«Πώς τολμάς;» - Η οργή για τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας μεγαλώνει ενώ η χώρα παραδίδεται στις φλόγες

«Πώς τολμάς;» - Η οργή για τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας μεγαλώνει ενώ η χώρα παραδίδεται στις φλόγες Facebook Twitter
O πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον βλέπει τον θυμό εναντίον του να μεγαλώνει καθώς η Αυστραλία είναι παραδομένη στις φλόγες
3

Αντιμέτωποι με μια ανυπολόγιστη καταστροφή, πολλοί πολίτες της Αυστραλίας εκφράζουν την οδύνη τους για τις πυρκαγιές, αλλά και την οργή για τον πρωθυπουργό τους.

Αφίσες με τον Σκοτ Μόρισον να φορά ένα εμπριμέ πουκάμισο και στεφάνι με λουλούδια στο κεφάλι γράφουν «Αγνοείται. Η χώρα του καίγεται». Ο πρωθυπουργός έχει κατηγορηθεί πως έκανε διακοπές στη Χαβάη τον περασμένο μήνα, ενώ η Αυστραλία ήταν στο πρώιμο στάδιο μιας από τις πιο καταστροφικές περιόδους πυρκαγιών. Αλλά, η οργή εναντίον του Μόρισον, έχει ρίζες στην ευρύτερη πολιτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός και που η κρίση αυτή έφερε στο προσκήνιο.

Ταλαιπωρημένοι και φοβισμένοι, οι Αυστραλοί εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον του βλέποντας πόσο αναποτελεσματική είναι η απάντησή του στις πυρκαγιές, ενώ θυμούνται πως ο ίδιος υπήρξε αρνητής της κλιματικής αλλαγής, της δύναμης που προκάλεσε τόσο μεγάλη καταστροφή.

Ο Μόρισον έχει υποβαθμίσει τη σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων περιβαλλοντικών συνθηκών της Αυστραλίας, ακόμα και όταν η χώρα είχε ζήσει το πιο καυτό και ξηρό έτος. Έχει επίσης κατηγορηθεί πως αγνοεί τις εκκλήσεις να τερματίσει την εξόρυξη άνθρακα, δίνοντας προτεραιότητα στα οικονομικά συμφέροντα και δείχνοντας αφοσίωση σε ένα ισχυρό λόμπι. Επιπλέον αντιτάχθηκε στη φορολόγηση των εκπομπών αερίων ή στη λήψη άλλων σημαντικών βημάτων για τη μείωση τους, αν και η πλειοψηφία των Αυστραλών λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει ισχυρότερη δράση.

«Πώς τολμάς;» - Η οργή για τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας μεγαλώνει ενώ η χώρα παραδίδεται στις φλόγες Facebook Twitter
Διαδηλωτές με πλακάτ κατά του Μόρισον

Τις τελευταίες μέρες, αντικρίζοντας το κύμα οργής στο πρόσωπό του να γιγαντώνεται, ο Μόρισον έδειξε να κινητοποιείται, αλλά η κοινή γνώμη θεωρεί πως άργησε. Η προσπάθεια του Μόρισον για τον έλεγχο των πυρκαγιών έρχεται ενώ οι Αυστραλοί έχουν εκφράσει ανησυχία ήδη από τον Νοέμβριο, όταν οι φωτιές έφτασαν νωρίτερα και με πολύ μεγαλύτερη ισχύ από το συνηθισμένο. Οι πρώτες φωνές τότε έλεγαν ότι η κυβέρνηση δεν τους προστατεύει πλέον με τον τρόπο που κάποτε έκανε. Για μεγάλο διάστημα τότε, ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για την κλιματική αλλαγή και ότι οι αντιδράσεις ήταν υποκινούμενες από την αντιπολίτευση.

Έκτοτε έχει επιδιώξει να υποβαθμίσει την οργή κυρίως με φωτογραφίες του σε αυτοψίες και λαϊκίστικη επικοινωνιακή στρατηγική που σε πολλούς θυμίζει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Επί εβδομάδες, απέρριψε τις εκκλήσεις για πιο ισχυρή παρέμβαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης - όπως μια ευρεία στρατιωτική επέμβαση ή σε μεγάλο βαθμό μια συμβολική κήρυξη εθνικής έκτακτης ανάγκης - επισημαίνοντας ότι η πυρόσβεση ήταν ευθύνη των μεμονωμένων πολιτειών. Όμως το Σάββατο, άλλαξε τελείως προσέγγιση δίνοντας εντολή για συμμετοχή στρατιωτικών εφεδρειών και περισσότερων αεροσκαφών.


Ο πρωθυπουργός αντιστάθηκε αρχικά και στην πίεση για να δώσει αμοιβή σε χιλιάδες εθελοντές πυροσβέστες που είχαν αναλάβει το μεγαλύτερο έργο για την προστασία των κοινοτήτων. Αργότερα αποφάσισε να εγκρίνει πληρωμές και αποζημιώσεις και να τους στηρίξει.

