Πέθανε ο ηθοποιός Τάκης Σπυριδάκης

Πέθανε ο ηθοποιός Τάκης Σπυριδάκης Facebook Twitter
Πέθανε ο ηθοποιός Τάκης Σπυριδάκης μετά από μάχη με τον καρκίνο (Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO)
7

Πέθανε σήμερα ο ηθοποιός Τάκης Σπυριδάκης σε ηλικία 61 ετών. 

Ο γνωστός ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος έφυγε από τη ζωή μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο. Είχε μιλήσει για την ασθένειά του το 2017. «Ένα χρόνο πριν έμαθα ότι κάτι δεν πάει καλά. Είχα κάποια συμπτώματα με την έννοια του ότι δεν μπορούσα να φάω καλά. Πίστευα ότι ήταν ένα σύμπτωμα από τη δουλειά μας, το άγχος μας, αλλά τι άγχος. Έκανα μια δουλειά στο θέατρο που πήγαινε εξαιρετικά καλά και πάει ακόμα. Δεν πήγα στον γιατρό», είχε εξομολογηθεί στην εκπομπή Late Night, τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς. 

«Με την επιμονή της πρώην συζύγου μου, που διατηρούμε μια εξαιρετική σχέση, πήγα σε ένα γιατρό που μου ανακοίνωσε ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει. Του είπα ότι είμαι μεγάλος άνθρωπος και θα ήθελα να μην μιλάμε περιφραστικά, να μην μιλάμε με μισόλογα και να μου πει ότι είναι για να ξέρω κι εγώ τι να κάνω και να πάρω τις αποφάσεις μου. Πήρα τη γυναίκα μου και πήγαμε σε ένα μπαράκι, χτύπησα τέσσερα ουίσκι απανωτά, κάπνισα κι ένα πακέτο τσιγάρα και είπα από μέσα μου μερικά πράγματα, δεν τα εξομολογήθηκα σε κανέναν. Όταν πήγα σπίτι, ζήτησα απλώς να δω τα παιδιά μου, να κάνουμε μια κουβέντα για να μην τους έρθει απότομα. 52 μέρες μέσα στο νοσοκομείο, τα είδα όλα».

Ο Σπυριδάκης είχε γεννηθεί στην Αίγινα το 1958 και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη το 1983, ενσαρκώνοντας έναν από τους πρωταγωνιστές της ταινίας «Γλυκιά Συμμορία», σε σκηνοθεσία του Νίκου Νικολαΐδη). Για την ερμηνεία του τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον ίδιο χρόνο. Η δεύτερη συμμετοχή του ήταν στη «Λούφα και Παραλλαγή» του Νίκου Περάκη (1984), στην οποία υποδύθηκε τον θρυλικό «Μπαλούρδο».

Πέθανε ο ηθοποιός Τάκης Σπυριδάκης Facebook Twitter
Πέθανε ο ηθοποιός Τάκης Σπυριδάκης Facebook Twitter

Συνολικά συμμετείχε σε 13 ταινίες, ενώ έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 1994 με την ταινία «Ο Κήπος του Θεού», της οποίας έγραψε και το σενάριο. Η ταινία τιμήθηκε με 7 κρατικά βραβεία ποιότητας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησαν οι ταινίες «Πρωινή Περίπολος» (Νίκος Νικολαΐδης, 1986), «Προστάτης Οικογένειας» (Νίκος Περάκης, 1997), «Αυτή η Νύχτα Μένει» (Νίκος Παναγιωτόπουλος, 1999), «Μαύρο Γάλα» (Νίκος Τριανταφυλλίδης, 1999), «Κανείς δεν χάνει σε Όλα» (Διονύσης Γρηγοράτος, 2000), «Φτηνά Τσιγάρα» (Ρένος Χαραλαμπίδης, 2000), «Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου» (Νίκος Παναγιωτόπουλος, 2002), «Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο» (Νίκος Περάκης, 2005), «Ισοβίτες» (Θόδωρος Μαραγκός, 2008) και "4 Μαύρα Κοστούμια" (Ρένος Χαραλαμπίδης, 2009).

Το 1989 έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους «Βέρα Κρουζ», τιμήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και το 1990 βραβεύτηκε από το Εθνικό Κέντρο Ταινιών της Γαλλίας.

