Οι Γερμανοί λένε nein στην Ελλάδα για τις πολεμικές αποζημιώσεις

Οι Γερμανοί λένε nein στην Ελλάδα για τις πολεμικές αποζημιώσεις Facebook Twitter
4

Το Βερολίνο απέρριψε σήμερα κάθε ενδεχόμενο καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα για την περίοδο της ναζιστικής κατοχής της χώρας, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία σχετική συζήτηση για το θέμα αυτό μεταξύ των δύο χωρών.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι έπειτα από πολλές δεκάδες χρόνια, το θέμα των αποζημιώσεων έχει χάσει το νόημά του», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας στην καθιερωμένη κυβερνητική ενημέρωση. «Για εμάς, δεν τίθεται το θέμα αυτό και θα ήθελα να προσθέσω ότι δεν γνωρίζω για καμία σχετική συζήτηση, καμία επαφή μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας» για το θέμα, πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

«Η Γερμανία έχει αναλάβει την ευθύνη για το παρελθόν της. Το κάναμε πάντα στη διάρκεια των περασμένων δεκαετιών και αποδείξαμε με διάφορους τρόπους ότι λαμβάνουμε το παρελθόν αυτό σοβαρά υπόψη μας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας: «Το ίδιο ισχύει και για τη ναζιστική κατοχή της Ελλάδας στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάλληλος της Macy's δαπάνησε $154 εκατομμύρια από τους εταιρικούς λογαριασμούς

Διεθνή / Απάτη για Όσκαρ: Υπάλληλος της Macy's χρέωσε την εταιρεία με $154 εκατ. για δικές του αγορές

Από το 2021 και μέχρι πριν από μερικές ημέρες, ένας υπάλληλος της αλυσίδας πολυκαταστημάτων έκανε δαπάνες εκατομμυρίων για δικές του αγορές από λογαριασμούς του εργοδότη του
LIFO NEWSROOM
Μέρκελ: Κυκλοφόρησαν τα απομνημονεύματά της - Δεν μετανιώνει για πρόσφυγες, ενέργεια και Ρωσία

Διεθνή / Η προφητεία της Μέρκελ για τον Πούτιν: Είναι πάντα έτοιμος να καταφέρει πλήγματα

Κυκλοφόρησαν τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας - Πώς δικαιολογεί την απόφαση για εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας - Γιατί λέει ότι η Γερμανία και η Ευρώπη θα είναι πάντα τόποι στους οποίους οι άνθρωποι επιθυμούν να πάνε - Τι λέει για την selfie με τον Σύρο πρόσφυγα
LIFO NEWSROOM
Γιατί κατέρρευσε η Γερμανική κυβέρνηση;

LiFO politics / Γιατί κατέρρευσε η γερμανική κυβέρνηση;

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανόφωνων ΜΜΕ, Φέρρυ Μπατζόγλου, για τη γερμανική πολιτική κρίση και το αν αυτή σχετίζεται με την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ και το Ουκρανικό ζήτημα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Υπόθεση Πελικό: «Ας αποδοθεί δικαιοσύνη», ήταν τα πρώτα λόγια της Ζιζέλ μετά την αγόρευση της εισαγγελέως

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: «Ας αποδοθεί δικαιοσύνη», ήταν τα πρώτα λόγια της Ζιζέλ μετά την αγόρευση της εισαγγελέως

Η εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή της μέγιστης ποινής των 20 ετών κάθειρξης για τον βασικό κατηγορούμενο Ντομινίκ Πελικό - Τι είπε η Ζιζέλ κατά την έξοδό της από το δικαστήριο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Βασικά δεν υπάρχει πολιτική βούληση γι' αυτό γιατί αν πηγαίναμε στο Ευρωπαϊκό ή το Διεθνές δικαστήριο σίγουρα θα δικαιωνόμασταν αλλά τέλοσπαντων. Τώρα όσον αφορά στις ευθύνες που ανέλαβαν, πότε συνέβη αυτό και δεν το θυμάμαι; Μήπως εννοεί την βοήθεια με τόκο που μας προσφέρουν απλόχερα για να μην καταστραφεί το ευρώ ή τη συνέχιση της κρίσης εμμένοντας στις ίδιες αδιέξοδες πολιτικές αφού η Γερμανία κερδίζει από αυτό; Γιατί δε λένε τα πράγματα με το όνομά τους; Ότι απλά προσπαθούν να πετύχουν με το χρέος ό,τι δεν πέτυχε ο Χίτλερ με τον πόλεμο;
Ακόμη και φοιτητής νομικής αδυνατώ να απαντήσω αν θα δικαιωνόμασταν, ούτε καν δε τηρώ βεβαιότητα τέτοια, όπως εσύ. Μήπως είσαι μεγαλύτερου έτους ή απόφοιτος; Αλλιώς (λέγε και) γράφε: εν οίδα, ότι ουδέν οίδα. Υπάρχει μια έννοια, η της αποδυνάμωσης δικαιώματος, Αυτήν μόνο ξέρω και ότι εξ αυτής η αξίωση αποζημίωσης της Ελλάδας φθίνει, έως ότου παραγραφεί.
Πρώτον, δε χρειάζεται να είμαι δικηγόρος για να έχω διαβάσει βιβλία και να έχω δει ντοκυμαντέρ με το θέμα αυτό στο οποίο μιλούν διακεκριμένοι διεθνώς ειδικοί - ακόμα και Γερμανοί - και το στοιχειοθετούν επαρκώς σύμφωνα με διεθνείς νόμους και συμφωνίες. Φαντάζομαι αυτοί γνωρίζουν καλύτερα από 'μένα και 'σένα γι' αυτό το θέμα. Νομίζεις πραγματικά πως ένα τόσο μεγάλο θέμα όπως είναι οι γερμανικές αποζημιώσεις περικλείεται σε ένα νομικό όρο που έμαθες στο πρώτο έτος της σχολής σου; Αν το νομίζεις αυτό, δε νομίζω να γίνεις πολύ καλός δικηγόρος. Στο ντοκυμαντέρ «Ο Χάγκεν Φλάισερ και οι πόλεμοι της μνήμης» του Ηλία Γιαννακάκη, ο ιστορικός και καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χάγκεν Φλάισερ αναφέρει ότι: Η γερμανική πλευρά ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα καταβολής επανορθώσεων, χρησιμοποιώντας δύο βασικά επιχειρήματα: Πρώτον η Ελλάδα πήρε το 1960 αποζημίωση 115 εκατ. μάρκων από τη Γερμανία και δεύτερον υπάρχει η συμφωνία της Διάσκεψης του Λονδίνου του 1953, που εξαιρεί τη Γερμανία από την καταβολή επανορθώσεων έως την υπογραφή συνθήκης ειρήνης μαζί της. Κατά τη γερμανική άποψη, τέτοια συνθήκη δεν έχει υπογραφεί ως τώρα. Ωστοσο, υπάρχει η νομικά επικρατούσα άποψη ότι η συμφωνία της 12/9/1990 (γνωστή ως συμφωνία Τέσσερα – συν δύο) για την ένωση της Γερμανίας, αντιστοιχεί σε συνθήκη ειρήνης και άρα η Γερμανία υποχρεούται σε καταβολή επανορθώσεων.Το Γερμανικό κράτος “πατάει” λοιπόν στο “ρυθμίζονται οριστικώς άπαντα τα ζητήματα”. Υπάρχουν όμως τουλάχιστον δύο αλλά: Πρώτον: Mε επιστολή, που έχει ημερομηνία ίδια με αυτή της Σύμβασης, ο πρέσβευτής μας στη Bόνη απευθύνεται προς το Γερμανό υφυπουργό Eξωτερικών και του επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για “νέας απαιτήσεις”. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή: “H κυβέρνησις του βασιλείου της Eλλάδος συμφωνεί προς την άποψιν ταύτην της κυβερνήσεως της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Δημοκρατίας. Eπιφυλάσσεται εν τούτοις όπως προβάλει νέας απαιτήσεις, αιτινες προέρχονται εξ εθνικοσοσιαλιστικών μέτρων διώξεως κατά την διάρκεια του πολέμου και της κατοχής κατά την γενική εξέτασιν, συμφώνως το άρθρω 5, παράγραφος 2 της Συμφωνίας περί γερμανικών εξωτερικών χρεών της 27ης Φεβρουαρίου 1953».Δεύτερον: Σύμφωνα με νομικούς που παρακολουθούν την υπόθεση η σύμβαση αναφέρεται σαφώς σε “θιγέντες έλληνες υπηκόους” και επομένως μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση για τις ζημιές και τις καταστροφές των υποδομών. Επίσης, η σύμβαση δεν καλύπτει το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο το οποίο με σημερινές τιμές ξεπερνά τα 25 δισ. δολάρια! Μην ξεχνάμε φυσικά και τους τόκους.Για να μην αναφερθώ και στην διαγραφή χρεών της Γερμανίας σε κάθε δύσκολη στιγμή της ιστορίας της χωρίς κανείς να λέει τίποτα γι' αυτό αλλά μόλις μιλάμε εμείς για διαγραφή χρεών, η οποία θα ήταν η πρώτη στην ιστορία μας να πέφτουν όλοι πάνω μας να μας φάνε. Άσε λοιπόν τη δικανική ρητορεία και τις αγορεύσεις για τις δικαστικές αίθουσες.