Ο στοχαστικός αντάρτης Facebook Twitter
Απ' τους πρώτους αντάρτες του ΕΛΑΣ με το όνομα Κωστούλας (Αγραφιώτης) πήρε μέρος σε όλες τις μάχες στη Ρούμελη και δοκιμάστηκε σε πολύ δύσκολες αποστολές.

Ο στοχαστικός αντάρτης

0

O Kώστας Kαβρέντζης από το Nεοχωράκι Tυμφρηστού, ήταν απόφοιτος της Nομικής Αθήνας και άκαμπτος πολεμιστής στην Αλβανία με τον βαθμό του έφεδρου ανθυπολοχαγού.

Απ' τους πρώτους αντάρτες του ΕΛΑΣ με το όνομα Κωστούλας (Αγραφιώτης) πήρε μέρος σε όλες τις μάχες στη Ρούμελη και δοκιμάστηκε σε πολύ δύσκολες αποστολές.

Ο Άρης τον έχρισε εξαρχής υπασπιστή του.


Ο αρχηγός πρέπει να ήταν ο πρώτος που διέγνωσε πως αυτό το διαβασμένο παλικάρι, εκτός από καλλιέργεια, διαθέτει και το σθένος ενός αδάμαστου μαχητή.

Στον Γοργοπόταμο μεγαλούργησε.


Ο Κωστούλας ήταν επικεφαλής των ομάδων που στις 11μμ. ακριβώς, θα έκαναν την πρώτη αποφασιστική επίθεση στην κύρια δύναμη των Ιταλών στο νότιο βάθρο.

Ο Κωστούλας ήταν διαρκώς στο στόχαστρο της κομματικής ΥΤΟ (Υπηρεσία Τάξης Ομάδας) του στρατοπέδου, χαρακτηρισμένος σαν "αντικομματικό στοιχείο" και "φραξιονιστής".

Ελάχιστα λεπτά μετά τις 11 η φωτοβολίδα που έσκισε τη νύχτα έδινε το σύνθημα, ότι η ιταλική φρουρά εξολοθρεύθηκε και ανοίγει ο δρόμος στους υπόλοιπους.

Ο Κωστούλας, ως ευαίσθητος νεαρός διανοούμενος, εκδήλωνε μια ροπή στις θεωρητικές προσεγγίσεις, και πληγωνόταν σαν παιδί από την τραχύτητα ή την έλλειψη προσοχής των άλλων.

Απλός και στοχαστικός, παρέμενε στη σκιά, ανέλυε τα πάντα και ασκούσε με ιδιαίτερη σοβαρότητα τα καθήκοντα του υπασπιστή.

Ο Άρης τον είχε διαρκώς κοντά του.

Ο στοχαστικός αντάρτης Facebook Twitter
Ο Άρης μαζί με τον υπασπιστή του Κωστούλα.


Όταν σχημάτισε τον έφιππο ουλαμό των μαυροσκούφηδων, τοποθέτησε τον εγκεφαλικό Κωστούλα αρχηγό να μετριάζει την αψάδα των ατίθασων καβαλάρηδων.

Και όταν η κομματική ηγεσία απομάκρυνε τον Άρη στην Πελοπόννησο, εκείνος πρώτον πήρε τον Κωστούλα μαζί του. Στις μάχες με τους Γερμανούς και τα Τάγματα Ασφαλείας η προσωπική συμβολή του ήταν τεράστια.

Μετά την ολέθρια Συμφωνία της Βάρκιζας, η κομματική ηγεσία για να μην ακολουθήσουν τον Άρη στο βουνό, έστειλε τον Κωστούλα με είκοσι μαυροσκούφηδες στο Μπούλκες της Γιουγκοσλαβίας.

Εκεί ο ευαίσθητος Κωστούλας γνώρισε την κόλαση.


Ως πρώην «Αρειανός», και μάλιστα υπασπιστής του Άρη, υπέφερε τα πάνδεινα.

