Μια ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Αντώνη Μπαρτζιώκα από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης προχώρησε σε μια ανακάλυψη που έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στην αρχαιολογική κοινότητα σχετικά με τον Μέγα Αλέξανδρο.
Η ομάδα φέρεται να ταυτοποίησε τον ιερό «χιτώνα» του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανακάλυψη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Field Archaeology.
Το εύρημα αφορά ένα κομμάτι πορφυρού υφάσματος, που βρέθηκε σε βασιλικό τάφο στη Βεργίνα, στη Μακεδονία. Το ύφασμα ανακαλύφθηκε εντός της χρυσής λάρνακας του Τάφου ΙΙ, δίπλα στα λείψανα ενός άνδρα και σε ένα χρυσό στεφάνι.
Το υφαντό πορφυρό ύφασμα, γνωστό ως σαράπης, ήταν παραδοσιακά ενδυμασία των Περσών βασιλέων και αργότερα υιοθετήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι το ύφασμα είναι κατασκευασμένο από βαμβάκι – ένα υλικό σπάνιο για την εποχή – και έχει βαφτεί με τη βασιλική πορφύρα. Επιπλέον, βρέθηκε χονδρίτης, ένα λευκό γυαλιστερό ορυκτό που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Περσία.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το ύφασμα ήταν βασιλικό ένδυμα ανατολικής προέλευσης, πιθανότατα φερμένο από τον ίδιο τον Αλέξανδρο. Η ανακάλυψη αναδιαμορφώνει την κατανόηση των αντικειμένων του τάφου, υποδεικνύοντας ότι ορισμένα ενδέχεται να ανήκαν στον Μέγα Αλέξανδρο και όχι στον πατέρα του, τον βασιλιά Φίλιππο Β' της Μακεδονίας.