Μιά Ινδή θεά στην Πομπηία

Μιά Ινδή θεά στην Πομπηία Facebook Twitter
4


 

Το εύρημα

Ειδώλιο που αποδίδει την ινδική θεότητα Lakhsmi
ελεφαντόδοντο
ύψος 24,5 εκ., πλάτος 5 εκ.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης

Οι επαφές των πολιτισμών της Μεσογείου με λαούς τόσο μακρινούς όσο οι Ινδοί και οι Κινέζοι είναι καλά τεκμηριωμένες αρχαιολογικά και στις δύο περιοχές και θα μας απασχολούν στη στήλη από καιρού εις καιρόν, μιά και παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Ένα από τα σπουδαιότερα τεκμήρια της εμπορικής επαφής των Ινδών με τους Ρωμαίους, είναι το ελεφάντινο ειδώλιο της θεότητας Lakhsmi που βρέθηκε στην Πομπηία. Ως γνωστόν η πόλη καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου τον Αύγουστο του 79 μ.Χ., επομένως το ειδώλιο οπωσδήποτε εισήχθη στην Ευρώπη πριν από το έτος αυτό.

 

 

Πρόκειται για ένα μικρό ολόγλυφο έργο που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και από άποψη στυλιστική, διότι εμφανίζει κλασικιστικές επιδράσεις. Οι εικόνες της Αφροδίτης που έφτασαν με τους Έλληνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέσω της Βακτρίας στην Ινδία επηρρέασαν την τοπική τέχνη και έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι ένα τέτοιο προϊόν μίξης πολιτισμών ταξίδεψε πάλι πίσω στη Μεσόγειο.

 

Το αίθριο της Οικίας του Ινδικού Ειδωλίου, Πομπηία

 

Το ειδώλιο της θεάς Lakhsmi ήρθε στο φως το 1938 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Amedeo Maiuri στα ερείπια της κατοικίας ενός εμπόρου (την επονομαζόμενη 'Οικία του Ινδικού Ειδωλίου') στη λεγόμενη Οδό της Αφθονίας στην Πομπηία. Το ειδώλιο ήταν τοποθετημένο σε ένα ξύλινο κουτί. Φέρει οπή στο πάνω μέρος του και ίσως ήταν λαβή καθρέφτη ή εξάρτημα κάποιου επίπλου.

 

 

Η Lakhsmi είναι θεότητα της ομορφιάς και της γονιμότητας στην ινδουϊστική μυθολογία. Η θεά εικονίζεται εδώ γυμνή, να φορά μόνον βαριά κοσμήματα: διάδημα, βαρύ περιδέραιο και πολλά βραχιόλια στα χέρια και τα πόδια. Τα μαλλιά της πολύ μακριά, χτενισμένα περίτεχνα, πέφτουν στους ώμους και μέχρι τη μέση της. Πλαισιώνεται από δύο μικρούς συνοδούς που μεταφέρουν τα είδη καλλωπισμού αυτής της όμορφης γυναίκας.

Αρχαιολογία & Ιστορία
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωνσταντίνος Κονοφάγος 

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Κωνσταντίνος Κονοφάγος: Ο μεταλλουργός που έσωσε το Λαύριο από την πείνα

Το 1942 ο Κωνσταντίνος Κονοφάγος ηγείται μιας μυστικής αποστολής, μετατρέποντας σωρούς «χωρίς αξία» σε άργυρο. Μέσα σε συνθήκες Κατοχής και πείνας, το θάρρος και η επινοητικότητά του εξασφαλίζουν τροφή για εκατοντάδες κατοίκους του Λαυρίου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Ιστορία μιας πόλης / Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Τι μπορεί να διαβάσει κανείς πάνω στον σκύφο του Περικλέους; Και γιατί θεωρείται ένα αυθεντικό στοιχείο μιας ιδιωτικής στιγμής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Η ερευνητική ομάδα «dirty ‘30s & late ‘20s» διασώζει μια δημοσιογραφική έρευνα για τα έκθετα βρέφη στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, φέρνοντάς τη στο σήμερα και αναδημοσιεύοντάς τη, σχεδόν έναν αιώνα μετά, στη LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Ιστορία μιας πόλης / Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Τι μαθαίνουμε από τις ιδιωτικές και τι από τις δημόσιες επιγραφές των Αθηναίων; Πώς αποτύπωναν τον δημόσιο και πολιτικό βίο; Τι μας αποκαλύπτουν για την προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ηχητικά Άρθρα / Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ποιοι ήταν οι Ζιλιερόν και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα; Γιατί υπήρξε καθοριστική η σχέση του Ε. Ζιλιερόν με τον Ε. Σλήμαν; Πώς κλήθηκε να συνεργαστεί με τον Άθρουρ στις ανασκαφές της Κνωσού; Ποια είναι η συνδρομή των καλλιτεχνών Ζιλιερόν στην ελληνική αρχαιολογία; Και τι ακριβώς είναι το «αρχείο Ζιλιερόν»;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριασίου πεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριάσιου Πεδίου

Από την αρχαιότητα το Θριάσιο πεδίο συνδέεται με δύο εξέχουσες γυναικείες θεότητες: τη Δήμητρα και την Κόρη, την Περσεφόνη. Τι συμβαίνει όμως κατά τα υστερότερα χρόνια στην περιοχή; Πόσο μητριαρχική τελικά υπήρξε η τοπική κοινωνία; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Πέστροβα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Άγαλμα που ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό ναό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας

Ορισμένοι αρχαιολόγοι διαφωνούν, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές απεικονίσεις της Κλεοπάτρας
THE LIFO TEAM
Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο «φως» η ανασκαφή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η ανασκαφή

Βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί
THE LIFO TEAM
Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Η έκθεση «Silk Roads» στο Βρετανικό Μουσείο αφηγείται μια ιστορία σύνδεσης πολιτισμών και ηπείρων, αιώνες πριν από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς αιώνες»

Ιστορία μιας πόλης / Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς Αιώνες»

Ποια είναι τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα για την Αθήνα κατά την Εποχή του Σιδήρου; Η αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου μιλά για τα ευρήματα -ταφικά έθιμα, πήλινα αγγεία και αρχαιολογικά στοιχεία- που αποκαλύπτουν κάποιες ιδιαίτερες προτιμήσεις των κατοίκων της Ακαδημίας.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολογία & Ιστορία / Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολόγοι από τη Βρετανία και το Ιράκ πιστεύουν ότι είναι ο τόπος μιας μάχης του έβδομου αιώνα που έγινε καθοριστική για τη διάδοση του Ισλάμ
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Μόλις ανακάλυψα αυτό το νέο blog της lifo και είμαι πολύ χαρούμενος. Η ιστορία, το παρελθόν της τέχνης και των πολιτισμών ελάχιστα απασχολεί το ελληνικό ίντερνετ, κι όμως υπάρχουν αναγνώστες που διψούν για τέτοια θεματολογία! keep going λοιπόν. Θα ήθελα μόνο να ρωτήσω γιατί evrymata και όχι evrimata.. θέλω να πω η απόδοση του Η θα έπρεπε να είναι i και όχι y.