«Γιατρός ή δικηγόρος»

«Την εποχή που ήμουν μαθητής έπρεπε να πας οπωσδήποτε στο πανεπιστήμιο, ακριβώς όπως και τώρα, και οι άλλες δουλειές ήταν απαξιωμένες. Έπρεπε οπωσδήποτε να γίνεις γιατρός ή δικηγόρος», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στη LiFO. Το "μάθε γράμματα" το καταλαβαίνω, αλλά τα υπόλοιπα όχι. Είναι απογοητευτικό τα περισσότερα παιδιά να προσπαθούν να εξυπηρετήσουν το όνειρο ενός άλλου. Είναι ένας παράγοντας που τα εμποδίζει να ασχοληθούν και με άλλα πράγματα, τα δυσκολεύει να βρουν κάτι να αγαπήσουν. Κι αν δεν αγαπήσεις κάτι, τι θα σε κάνει να ζήσεις πιθανόν με καλύτερους όρους;»

«Αν μπορούσα να γυρίσω πίσω στον χρόνο, θα τα άλλαζα όλα. Μεγαλώνω σημαίνει αποκτώ μια λεπτότητα, μια σοφία, μια άλλη σχέση με τα πράγματα και θα ήμουν κουτός αν έκανα τα ίδια σε περίπτωση που μου δινόταν μια δεύτερη ευκαιρία. Σίγουρα θα παρέμενα στον χώρο της τέχνης και μάλλον πάλι στον κινηματογράφο θα κατέληγα».

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Όταν ο Σπυριδάκης εξομολογήθηκε ότι πάσχει από καρκίνο και συγκινήθηκε με τον Σπύρο Παπαδόπουλο»
 

Ακολουθούν μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές του Σπυριδάκη στο φιλμ «Λούφα και Παραλλαγή»

 
 
Culture
7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

7 σχόλια
Ε όχι ρε φίλε, ξενέρωσα και ας λένε ότι θέλουν ότι πεθαίνει πόσος κόσμος, από Ελλάδα ήταν από τους αγαπημένους μου ηθοποιούς, πολύ κριμα
Αν και δεν μου αρέσει να γράφω σχόλια με τέτοιες αφορμές, έχω να πω το εξής: ο Σπυριδάκης ήταν από εκείνους τους λίγους που χωρίς να τους γνωρίζεις προσωπικά, τους νοιώθεις για κάποιον λόγο οικείους, φίλους, δικούς σου ανθρώπους.Στο καλό, ρε Τάκη.
Άλλος ένας πολυαγαπημένος καλλιτέχνης μας , κυρίως ειλικρινής άνθρωπος, φεύγει νωρίς.Σε μια εποχή χωρίς ηθικούς χάρτες, με ό,τι αληθινό μας απέμεινε να μας το θυμίζουν και να υπενθυμίζουν οι παλαιότεροι, κάθε παρόμοια απώλεια, δεν μοιάζει αλλά είναι πολλαπλάσια και κακά τα ψέματα, αναντικατάστατη.Οι τελευταίοι κώδικες και ρεαλιστικές συνθήκες ζωής στις οποίες ανδρώθηκαν άξιες γενιές με ηθική υπόσταση και συναισθηματικό πλούτο φεύγουν και ξεθωριάζουν μαζί με τις απώλειες των ανθρώπων-εκφραστών τους . Ο Τάκης Σπυριδάκης ήταν ένας από εκείνους και με το παραπάνω. Ήταν πατέρας, φίλος, δάσκαλος, όχι με απαξιωτική δηκτικότητα και έπαρση, αλλά με ταπεινή, απέραντη αγάπη μέσα του.Τάκη σε αγαπήσαμε πολύ!
Εξαιρετικός και στον θεατρικό Αγριο Σπόρο.Το έργο το είδα όταν πρωτοπαίχτηκε με τον Σπυριδάκη και το ξαναείδα πρόσφατα με τον Σταμουλακάτο.Αν και εξαιρετικός ο τελευταίος (με είχε απίστευτα εντυπωσιάσει στο "Στέλλα κοιμήσου") αδυνατούσε να αποδώσει όλες τις πτυχές του χαρακτήρα του ήρωα που αναδείκνυε ο Σπυριδάκης. Λες και το έργο είχε γραφτεί γι' αυτόν...