Η ιστορική συνάντηση έγινε - O Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν μαζί

Η ιστορική συνάντηση έγινε - O Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν μαζί Facebook Twitter
5

Η ιστορική στιγμή που όλοι περίμεναν είναι γεγονός: o Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε ότι είχε μια «φανταστική συνάντηση» με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, κάνοντας λόγο για την επίτευξη «μεγάλης προόδου» και ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν ένα έγγραφο.

Ο Κιμ με τη σειρά του έκανε λόγο  για ένα «καλό πρελούδιο για την ειρήνη». 

Οι δύο άντρες αντάλλαξαν σήμερα στη Σιγκαπούρη μια ιστορική χειραψία, την πρώτη ανάμεσα σε έναν πρόεδρο των ΗΠΑ κι έναν ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Η εικόνα ήταν επί δεκαετίες αδιανόητη: οι δύο ηγέτες, χαμογελαστοί, χαιρετήθηκαν με φόντο τις σημαίες των χωρών τους πριν βαδίσουν μαζί πάνω στο κόκκινο χαλί, ανταλλάσσοντας μερικές φράσεις.

Η ιστορική συνάντηση έγινε - O Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν μαζί Facebook Twitter
Η ιστορική συνάντηση έγινε - O Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν μαζί Facebook Twitter

«Θα αποκτήσουμε μια εξαίρετη σχέση, δεν έχω καμιά αμφιβολία», είπε ο Τραμπ απαντώντας σε μια από τις ελάχιστες ερωτήσεις που επιτράπηκε στους δημοσιογράφους να υποβάλλουν στους ηγέτες αφού κάθισαν.

Από την πλευρά του, ο Κιμ επισήμανε ότι «οι παλιές πρακτικές και οι παλιές προκαταλήψεις ήγειραν πολλά εμπόδια, αλλά τα ξεπεράσαμε όλα και βρισκόμαστε εδώ σήμερα».

«Είναι μεγάλη μου ικανοποίηση που σας συναντώ, κ. πρόεδρε», είπε ο βορειοκορεάτης ηγέτης απευθυνόμενος στον ένοικο του Λευκού Οίκου. «Ο δρόμος για να φθάσουμε εδώ δεν ήταν εύκολος», συνέχισε. «Παλιές προκαταλήψεις και παλιές συνήθειες ήγειραν τόσα πολλά εμπόδια, αλλά τα ξεπεράσαμε όλα για να συναντηθούμε εδώ σήμερα», συμπλήρωσε.

Ο Κιμ επέλεξε μαύρο κοστούμι Μάο, ο Τραμπ βαθύ μπλε κοστούμι και κόκκινη γραβάτα για την ιστορική συνάντηση των δύο ηγετών, πιθανόν τη σημαντικότερη στιγμή των θητειών αμφοτέρων μέχρι σήμερα.

Η ιστορική συνάντηση έγινε - O Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν μαζί Facebook Twitter

Μετά τη χειραψία στάθηκαν σοβαροί μπροστά στους φωτογράφους με τα χέρια στο πλάι. Ο Τραμπ έδωσε ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη στον Κιμ καθώς βάδιζαν ο ένας πλάι στον άλλο στον διάδρομο του ξενοδοχείου Capella, στο θέρετρο Σεντόσα της Σιγκαπούρης, προς τον χώρο όπου θα είχαν κατ' ιδίαν συζήτηση.

Η ιδιαίτερη συνομιλία των ηγετών διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, με μόνο τους διερμηνείς παρόντες, πριν μπουν στο χώρο άλλα μέλη των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, πριν από λίγο.

Η ιστορική συνάντηση έγινε - O Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν μαζί Facebook Twitter

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν κάθισαν μαζί στο τραπέζι σε έναν από τους χώρους του πολυτελούς ξενοδοχείου, για ένα γεύμα εργασίας, αφού ολοκληρώθηκαν και οι διευρυμένες διμερείς συνομιλίες, έπειτα από την κατ' ιδίαν συζήτηση των ηγετών νωρίτερα το πρωί.

Πέραν από τους Τραμπ και Κιμ, στο τραπέζι βρίσκονται μαζί τους 13 αξιωματούχοι των κυβερνήσεων των δύο κρατών.

Από πλευράς ΗΠΑ, στις συνομιλίες συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, αλλά και ο Τζον Κέλι, ο προσωπάρχης της αμερικανικής προεδρίας.

Στην ομάδα του Κιμ συγκαταλέγονται ο πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κιμ Γιονγκ Τσολ, ο υπουργός Εξωτερικών Ρι Γιονγκ Χο και ο Ρι Σου Γιονγκ, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών.

