Εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων πέρασε το πρωί της Παρασκευής από το τουρκικό κοινοβούλιο νόμος για περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ, που μεταξύ άλλων απαγορεύει την χρήση του μεταξύ 10 μμ και 6 πμ.
Το νομοσχέδιο που τέθηκε προς διαβούλευση από το κόμμα «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» μόλις δύο ημέρες πριν την υπερψήφισή του, κρίνει παράνομη την πώληση οινοπνευματωδών από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωί, απαγορεύει πλήρως όλες τις διαφημιστικές καμπάνιες αλκοολούχων προϊόντων, χορηγημένες δραστηριότητες, φεστιβάλ και δωρεάν δειγματοδιανομές. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι εκθέσεις που αποσκοπούν στην διεθνή αγορά.
Επίσης παράνομη κρίνεται η προώθηση του εμπορικού σήματος των εταιριών που παράγουν αλκοόλ, ενώ στα μπουκάλια υποχρεωτικά θα αναγράφονται πλέον οι βλαβερές συνέπειες από την κατανάλωση αλκοόλ , όπως ακριβώς στα πακέτα των τσιγάρων.
Έντονη είναι η ανησυχία για τις συνέπειες που ενδεχομένως θα προκαλέσει στον τουρισμό της γείτονος εν όψει θέρους, αλλά και για την «ιδεολογική και θρησκευτική επιβολή μιας εκδοχής της κοινωνίας που έχει επανασχεδιαστεί για να ικανοποιήσει έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής» όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει με δηλώσεις του στην εφημερίδα Χουριέτ ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Musa Çam σχολιάζοντας διατάξεις του νόμου που απαγορεύουν την ύπαρξη βιτρινών με οινοπνευματώδη ή την αγορά τους από αυτόματα μηχανήματα και την υποχρεωτική κατανάλωσή τους αποκλειστικά εντός του αδειοδοτημένου καταστήματος από το οποίο θα τα προμηθεύονται.
Η «πολυπόθητη» άδεια πώλησης αλκοόλ θα παρέχεται μετά από σειρά πιστοποιητικών που ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αποκτήσει από την τοπική αστυνομία, τον δήμο και το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Ο επικεφαλής της επιτροπής Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που δημιούργησε το νομοσχέδιο, Lütfü Elvan δήλωσε σχετικά στην εφημερίδα Χουριέτ «Στη Σουηδία η λιανική πώληση αλκοόλ απαγορεύεται μετά τις 7 το απόγευμα τις καθημερινές, μετά τις 3 μμ το Σάββατο και επί 24 ώρες την Κυριακή. Παρόμοιοι περιορισμοί υπάρχουν σε όλες τις Σκανδιναβικές χώρες».
Από την πλευρά της η βρετανικών συμφερόντων εταιρία Diageo που μπήκε στην τουρκική αγορά το 2011 αγοράζοντας την τοπική Mey Icki, με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 23 Μαρτίου «συμμερίζεται τις ανησυχίες της κυβέρνησης για την υπεύθυνη κατανάλωση, επιδιώκει όμως συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς για να παρουσιάσει σειρά εναλλακτικών μέτρων για την εφαρμογή δίκαιων, ισορροπημένων και υπεύθυνων κανονισμών».
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ταξιδιωτικής ασφάλειας της Τουρκίας Başaran Ulusoy, που ανακοίνωσε πρόσφατα την 100% πληρότητα της Τουρκίας στο συνεδριακό τουρισμό έως το 2019, δεν δίστασε να εκφράσει τον σκεπτικισμό του στην εφημερίδα Χουριέτ για το νέο νομοσχέδιο: «Η ανησυχία μας είναι ιδιαίτερα έντονη μιας και δεν έχει αναφερθεί ρητά ότι οι τουριστικοί προορισμοί εξαιρούνται από την απαγόρευση. Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η τελική έκβαση ωστόσο πρέπει να τονίσω ότι είναι ζωτικής σημασίας για τον τουρισμό να εξαιρεθεί από τον νόμο».
σχόλια