Πόσα δευτερόλεπτα χρειάζονται για να μολυνθεί το φαγητό;

Facebook Twitter
8

«Αν φαγωθεί γρήγορα, είναι σα να μην έχει πέσει κάτω» λένε στη Ρωσία. Είμαι σίγουρη ότι όλοι το έχετε κάνει κρυφά (ή φανερά). Κάτι σας έπεσε κάτω, αλλά παραήταν λαχταριστό για να το πετάξετε, το αρπάξατε και το φάγατε. Και δεν πάθατε και τίποτα.

Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που λέει ότι αν κάτι έχει μείνει στο πάτωμα λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα, είναι ασφαλές, αλλά ανάλογα με τη χώρα και την περίπτωση ο κανόνας αλλάζει. Ο θρύλος τράβηξε όμως το ενδιαφέρον διαφόρων ειδικών, οι οποίοι επιχείρησαν να δώσουν μία συγκεκριμένη απάντηση στο (καυτό) αυτό θέμα.

Ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων πρέπει να γίνει των μηδέν δευτερολέπτων, πιστεύει ο Dr. Roy M. Gulick από το πανεπιστήμιο Cornell.  «Η κατανάλωση φαγητού που έχει πέσει κάτω είναι ρίσκο που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα γαστεντερικά νοσήματα. Ο χρόνος παραμονής στο πάτωμα δεν παίζει ρόλο.»

Το θέμα έχει εμφανιστεί πολλές φορές στους New York Times, στους LA Times, στο Grey’s Anatomy – η πιο αστεία εκδοχή φυσικά είναι στους Simpsons. Δυστυχώς δεν βρήκα βίντεο στα αγγλικά, αλλά και στα ιταλικά θα καταλάβετε μια χαρά:

Και η αναζήτηση των φανταστικών Mythbusters, από το National Geographic

Γεύση
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT

σχόλια

7 σχόλια
Δε νομίζω ότι ετίθετο ποτέ θέμα δευτερολέπτων στα οποία ο μικροργανισμός θα 'σκαρφαλώσει' στο φαγητό. Αν πέσει αυτό ήταν. Απ΄την άλλη αν επιβιώσει μέσα στο πεπτικό σύστημα και απορροφηθεί από τον οργανισμό, καλό θα ήταν να σχηματίσεις ένα απόθεμα αντισωμάτων για τους μικροργανισμούς που ζουν στο πάτωμά σου!