Ο Τραμπ είχε προβάλλει τη μεγάλη του αυτοπεποίθηση και πριν από τη σύνοδο κορυφής, διαβεβαιώνοντας μέσω Twitter την Κυριακή ότι η συνάντηση προσφέρει μια ευκαιρία για ένα «υπέροχο αποτέλεσμα για τη Βόρεια Κορέα και όλο τον κόσμο».

Μετά τη συνάντηση ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η ιστορική σύνοδος κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επέτρεψε να σημειωθεί «μεγάλη πρόοδος».

«Ήταν στ' αλήθεια μια φανταστική συνάντηση», η οποία εκτυλίχθηκε «καλύτερα απ' ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί οποιοσδήποτε», είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους έπειτα από το γεύμα εργασίας που είχαν οι ηγέτες και κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων των δύο κρατών. «Θα πάμε τώρα να υπογράψουμε» μια συμφωνία, πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, χωρίς να δώσει καμιά διευκρίνιση για το περιεχόμενο του εγγράφου αυτού.

Στην περίπτωση που πράγματι υπάρξει τέτοια διπλωματική επιτυχία, το τοπίο στη Βορειοανατολική Ασία ως προς τα πεδία της ασφάλειας και της άμυνας θα αλλάξει δραματικά. Δυτικοί αναλυτές παραλληλίζουν την εξέλιξη με εκείνη που είχε επιτευχθεί στο ταξίδι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον στην Κίνα το 1972, που κατ' αυτούς αποτέλεσε το έναυσμα για τον μετασχηματισμό του ασιατικού γίγαντα.

Η ιστορική συνάντηση έγινε - O Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν μαζί Facebook Twitter

Ενόψει της συνόδου, ο Τραμπ συζήτησε με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ηγέτες δύο από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία.

«Ελάχιστα κοιμήθηκα το βράδυ», παραδέχθηκε ο Μουν στα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου στη Σεούλ, που συνεδρίασε ενώ εκτυλισσόταν η σύνοδος κορυφής στη Σιγκαπούρη. «Στ' αλήθεια, ελπίζω ότι θα είναι μια επιτυχής σύνοδος που θα ανοίξει μια νέα εποχή για τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ και θα φέρει πλήρη αποπυρηνικοποίηση και ειρήνη».

Διεθνή
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα καταγγελία κατά του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ: «Ήταν αηδιαστικός, γλοιώδης»

Διεθνή / Νέα καταγγελία κατά του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ: «Ήταν αηδιαστικός, γλοιώδης»

Στο γραφείο του εργάζονταν μόνο πανέμορφες γυναίκες, σαν μοντέλα - Ξεδιάντροπα προσέγγιζε τα θύματά του που ήταν εργαζόμενες στα Harrods, τις μετέθετε στον όροφό του και τις κακοποιούσε σεξουαλικά
LIFO NEWSROOM
Μαρτυρία χειρουργού στον Λίβανο: «Έγινα ρομπότ» για να περιθάλψω τους τραυματίες 

Διεθνή / Μαρτυρία χειρουργού στον Λίβανο: «Έγινα ρομπότ» για να περιθάλψω τους τραυματίες 

«Σε μία νύχτα αφαίρεσα περισσότερα μάτια από ό,τι σε όλη την καριέρα μου», είπε άλλος γιατρός - Μάρτυρες μιλούν για πρωτοφανείς εικόνες με δεκάδες πολίτες να αιμορραγούν και να φθάνουν σωρηδόν στα νοσοκομεία
LIFO NEWSROOM
Λίβανος: Η ισραηλινή αεροπορία κατέστρεψε «περίπου 100 εκτοξευτήρες» και «άλλες τρομοκρατικές υποδομές»

Διεθνή / Λίβανος: Η ισραηλινή αεροπορία κατέστρεψε «περίπου 100 εκτοξευτήρες» και «άλλες τρομοκρατικές υποδομές»

Σφυροκόπημα από αέρος στον νότιο Λίβανο μετά την απειλή του ηγέτη της Χεζμπολά Νασράλα πως το Ισραήλ θα υποστεί «τρομερή» τιμωρία μετά τις πολύνεκρες εκρήξεις βομβητών
LIFO NEWSROOM
WSJ: Οι ΗΠΑ δεν αναμένουν συμφωνία Ισραηλ-Χαμας για το υπόλοιπο της θητείας Μπάιντεν

Διεθνή / WSJ: Οι ΗΠΑ δεν αναμένουν συμφωνία Ισραηλ-Χαμας για το υπόλοιπο της θητείας Μπάιντεν

