Φτιάξε έναν κλώνο σου σε μινιατούρα μέσω 3D εκτυπωτή στην Αθήνα

Φτιάξε έναν κλώνο σου σε μινιατούρα μέσω 3D εκτυπωτή στην Αθήνα Facebook Twitter
Οι πιο πολλοί έρχονται εδώ για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Δεν σκέφτονται να κάνουν τον εαυτό τους. Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος / LIFO
1

Η Δέσποινα και ο Γιάννης είναι ένα πολύ ντροπαλό και δημιουργικό ζευγάρι. Εδώ και μια βδομάδα έχουν εγκαινιάσει σε έναν υπέροχο χώρο, το studio «it's you». Εκεί πας, πίνεις τον καφέ σου, προβάρει την πόζα σου και σε βγάζουν μια φωτογραφία. Για την ακρίβεια, την πόζα σου απαθανατίζουν ταυτόχρονα εξήντα διαφορετικές φωτογραφικές μηχανές.

Αυτές οι φωτογραφίες περνούν σε 3D εκτυπωτή και από εκεί και πέρα είναι στα χέρια του Γιάννη, της Δέσποινας, της ομάδας και των μηχανημάτων τους να φτιάξουν έναν μικρό κλώνο του εαυτού σου. Μια μινιατούρα αθάνατη που μπορείς να την επανεκτυπώσεις όσες φορές θέλεις και να την κάνεις δώρο σε αγαπημένα σου πρόσωπα.

«Η διαδικασία κρατάει ένα δευτερόλεπτο» μας λέει ο Γιάννης. «Όμως, μετά πρέπει να κάνεις υπομονή. Είναι δουλειά χειρωνακτική και χρειάζεται μια βδομάδα για να έχεις στα χέρια σου τον δικό σου, μικροσκοπικό κλώνο».

Εμείς θέλαμε να αντικαταστήσουμε τα παλιομοδίτικα πορτρέτα και κορνίζες. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι σε δέκα χρόνια, όλοι θα έχουν έναν τέτοιο μικρό κλώνο σπίτι τους.

Ο Γιάννης έχει σπουδάσει φυσικός αλλά η μεγάλη του αγάπη ήταν το 3D animation και τα κομπιούτερ. Ως φοιτητής στον ελεύθερό του χρόνο ασχολιόταν με το 3D. Έκανε λοιπόν 3D animation, βιντεοκλίπ, τηλεόραση, διαφημίσεις, καταχωρήσεις, αφίσες οτιδήποτε με 3D.

Φτιάξε έναν κλώνο σου σε μινιατούρα μέσω 3D εκτυπωτή στην Αθήνα Facebook Twitter
Η Δέσποινα και ο Γιάννης είναι ένα πολύ ντροπαλό και δημιουργικό ζευγάρι. Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος / LIFO

Η Δέσποινα έχει σπουδάσει γραφιστική στα ΤΕΙ. «Δούλευα ως art director. Μετά γέννησα και σταμάτησα» μας λέει και γελάει. «Σκεφτόμασταν με τον Γιάννη τι να κάνουμε. Είδαμε πριν από έναν χρόνο έναν Ιάπωνα που με ένα 3D scanner έφτιαχνε την μινιατούρα σου. Έπρεπε να μείνεις ακίνητος πέντε λεπτά και να σε σκανάρει ολόκληρο. Με αυτή την τεχνική δεν μπορούσε να βγάλει ζώα και παιδάκια που κουνιούνται συνέχεια.

Η ιδέα μας άρεσε αλλά θέλαμε να την εξελίξουμε, να μην στέκεσαι ακίνητος. Θέλαμε να «πιάνουμε» την στιγμή. Να είναι όλη η διαδικασία ένα κλικ. Δεν θέλαμε να κουράζεται ο άλλος, θέλαμε να μπορούμε να βγάλουμε και σκυλάκια και παιδιά» . «Την γνώση την είχα εγώ, την καλαισθησία την είχε η Δέσποινα» μας λέει ο Γιάννης.

