10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τον θρύλο των ταινιών Mad Max

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τον θρύλο των ταινιών Mad Max Facebook Twitter
0
10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τον θρύλο των ταινιών Mad Max Facebook Twitter

 

1. Με καταγεγραμμένο μπάτζετ μόλις 400.000 δολαρίων, ο πρώτος Mad Max βγήκε στις αίθουσες το 1979 κι αποδείχθηκε μεγάλη επιτυχία στο παγκόσμιο box office συγκεντρώνοντας εισπράξεις που άγγιξαν τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Για μια εικοσαετία κρατούσε το ρεκόρ Γκίνες της πιο κερδοφόρας ταινίας όλων των εποχών αναλογικά με το κόστος της, ρεκόρ που καταρρίφθηκε το 1999 από το ψευδοντοκιμαντέρ των Ντάνιελ Μάιρικ και Εντουάρντο Σάντσεζ The Blair Witch Project. Ενδεικτικό στοιχείο του μηδαμινού προϋπολογισμού της πρώτης ταινίας είναι το γεγονός ότι μόνο ο Μελ Γκίμπσον φοράει τζάκετ από πραγματικό δέρμα. Όλα τα υπόλοιπα «δερμάτινα» κοστούμια είναι στην πραγματικότητα κατασκευασμένα από συνθετικό βινύλ.

2. Ο δημιουργός των ταινιών Τζορτζ Μίλερ (Μηλιώτης) είναι Αυστραλός ελληνικής καταγωγής με ρίζες από τα Κύθηρα και τη Μικρά Ασία. Έχει βραβευθεί με Όσκαρ Κινουμένων Σχεδίων για την επιτυχία του 2006, Happy Feet.

 

3. Στο αρχικό τρέιλερ της ταινίας του ’79 που προβλήθηκε στην Ελλάδα ως Mad Max: Ο Εκδικητής της Νύχτας δεν φαίνεται πουθενά ο πρωταγωνιστής Μελ Γκίμπσον αφού απλά ήταν ένας άσημος Αυστραλός ηθοποιός του οποίου η καριέρα εκτοξεύτηκε από την τεράστια επιτυχία της τριλογίας.

4. Η τελική σκηνή της πρώτης ταινίας στην οποία ο Τζόνι βρίσκεται αντιμέτωπος με το δίλημμα να κόψει την αλυσίδα που τον συγκρατεί ή το πόδι του, ενέπνευσε όλη τη σειρά των ταινιών Saw με ήρωα τον σαδιστή δολοφόνο Jigsaw, σύμφωνα με τους δημιουργούς της Τζέιμς Γουαν και Λι Γουανέλ.

5. Η ενδυματολογία της σειράς ήταν ιδιαίτερα επιδραστική στην 80s ποπ κουλτούρα. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν τα κλιπ για τα κομμάτια Union of the Snake και Wild Boys των Duran Duran όπου τα μέλη του γκρουπ βρίσκονται στυλιστικά μέσα στο κλίμα των ταινιών αλλά και η γενικότερη καλλιτεχνική διεύθυνση μοιάζει σαν να ξεπήδησε από τα Mad Max.

6. Ανάμεσα στους διάσημους σκηνοθέτες που τοποθετούν το Mad Max 2 του 1981, περισσότερο γνωστό ως The Road Warrior (στα ελληνικά Εκδικητής Πέρα απ’ το Νόμο) , στις λίστες με τις πιο αγαπημένες τους ταινίες βρίσκουμε τον Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, τον Ντέιβιντ Φίντσερ, τον Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ και τον Τζέιμς Κάμερον. Όλη η σειρά θεωρείται ότι καθόρισε τις νόρμες για το sci-fi υποείδος της μεταποκαλυπτικής μυθοπλασίας.

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τον θρύλο των ταινιών Mad Max Facebook Twitter

7. Η λατρεία προς τις ταινίες ξεπέρασε κάποιες φορές τα όρια της ποπ κουλτούρας. Το 2005 στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, 29 άτομα διοργάνωσαν μια αναπαράσταση της καταδίωξης με τα φορτηγά από το Road Warrior καθώς βρίσκονταν καθ’ οδόν για να παρακολουθήσουν έναν μαραθώνιο προβολής των τριών ταινιών. Παρά το γεγονός ότι τα όπλα τους ήταν ψεύτικα, κάποιοι από αυτούς συνελήφθησαν αλλά τελικά απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες όταν αποδείχθηκε ότι δεν είχαν παραβεί τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Στο διαδίκτυο πάντως υπάρχουν διαθέσιμα αξεσουάρ αυτοκινήτων εμπνευσμένα από τις ταινίες, ενώ για να αποκτήσει κάποιος ένα Mad Max Body Kit θα πρέπει να διαθέσει 4.800 δολάρια. Επίσης στην Αυστραλία λειτουργεί και μουσείο αφιερωμένο στο πρώτο σίκουελ του Mad Max, προσωπικό στοίχημα του Βρετανού Άντριαν Μπένετ ο οποίος μετακόμισε με την οικογένειά του στη μέση της αυστραλιανής ερήμου για να δημιουργήσει έναν χώρο που να αποτίει φόρο τιμής στον Road Warrior.

