«Ποτοαπαγόρευση» στην Τουρκία

«Ποτοαπαγόρευση» στην Τουρκία Facebook Twitter
5

Εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων πέρασε το πρωί της Παρασκευής από το τουρκικό κοινοβούλιο νόμος για περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ, που μεταξύ άλλων απαγορεύει την χρήση του μεταξύ 10 μμ και 6 πμ.

Το νομοσχέδιο που τέθηκε προς διαβούλευση από το κόμμα «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» μόλις δύο ημέρες πριν την υπερψήφισή του, κρίνει παράνομη την πώληση οινοπνευματωδών από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωί, απαγορεύει πλήρως όλες τις διαφημιστικές καμπάνιες αλκοολούχων προϊόντων, χορηγημένες δραστηριότητες, φεστιβάλ και δωρεάν δειγματοδιανομές. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι εκθέσεις που αποσκοπούν στην διεθνή αγορά.

Επίσης παράνομη κρίνεται η προώθηση του εμπορικού σήματος των εταιριών που παράγουν αλκοόλ, ενώ στα μπουκάλια υποχρεωτικά θα αναγράφονται πλέον οι βλαβερές συνέπειες από την κατανάλωση αλκοόλ , όπως ακριβώς  στα πακέτα των τσιγάρων.

Έντονη είναι η ανησυχία για τις συνέπειες που ενδεχομένως θα προκαλέσει στον τουρισμό της γείτονος εν όψει θέρους, αλλά και για την «ιδεολογική και θρησκευτική επιβολή μιας εκδοχής της κοινωνίας που έχει επανασχεδιαστεί για να ικανοποιήσει έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής» όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει με δηλώσεις του στην εφημερίδα Χουριέτ ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Musa Çam σχολιάζοντας διατάξεις του νόμου που απαγορεύουν την ύπαρξη βιτρινών με οινοπνευματώδη ή την αγορά τους από αυτόματα μηχανήματα και την υποχρεωτική κατανάλωσή τους αποκλειστικά εντός του αδειοδοτημένου καταστήματος από το οποίο θα τα προμηθεύονται.

Η «πολυπόθητη» άδεια πώλησης αλκοόλ θα παρέχεται μετά από σειρά πιστοποιητικών που ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αποκτήσει από την τοπική αστυνομία, τον δήμο και το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ο επικεφαλής της επιτροπής Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που δημιούργησε το νομοσχέδιο,  Lütfü Elvan δήλωσε σχετικά στην εφημερίδα Χουριέτ «Στη Σουηδία η λιανική πώληση αλκοόλ απαγορεύεται μετά τις 7 το απόγευμα τις καθημερινές, μετά τις 3 μμ το Σάββατο και επί 24 ώρες την Κυριακή. Παρόμοιοι περιορισμοί υπάρχουν σε όλες τις Σκανδιναβικές χώρες».

Από την πλευρά της η βρετανικών συμφερόντων εταιρία Diageo που μπήκε στην τουρκική αγορά το 2011 αγοράζοντας την τοπική Mey Icki, με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 23 Μαρτίου «συμμερίζεται τις ανησυχίες της κυβέρνησης για την υπεύθυνη κατανάλωση, επιδιώκει όμως συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς για να παρουσιάσει σειρά εναλλακτικών μέτρων για την εφαρμογή δίκαιων, ισορροπημένων και υπεύθυνων κανονισμών».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ταξιδιωτικής ασφάλειας της Τουρκίας Başaran Ulusoy, που ανακοίνωσε πρόσφατα την 100% πληρότητα της Τουρκίας στο συνεδριακό τουρισμό έως το 2019, δεν δίστασε να εκφράσει τον σκεπτικισμό του στην εφημερίδα Χουριέτ για το νέο νομοσχέδιο: «Η ανησυχία μας είναι ιδιαίτερα έντονη μιας και δεν έχει αναφερθεί ρητά ότι οι τουριστικοί προορισμοί εξαιρούνται από την απαγόρευση.  Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η τελική έκβαση ωστόσο πρέπει να τονίσω ότι είναι ζωτικής σημασίας για τον τουρισμό να εξαιρεθεί από τον νόμο».

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Τριπλό γεωπολιτικό παιχνίδι του Ερντογάν με στόχο την απόλυτη εξουσία

Ανάλυση / Τουρκία: Τριπλό γεωπολιτικό παιχνίδι του Ερντογάν με στόχο την απόλυτη εξουσία

Απόπειρα εξουδετέρωσης της αντιπολίτευσης, προσέγγιση με Κούρδους, και στρατηγικός ρόλος στη Συρία – Οι κινήσεις Ερντογάν στην πιο κρίσιμη πολιτική φάση της καριέρας του
LIFO NEWSROOM
UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Διεθνή / UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Πολλοί γονείς αδυνατούν πλέον να προσφέρουν βασική φροντίδα και τροφή στα παιδιά τους, λόγω της συνεχιζόμενης βίας, της ακραίας φτώχειας και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
οσο πανε και πιο βαθια αυτοι....πρωτα οι αεροσυνοδοι, μετα το αλκοολ, στο τελος θα τα κανουν οπως και στην Αιγυπτο και θα ξεκινησουν τους γαμους απο τα 12....οχι οτι δε γινονται δηλαδη αλλα να...στα φανερα βρε παιδι μου. :PPP
Κατάρα στην θεοκρατία και στην χωριατίλα του ερντοάν, είχα πάει στο Τσέσμε διακοπές σε καλό ξενοδοχείο, και ήμουν στην πισίνα και σκάει μύτη μιά κερτένκελέ (σαύρα τουρκ.) με πράσινο μπουρκίνι που άμα έβλεπε ο αλλάχ το χάλι της και την κακογουστιά της θα το τρώγε το κοράνι! Που πας μαρή καλτάκα έτσι στο πεντάστερο;