Ο Έλληνας της ομάδας που ανακάλυψε το αρχαιότερο ναυάγιο του κόσμου φέρνει στο φως τα μυστικά του

Ο Έλληνας της ομάδας που ανακάλυψε το αρχαιότερο ναυάγιο του κόσμου φέρνει στο φως τα μυστικά του Facebook Twitter
Το αρχαιότερο ναυάγιο του κόσμου είναι στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας και θα παραμείνει εκεί κρύβοντας μυστικά που ίσως δεν αποκαλυφθούν ποτέ.
0

Το αρχαιοελληνικό ναυάγιο της Μαύρης Θάλασσας, το παλαιότερο άθικτο που έχει εντοπιστεί ποτέ έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον σε επιστήμονες και μη.

Όμως η ανακάλυψη δεν ήταν τυχαία. Αποτελεί μέρος ενός μεγάλου επιστημονικού πρότζεκτ, ένα από τα πιο φιλόδοξα του είδους, για την εξερεύνηση του βυθού της Μαύρης Θάλασσας. 

Η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή κρύβει μεγάλα μυστικά και πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τον αρχαίο κόσμο. Το πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει μια ομάδα με το όνομα Βlack Sea MAP ((Maritime Archaeological Project) η οποία από το 2015 εξερευνά τον βυθό της περιοχής.

Σε αυτήν συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, το Βουλγάρικο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, το Βουλγαρικό Κέντρο υποβρύχιας αρχαιολογίας, πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και τη Σουηδία. Επικεφαλής του πρότζεκτ είναι ο καθηγητής Τζόν Άνταμς. 

Υπάρχει όμως και ελληνική συμμετοχή. 

Η ομάδα του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών -περίπου 15 με είκοσι άτομα- ταξίδεψε με το σκάφος της τρεις φορές, από το 2015 έως το 2017 και συμμετείχε στις έρευνες. 

Ο Έλληνας της ομάδας που ανακάλυψε το αρχαιότερο ναυάγιο του κόσμου φέρνει στο φως τα μυστικά του Facebook Twitter
O Δημήτρης Σακαλλαρίου, επικεφαλής της ελληνικής ομάδας που συμμετέχει στο Black Sea MAP

Το συγκεκριμένο ναυάγιο εντοπίστηκε περίπου 80 χιλιόμετρα μακριά από την παραθαλάσσια πόλη του Μπουργκάς. 

«Η Μαύρη Θάλασσα θεωρείται κατεξοχήν το μέρος που μπορούν να εντοπιστούν αρχαία ναυάγια σε άριστη κατάσταση», εξηγεί στο Lifo.gr  ο γεωλόγος Δημήτρης Σακελλαρίου, ερευνητής στο ωκεανογραφικό κέντρο του ΕΛΚΕΘΕ, που ήταν επικεφαλής της ελληνικής αποστολής.

«Ο λόγος είναι τα μεγάλα βάθη που δεν υπάρχουν στη Μεσόγειο. Από τα 100 μέτρα βάθος και μετά υπάρχει ελάχιστο ή καθόλου οξυγόνο, επομένως δεν υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί που θα μπορούσαν πλήξουν το σκαρί» λέει ο κ. Σακελλαρίου. 

«Είναι πραγματικά ένα ταξίδι στο χρόνο, αυτό που βλέπεις είναι η εικόνα του πλοίου όπως ήταν 2400 χρόνια πριν. Ένα μεγάλο τρεχαντήρι μήκους 23-24 μέτρων», εξηγεί. 

Αν και στο ναυάγιο δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο για το φορτίο ή το πλήρωμα, εκτιμάται πως τέτοιου είδους πλοία είχαν πλήρωμα 15 με 25 άτομα.

Ο κ. Σακελλαρίου επισημαίνει πως είναι η πρώτη φορά εντοπίζεται αρχαίο ναυάγιο με το συγκεκριμένο σκαρί. «Έως τώρα τέτοια σκάφη υπήρχαν μόνο σε αναπαραστάσεις αγγείων», τονίζει για την συναρπαστική ανακάλυψη.

Συγκεκριμένα, το σκαρί του είναι παρόμοιο με αυτό που απεικονίζεται στο «αγγείο των Σειρήνων» που φυλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Το αγγείο, το οποίο χρονολογείται από περίπου το 480 π.Χ., απεικονίζει τον Οδυσσέα δεμένο στο κατάρτι καθώς το πλοίο του περνά δίπλα από τρεις μυθικές θαλάσσιες νύμφες, το τραγούδι των οποίων υποτίθεται ότι οδηγούσε τους ναυτικούς στον θάνατό τους.

Υπάρχει ποτέ περίπτωση να δούμε το σκάφος αυτό να ανελκύεται και να γίνεται επισκέψιμο ως αξιοθέατο;

Ο Έλληνας της ομάδας που ανακάλυψε το αρχαιότερο ναυάγιο του κόσμου φέρνει στο φως τα μυστικά του Facebook Twitter

Το αρχαιότερο ναυάγιο του κόσμου είναι στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας και θα παραμείνει εκεί κρύβοντας μυστικά που ίσως δεν αποκαλυφθούν ποτέ. Η ανέλκυσή του είναι ένα πρότζεκτ μάλλον ακατόρθωτο.

«Αυτό που έχει αποδειχθεί από τις προηγούμενες ανελκύσεις  είναι πως η συντήρηση του ξύλου είναι μια φοβερά δύσκολη υπόθεση, πολλές φορές αδύνατη. Επομένως για την ώρα η απόφαση της ερευνητικής ομάδας είναι το ναυάγιο να μείνει εκεί», εξηγεί ο κ. Σακελλαρίου. 