«Το ψάχναμε και πειραματιζόμασταν ένα χρόνο. Ένα από τα πράγματα που μας καθυστέρησαν ήταν το γεγονός ότι χρειαζόμασταν εξήντα ολόιδιες κάμερες. Ίδιο μοντέλο και ίδια μάρκα. Από το ΕΣΠΑ δεν πήραμε κάποια χρηματοδότηση. Οι χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ κάλυπταν τουριστικές, αγροτικές, σε νησιά και επαρχία ιδέες.

Μπήκαμε και στο kickstarter αλλά οι Έλληνες δεν είμαστε εξοικειωμένοι με το να χρηματοδοτούμε την επιχείρηση κάποιου άλλου. Και εμάς μας έστελναν μέιλ και μας ρωτούσαν πότε θα ανοίξει η επιχείρηση. Μόλις τους απαντούσαμε Αύγουστο, μας έλεγαν «α, ωραία. Τότε ας μην βάλω τα χρήματα στο kickstarter, μόλις ανοίξει, θα έρθω να φωτογραφηθώ».

Φτιάξε έναν κλώνο σου σε μινιατούρα μέσω 3D εκτυπωτή στην Αθήνα Facebook Twitter
Η συντάκτρια Μαίρη Βαμβακά φωτογραφίζεται από εξήντα ολόιδιες κάμερες.Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

«Τώρα με την κρίση ναι, είναι ρίσκο μια τέτοια επιχείρηση. Αλλά είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Είναι κάτι που θα το κάνεις μια φορά και θα το έχεις για πάντα. Εμείς θέλαμε να αντικαταστήσουμε τα παλιομοδίτικα πορτρέτα και κορνίζες. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι σε δέκα χρόνια, όλοι θα έχουν έναν τέτοιο μικρό κλώνο σπίτι τους. Θα αγοράζουν 3D εκτυπωτή και θα έχουν ένα τέτοιο σπίτι τους σε πρόχειρη μορφή.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει η τεχνολογία για να στηρίξει κάτι τέτοιο. Όπως παλιότερα πηγαίναμε στον φωτογράφο και μας έβγαζε φωτογραφίες, έτσι και αυτό θα πάρει μια τέτοια διάσταση. Σίγουρα θα γίνει ένα είδος αναμνηστικού που θα το έχουν όλοι σπίτια τους. Θα βλέπεις την φιγούρα μετά από δέκα, είκοσι χρόνια, θα βλέπεις τα παιδιά σου πώς ήταν μικρά».

«Για γάμους είναι πολύ ωραία ιδέα. Υπάρχει και η δυνατότητα να κρατήσουμε το πρόσωπό ίδιο και να του βάλουμε σώμα σπάιντερμαν, σούπερμαν. Από την στιγμή που σε έχουμε σκανάρει και σε έχουμε σε ψηφιακό αρχείο, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Μπορούμε να κάνουμε την προτομή κάποιου αν θέλει μόνο το κεφάλι του. Επίσης, είναι πολύ εύκολο να αλλάξουμε τα χρώματα στα ρούχα σου. Και φυσικά να σε ρετουσάρουμε. Αλλά επειδή και η εταιρεία λέγεται «it's you», εμείς δεν θέλουμε να έρχεται κάποιος και να θέλει να τον κάνουμε τελείως διαφορετικό. Ο σκοπός μας είναι να είσαι εσύ, να βλέπεις τον εαυτό σου σε μικρογραφία».

Φτιάξε έναν κλώνο σου σε μινιατούρα μέσω 3D εκτυπωτή στην Αθήνα Facebook Twitter
Επειδή και η εταιρεία λέγεται «it's you», εμείς δεν θέλουμε να έρχεται κάποιος και να θέλει να τον κάνουμε τελείως διαφορετικό. Ο σκοπός μας είναι να είσαι εσύ, να βλέπεις τον εαυτό σου σε μικρογραφία Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

«Έχουμε μαθευτεί μέσα σε μια εβδομάδα από στόμα σε στόμα» λέει ενθουσιασμένος ο Γιάννης. «Όσοι έχουν έρθει μέχρι στιγμής έχουν ενθουσιαστεί. Μας λένε «έλα ρε, γίνεται αυτό; Είναι φανταστικό». Οι πιο πολλοί έρχονται εδώ για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Δεν σκέφτονται να κάνουν τον εαυτό τους. Και είναι και λίγο διστακτικοί γιατί δεν έχουν ξαναδεί κάτι τέτοιο και δεν ξέρουν πού να το βάλουν. Μπορείς να το βάλεις στην βιβλιοθήκη, στον τοίχο κορνίζα, ό,τι θες το κάνεις.

Πρέπει βέβαια να αποφεύγεις να το έχεις σε ήλιο για πολύ καιρό γιατί θα γίνει σαν τα περιοδικά που ξεθωριάζουν. Αν το αφήσεις όμως λίγο καιρό στον ήλιο δεν παθαίνει τίποτα. Γενικά, δεν παθαίνει τίποτα. Μπορείς και να τα αγγίξεις κανονικά. Του περνάμε και ένα αδιάβροχο βερνίκι αλλά δεν είναι και ό,τι καλύτερο να το δώσεις στο παιδί σου να παίξει στην μπανιέρα».

«Η μικρότερη φιγούρα κοστίζει πενήντα ευρώ και η μεγαλύτερη φτάνει τα εφτακόσια ευρώ. Η φιγούρα χρεώνεται βάσει της ποσότητας της πούδρας που χρησιμοποιείται. Η πούδρα αυτή είναι πανάκριβη. Κάθε εκατοστό της φιγούρας έχει πεντακόσιες στρώσεις πούδρα. Οπότε για όλη την μινιατούρα, χρειάζεσαι χιλιάδες στρώσεις πούδρα. Αυτό κρατάει μέρες. Και επειδή είναι αρχή, είναι πιο ακριβή και πιο αργή αυτή η τεχνολογία».

Τα παιδιά ονειρεύονται να πάει καλά η επιχείρηση. «Αν μεγαλώσει η επιχείρηση, θέλουμε να επεκταθούμε και σε άλλες πόλεις». Εμείς τους ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Φτιάξε έναν κλώνο σου σε μινιατούρα μέσω 3D εκτυπωτή στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO
Φτιάξε έναν κλώνο σου σε μινιατούρα μέσω 3D εκτυπωτή στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO
Φτιάξε έναν κλώνο σου σε μινιατούρα μέσω 3D εκτυπωτή στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO
Φτιάξε έναν κλώνο σου σε μινιατούρα μέσω 3D εκτυπωτή στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

Info:

Για περισσότερες πληροφορίες, εδώ.

Έκθεση και κατάστημα: IT'S YOU / Αγ. Δημητρίου 149, Αγ. Δημητρίου, ΤΚ 17343, Αθήνα. (Είσοδος από την Αποστόλου Παύλου 20, 2ος όροφος). Τηλ: 211 0125012

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο 11:00 – 18:00 (3D σάρωση κατόπιν ραντεβού)

PS: Μιάμιση βδομάδα μετά, ήρθαν οι κλώνοι μας. Ιδού. Η Μαίρη και ο Άλεξ μαζί με τους φίλους μας.

Φτιάξε έναν κλώνο σου σε μινιατούρα μέσω 3D εκτυπωτή στην Αθήνα Facebook Twitter

© ΓΚΡΕΚΑ/ LiFO

 

Design
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Design / Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Η Casa Gaia από τους Bobotis+Bobotis Architects είναι μια βίλα που, απόλυτα συνδεδεμένη με το τοπίο, ενσωματώνει με ευαισθησία τις καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες, αποτίνοντας φόρο τιμής στη διαχρονική ηρεμία του μεσογειακού καλοκαιριού.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια