ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Ο Έλληνας της ομάδας που ανακάλυψε το αρχαιότερο ναυάγιο του κόσμου φέρνει στο φως τα μυστικά του

Ο Έλληνας της ομάδας που ανακάλυψε το αρχαιότερο ναυάγιο του κόσμου φέρνει στο φως τα μυστικά του Facebook Twitter
Το αρχαιότερο ναυάγιο του κόσμου είναι στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας και θα παραμείνει εκεί κρύβοντας μυστικά που ίσως δεν αποκαλυφθούν ποτέ.
0

Το αρχαιοελληνικό ναυάγιο της Μαύρης Θάλασσας, το παλαιότερο άθικτο που έχει εντοπιστεί ποτέ έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον σε επιστήμονες και μη.

Όμως η ανακάλυψη δεν ήταν τυχαία. Αποτελεί μέρος ενός μεγάλου επιστημονικού πρότζεκτ, ένα από τα πιο φιλόδοξα του είδους, για την εξερεύνηση του βυθού της Μαύρης Θάλασσας. 

Η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή κρύβει μεγάλα μυστικά και πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τον αρχαίο κόσμο. Το πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει μια ομάδα με το όνομα Βlack Sea MAP ((Maritime Archaeological Project) η οποία από το 2015 εξερευνά τον βυθό της περιοχής.

Σε αυτήν συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, το Βουλγάρικο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, το Βουλγαρικό Κέντρο υποβρύχιας αρχαιολογίας, πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και τη Σουηδία. Επικεφαλής του πρότζεκτ είναι ο καθηγητής Τζόν Άνταμς. 

Υπάρχει όμως και ελληνική συμμετοχή. 

Η ομάδα του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών -περίπου 15 με είκοσι άτομα- ταξίδεψε με το σκάφος της τρεις φορές, από το 2015 έως το 2017 και συμμετείχε στις έρευνες. 

Ο Έλληνας της ομάδας που ανακάλυψε το αρχαιότερο ναυάγιο του κόσμου φέρνει στο φως τα μυστικά του Facebook Twitter
O Δημήτρης Σακαλλαρίου, επικεφαλής της ελληνικής ομάδας που συμμετέχει στο Black Sea MAP

Το συγκεκριμένο ναυάγιο εντοπίστηκε περίπου 80 χιλιόμετρα μακριά από την παραθαλάσσια πόλη του Μπουργκάς. 

«Η Μαύρη Θάλασσα θεωρείται κατεξοχήν το μέρος που μπορούν να εντοπιστούν αρχαία ναυάγια σε άριστη κατάσταση», εξηγεί στο Lifo.gr  ο γεωλόγος Δημήτρης Σακελλαρίου, ερευνητής στο ωκεανογραφικό κέντρο του ΕΛΚΕΘΕ, που ήταν επικεφαλής της ελληνικής αποστολής.

«Ο λόγος είναι τα μεγάλα βάθη που δεν υπάρχουν στη Μεσόγειο. Από τα 100 μέτρα βάθος και μετά υπάρχει ελάχιστο ή καθόλου οξυγόνο, επομένως δεν υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί που θα μπορούσαν πλήξουν το σκαρί» λέει ο κ. Σακελλαρίου. 

«Είναι πραγματικά ένα ταξίδι στο χρόνο, αυτό που βλέπεις είναι η εικόνα του πλοίου όπως ήταν 2400 χρόνια πριν. Ένα μεγάλο τρεχαντήρι μήκους 23-24 μέτρων», εξηγεί. 

Αν και στο ναυάγιο δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο για το φορτίο ή το πλήρωμα, εκτιμάται πως τέτοιου είδους πλοία είχαν πλήρωμα 15 με 25 άτομα.

Ο κ. Σακελλαρίου επισημαίνει πως είναι η πρώτη φορά εντοπίζεται αρχαίο ναυάγιο με το συγκεκριμένο σκαρί. «Έως τώρα τέτοια σκάφη υπήρχαν μόνο σε αναπαραστάσεις αγγείων», τονίζει για την συναρπαστική ανακάλυψη.

Συγκεκριμένα, το σκαρί του είναι παρόμοιο με αυτό που απεικονίζεται στο «αγγείο των Σειρήνων» που φυλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Το αγγείο, το οποίο χρονολογείται από περίπου το 480 π.Χ., απεικονίζει τον Οδυσσέα δεμένο στο κατάρτι καθώς το πλοίο του περνά δίπλα από τρεις μυθικές θαλάσσιες νύμφες, το τραγούδι των οποίων υποτίθεται ότι οδηγούσε τους ναυτικούς στον θάνατό τους.

