Για δεύτερη φορά σε διάστημα μερικών ετών αποπειράται το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας να εισαγάγει νόμο που θα εξασφαλίζει αμνηστία στους καταδικασθέντες για βιασμό με την προϋπόθεση να παντρευτούν τα (ανήλικα) θύματά τους.
Τέσσερα χρόνια αφότου ένα παρόμοιο νομοσχέδιο προκάλεσε οργή εντός κι εκτός Τουρκίας, ένα νέο σχέδιο νόμου, το οποίο τέθηκε σε συζήτηση στο τουρκικό κοινοβούλιο στις 16 Ιανουαρίου, θα προβλέπει αναστολή των ποινών φυλάκισης σε άνδρες που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος παιδιών, στην περίπτωση που ο θύτης παντρεύεται το θύμα του και η ηλικία μεταξύ τους δεν ξεπερνά τα 10 χρόνια. Η τουρκική Χουριέτ υπολογίζει στους 4.000 τον αριθμό των ανδρών τους οποίους αφορά αυτή η αλλαγή νόμου.
Κατά του νομοσχεδίου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ογκώδεις διαδηλώσεις. Η αντιπολίτευση, αλλά και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν πως το νομοσχέδιο, αν περάσει από τη βουλή, νομιμοποιεί τους γάμους ανηλίκων και θα αποποινικοποιεί τη σεξουαλική βία κατά κοριτσιών και γυναικών - σε μία χώρα όπου η νόμιμη ηλικία γάμου είναι τα 18.
Το συντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τονίζει πως η πρόταση νόμου σχεδιάστηκε για να «αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα γάμων των παιδιών».
Ωστόσο, η Fidan Ataselim, γενική γραμματέας της ακτιβιστικής ομάδας «Σταματάμε τις γυναικοκτονίες» (We Will Stop Femicide) σημείωσε πως το νομοσχέδιο είναι μία απόπειρα εκ μέρους της κυβέρνησης να «εξαφανίσει τα στοιχεία» της διογκούμενης πανδημίας βίας κατά κοριτσιών και γυναικών στην Τουρκία.
Η συγκεκριμένη οργάνωση, που καταγράφει τα κρούσματα και τους θανάτους έμφυλης βίας από τη στιγμή που σταμάτησαν να το κάνουν οι τουρκικές αρχές, το 2009, εκτιμά πως πάνω από 2.600 γυναίκες δολοφονήθηκαν την τελευταία δεκαετία, ενώ ο αριθμός των εγκλημάτων αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο.
«Το 2016 η κυβέρνηση εισήγαγε ένα παρόμοιο σχέδιο νόμου για αμνηστία όσων είχαν καταδικαστεί για κακοποίηση παιδιών. Όλες οι γυναίκες αντιτέθηκαν σ'αυτό και τελικά, υπό την πίεση των διαδηλώσεων, το νομοσχέδιο αποσύρθηκε. Αν τολμήσουν να προσπαθήσουν ξανά, θα μας βρουν μπροστά τους» διαμηνύει η ίδια.
«Ένιωθα πάντα αποτροπιασμό από το γεγονός πως η θεία του Τούρκου πατέρα μου εξαναγκάστηκε να παντρευτεί έναν άνδρα που τη βίασε όταν ήταν έφηβη. Προσπάθησα να καθησυχάσω τον εαυτό μου με το ότι αυτό έγινε σε ένα τουρκικό χωριό τη δεκαετία του 1950 και πως έκτοτε πολλά άλλαξαν. Όμως, με το νομοσχέδιο που αναμένεται να παρουσιαστεί στην Τουρκία σε λίγες μέρες, δυσκολεύομαι» αναφέρει η δημοσιογράφος Sara Tor στον Independent.
Επιπλέον, ο δρ. Adem Sözüer, επικεφαλής του εγκληματολογικού τμήματος του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, τόνισε με άρθρο του στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ πως το νέο νομοσχέδιο είναι πιθανό να αυξήσει τα ποσοστά βίας κατά γυναικών και παιδιών καθώς «νομιμοποιεί την νοοτροπία πως οι γυναίκες είναι αντικείμενα κτήσης ή υπάρχουν για σεξουαλική ικανοποίηση».
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το 38% των γυναικών στην Τουρκία έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από το σύντροφό του.
Νομικές ρήτρες τύπου «Παντρέψου τον βιαστή σου» υπάρχουν στις νομοθεσίες περί σεξουαλικής συναίνεσης σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια και μετά από ογκώδεις διαμαρτυρίες σε Λίβανο, Ιορδανία και Τυνησία, τα νομικά αυτά κενά έχουν καταργηθεί.
Με πληροφορίες από Guardian/Independent
σχόλια