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τον θρύλο των ταινιών Mad Max Facebook Twitter
10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τον θρύλο των ταινιών Mad Max Facebook Twitter

8. Η τρίτη ταινία της σειράς ονομάζεται Mad Max Beyond Thunderdome (Mad Max: Απόδραση από το Βασίλειο του Κεραυνού, 1985), ενώ το επεισόδιο των Simpsons στο οποίο εμφανίζεται ως γκεστ ο Μελ Γκίμπσον έχει υπότιτλο Beyond Blunderdome και φυσικά περιλαμβάνει πολλές αναφορές σε όλη τη μυθολογία. Ο Τζορτζ Μίλερ εγκατέλειψε νωρίς το πρότζεκτ του δεύτερου σίκουελ όταν ο παραγωγός των προηγούμενων δύο Mad Max, Μπάιρον Κένεντι και φίλος του σκηνοθέτη σκοτώθηκε σε δυστύχημα με ελικόπτερο ενώ βρισκόταν σε αναζήτηση τοποθεσιών για τα γυρίσματα. Τελικά η ταινία ολοκληρώθηκε από τον Τζορτζ Ότζιλβι με τον Μίλερ να έχει αναλάβει τις σκηνές δράσης.  

9. Συνθέτης του σάουντρακ του τρίτου Mad Max είναι ο σημαντικός Γάλλος Μορίς Ζαρ, πατέρας του Ζαν Μισέλ Ζαρ. Η Τίνα Τέρνερ με αμφίεση αμαζόνας και εξωπραγματικά σκουλαρίκια συμπρωταγωνιστεί, ενώ το τραγούδι We Don’t Need Another Hero έμελλε να γίνει μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, λαμβάνοντας υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και Γκράμι.

10. 30 χρόνια μετά την τρίτη ταινία, το franchise ξανανοίγει στοχεύοντας τόσο στους απανταχού φανατικούς όσο και στο να δημιουργήσει ένα νέο fanbase. Η τέταρτη ταινία με υπότιτλο Fury Road, σκηνοθετημένη και πάλι από τον 69χρονο πλέον Τζορτζ Μίλερ βρίσκεται στο στάδιο του post production με ημερομηνία εξόδου στις αίθουσες την 15η Μαΐου 2015. Αρχικά υπήρχαν πλάνα να επιστρέψει ο Μελ Γκίμπσον στον ρόλο που τον έκανε διάσημο, αλλά τόσο τα 58 πλέον έτη του όσο και τα σκάνδαλα που συνδέθηκαν με το όνομά του τα τελευταία χρόνια δεν ευνόησαν αυτή την επιλογή. Στον ομώνυμο ρόλο βρίσκεται ο Βρετανός Τομ Χάρντι των Inception, The Dark Knight Rises και Locke ενώ τον πλαισιώνουν η Σαρλίζ Θερόν και ο Νίκολας Χουλτ σε κάτι που φαίνεται να είναι μεταξύ σίκουελ και reboot και θα ακολουθηθεί από άλλες δύο ταινίες, με την επόμενη να φέρει τον υπότιτλο Furiosa. Το πρώτο τρέιλερ παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Comic-Con:

     

Info

Sssh! Silent Movies - Καλοκαιρινές κινηματογραφικές νύχτες στις σεζ-λονγκ της ταράτσας του Bios με  θέα την Ακρόπολη.

