «Δειλινά» και «Στορκ».
Άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός με την κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου «Για δέσιμο», που κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία Columbia το φθινόπωρο του 1978. Ακολούθησε η κυκλοφορία σειράς δίσκων σατιρικού περιεχομένου.
Οι εμφανίσεις του στην τηλεόραση του χάρισαν τον τίτλο του εμπορικότερου καλλιτέχνη της χιλιετίας σύμφωνα με την AGB και οι παραστάσεις του στα θέατρα Ορφέας, Άλσος, Δελφινάριο και Μινώα κ.ά. κατέρριψαν κάθε προηγούμενο εισπρακτικό ρεκόρ.
Ακόμη, είχε ασχοληθεί με τη ζωγραφική και την ποίηση.
Παράλληλα δραστηριοποιήθηκε στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο. Το 1980 ηγήθηκε της ποδοσφαιρικής ομάδας της γενέτειράς του, του «Απόλλωνα Καλαμαριάς» (ανέλαβε το 1988 πρόεδρος της ΕΠΑΕ).
Δραστηριοποιήθηκε επίσης σε θέματα ποντιακής ομογένειας, ενώ είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Καλαμαριάς (ηγήθηκε της αντιπολίτευσης έπειτα από αποτυχημένη διεκδίκηση της ηγεσίας του Δήμου).
Τα τελευταία χρόνια είχε επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη, όπου συνέχιζε να ζωγραφίζει και να εκδίδει ποιητικές συλλογές. Η τελευταία του (7η) ποιητική συλλογή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Γαβριηλίδης», με τίτλο «Εμφύλιος λόγος». Τα τελευταία δύο χρόνια, μετά τον θάνατο του γιου του (Νίκου Τριανταφυλλίδη) η υγεία του είχε επιδεινωθεί.
σχόλια