ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, αν είσαι από αυτούς που έβλεπαν το ορίτζιναλ Avatar: Τhe Last Airbender, να μην έχεις παρακολουθήσει έστω και ελάχιστα τη live-action εκδοχή του που προβάλλεται αυτήν τη στιγμή στο Netflix.
Το ορίτζιναλ παιδικό έκανε πρεμιέρα το 2005 στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι Nickelodeon. Διήρκεσε τρεις σεζόν και ολοκληρώθηκε το 2007. Οι κριτικοί την αποθέωσαν και μέχρι σήμερα αρκετοί θεωρούν ότι είναι η κορυφαία σειρά κινουμένων σχεδίων. Και για να μην τα πολυλογούμε, μπορεί και να είναι, για αρκετούς λόγους.
Παίχτηκε και στην Ελλάδα, με λίγα χρόνια διαφορά –ή πολλά, όπως το δει κανείς–, πέντε για την ακρίβεια, το 2010, στο ίδιο κανάλι, το οποίο εκπέμπει σήμερα μέσω της συνδρομητικής Nova. Έχει ενδιαφέρον να πούμε κάποια πράγματα για την ελληνική έκδοση του Nickelodeon, το 17ο υπο-κανάλι που άνοιξε στην Ευρώπη. Η συχνότητά του, πριν την αγοράσει το 2010, ανήκε στον τηλεοπτικό σταθμό ενημέρωσης Local TV, ο οποίος σταμάτησε να εκπέμπει εκείνη τη χρονιά επειδή δεν είχε άδεια. Τότε πήρε το τωρινό όνομα και άρχισε να μεταδίδει αποκλειστικά παιδικά προγράμματα.
Σπάνια πετύχαινες σε καρτούν τόσο καλογραμμένους και γοητευτικούς ήρωες, έξυπνο σενάριο που δεν άφηνε τίποτα ξεκρέμαστο, με αρχή, μέση και τέλος, και έναν υπέροχο, καινούργιο και πολύπλοκο κόσμο, έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του και να σε υποδεχτεί.
Τότε η προβολή του «Avatar:The Last Airbender» στη χώρα μας είχε συμπέσει χρονικά με τη γνωστή ομώνυμη 3D ταινία του James Camerοn, η οποία ήταν μεταγενέστερη – αν φυσικά παραβλέψεις την επεξήγηση του τίτλου του καρτούν. Αν δεν γνώριζες τι ήταν το «Last Airbender», αυτό που σε τράβαγε αρχικά ήταν ο παράξενος τίτλος και αυτό το μπέρδεμα που μπορούσε να δημιουργηθεί, αλλά η αλήθεια είναι ότι αν ξεκινούσες να τη βλέπεις έστω και από περιέργεια δεν μπορούσες να ξεκολλήσεις.
Σπάνια πετύχαινες σε καρτούν τόσο καλογραμμένους και γοητευτικούς ήρωες, έξυπνο σενάριο που δεν άφηνε τίποτα ξεκρέμαστο, με αρχή, μέση και τέλος, και έναν υπέροχο, καινούργιο και πολύπλοκο κόσμο, έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του και να σε υποδεχτεί. Είχε όλα τα στοιχεία μιας σειράς φαντασίας με ένα όμορφο και βατό σενάριο, που υλοποιούνταν σε συνεργασία με κορεάτικα στούντιο.
Εκτός από αυτό, ξεχώριζε για το χιούμορ του, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι δεν απέφευγε να μιλήσει για πιο σοβαρά και σκληρά θέματα όπως ο πόλεμος, η γενοκτονία, ο προσηλυτισμός, η ελεύθερη βούληση, η πολιτική κατήχηση, ο ιμπεριαλισμός, ο ολοκληρωτισμός, η καταπίεση, η γυναικεία ενδυνάμωση και ο σεξισμός. Βαριά ακούγονται όλα αυτά για μια σειρά για παιδιά και εφήβους που όμως δεν έχανε την αθωότητά της, ούτε την ισορροπία της. Επιπλέον, είναι ένα από τα πιο αβίαστα binge-watching.
Ο κόσμος του «Avatar» τοποθετείται σε μια φανταστική Άπω Ανατολή και χωρίζεται σε τέσσερα έθνη που χαρακτηρίζονται από ένα από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης: στους Νομάδες του Αέρα, στη Φυλή του Νερού, στο Βασίλειο της Γης και στο Έθνος της Φωτιάς. Ανάμεσα στους κατοίκους κάθε έθνους υπάρχει μια ομάδα ατόμων με υπερδυνάμεις που μπορούν να δαμάσουν τα στοιχεία της φύσης ανάλογα με την καταγωγή τους. Avatar ονομάζεται ένα μοναδικό άτομο που μετεμψυχώνεται ανά εποχή και μπορεί να δαμάσει και τα τέσσερα στοιχεία, λειτουργώντας ως πρεσβευτής/πρέσβειρα της ειρήνης για όλα τα κράτη.