«Ενώ το σκαρί του τρεχαντηριού είναι σε άριστη κατάσταση, είναι το μόνο στοιχείο που βρέθηκε. Κανένα δείγμα από το φορτίο ή κάποιο στοιχείο για το πλήρωμα δεν έχει διασωθεί. Ίσως το σκάφος να βυθίστηκε από κάποια πολύ δυνατή καταιγίδα. Η Μαύρη Θάλασσα θεωρούνταν από τις πιο επικίνδυνες θάλασσες στην αρχαιότητα. Δεν έχει εντοπιστεί καμία τρύπα ή κάποια βλάβη στο σκαρί του», λέει ο κ. Σακελλαρίου.

Εύχεται «να συνεχίσει η θαλάσσια έρευνα στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς είναι σίγουρο πως μας περιμένουν και άλλες σπουδαίες ανακαλύψεις». 

Η ερευνητική ομάδα που ανακάλυψε το αρχαιοελληνικό ναυάγιο την τελευταία τριετία έχει ανακαλύψει συνολικά 60 ναυάγια, ανάμεσα τους ρωμαϊκά σκάφη και ένα μεγάλο ρωσικό εμπορικό πλοίου του 17ου αιώνα. 

Όταν εντόπισε το συγκεκριμένο ναυάγιο, μέσω τηλεκατευθυνόμενων υποθαλάσσιων ρομποτικών ανιχνευτών, κατάφερε δημιουργήσει τρισδιάστατες εικόνες του.

Ο Έλληνας της ομάδας που ανακάλυψε το αρχαιότερο ναυάγιο του κόσμου φέρνει στο φως τα μυστικά του Facebook Twitter
Πόντιση του υποβρύχιου οχήματος από το σκάφος Stril Explorer τον Σεπτέμβριο του 2016

Επίσης, οι επιστήμονες έλαβαν δείγμα άνθρακα για να μπορέσουν να χρονολογήσουν το σκάφος. Η περίοδος που χρονολογήθηκε, γύρω στο 400 πχ., θεωρείται περίοδος ακμής για τον αρχαιοελληνικό κόσμο και ειδικά για τις ελληνικές πόλεις της Μαύρης Θάλασσας,

Επιθυμία της ερευνητικής ομάδας είναι να επιστρέψει στο σημείο και να συνεχίσει τις έρευνες, όμως σύμφωνα με όσα δήλωσε η Έλεν Φαρ, μέλος της ομάδας, στο BBC, «αυτή τη στιγμή λείπει η χρηματοδότηση. Υπό φυσιολογικές συνθήκες βρίσκουμε αμφορείς και μπορούμε να διαπιστώσουμε ποια είναι η προέλευσή τους. Στην περίπτωση αυτού του ναυαγίου, όλα παραμένουν κλεισμένα στο αμπάρι» δήλωσε η κ.  Φαρ.

«Ως αρχαιολόγοι ενδιαφερόμαστε για το τι μπορεί το ναυάγιο να μαρτυρήσει για την τεχνολογία, το εμπόριο και τις κινήσεις στην περιοχή», συμπληρώνει. 

Ίσως το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο Βρετανικό Μουσείο και το ενδιαφέρον που δημιουργήθηκε να βοηθήσουν στο να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι. 

 
Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αρχαίο φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Το σπάνιο τεχνούργημα βρέθηκε κατά τη διάρκεια ενός συνεχιζόμενου ανασκαφικού έργου στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας στη Μικρά Ασία και χρονολογείται στον πέμπτο αιώνα
THE LIFO TEAM
Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
THE LIFO TEAM
Ναυάγιο Αντικυθήρων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ένας θησαυρός της ενάλιας αρχαιολογίας

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας» παρουσιάζει τις πιο σύγχρονες αποκαλύψεις και ευρήματα για το θρυλικό ναυάγιο, προσφέροντας την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή της ιστορίας του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ποιοι ήταν οι οικισμοί που αναπτύχθηκαν στην αθηναϊκή πεδιάδα επί Οθωμανών; Ποιες είναι οι πηγές, τα σωζόμενα μνημεία, τα χωριά και τα μοναστήρια που απλώνονται στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Πάλλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Warwick δείχνει ότι η άνοδος του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας ξεκίνησε τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε
THE LIFO TEAM
Τέχνη σε χρυσό - Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τo χρυσάφι των ελληνιστικών χρόνων έρχεται στο μουσείο Μπενάκη

Σημαντικά κοσμήματα αλλά και τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας πάνω στην τεχνογνωσία της κατασκευής των κοσμημάτων των ελληνιστικών χρόνων αποτελούν τους δύο πυλώνες της μεγάλης έκθεσης που ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη. Τριάντα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων από όλη την Ελλάδα και πέντε μουσεία του εξωτερικού συμμετέχουν στην έκθεση-σταθμό. Η επιμελήτρια Ειρήνη Παπαγεωργίου και ο κοσμηματοποιός και επιστημονικός σύμβουλος Άκης Γκούμας μας ξεναγούν στην έκθεση.
M. HULOT
Πως διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Ιστορία μιας πόλης / Πώς διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Δαυίδ Ναχμία για τη ζωή και την πορεία του πρωτοπόρου συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού των αρχών του 20ού αιώνα Αττίκ, την «Μάντρα» του και την ιστορία του τραγουδιού «Ζητάτε να σας πω».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Ιστορία μιας πόλης / Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο και περιλαμβάνει φυτά όπως η μυρτιά, το κώνειο, ο δίκταμος και η ελιά. Η Κατερίνα Στέφη «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια
LIFO NEWSROOM
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM