Γιώργος Μπαλάνος (1944-2020) – in memoriam

Γιώργος Μπαλάνος (1944-2020) – in memoriam Facebook Twitter
3

Έφυγε σήμερα σε ηλικία 76 ετών ο Γιώργος Μπαλάνος, γλωσσολόγος, ερευνητής, εκδότης (Locus-7), συγγραφέας, αρθρογράφος και μεταφραστής βιβλίων επιστημονικής φαντασίας.

O Γιώργος Μπαλάνος ήταν ίσως ο πρώτος στην Ελλάδα που ασχολήθηκε σοβαρά με τη λογοτεχνία του φανταστικού, τα UFO, την εξωγήινη ζωή, τη θεοσοφία και τα παραφυσικά φαινόμενα. Γεννήθηκε στην Αθήνα τo 1944, σπούδασε μηχανολόγος και φυσικός αλλά δεν ολοκλήρωσε ποτέ παρότι είχε κερδίσει και υποτροφία στην Αμερική από το 'Ίδρυμα Fullbright, έγινε δάσκαλος αγγλικών, ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, διετέλεσε επίσης αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της διεθνούς ερευνητικής οργάνωσης Aerial Phenomena Research Organization (APRO).

Όσοι υπήρξαν ανήσυχοι, «αλαφροϊσκιωτοι» ως έφηβοι στα τέλη της δεκαετίας του '70 σίγουρα θα τον θυμούνται καθώς τότε κυκλοφόρησαν οι πρώτες εκδόσεις βιβλίων του που έκαναν μια κάποια αίσθηση όπως «Ιπτάμενοι Δίσκοι: Εισβολείς;», «Όντα από το Διάστημα», «Μονοπάτια των Άστρων» κ.ά. Σε αυτά πρωτοδιαβάσαμε πολλοί για το Ρόζγουελ, το Πείραμα της Φιλαδέλφειας, τα «διαστημοδρόμια» των Ίκνκας, το «αίνιγμα» της Πεντέλης και άλλα τέτοια μυστήρια με ή χωρίς εισαγωγικά που εξήπταν τη νεανική φαντασία μας!

Συνέγραψε πάνω από είκοσι βιβλία με ανάλογη θεματολογία, μετέφρασε επίσης κάπου εκατό τίτλους, ανάμεσά τους Ισαάκ Ασίμοφ, Άρθουρ Κλαρκ, Χ.Φ. Λάβκραφτ, Ούρσουλα Λε Γκεν, Ρόμπερτ Χάουαρντ, Έλενα Μπλαβάτσκι, Άλιστερ Κρόουλι και Ντίον Φόρτσιουν – διέθετε, λένε, μια ιδιαίτερα πλούσια βιβλιοθήκη με πολλές σπάνιες εκδόσεις, ελληνικές και ξένες. Τη δεκαετία του '00 επανεκδόθηκαν από τον ίδιο όλα σχεδόν τα βιβλία του, εμφανιζόταν μάλιστα τακτικά σε τηλεοπτικές εκπομπές μέχρι πριν από μερικά χρόνια οπότε αποτραβήχτηκε από τον δημόσιο χώρο.

Για τη μεταφραστική του δουλειά του απονεμήθηκε το 1984 το βραβείο Κarell που δίνει κάθε χρόνο σ' έναν μεταφραστή από όλο τον κόσμο η World Science Fiction Association. «Όταν γεννήθηκα δεν υπέγραψα κανένα χαρτί», ήταν η γνωστότερη ρήση του. Καλό του αστροταξίδι!

Culture
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

3 σχόλια
Καλό ταξίδι.. Τον ανακάλυψα μικρή όταν ήμουν, με τις συλλογές - διαμαντάκια της Ωρόρα και έκτοτε άνοιξε για μένα ένας ολόκληρος κόσμος με τις ιστορίες φαντασίας και με τις πρωτοποριακές έρευνες του. Πραγματικά δημιουργικός άνθρωπος και μοναδικός συγγραφέας. Θα λείψει σε όλους εμάς που μεγαλώσαμε με τα βιβλία του.
Αρκετά δυσάρεστη είδηση. Τον Μπαλάνο τον έμαθα μέσα από το ιστορικό περιοδικό Strange της Θεσσαλονίκης. Να το λέω "ιστορικό" πλέον, παράξενο μου ακούγεται, σαν χθες πρωτοδιάβασα τα κείμενα του τις παράξενες μέρες του μακρινού ...1999. Τότε που ο κόσμος διάβασε και καμιά σελίδα εκτός από ιστοσελίδες και ο Μπαλάνος μας ενημέρωνε για τον πρωτόγνωρο για την εποχή τρόπο διάδοσης κάποιον ιδεών που στο ανερχόμενο τότε διαδίκτυο θα κυκλοφορούσαν μελλοντικά ως αντίστοιχα των βιολογικών ιών! Τα γνωστά σε όλους πλέον viral / memes.Δε μπορώ να εκφράσω πόσο σημαντικός συγγραφέας ήταν ο Γιώργος Μπαλάνος, κι αν δεν είναι ευρέως γνωστός, ήταν πάντα πολύ γνωστός στους "μυημένους" στον παραγνωρισμένο στην Ελλάδα τομέα του φανταστικού και της μυθοπλασίας. Με τον τρόπο γραφής του άλλοτε σε παρέσυρε σε φανταστικούς κόσμους, και άλλες φορές σε προβλημάτιζε με τους συλλογισμούς του σε θέματα μεταφυσικής. Τώρα θα βρεθεί στην συντροφία του Lovecraft που μετέφραζε, του Carlos Castaneda που τόσο τον συνάρπαζε και πολλών άλλων...Καλό ταξίδι ΓιώργοΥ.Γ. Διόρθωση στον τίτλο γράφετε (1944-2018) αντί για (1944-2020)
Το ταξίδι τώρα αρχίζει Γιώργο αγαπημένε...The end of an era. Πόσες εκατοντάδες ώρες έχω περάσει με τα βιβλία σου και τις μεταφράσεις σου, από την εφηβική μου ηλικία, έως σήμερα...Εσύ με ενέπνευσες να γίνω μεταφράστρια, και με ταξίδεψες σε κόσμους φανταστικούς και όχι και τόσο φανταστικούς....Εις το επανιδείν.