«Πώς τολμάς;» - Η οργή για τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας μεγαλώνει ενώ η χώρα παραδίδεται στις φλόγες Facebook Twitter
Ενα mural χλευάζει τις διακοπές του Μόρισον στη Χαβάη ενώ η χώρα του καιγόταν

Οι επόμενες εκλογές είναι σε δύο χρόνια και είναι πιθανό μέχρι τότε η κρίση να μην τον επηρεάσει. Όμως για την ώρα, αντιμετωπίζεται ως persona non grata στις πυρόπληκτες περιοχές. Σε ολόκληρη την έντονα πυκνοκατοικημένη ανατολική ακτή της χώρας, η υπομονή του κόσμου είναι σχεδόν εξαντλημένη και όταν επισκέφθηκε μια κοινότητα για να δει τις ζημιές και να υποσχεθεί υποστήριξη στους κατοίκους, ο θυμός των πολιτών δεν κρύφτηκε. «Αφήσατε τη χώρα να καεί», φώναξε ένας κάτοικος πριν ο πρωθυπουργός αποχωρήσει με το αυτοκίνητό του εν μέσω προπηλακισμών.

«Δεν θέλω σας δώσω το χέρι», «Δεν θα πάρετε ψήφους ξανά εδώ», «Τι γίνεται με τους νεκρούς τώρα, κύριε πρωθυπουργέ; Τι γίνεται με τους ανθρώπους που δεν έχουν πουθενά να ζήσουν;», ήταν μερικές από τις εκφράσεις που άκουσε αμήχανος όταν επισκέφθηκε την Πέμπτη το Cobargo της Νέας Νότιας Ουαλίας. Όταν ένας πυροσβέστης αρνήθηκε να σφίξει το χέρι του, ο Μόρισον είπε στους βοηθούς του: «Λυπάμαι πραγματικά, είμαι βέβαιος ότι είναι απλά κουρασμένος». 

 

«Παρακολουθούμε την καταστροφή ενός πολιτικού ηγέτη και αυτή τη φορά όχι από το δικό του κόμμα αλλά από το δικό του χέρι», δήλωσε ένας βετεράνος σχολιαστής, ο Barrie Cassidy, μετά από όσα έγιναν Cobargo.  «Δεν έχω δει ποτέ έναν πρωθυπουργό τόσο  περιφρονημένο κατά τη διάρκεια μιας εθνικής καταστροφής», ανέφερε ένα άλλο σχόλιο.

 

Με πληροφορίες από BBC/New York Times

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ben & Jerry's: Μηνύει τη μητρική της εταιρεία γιατί δεν επιτρέπει τη δημόσια στήριξη στην Παλαιστίνη

Διεθνή / Ben & Jerry's: Μηνύει τη μητρική της εταιρεία γιατί δεν επιτρέπει τη δημόσια στήριξη στην Παλαιστίνη

Η Ben & Jerry's κατηγορεί τη μητρική της εταιρεία, Unilever, υποστηρίζοντας ότι έχει «σιωπήσει» όλες τις προσπάθειες τη να εκφράσει δημόσια στήριξη στον λαό των παλαιστίνιων
LIFO NEWSROOM
«Στροφή» από την Ουκρανία: Μετά την εκλογή Τραμπ προτεραιότητα οι εγγυήσεις ασφαλείας, όχι τα εδάφη

Διεθνή / «Στροφή» από την Ουκρανία - Μετά τη νίκη Τραμπ προτεραιότητα οι εγγυήσεις ασφαλείας, όχι τα εδάφη

Χωρίς ενιαία γραμμή το «στρατόπεδο» Τραμπ για την Ουκρανία - Η ιδέα παραχώρησης εδαφών με αντάλλαγμα την ειρήνη αυξάνεται μεταξύ των Ουκρανών πολιτών και αξιωματούχων
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Πέθανε από AIDS 13χρονος - Δεν είχε πρότερη διάγνωση, ο πατέρας του είναι οροθετικός

Διεθνή / Τουρκία: Πέθανε 13χρονος από AIDS - Δεν είχε πρότερη διάγνωση, ο πατέρας του είναι οροθετικός

Το 2021, όταν το παιδί είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο για να βγάλει τις αμυγδαλές του οι γιατροί είχαν προχωρήσει σε εξετάσεις ρουτίνας οι οποίες είχαν βγει καθαρές
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ

σχόλια

2 σχόλια
Μου κάνει εντύπωση η (αναμενόμενη κατά τα άλλα) οργή των πολιτών, την στιγμή που οι ίδιοι ψήφισαν αρνητές της κλιματικής αλλαγής και προστάτες των συμφερόντων υπέρ του άνθρακα...
Στην ψηφοφορία ψηφίζεις κόμματα και πρόσωπα, όχι απόψεις. Ένα κόμμα μπορεί να εκφράζει 10 απόψεις και εσύ για παράδειγμα να συμφωνείς μόνο με τις 6.Κάποιος για παράδειγμα, μπορεί να συμφωνεί με την μεταναστευτική πολιτική της Αυστραλίας αλλά όχι με την οικονομική, ή την περιβαλλοντική κ.τ.λ...
Η συζήτηση δεν θα πρέπει να επικεντρωθεί στο αν πραγματικά υφίσταται κλιματική αλλαγή, αλλά πλέον ποια θα είναι η πραγματική και ουσιαστική αντιμετώπιση της. Θα πρέπει να γίνει σαφές πως το να ακολουθείται μονίμως το διαρκές αναπτυξιακό επεκτατικό και ανταγωνιστικό οικονομικό μοντέλο φέρνει μόνο καταστροφή από ένα σημείο κι έπειτα.