Ένα ψηφιακό ταξίδι στην αρχαία Κόρινθο μέσα από τα αρχεία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Facebook Twitter
Έχει γίνει σάρωση και ψηφιακή καταλογογράφηση διακοσίων πενήντα χιλιάδων αντικειμένων!

Ένα ψηφιακό ταξίδι στην αρχαία Κόρινθο μέσα από τα αρχεία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών

0

Μπορεί για αυτό το δύσκολο διάστημα που βιώνουμε να μην μπορούμε- μια και η χώρα βρίσκεται σε lockdown λόγω του κορωνοϊού-να ανεβούμε στο κάστρο Ακροκορίνθου, κοντά στον Ισθμό, και να περπατήσουμε στον αρχαιολογικό χώρο δίπλα στον επιβλητικό ναό του Απόλλωνα για να δούμε από κοντά τα αρχαιολογικά ευρήματα που υπάρχουν στο αρχαιολογικό μουσείο της Κορίνθου όμως μπορούμε να περιηγηθούμε ψηφιακά σε πολλές από τις τοποθεσίες των αρχαιολογικών χώρων, σχεδόν να «ψηλαφίσουμε» τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρήματα μέσα από την τεχνολογία 3D, να ξεφυλλίσουμε τα ημερολόγια των αρχαιολόγων και να διαβάσουμε σημαντικές πληροφορίες για τους ναούς, τις κρήνες, τα καταστήματα, τις στοές, τα λουτρά και τα σπουδαία αγάλματα που έφεραν στο φως οι συστηματικές ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.

Η Αμερικανική Σχολή έχει εδώ και καιρό ψηφιοποιήσει τα αρχεία των ανασκαφών- από το 1896 μέχρι και σήμερα-και τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ανασκαφικά δελτία (ημερολόγια), φωτογραφίες και σχέδια από τις αρχαιολογικές έρευνες της Σχολής στην Αρχαία Κόρινθο.

Η Σχολή ξεκίνησε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αρχαία Κόρινθο από το 1896. Οι πρώτοι ανασκαφείς ενδιαφέρθηκαν πρωταρχικά για την αρχαία τοπογραφία της περιοχής και εργάστηκαν επισταμένα προκειμένου να αποκαλύψουν το κέντρο της αρχαίας πόλης. Μεταξύ των ετών 1925 και 1940 έγινε συνεχής και πιο συστηματική αποκάλυψη του χώρου, ενώ το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε από θέματα τοπογραφίας σε ζητήματα ταξινόμησης και χρονολόγησης. Οι αρχαιολόγοι δημοσίευσαν ευρέως στοιχεία για την ιστορία του πολεοδομικού ιστού, τα κτίρια, τις επιγραφές, τη γλυπτική, την κεραμική και τα μικροαντικείμενα.  

 

Η Αρχαία Κορινθία από ψηλά

Ένα ψηφιακό ταξίδι στην αρχαία Κόρινθο μέσα από τα αρχεία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Facebook Twitter
Μαρμάρινο επιστύλιο με λατινική επιγραφή. Βρέθηκε στη Ρωμαϊκή Αγορά στις 23 Μαρτίου 1896.

Οι μελέτες εκείνης της γενιάς διαμόρφωσαν την σημερινή γενική αντίληψη για την Κόρινθο και έθεσαν τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται ακόμα και σήμερα οι αρχαιολόγοι της Ανατολικής Μεσογείου. Από τα μέσα της δεκαετίας του '60 και υπό τη διεύθυνση του Charles Williams, η επιστημονική προσέγγιση των αρχαιολόγων στην Κόρινθο παρουσίασε μια περίοδο στιβαρής ιδεολογικής και μεθοδολογικής προόδου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επιστημονικής μεταμόρφωσης, η μελέτη επικεντρώθηκε περισσότερο στην «ανθρώπινη» παρά στη «μνημειώδη» πλευρά του αρχαίου κόσμου. Οι εργασίες των τελευταίων 35 χρόνων δεν άλλαξαν τη γενική εικόνα του αρχαιολογικού χώρου, αλλά μετάλλαξαν την αντίληψή μας για το πολεοδομικό και ιστορικό τοπίο του.

Mπορούμε να «ψηλαφίσουμε» τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρήματα μέσα από την τεχνολογία 3D, να ξεφυλλίσουμε τα ημερολόγια των αρχαιολόγων και να διαβάσουμε σημαντικές πληροφορίες για τους ναούς, τις κρήνες, τα καταστήματα, τις στοές, τα λουτρά και τα σπουδαία αγάλματα που έφεραν στο φως οι συστηματικές ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.