Μια σύγχρονη οδύσσεια, η υπόθεση παρακολουθεί τον 12χρονο Aang που ανήκει στη Φυλή του Αέρα και μαθαίνει ότι είναι το νέο avatar. Από ένα ατύχημα εξαφανίζεται λίγο πριν το Έθνος της Φωτιάς επιτεθεί στη φυλή του με στόχο να σκοτώσει το avatar για να μην μπει εμπόδιο στα ιμπεριαλιστικά του σχέδια. Εκατό χρόνια μετά, και ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, δυο αδέλφια από τη Φυλή του Νερού, η Katara και ο Sokka, ανακαλύπτουν τον Aang και οι τρεις τους ξεκινούν ένα μεγάλο ταξίδι ώστε ο Aang να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του και μαζί να σώσουν τον κόσμο.
Η σειρά του Netflix ακολουθεί πάνω-κάτω πιστά το σενάριο, αν και προσπαθεί να χωρέσει μια υπόθεση που θα χρειαζόταν 20 επεισόδια σε μόλις 8. Δεν τα καταφέρνει κι άσχημα, αλλά δεν αποφεύγει την παγίδα στην οποία πέφτουν κινούμενα σχέδια που λειτουργούν μεταφορικά και θυσιάζουν αρκετά στοιχεία για να προσαρμοστούν σε έναν κόσμο με σάρκα και οστά.
Λίγο ο γρήγορος ρυθμός του, λίγο η προσπάθειά του να χωρέσει όσο περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί από το ορίτζιναλ σε σύντομο διάστημα και χωρίς ουσιαστική εξήγηση, ο θεατής αποσυντονίζεται, ειδικά όταν δεν έχει υπόψη το αρχικό. Σίγουρα βλέπεται αρκετά πιο ευχάριστα από την ανυπόφορη και αχρείαστη περσινή live-action εκδοχή του «One Piece», πάλι παραγωγή του Netflix. Θα μπορούσε κανείς να γράψει τόμους για το πώς κατακρεούργησαν το άνιμε-κολοσσό του Όντα.
Παρά τα προβλήματά του, το «Avatar» είναι μια αρκετά πιο τίμια μεταφορά για τον απλούστατο λόγο ότι οι ήρωές του δεν είναι ποτέ τόσο εξωφρενικοί και χάρτινοι ώστε να χάνουν τη μαγεία τους όταν μεταφέρονται στην πραγματικότητα.
Δεν έχει, επίσης, καμία σχέση με το βδέλυγμα της live-action ταινίας που σκηνοθέτησε ο Μ. Νάιτ Σιάμαλαν το 2010 με ένα αποκλειστικά λευκό καστ και μόνη εξαίρεση τον Dev Patel στον ρόλο του πληγωμένου πρίγκιπα της Φωτιάς, Zuko. Δεν είναι τυχαίο που η καριέρα του είχε βαλτώσει για χρόνια από διάφορα άθλια πρότζεκτ που αναλάμβανε ως σκηνοθέτης.
Για να γυρίσουμε στη σειρά, μια που αναφέρθηκε, ο Zuko, μαζί με την Katara –τρομερά πιασάρικο όνομα– αποτελούν χαρακτήρες-κλειδιά του καρτούν που σε έκαναν να το αγαπήσεις ακόμα περισσότερο και να ανυπομονείς να δεις αν θα αποδίδονταν με τον ίδιο τρόπο στη νέα σειρά.
Ούτε το sequel, το «Legend of Korra», που προβαλλόταν από το 2012 μέχρι το 2014, κατάφερε να γνωρίσει την ίδια επιτυχία. Παρά το γεγονός ότι επιχειρήθηκε κάτι ανήκουστο για τα δεδομένα της εποχής και για παιδικό, δηλαδή να έχουν μια πρωταγωνίστρια queer –κάτι που αποκαλύπτεται στο τελευταίο επεισόδιο–, η νέα σειρά κινουμένων σχεδίων όπου παίζουν οι απόγονοι των ηρώων είχε να αναμετρηθεί με μια ιστορία που σε «είχε χορτάσει» με το τέλος της και δεν σου δημιουργούσε καμία διάθεση για κανενός είδους συνέχεια.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και τώρα με τη live-action εκδοχή του Netflix. Γράφουν στους «New York Times» ότι δεν μπορεί να συγκριθεί με το ορίτζιναλ. Και αν το καλοσκεφτείς, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το ορίτζιναλ, σε όποια ηλικία και αν το έχεις δει. Από την άλλη, όμως, σε πιάνει μια συγκίνηση όταν βλέπεις τους λατρεμένους σου ήρωες στην οθόνη, έστω κι αν δεν είναι ακριβώς οι ίδιοι.
«Avatar: The Last Airbender» | Official Trailer | Netflix