Υπάρχει ποτέ περίπτωση να δούμε το σκάφος αυτό να ανελκύεται και να γίνεται επισκέψιμο ως αξιοθέατο;

Ο Έλληνας της ομάδας που ανακάλυψε το αρχαιότερο ναυάγιο του κόσμου φέρνει στο φως τα μυστικά του Facebook Twitter

Το αρχαιότερο ναυάγιο του κόσμου είναι στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας και θα παραμείνει εκεί κρύβοντας μυστικά που ίσως δεν αποκαλυφθούν ποτέ. Η ανέλκυσή του είναι ένα πρότζεκτ μάλλον ακατόρθωτο.

«Αυτό που έχει αποδειχθεί από τις προηγούμενες ανελκύσεις  είναι πως η συντήρηση του ξύλου είναι μια φοβερά δύσκολη υπόθεση, πολλές φορές αδύνατη. Επομένως για την ώρα η απόφαση της ερευνητικής ομάδας είναι το ναυάγιο να μείνει εκεί», εξηγεί ο κ. Σακελλαρίου. 

«Ενώ το σκαρί του τρεχαντηριού είναι σε άριστη κατάσταση, είναι το μόνο στοιχείο που βρέθηκε. Κανένα δείγμα από το φορτίο ή κάποιο στοιχείο για το πλήρωμα δεν έχει διασωθεί. Ίσως το σκάφος να βυθίστηκε από κάποια πολύ δυνατή καταιγίδα. Η Μαύρη Θάλασσα θεωρούνταν από τις πιο επικίνδυνες θάλασσες στην αρχαιότητα. Δεν έχει εντοπιστεί καμία τρύπα ή κάποια βλάβη στο σκαρί του», λέει ο κ. Σακελλαρίου.

Εύχεται «να συνεχίσει η θαλάσσια έρευνα στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς είναι σίγουρο πως μας περιμένουν και άλλες σπουδαίες ανακαλύψεις». 

Η ερευνητική ομάδα που ανακάλυψε το αρχαιοελληνικό ναυάγιο την τελευταία τριετία έχει ανακαλύψει συνολικά 60 ναυάγια, ανάμεσα τους ρωμαϊκά σκάφη και ένα μεγάλο ρωσικό εμπορικό πλοίου του 17ου αιώνα. 

Όταν εντόπισε το συγκεκριμένο ναυάγιο, μέσω τηλεκατευθυνόμενων υποθαλάσσιων ρομποτικών ανιχνευτών, κατάφερε δημιουργήσει τρισδιάστατες εικόνες του.

Ο Έλληνας της ομάδας που ανακάλυψε το αρχαιότερο ναυάγιο του κόσμου φέρνει στο φως τα μυστικά του Facebook Twitter
Πόντιση του υποβρύχιου οχήματος από το σκάφος Stril Explorer τον Σεπτέμβριο του 2016

Επίσης, οι επιστήμονες έλαβαν δείγμα άνθρακα για να μπορέσουν να χρονολογήσουν το σκάφος. Η περίοδος που χρονολογήθηκε, γύρω στο 400 πχ., θεωρείται περίοδος ακμής για τον αρχαιοελληνικό κόσμο και ειδικά για τις ελληνικές πόλεις της Μαύρης Θάλασσας,

Επιθυμία της ερευνητικής ομάδας είναι να επιστρέψει στο σημείο και να συνεχίσει τις έρευνες, όμως σύμφωνα με όσα δήλωσε η Έλεν Φαρ, μέλος της ομάδας, στο BBC, «αυτή τη στιγμή λείπει η χρηματοδότηση. Υπό φυσιολογικές συνθήκες βρίσκουμε αμφορείς και μπορούμε να διαπιστώσουμε ποια είναι η προέλευσή τους. Στην περίπτωση αυτού του ναυαγίου, όλα παραμένουν κλεισμένα στο αμπάρι» δήλωσε η κ.  Φαρ.

«Ως αρχαιολόγοι ενδιαφερόμαστε για το τι μπορεί το ναυάγιο να μαρτυρήσει για την τεχνολογία, το εμπόριο και τις κινήσεις στην περιοχή», συμπληρώνει. 

