Έφυγε σήμερα σε ηλικία 76 ετών ο Γιώργος Μπαλάνος, γλωσσολόγος, ερευνητής, εκδότης (Locus-7), συγγραφέας, αρθρογράφος και μεταφραστής βιβλίων επιστημονικής φαντασίας.
O Γιώργος Μπαλάνος ήταν ίσως ο πρώτος στην Ελλάδα που ασχολήθηκε σοβαρά με τη λογοτεχνία του φανταστικού, τα UFO, την εξωγήινη ζωή, τη θεοσοφία και τα παραφυσικά φαινόμενα. Γεννήθηκε στην Αθήνα τo 1944, σπούδασε μηχανολόγος και φυσικός αλλά δεν ολοκλήρωσε ποτέ παρότι είχε κερδίσει και υποτροφία στην Αμερική από το 'Ίδρυμα Fullbright, έγινε δάσκαλος αγγλικών, ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, διετέλεσε επίσης αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της διεθνούς ερευνητικής οργάνωσης Aerial Phenomena Research Organization (APRO).
Όσοι υπήρξαν ανήσυχοι, «αλαφροϊσκιωτοι» ως έφηβοι στα τέλη της δεκαετίας του '70 σίγουρα θα τον θυμούνται καθώς τότε κυκλοφόρησαν οι πρώτες εκδόσεις βιβλίων του που έκαναν μια κάποια αίσθηση όπως «Ιπτάμενοι Δίσκοι: Εισβολείς;», «Όντα από το Διάστημα», «Μονοπάτια των Άστρων» κ.ά. Σε αυτά πρωτοδιαβάσαμε πολλοί για το Ρόζγουελ, το Πείραμα της Φιλαδέλφειας, τα «διαστημοδρόμια» των Ίκνκας, το «αίνιγμα» της Πεντέλης και άλλα τέτοια μυστήρια με ή χωρίς εισαγωγικά που εξήπταν τη νεανική φαντασία μας!
Συνέγραψε πάνω από είκοσι βιβλία με ανάλογη θεματολογία, μετέφρασε επίσης κάπου εκατό τίτλους, ανάμεσά τους Ισαάκ Ασίμοφ, Άρθουρ Κλαρκ, Χ.Φ. Λάβκραφτ, Ούρσουλα Λε Γκεν, Ρόμπερτ Χάουαρντ, Έλενα Μπλαβάτσκι, Άλιστερ Κρόουλι και Ντίον Φόρτσιουν – διέθετε, λένε, μια ιδιαίτερα πλούσια βιβλιοθήκη με πολλές σπάνιες εκδόσεις, ελληνικές και ξένες. Τη δεκαετία του '00 επανεκδόθηκαν από τον ίδιο όλα σχεδόν τα βιβλία του, εμφανιζόταν μάλιστα τακτικά σε τηλεοπτικές εκπομπές μέχρι πριν από μερικά χρόνια οπότε αποτραβήχτηκε από τον δημόσιο χώρο.
Για τη μεταφραστική του δουλειά του απονεμήθηκε το 1984 το βραβείο Κarell που δίνει κάθε χρόνο σ' έναν μεταφραστή από όλο τον κόσμο η World Science Fiction Association. «Όταν γεννήθηκα δεν υπέγραψα κανένα χαρτί», ήταν η γνωστότερη ρήση του. Καλό του αστροταξίδι!
σχόλια