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου, 21:15 – Mad Max 2: The Road Warrior

Είσοδος: 2 €.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά

Οθόνες / Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά

Τα κείμενα του Φώντα Τρούσα για τις «βαθιά υποτιμημένες ταινίες που απελευθέρωσαν τη ματιά του θεατή από την οικογενειακή τηλεοπτική εικόνα, απεχοχοποιώντας περαιτέρω το γυμνό, την ερωτική περιπτυξη και την ερωτική πράξη καθεαυτή, τοποθετώντας τα εντός του ελληνικού τοπίου (φυσικού ή αστικού)» και για τον underground και τον πειραματικό ελληνικό κινηματογράφο κυκλοφορούν σε ένα μοναδικό, κυριολεκτικά, βιβλίο που επιμελήθηκε ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος, από τη LiFO Books.
M. HULOT
Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό νέο ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ

Ένα νέο ντοκιμαντέρ εξετάζει και αμφισβητεί όλα όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για τη διαβόητη φιγούρα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ηχογραφημένες συνομιλίες του σε διάστημα είκοσι ετών.
THE LIFO TEAM
Τα γεγονότα της ζωής

Οθόνες / Κασσαβέτης, Σκορσέζε, Ερίθε: 10 άχαστες προβολές στο φετινό Πανόραμα

Πρεμιέρες, παράλληλες εκδηλώσεις, αφιερώματα: Από τις 21 ως τις 27 Νοεμβρίου, οι κινηματογράφοι Τριανόν, Newman και Στούντιο φιλοξενούν το μακροβιότερο αθηναϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Οθόνες / Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Ο αγαπημένος Έλληνας σκηνοθέτης ξεδίπλωσε σημαντικές στιγμές από τη ζωή και την πορεία του και αφηγήθηκε πολύτιμες ιστορίες που διαμόρφωσαν το queer σινεμά του στο φετινό Iconic Talks Powered by Mastercard που πραγματοποιήθηκε στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Τα δέκα αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

Μυθολογίες / Τα 10 αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

«Κάθε φορά που το βλέπω προσπαθώ να καταλάβω πώς έχει οργανωθεί αυτό το χάος»: Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης μάς καλεί να ανακαλύψουμε δέκα animation διαφορετικών τεχνικών, που τον έχουν επηρεάσει βαθιά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Οθόνες / 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Η Fischer, επίσημος χορηγός των Βραβείων Κοινού εδώ και μια δεκαετία, στήριξε για μία ακόμη χρονιά τον θεσμό, απονέμοντας πέντε βραβεία στις ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους των θεατών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου «Game of Thrones» συνεχίζεται

Οθόνες / «Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου Game of Thrones συνεχίζεται

Η σειρά του HBO, που παίρνει τη σκυτάλη από το πραγματικά αξιόλογο «Penguin», προσπαθεί να επικαλεστεί τη συνταγή του μεγάλου hit του καναλιού και ξεστρατίζει από το ατμοσφαιρικό σύμπαν του Ντενί Βιλνέβ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι θρυλικοί boomers του 65ου φεστιβάλ θεσσαλονίκης

Pulp Fiction / Οι θρυλικοί boomers του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ρέιφ Φάινς, Ζιλιέτ Μπινός, Ματ Ντίλον: Oι διάσημοι, σχεδόν συνομήλικοι ηθοποιοί που τιμήθηκαν με Χρυσό Αλέξανδρο και έδειξαν με τις διαφορετικές επιλογές τους ισάριθμα σίκουελ στην καριέρας τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Οθόνες / «Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Ένα έπος δράσης και χαρακτήρων που κυλά θεαματικά, ουσιαστικά, υπερβολικά, συγκινητικά, χορταστικά και εμφατικά, όπως όλοι οι υποψήφιοι θεατές αναμένουν εδώ και πολύ καιρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η πιο διάσημη υπόθεση «απαγωγής από εξωγήινους» αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Οθόνες / Η απαγωγή του αιώνα αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Παρότι συμμετείχε στο σενάριο του ντοκιμαντέρ «The Manhattan Alien Abduction», η Λίντα Ναπολιτάνο που ισχυρίζεται ότι απήχθη από εξωγήινους στο κέντρο του Μανχάταν προ 35ετίας μηνύει την πλατφόρμα για αθέτηση της συμφωνίας τους.
THE LIFO TEAM
Ο Άγγελος Φραντζής θέλησε να κάνει μια αστεία ταινία 

Οθόνες / Άγγελος Φραντζής: «Mόνο αν πας στην πηγή των τραυμάτων, μπορείς να απελευθερωθείς»

Μια κουβέντα με τον ακατάτακτο σκηνοθέτη λίγο πριν από την επίσημη πρεμιέρα της νέας του ταινίας «Ο Νόμος του Μέρφυ», μιας σουρεαλιστικής υπαρξιακής κωμωδίας που δεν μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες δουλειές του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

The Review / Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και η δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Ιωσηφίνα Γριβέα συζητούν για την πιο αμφιλεγόμενη ταινία της χρονιάς, που έχει προκαλέσει έντονες διαμάχες στα social media, για τη φεμινιστική της διάσταση και για τις γυναικείες φωνές στο σινεμά, που επιτέλους ακούγονται πιο ηχηρά από ποτέ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