Ίσως το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο Βρετανικό Μουσείο και το ενδιαφέρον που δημιουργήθηκε να βοηθήσουν στο να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι. 

 
Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Ιστορία μιας πόλης / Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο και περιλαμβάνει φυτά όπως η μυρτιά, το κώνειο, ο δίκταμος και η ελιά. Η Κατερίνα Στέφη «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια
LIFO NEWSROOM
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM
Παναγιά Βλασσαρού: Μια τοιχογραφία που επιβίωσε θαμμένη για δεκαετίες

Ιστορία μιας πόλης / Παναγιά Βλασσαρού: Μια τοιχογραφία που επιβίωσε θαμμένη για δεκαετίες

Ένας ναός που θυσιάστηκε για την ανάδειξη της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών και μια τοιχογραφία που «έζησε» μέχρι να ξαναβγεί στο φως. Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τους Γιώργο Μαστρογιάννη, υπεύθυνο του εργαστηρίου συντήρησης του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, και Γιάννη Παπαδόπουλο, διευθυντή των ανασκαφών στην Αρχαία Αγορά και καθηγητή αρχαιολογίας και φιλολογίας στο UCLA.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπήρχαν καμηλοπαρδάλεις, φοίνικες και τζακατράντες στον Πύργο Βασιλίσσης;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν καμηλοπαρδάλεις, φοίνικες και τζακαράντες στον Πύργο Βασιλίσσης;

Γιατί η Αμαλία δεν κοιμήθηκε ποτέ μέσα στον κυρίως πύργο και γιατί ο Όθωνας δεν επισκεπτόταν το κτήμα; Ο Βασίλης Κουτσαβλής «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά και καλοδιατηρημένα μνημεία γοτθικού ρυθμού στην Ελλάδα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Αγγεία ηλικίας 4.500 ετών στη Συρία είναι προϊόν παιδικής εργασίας λένε αρχαιολόγοι

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αγγεία ηλικίας 4.500 ετών στη Συρία φτιάχτηκαν από 8χρονα παιδιά, λένε αρχαιολόγοι

Οι αρχαιολόγοι ανέλυσαν 450 αγγεία που κατασκευάστηκαν στην Τελ Χάμα και διαπίστωσαν ότι τα δύο τρίτα των αγγείων κατασκευάζονταν από παιδιά ηλικίας επτά και οκτώ ετών
THE LIFO TEAM
Το ξεχασμένο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Καρυά Φθιώτιδας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το ξεχασμένο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Καρυά Φθιώτιδας

Η έκθεση του Μουσείου Μπενάκη «Καρυά 1943. Καταναγκαστική εργασία και Ολοκαύτωμα» είναι αφιερωμένη σε μια άγνωστη πτυχή της εξόντωσης των Ελλήνων Εβραίων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Οι «ερωτοφωλιές» στην Αθήνα του Μεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / Οι «ερωτοφωλιές» στην Αθήνα του Μεσοπολέμου

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την Εύα Γανίδου και τον Τάσο Θεοφίλου για τις γκαρσονιέρες, τα σεπαρέ και τα απρόσμενα μέρη στην πόλη τα οποία επέλεγαν οι Αθηναίοι για τις ερωτικές συνευρέσεις τους.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Κλάους-Μίκαελ Κουν

Iστορία / Κλάους-Μίκαελ Κουν: Οι ναζιστικές ρίζες του πιο πλούσιου Γερμανού στον κόσμο

Ο πατέρας του Γερμανού μεγιστάνα έχτισε μεγάλο μέρος της οικογενειακής επιχείρησης επωφελούμενος από τις διώξεις και τη γενοκτονία των Εβραίων. Αντίθετα όμως με άλλες μεγάλες γερμανικές εταιρείες όπως η Volkswagen και η Deutsche Bank, η εταιρεία του αρνείται να ανοίξει τα σκοτεινά αρχεία της.
THE LIFO TEAM
Το εμβληματικό Παλατάκι της Θεσσαλονίκης όπως είναι σήμερα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το εμβληματικό Παλατάκι της Θεσσαλονίκης όπως είναι σήμερα

Το θρυλικό νεοκλασικό οίκημα με τη μαγευτική θέα, που φιλοξένησε αρχηγούς κρατών, βασιλείς και πρωθυπουργούς, αναβιώνει και μετατρέπεται σε έναν πολυχώρο πολιτισμού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