Δυο από τα σημαντικότερα εμπόδια θεωρούνται η απαίτηση του Ισραήλ ο στρατός του να διατηρήσει τον έλεγχο του λεγόμενου διαδρόμου της Φιλαδέλφεια και οι λεπτομέρειες για το ποιοι Παλαιστίνιοι θα ανταλλαγούν με τους 64 ομήρους
LIFO NEWSROOM
Γεωργία: Δολοφονήθηκε γνωστό τρανς μοντέλο μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Διεθνή / Γεωργία: Δολοφονήθηκε γνωστό τρανς μοντέλο μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι η Αμπραμίντζε φέρεται να μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου, ενώ αργότερα ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός άνδρα που σχετίζεται με την υπόθεση
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Απειλές για «συντριπτική απάντηση» κατά του Ισραήλ από τον άξονα της αντίστασης

Διεθνή / Ιράν: Απειλές για «συντριπτική απάντηση» κατά του Ισραήλ από τον άξονα της αντίστασης

Ο Νασράλα, σε προηγούμενη ομιλία του, χαρακτήρισε τις εκρήξεις βομβητών και συσκευών επικοινωνίας τις τελευταίες δύο ημέρες στον Λίβανο ως πιθανή «κήρυξη πολέμου» κατά της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Η εμπλοκη της Κορεας στον αξονα του διαβολου εγινε ως ενα νεοσυντηρητικο προτζεκτ την εποχη Μπους 2. Οι αλλες δυο χωρες ηταν Ιρακ και Ιραν. Την εκφραση "αξονας του διαβολου" την εγκαινιασε ο νεοσυντηρητικος και μιλιταριστικα σιωνιστης κειμενογραφος του Μπους 2, Ντε'ι'βιντ Φρουμ.Η Βορειος Κορεα χρησιμοποιειται απο τους νεοσυντηρητικους ως μοχλος πιεσης του βασικου κινδυνου για το Ισραηλ που ειναι το Ιραν. Ειμαι της αποψης οτι με το επιχειρημα αυτο ο νοτιοκορεατης προεδρος εξηγησε τα ωφελη ειρηνης στον Κιμ, μεταξυ των δυο Κορεων.Καπως παρομοιως, το Κοσοβο το 99, εγινε πιλοτος δρασης στο Ιρακ το 2003, με την εισαγωγη της λογικης της "προληπτικης επιθεσης".Και στις δυο περιπτωσεις, ο Τζον Μπολτον, τοτε στον ΟΗΕ, τωρα ως συμβουλος του προεδρου, επαιξε πρωταρχικο ρολο. Απ οτι φαινεται θα παιξει και στο Ιραν, αφου στις 26 Μαρτιου 2015, δημοσιευσε αρθρο γνωμης στους ΝΥ Ταιμς, προτεινοντας βομβαρδισμο του Ιραν. Εκεινη την εποχη μαλιστα ηταν μελος του νεοσυντηρητικου ΑΕΙ, την δεξαμενη σκεψης πισω απο την περιβοητη "surge" του 2006, την ενισχυση των στρατευματων κατοχης στο Ιρακ απο την Αμερικη. Ο τιτλος του αρθρου ειναι "Για να σταματησεις την βομβα του Ιραν, βομβαρδισε το Ιραν" ( ΝΥ Ταιμς - 26/3/15 - σελ Α19 ).Δεν ειναι τυχαια φυσικα, ουτε η δηλωση Νετανιαχου, ουτε η δηλωση του Ιραν, σημερα. Ολα γινονται για το Ισραηλ και κινητηρια δυναμη ειναι η νεοσυντηρητικη πολιτικη εναντι αυτων που λεγονται ρεαλιστες.
Εχει πλακα που όλος ο πλανήτης είναι επιφυλακτικός ή αδιάφορος σε στυλ ε δεν έγινε και τίποτα...Ζούμε σε τρελές εποχές και γιαυτό τα γεγονότα τα βλέπω πάντα με την οπτική ,τι θα γινόταν πχ.αν ειχαμε νεκρούς σε χοτ σποτ απο το κρύο επι Δενδια ή αν συναντούσε ο Ομπάμα τον Κιμ!Σίγουρα τον Ομπάμα θα τον παρουσίαζαν λίγο καλύτερο απο τον Γκαντι λίγο χειρότερο απο τον Ιησού.Τέλος ούτε εγώ θυμάμαι γιατί ο Ομπάμα πήρε νόμπελ το 2009,θυμάμαι όμως τι εγινε μέτα σε Βορεια Αφρική και Μεση Ανατολή.
Το κατάφερε και αυτό ο απίστευτος Ντόλαντ. Αλλά δεν θα πάρει Νόμπελ Ειρήνης.Αλήθεια, ο Ομπάμα το νομπελ ειρήνης γιατί το πήρε, θυμάται κανείς;