Τάρτα Λεμόνι

Τάρτα Λεμόνι Facebook Twitter
1

26.5 Κυριακή

Επιστρέφω απ' την Κύπρο άρον άρον θα έλεγε κανείς. Μια μέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Όχι γιατί δεν πέρασα καλά. Αντιθέτως. Είδα φίλους, βγήκα έξω μέχρι το χάραμα, μέχρι και στα μπαρ της εφηβείας μου πήγα. Έλυσα παλιές παρεξηγήσεις, είδα τα παιδιά των κολλητών μου και περπάτησα δίπλα στη θάλασσα με τις ώρες. Απλώς, ήθελα να είμαι εδώ την Κυριακή. Στο σπίτι. Συμμαζεύω τα ντουλάπια της κουζίνας. Ξεχωρίζω, αρχειοθετώ συνταγές, όλα τα περιοδικά μαζί ανά τίτλο, τόσο πολλά. Αυτή η κουζίνα, αν απλωθεί ποτέ, ποιος ξέρει πόσα τετραγωνικά μέτρα θα μπορούσαν να γεμίσουν τα αμέτρητα συμπράγκαλα που την κάνουν αυτό που είναι. Αρχίζω να σκέφτομαι όσα δεν έχω κάνει αυτή την άνοιξη και αγχώνομαι πως πρέπει να προλάβω. Δύο τραπέζια σίγουρα. Γεμιστά στα κορίτσια και πολλά γλυκά κι ένα brunch πριν ζεστάνει κι άλλο ο καιρός.

Σήμερα δοκιμάζω συνταγή για τάρτα λεμόνι με τυρί ρικότα και κουκουνάρι. Δεν είναι απλό γλυκό, όμως σήμερα θα ήθελα τα πράγματα να είναι ιδιαίτερα. Ετοιμάζω βάση τάρτας με pâte sucrée -μην τα ξαναπώ τα υλικά- και την ψήνω με λαδόκολλα και φασόλια να την κρατούν επίπεδη. Όταν είναι έτοιμη, την αφήνω να κρυώσει. Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι βάζω εκατό γραμμάρια ξανθή σταφίδα και περιχύνω με 50 ml αλκοόλ. Θα μπορούσε να είναι κονιάκ, Αρμανιάκ, αν έχεις, ακόμα και ρούμι. Σιγοβράζω μέχρι να μείνει ελάχιστο υγρό στο κατσαρολάκι και oι σταφίδες να έχουν ρουφήξει το υγρό. Αφήνω να κρυώσουν. Βάζω μισό κιλό τυρί ρικότα ή μυζήθρα (δηλαδή, αν μπορείς να βρεις θεϊκή μυζήθρα, μην το συζητάς, αυτό να βάλεις) σε ένα μπολ και ρίχνω μέσα τις σταφίδες, ξύσμα λεμονιού και λίγη ζάχαρη άχνη. Χτυπάω το τυρί μέχρι να έχω ένα απαλό βελούδινο μείγμα. Δοκιμάζω και προσθέτω ζάχαρη, αν χρειάζεται. Ίσως και λίγο ακόμα ξύσμα λεμονιού. Αφήνω το μείγμα στην άκρη. Αρχίζω να ετοιμάζω μια custard λεμονιού. Σπάω εννιά αυγά σε ένα μπολ και χτυπάω με σύρμα, όχι πολύ έντονα. Θέλω να ομογενοποιήσω το μείγμα, όχι να εντάξω αέρα! Προσθέτω 350 γρ. ζάχαρη και ανακατεύω. Συνεχίζω με το ξύσμα τριών λεμονιών. Και στύβω έξι λεμόνια συνολικά για τον χυμό τους. Σιγά-σιγά προσθέτω τον χυμό λεμονιού στο μείγμα με τα αβγά. Προσθέτω 250 ml κρέμα γάλακτος. Ανακατεύω καλά. Σύντομα, αλλά καλά. Αφήνω το μείγμα να ξεκουραστεί για δέκα λεπτά. Απλώνω το μείγμα με τη ρικότα/μυζήθρα στον πάτο της τάρτας, προσέχοντας να μην πιέσω έντονα τη ζύμη και μου σπάσει. Θέλει απαλές κινήσεις. Βεβαιώνομαι πως έχω απλώσει το μείγμα ομοιόμορφα, χωρίς να έχω αφήσει κενά αέρος. Εν τω μεταξύ, έχω προθερμάνει τον φούρνο στους 110 βαθμούς Κελσίου. Και τοποθετώ την τάρτα με το μείγμα στη μέση του φούρνου. Με τον φούρνο ανοιχτό και τη σχάρα προς τα εμένα, περιχύνω το μείγμα με την custard λεμονιού πάνω στην τάρτα. Σπρώχνω προς τα μέσα, κλείνω την πόρτα του φούρνου και ψήνω για 30 λεπτά. Είναι έτοιμη όταν η κρέμα έχει σφίξει προς τα έξω και παραμένει ελαφρώς υγρή στο κέντρο. Αφήνω να κρυώσει. Παράλληλα, καβουρδίζω ελαφρώς κουκουνάρι και όταν είναι να σερβίρω την τάρτα, απλώνω το κουκουνάρι και πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη. Δεν υπάρχει ανώτερο γλυκό από αυτό. To δοκιμάζω. Είναι το τέλειο γλυκό για την τέλεια εποχή.

Ανάποδος, όπως πάντα, σκέφτομαι τι γεύμα θα ταίριαζε σε ένα τέτοιο γλυκό. Θα δούμε. Το απόγευμα είναι όπως το περίμενα περίπου και τελειώνει με πίτσα με γαρίδες και πέστο στο Capanna. Λίγο πριν από την κάθοδο των υπολοίπων τρώμε ήσυχοι αυτή την απίστευτη πίτσα με το μοναδικό φύλλο. Ανηφορίζω προς το σπίτι και μέσα στην ησυχία ποτίζω τα φυτά και κάνω παρέα στις γάτες. Δοκιμάζω λίγη ακόμα τάρτα λεμόνι. Έτοιμος για τη Δευτέρα. Σας φιλώ.

[Από τη στήλη ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ του Μιχάλη Μιχαήλ]

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT