Ένα δαχτυλίδι που είναι πιθανό να ανήκε στον Πόντιο Πιλάτο, πέμπτο επίτροπο της ρωμαϊκής επαρχίας της Ιουδαίας στα χρόνια του Ιησού, βρέθηκε στο Ισραήλ.
Όπως μεταδίδει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η επιγραφή του δακτυλιδιού που είναι γραμμένη στα ελληνικά αποκρυπτογραφήθηκε και, όπως όλα δείχνουν, φέρει το όνομα του Ρωμαίου έπαρχου.
Και στα τέσσερα ευαγγέλια, ο Πιλάτος φαίνεται ότι προσπάθησε να επηρεάσει το πλήθος ώστε ο Ιησούς να απαλλαγεί από την σταυρική εκτέλεση αλλά τελικά συναινεί, όταν το πλήθος αρνείται να υποχωρήσει
Μάλιστα στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου, ο Πιλάτος πλένει συμβολικά τα χέρια του για να δείξει ότι δεν είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση του Ιησού - ίσως φορώντας ακριβώς αυτό το δαχτυλίδι.
Το δαχτυλίδι είχε εντοπιστεί πριν 50 χρόνια κατά τη διάρκεια ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο του Ηρωδείου, κοντά στη Δυτική Όχθη της Βηθλεέμ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το δαχτυλίδι βρέθηκε στις αρχαιολογικές έρευνες που διεξήχθησαν υπό τον καθηγητή Γκίντεον Φόρστερ (Gideon Forster) του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, λίγο μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1968-69.
Το χάλκινο δαχτυλίδι ήταν ένα από τα χιλιάδες αντικείμενα που βρέθηκαν τότε.
Το διάσημο όνομα αποκαλύφθηκε πρόσφατα όταν ύστερα από καθολικό καθαρισμό φωτογραφήθηκε με τη χρήση ειδικής κάμερας στα εργαστήρια της υπηρεσίας Ισραηλινών Αρχαιοτήτων.
Η επιγραφή στο δαχτυλίδι, το οποίο φαίνεται ότι ήταν σφραγιστικό, περιλαμβάνει την απεικόνιση ενός αγγείου κρασιού, γύρω από το οποίο αναγνωρίστηκε ελληνική γραφή που μεταφράστηκε ως «Πιλάτος».
Ο Πόντιος Πιλάτος ήταν ο 5ος έπαρχος της ρωμαϊκής επαρχίας της Ιουδαίας και πιθανότατα ο πιο σημαντικός.
Κυβέρνησε από το 26 ως το 36 μ. Χ., αν και κάποιοι λένε από το 19 μ. Χ. Σύμφωνα με την εφημερίδα που επικαλείται δηλώσεις του καθηγητή Ντάνι Σουάρτζ (Danny Schwartz), το όνομα ήταν σπάνιο στο Ισραήλ την εποχή εκείνη. «Δεν γνωρίζω κανέναν με το όνομα αυτό από εκείνη την περίοδο και το δαχτυλίδι δείχνει ότι ήταν ένα πρόσωπο με κύρος και πλούτο», δήλωσε στην ισραηλινή εφημερίδα.
Το δαχτυλίδι είναι απλό, γι' αυτό και οι ερευνητές πιστεύουν ότι χρησιμοποιούνταν από τον κυβερνήτη για τις καθημερινές εργασίες του ή ανήκε σε έναν από τους αξιωματούχους του ή σε κάποιον από το δικαστήριό του, ο οποίος το χρησιμοποιούσε για να υπογράφει με το όνομά του.
Σύμφωνα, δε, με την Haaretz, υπάρχει ένα ακόμα αρχαιολογικό εύρημα στο Ισραήλ που φέρει το όνομα Πιλάτος και το οποίο επίσης αποδίδεται στον διάσημο Ρωμαίο κυβερνήτη. Επιπλέον, τη δεκαετία του 1960, ο καθηγητής Φόρστερ βρήκε μια πέτρα με χαραγμένο πάνω της το όνομα αυτό.
Με πληροφορίες από Haaretz και ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια