Στις προγραμματικές δηλώσεις του Σαββάτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών στο κτίριο του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων.
Φαίνεται όμως πως το σχέδιο έχει να αντιμετωπίσει νομικά ζητήματα, αλλά και αντιδράσεις της διοίκησης του ΕΜΠ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα των Συντακτών, το κληροδότημα της Ελένης Τοσίτσα με το οποίο αγοράστηκε το οικόπεδο και κατασκευάστηκαν τα βασικά κτίρια, ορίζει ρητά ότι η δωρεά αφορά αποκλειστικά εκπαιδευτικούς σκοπούς του Πολυτεχνείου.
Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει πως κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και με παρέμβαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, το βράδυ της Δευτέρας, διαβεβαίωσε τις πρυτανικές αρχές του πρώτου τεχνολογικού ιδρύματος της χώρας ότι θα παραμείνουν στον χώρο τους η Αρχιτεκτονική και οι υποδομές άλλων σχολών του Πολυτεχνείου και δεν θα ενταχθούν στο σχέδιο αντιμετώπισης της έλλειψης χώρων του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα συνεδρίαση των κοσμητόρων όλων των σχολών του Πολυτεχνείου ύστερα από πρόσκληση του πρύτανη Γιάννη Πασπαλιάρη. Στην ομόφωνη απόφασή τους τονίζουν ότι «το ΕΜΠ αιφνιδιάστηκε με τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, οι οποίες αφορούν σχέδιο ενοποίησης του Αρχαιολογικού Μουσείου με το συγκρότημα της Πατησίων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Για το σχέδιο αυτό που αφορά και σε χώρο του ΕΜΠ δεν υπήρξε, όπως είναι επιβεβλημένο, προηγούμενη ενημέρωση της πολυτεχνικής κοινότητας, ούτε και της διοίκησης του Ιδρύματος». Ενημερώνουν ότι «στο ιστορικό και εμβληματικό συγκρότημα της Πατησίων πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του ΕΜΠ σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και στεγάζεται η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών». Και καταλήγουν: «Αυτονόητο είναι ότι σε οποιαδήποτε συζήτηση για αναβάθμιση της περιοχής, το ΕΜΠ πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο».
Μενδώνη: Παραμένει η Αρχιτεκτονική Σχολή στο κτίριο του Πολυτεχνείου
Στη σημερινή συνάντηση της Λίνας Μενδώνη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε εκτεταμένη αναφορά στο σχέδιο επέκτασης του μουσείου. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, κρίθηκε αναγκαία η υπόγεια επέκτασή του, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι αναγκαίοι χώροι για την προβολή των πολύτιμων συλλογών του που το καθιστούν διεθνώς μοναδικό. Μέσω της υπογειοποίησης το Μουσείο θα διασυνδεθεί με τις υποδομές και του Ακροπόλ, το οποίο θα λειτουργήσει ως πολιτιστική θερμοκοιτίδα σύγχρονης δημιουργίας.
Το ίδιο σχέδιο προβλέπει, επίσης, η Αρχιτεκτονική Σχολή να παραμείνει στο Πολυτεχνείο και να «συνομιλεί» με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς παράγει Πολιτισμό. Οι πόροι για τις σχετικές μελέτες, όπως σημείωσε και στις προγραμματικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός, έχουν ήδη εξασφαλιστεί από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
σχόλια