Ιδού η βιβλιοθήκη του μέλλοντος

Ιδού η βιβλιοθήκη του μέλλοντος Facebook Twitter
7
Ιδού η βιβλιοθήκη του μέλλοντος Facebook Twitter

Η νέα βιβλιοθήκη James B. Hunt στο πανεπιστήμιο North Carolina State δείχνει τι γίνεται όταν παντρεύεται μια παραδοσιακή βιβλιοθήκη με τεχνολογία αιχμής και ενδιαφέρον design, συν αυτόματους βιβλιοθηκάριους.

Ιδού η βιβλιοθήκη του μέλλοντος Facebook Twitter
Ιδού η βιβλιοθήκη του μέλλοντος Facebook Twitter
Ιδού η βιβλιοθήκη του μέλλοντος Facebook Twitter
Ιδού η βιβλιοθήκη του μέλλοντος Facebook Twitter

Στην ψηφιακή εποχή ο φόβος για την κατάργηση και το θάνατο των παραδοσιακών δανειστικών βιβλιοθηκών είναι ένα θέμα που προκαλεί τρομολαγνεία, αυτό που φαίνεται είναι ότι οι βιβλιοθήκες που θα καταφέρουν αν συνδυαστούν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα είναι αυτές που θα επιβιώσουν.

Ιδού η βιβλιοθήκη του μέλλοντος Facebook Twitter
Ιδού η βιβλιοθήκη του μέλλοντος Facebook Twitter
Ιδού η βιβλιοθήκη του μέλλοντος Facebook Twitter
Ιδού η βιβλιοθήκη του μέλλοντος Facebook Twitter

Μια βιβλιοθήκη που άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες της είναι αυτής της κατηγορίας. Ο σχεδιασμός του κτιρίου έγινε από το νορβηγικό γραφείο αρχιτεκτονικής Snøhetta. Όμως μάλλον το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της βιβλιοθήκης είναι η ρομποτική παράδοση των βιβλίων από ένα σύστημα που αυτόματα θα βρίσκει τα βιβλία που επιλέγουν οι φοιτητές από έναν εικονικό κατάλογο. Τα βιβλία φυλάγονται σε υπόγεια δωμάτια που μπορούν να φιλοξενήσουν 2 εκατομμύρια βιβλία στο 1/9 του χώρου που χρειάζεται στις συμβατικές βιβλιοθήκες.

Ιδού η βιβλιοθήκη του μέλλοντος Facebook Twitter
Ιδού η βιβλιοθήκη του μέλλοντος Facebook Twitter

Μέσα σε λεπτά από την παραγγελία, ένας από τους ρομποτικούς βραχίονες βρίσκει το υλικό και το δίνει σε έναν υπάλληλο που το στέλνει σε διάφορες περιοχές της πανεπιστημιούπολης μέσω μιας υπηρεσίας ταχείας παράδοσης. Αυτού του είδους η τεχνολογία χρησιμοποιείται στη βιομηχανία εδώ και χρόνια αλλά τώρα εισέρχεται στον κόσμο των βιβλιοθηκών.

[via]

Βιβλίο
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK GIA 3/1 εκδόσεις δωμα

Portraits 2025 / Εκδόσεις Δώμα: «Θέλαμε να δούμε αν το κοινό μας θα ανταποκριθεί σε πιο βαριά πράγματα ή αν θα μας γυρίσει την πλάτη»

Μετά από εφτά χρόνια λειτουργίας και εξήντα προσεκτικά επιλεγμένους τίτλους, η Μαριλένα Καραμολέγκου και ο Θάνος Σαμαρτζής εξακολουθούν να πειραματίζονται, σαν να προτείνουν βιβλία σε φίλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Claude Pujade-Renaud

Το Πίσω Ράφι / «Οι γυναίκες του λαθροθήρα»: Μια εντελώς διαφορετική οπτική σε ένα θρυλικό ερωτικό τρίγωνο

Η Claude Pujade-Renaud ανατέμνει την ιστορία της σχέσης του Τεντ Χιουζ με τη Σίλβια Πλαθ και την Άσια Ουέβιλ δημιουργώντας ένα ερεθιστικό ψηφιδωτό από δεκάδες διαφορετικές αφηγήσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν: Ο άρχοντας του δευτερεύοντος κόσμου

Βιβλίο / Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν: Ο άρχοντας του δευτερεύοντος κόσμου

Κι αν η Μέση Γη εξυψώθηκε στη φαντασμαγορία που όλοι γνωρίζουμε μέσα απ’ τις ταινίες του Πίτερ Τζάκσον, δεν ξεχνάμε ποτέ εκείνη τη στιγμή της πρώτης βραδινής ανάγνωσης, των απρόσμενων αράδων που σχημάτισαν αμέσως ένα σύμπαν αυτονόητο.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Ο Ερρίκος Σοφράς μιλά για τα «Σονέτα» του Σαίξπηρ: «Θεωρώ το ποίημα έναν οργανισμό ζωντανό, αιμάτινο»

Βιβλίο / Ο Ερρίκος Σοφράς μιλά για τα «Σονέτα» του Σαίξπηρ: «Θεωρώ το ποίημα έναν οργανισμό ζωντανό, αιμάτινο»

Η νέα, εμπλουτισμένη και αναθεωρημένη έκδοση των «Σονέτων» από τους Αντίποδες, σε μετάφραση Ερρίκου Σοφρά, αναδεικνύει τη διαρκή ανάγκη του ποιητή για ελευθερία και καινοτομία, που φτάνει να καταργεί ακόμα και τις ποιητικές και κοινωνικές συμβάσεις.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι 10 συν 2 ξένοι τίτλοι της χρονιάς

Βιβλίο / 12 μεταφρασμένα βιβλία που ξεχώρισαν το 2024

Mια millennial συγραφέας και το μεταφεμινιστικό της μυθιστόρημα, η μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου σε graphic novel, αυτοβιογραφίες, η επανασύνδεση της ανθρώπινης και της φυσικής ιστορίας σε 900 σελίδες: αυτοί είναι οι ξένοι τίτλοι που ξεχωρίσαμε τη χρονιά που πέρασε.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ

σχόλια

6 σχόλια
Ωραίο, αλλά δεν μου κάνει μεγάλη εντύπωση, διότι ακόμα και στα φαρμακεία η υπάλληλος ζητά το φάρμακο μέσω υπολογιστή και το κουτάκι έρχεται πάνω σε μια τσουλήθρα απ' την αποθήκη του ημιορόφου.