Η ιστορική στιγμή που όλοι περίμεναν είναι γεγονός: o Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε ότι είχε μια «φανταστική συνάντηση» με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, κάνοντας λόγο για την επίτευξη «μεγάλης προόδου» και ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν ένα έγγραφο.
Ο Κιμ με τη σειρά του έκανε λόγο για ένα «καλό πρελούδιο για την ειρήνη».
Οι δύο άντρες αντάλλαξαν σήμερα στη Σιγκαπούρη μια ιστορική χειραψία, την πρώτη ανάμεσα σε έναν πρόεδρο των ΗΠΑ κι έναν ηγέτη της Βόρειας Κορέας.
Η εικόνα ήταν επί δεκαετίες αδιανόητη: οι δύο ηγέτες, χαμογελαστοί, χαιρετήθηκαν με φόντο τις σημαίες των χωρών τους πριν βαδίσουν μαζί πάνω στο κόκκινο χαλί, ανταλλάσσοντας μερικές φράσεις.
«Θα αποκτήσουμε μια εξαίρετη σχέση, δεν έχω καμιά αμφιβολία», είπε ο Τραμπ απαντώντας σε μια από τις ελάχιστες ερωτήσεις που επιτράπηκε στους δημοσιογράφους να υποβάλλουν στους ηγέτες αφού κάθισαν.
Από την πλευρά του, ο Κιμ επισήμανε ότι «οι παλιές πρακτικές και οι παλιές προκαταλήψεις ήγειραν πολλά εμπόδια, αλλά τα ξεπεράσαμε όλα και βρισκόμαστε εδώ σήμερα».
«Είναι μεγάλη μου ικανοποίηση που σας συναντώ, κ. πρόεδρε», είπε ο βορειοκορεάτης ηγέτης απευθυνόμενος στον ένοικο του Λευκού Οίκου. «Ο δρόμος για να φθάσουμε εδώ δεν ήταν εύκολος», συνέχισε. «Παλιές προκαταλήψεις και παλιές συνήθειες ήγειραν τόσα πολλά εμπόδια, αλλά τα ξεπεράσαμε όλα για να συναντηθούμε εδώ σήμερα», συμπλήρωσε.
Ο Κιμ επέλεξε μαύρο κοστούμι Μάο, ο Τραμπ βαθύ μπλε κοστούμι και κόκκινη γραβάτα για την ιστορική συνάντηση των δύο ηγετών, πιθανόν τη σημαντικότερη στιγμή των θητειών αμφοτέρων μέχρι σήμερα.
Μετά τη χειραψία στάθηκαν σοβαροί μπροστά στους φωτογράφους με τα χέρια στο πλάι. Ο Τραμπ έδωσε ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη στον Κιμ καθώς βάδιζαν ο ένας πλάι στον άλλο στον διάδρομο του ξενοδοχείου Capella, στο θέρετρο Σεντόσα της Σιγκαπούρης, προς τον χώρο όπου θα είχαν κατ' ιδίαν συζήτηση.
Η ιδιαίτερη συνομιλία των ηγετών διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, με μόνο τους διερμηνείς παρόντες, πριν μπουν στο χώρο άλλα μέλη των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, πριν από λίγο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν κάθισαν μαζί στο τραπέζι σε έναν από τους χώρους του πολυτελούς ξενοδοχείου, για ένα γεύμα εργασίας, αφού ολοκληρώθηκαν και οι διευρυμένες διμερείς συνομιλίες, έπειτα από την κατ' ιδίαν συζήτηση των ηγετών νωρίτερα το πρωί.
Πέραν από τους Τραμπ και Κιμ, στο τραπέζι βρίσκονται μαζί τους 13 αξιωματούχοι των κυβερνήσεων των δύο κρατών.
Από πλευράς ΗΠΑ, στις συνομιλίες συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, αλλά και ο Τζον Κέλι, ο προσωπάρχης της αμερικανικής προεδρίας.
Στην ομάδα του Κιμ συγκαταλέγονται ο πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κιμ Γιονγκ Τσολ, ο υπουργός Εξωτερικών Ρι Γιονγκ Χο και ο Ρι Σου Γιονγκ, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών.
Ο Τραμπ είχε προβάλλει τη μεγάλη του αυτοπεποίθηση και πριν από τη σύνοδο κορυφής, διαβεβαιώνοντας μέσω Twitter την Κυριακή ότι η συνάντηση προσφέρει μια ευκαιρία για ένα «υπέροχο αποτέλεσμα για τη Βόρεια Κορέα και όλο τον κόσμο».
Μετά τη συνάντηση ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η ιστορική σύνοδος κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επέτρεψε να σημειωθεί «μεγάλη πρόοδος».
«Ήταν στ' αλήθεια μια φανταστική συνάντηση», η οποία εκτυλίχθηκε «καλύτερα απ' ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί οποιοσδήποτε», είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους έπειτα από το γεύμα εργασίας που είχαν οι ηγέτες και κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων των δύο κρατών. «Θα πάμε τώρα να υπογράψουμε» μια συμφωνία, πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, χωρίς να δώσει καμιά διευκρίνιση για το περιεχόμενο του εγγράφου αυτού.
Στην περίπτωση που πράγματι υπάρξει τέτοια διπλωματική επιτυχία, το τοπίο στη Βορειοανατολική Ασία ως προς τα πεδία της ασφάλειας και της άμυνας θα αλλάξει δραματικά. Δυτικοί αναλυτές παραλληλίζουν την εξέλιξη με εκείνη που είχε επιτευχθεί στο ταξίδι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον στην Κίνα το 1972, που κατ' αυτούς αποτέλεσε το έναυσμα για τον μετασχηματισμό του ασιατικού γίγαντα.
Ενόψει της συνόδου, ο Τραμπ συζήτησε με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ηγέτες δύο από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία.
«Ελάχιστα κοιμήθηκα το βράδυ», παραδέχθηκε ο Μουν στα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου στη Σεούλ, που συνεδρίασε ενώ εκτυλισσόταν η σύνοδος κορυφής στη Σιγκαπούρη. «Στ' αλήθεια, ελπίζω ότι θα είναι μια επιτυχής σύνοδος που θα ανοίξει μια νέα εποχή για τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ και θα φέρει πλήρη αποπυρηνικοποίηση και ειρήνη».
σχόλια