Ήταν διαρκώς στο στόχαστρο της κομματικής ΥΤΟ (Υπηρεσία Τάξης Ομάδας) του στρατοπέδου, χαρακτηρισμένος σαν "αντικομματικό στοιχείο" και "φραξιονιστής".

Όταν άρχισε ο Εμφύλιος σπαραγμός, προκειμένου να ξεφύγει, ζήτησε να επιστρέψει στην Ελλάδα να πολεμήσει. Του το επέτρεψαν, αλλά όχι για πολύ.

Ο στοχαστικός αντάρτης Facebook Twitter
Ο Κωστούλας (δεξιά) με τον αντάρτη πάτερ Ανυπόμονο και συναγωνιστή του. Μάλλον στη Λαμία το 1944.

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Στρατού, Μάρκος Βαφειάδης, φιλοδόξησε για λίγο, να τον έχει υπασπιστή του, αλλά δεν κόλλησαν.

Άλλο Άρης, άλλο Μάρκος.

Έστειλαν τον Κωστούλα πάλι πίσω στο κολαστήριο, όπου αντιμετώπισε ξανά διάφορες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων, και αυτή του «ξενοκίνητου πράκτορα».

Τέτοια ζωή δεν αντέχεται.

«Ένα πρωί ο Kωστούλας δε φάνηκε. Mήπως είναι άρρωστος;


Πάμε στο σπίτι του να τον βρούμε. Mένει σ' ένα δωματιάκι-τρύπα που το 'χαν οι νοικοκυραίοι για αποθήκη.

»Tον βρίσκουμε εκεί.


»Φοράει την καλή του στολή φρεσκοσιδερωμένη. Oι μπότες και η εξάρτυση με τα φυσεκλίκια αστράφτουν. Δίπλα του το πιστόλι». (Ραβάνης)

Η επίσημη ανακοίνωση είναι ότι αυτοκτόνησε.


Μα κανένας από τους συναγωνιστές του δεν αμφέβαλε, ότι τον σκότωσε η ΥΤΟ και παρουσίασε το έγκλημα σαν αυτοκτονία.

Ό,τι κι αν συνέβη, η κομματική ηγεσία βαρύνεται.

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπετάνισσες, Καβαλάρισσες

Αρχαιολογία & Ιστορία / Καπετάνισσες, Καβαλάρισσες

Στο εαμικό κράτος δεν υπάρχουν διακρίσεις φύλου. Προβάλλεται και επικρατεί «η εικόνα μιας γυναίκας που δεν ζει "στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής". Έχει τα ίδια δικαιώματα με τους άντρες και αντίστοιχες υποχρεώσεις», ξεπερνώντας για πρώτη φορά αγκυλώσεις αιώνων.
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέχνη σε χρυσό - Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τo χρυσάφι των ελληνιστικών χρόνων έρχεται στο μουσείο Μπενάκη

Σημαντικά κοσμήματα αλλά και τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας πάνω στην τεχνογνωσία της κατασκευής των κοσμημάτων των ελληνιστικών χρόνων αποτελούν τους δύο πυλώνες της μεγάλης έκθεσης που ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη. Τριάντα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων από όλη την Ελλάδα και πέντε μουσεία του εξωτερικού συμμετέχουν στην έκθεση-σταθμό. Η επιμελήτρια Ειρήνη Παπαγεωργίου και ο κοσμηματοποιός και επιστημονικός σύμβουλος Άκης Γκούμας μας ξεναγούν στην έκθεση.
M. HULOT
Πως διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Ιστορία μιας πόλης / Πώς διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Δαυίδ Ναχμία για τη ζωή και την πορεία του πρωτοπόρου συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού των αρχών του 20ού αιώνα Αττίκ, την «Μάντρα» του και την ιστορία του τραγουδιού «Ζητάτε να σας πω».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Ιστορία μιας πόλης / Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο και περιλαμβάνει φυτά όπως η μυρτιά, το κώνειο, ο δίκταμος και η ελιά. Η Κατερίνα Στέφη «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια
LIFO NEWSROOM
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM
Παναγιά Βλασσαρού: Μια τοιχογραφία που επιβίωσε θαμμένη για δεκαετίες

Ιστορία μιας πόλης / Παναγιά Βλασσαρού: Μια τοιχογραφία που επιβίωσε θαμμένη για δεκαετίες

Ένας ναός που θυσιάστηκε για την ανάδειξη της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών και μια τοιχογραφία που «έζησε» μέχρι να ξαναβγεί στο φως. Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τους Γιώργο Μαστρογιάννη, υπεύθυνο του εργαστηρίου συντήρησης του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, και Γιάννη Παπαδόπουλο, διευθυντή των ανασκαφών στην Αρχαία Αγορά και καθηγητή αρχαιολογίας και φιλολογίας στο UCLA.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπήρχαν καμηλοπαρδάλεις, φοίνικες και τζακατράντες στον Πύργο Βασιλίσσης;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν καμηλοπαρδάλεις, φοίνικες και τζακαράντες στον Πύργο Βασιλίσσης;

Γιατί η Αμαλία δεν κοιμήθηκε ποτέ μέσα στον κυρίως πύργο και γιατί ο Όθωνας δεν επισκεπτόταν το κτήμα; Ο Βασίλης Κουτσαβλής «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά και καλοδιατηρημένα μνημεία γοτθικού ρυθμού στην Ελλάδα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Αγγεία ηλικίας 4.500 ετών στη Συρία είναι προϊόν παιδικής εργασίας λένε αρχαιολόγοι

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αγγεία ηλικίας 4.500 ετών στη Συρία φτιάχτηκαν από 8χρονα παιδιά, λένε αρχαιολόγοι

Οι αρχαιολόγοι ανέλυσαν 450 αγγεία που κατασκευάστηκαν στην Τελ Χάμα και διαπίστωσαν ότι τα δύο τρίτα των αγγείων κατασκευάζονταν από παιδιά ηλικίας επτά και οκτώ ετών
THE LIFO TEAM
Το ξεχασμένο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Καρυά Φθιώτιδας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το ξεχασμένο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Καρυά Φθιώτιδας

Η έκθεση του Μουσείου Μπενάκη «Καρυά 1943. Καταναγκαστική εργασία και Ολοκαύτωμα» είναι αφιερωμένη σε μια άγνωστη πτυχή της εξόντωσης των Ελλήνων Εβραίων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Οι «ερωτοφωλιές» στην Αθήνα του Μεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / Οι «ερωτοφωλιές» στην Αθήνα του Μεσοπολέμου

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την Εύα Γανίδου και τον Τάσο Θεοφίλου για τις γκαρσονιέρες, τα σεπαρέ και τα απρόσμενα μέρη στην πόλη τα οποία επέλεγαν οι Αθηναίοι για τις ερωτικές συνευρέσεις τους.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Κλάους-Μίκαελ Κουν

Iστορία / Κλάους-Μίκαελ Κουν: Οι ναζιστικές ρίζες του πιο πλούσιου Γερμανού στον κόσμο

Ο πατέρας του Γερμανού μεγιστάνα έχτισε μεγάλο μέρος της οικογενειακής επιχείρησης επωφελούμενος από τις διώξεις και τη γενοκτονία των Εβραίων. Αντίθετα όμως με άλλες μεγάλες γερμανικές εταιρείες όπως η Volkswagen και η Deutsche Bank, η εταιρεία του αρνείται να ανοίξει τα σκοτεινά αρχεία της.
THE LIFO TEAM
Το εμβληματικό Παλατάκι της Θεσσαλονίκης όπως είναι σήμερα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το εμβληματικό Παλατάκι της Θεσσαλονίκης όπως είναι σήμερα

Το θρυλικό νεοκλασικό οίκημα με τη μαγευτική θέα, που φιλοξένησε αρχηγούς κρατών, βασιλείς και πρωθυπουργούς, αναβιώνει και μετατρέπεται σε έναν πολυχώρο πολιτισμού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