Το αρχείο, το οποίο δημιουργήθηκε χάρη στη συνεχή σχεδόν ανασκαφική δραστηριότητα σ' ένα χρονικό πλαίσιο τριών αιώνων είναι πολύ πλούσιο και η εφαρμογή αυτή παρέχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης σε σημαντικό τμήμα του. Τα ανασκαφικά ημερολόγια, οι φωτογραφίες και τα αρχιτεκτονικά σχέδια που περιέχονται στο αρχείο, δεν δίνουν πληροφορίες μόνο για την ιστορία και αρχαιολογία της Αρχαίας Κορίνθου αλλά, επιπλέον, αποκαλύπτουν πολλά στοιχεία για το σύγχρονο χωριό, τους κατοίκους του και τους ανασκαφείς. Οι αρχαιολόγοι κρατώντας ημερολόγια σε ημερήσια βάση άρχισαν να καταγράφουν ευρήματα, μνημεία και ανασκαφές, όπως επίσης και στοιχεία για την καθημερινή τους ζωή στην Ελλάδα. Συχνά στις σελίδες των ημερολογίων καταγράφονται οι σκέψεις τους και σκιαγραφούνται οι προσωπικότητές τους.

Ένα ψηφιακό ταξίδι στην αρχαία Κόρινθο μέσα από τα αρχεία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Facebook Twitter
Σελίδες από ημερολόγιο Αμερικανών αρχαιολόγων που έσκαψαν στην Κόρινθο.

Τα νεότερα ημερολόγια είναι πιο «αντικειμενικά» και τυποποιημένα, ωστόσο προσφέρουν εξίσου πολλά στοιχεία στον αναγνώστη που ενδιαφέρεται να τα μελετήσει. Οι φωτογραφίες, ανάμεσα στις οποίες πλήθος γυάλινων αρνητικών, αποτυπώνουν ανασκαφικές τομές, αρχαία μνημεία και περίτεχνα αντικείμενα, και φωτίζουν επίσης πτυχές της ζωής των εργατών και το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο της Αρχαίας Κορίνθου. Η συλλογή των σχεδίων περιέχει χάρτες, αποτυπώσεις μνημείων και ανασκαφικών στοιχείων, ενώ ρίχνει φως στην αρχαία τοπογραφία, στην αρχιτεκτονική και στα κατασκευαστικά στοιχεία των κτιρίων. Σημειωτέων ότι έχει γίνει σάρωση και ψηφιακή καταλογογράφηση διακοσίων πενήντα χιλιάδων αντικειμένων!

Στην καρδιά του αρχαιολογικού χώρου, πλάι στον Ναό του Απόλλωνα και το Βήμα του Αποστόλου Παύλου βρίσκεται και το ανακαινισμένο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου που αφηγείται ιστορίες για τη ζωή, τους μύθους και τα επιτεύγματα των Αρχαίων Κορινθίων. Εξαιρετικά έργα τέχνης, νομίσματα, παιδικά παιχνίδια, όπλα, λατρευτικά αντικείμενα και δύο μοναδικά αγάλματα Κούρων.

Ένα ψηφιακό ταξίδι στην αρχαία Κόρινθο μέσα από τα αρχεία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Facebook Twitter
Ο επιβλητικός ναός του Απόλλωνα.
 

Τηλεοπτικό Spot Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΤΗΣ ΜΕΡΟΠΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗ

Η Μερόπη Κοκκίνη γεννήθηκε στην Κύπρο. Άρχισε να δημοσιογραφεί στο περιοδικό «01». Ανήκει στην συντακτική ομάδα της LIFO.
Email: [email protected]
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
THE LIFO TEAM
Ναυάγιο Αντικυθήρων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ένας θησαυρός της ενάλιας αρχαιολογίας

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας» παρουσιάζει τις πιο σύγχρονες αποκαλύψεις και ευρήματα για το θρυλικό ναυάγιο, προσφέροντας την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή της ιστορίας του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ποιοι ήταν οι οικισμοί που αναπτύχθηκαν στην αθηναϊκή πεδιάδα επί Οθωμανών; Ποιες είναι οι πηγές, τα σωζόμενα μνημεία, τα χωριά και τα μοναστήρια που απλώνονται στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Πάλλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Warwick δείχνει ότι η άνοδος του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας ξεκίνησε τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε
THE LIFO TEAM
Τέχνη σε χρυσό - Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τo χρυσάφι των ελληνιστικών χρόνων έρχεται στο μουσείο Μπενάκη

Σημαντικά κοσμήματα αλλά και τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας πάνω στην τεχνογνωσία της κατασκευής των κοσμημάτων των ελληνιστικών χρόνων αποτελούν τους δύο πυλώνες της μεγάλης έκθεσης που ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη. Τριάντα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων από όλη την Ελλάδα και πέντε μουσεία του εξωτερικού συμμετέχουν στην έκθεση-σταθμό. Η επιμελήτρια Ειρήνη Παπαγεωργίου και ο κοσμηματοποιός και επιστημονικός σύμβουλος Άκης Γκούμας μας ξεναγούν στην έκθεση.
M. HULOT
Πως διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Ιστορία μιας πόλης / Πώς διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Δαυίδ Ναχμία για τη ζωή και την πορεία του πρωτοπόρου συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού των αρχών του 20ού αιώνα Αττίκ, την «Μάντρα» του και την ιστορία του τραγουδιού «Ζητάτε να σας πω».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Ιστορία μιας πόλης / Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο και περιλαμβάνει φυτά όπως η μυρτιά, το κώνειο, ο δίκταμος και η ελιά. Η Κατερίνα Στέφη «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια
LIFO NEWSROOM
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM