Ο σκηνοθέτης της «Ανωτέρας Βίας» μας μιλάει αποκλειστικά για το Interruption του Γιώργου Ζώη

Ο σκηνοθέτης της «Ανωτέρας Βίας» μας μιλάει αποκλειστικά για το Interruption του Γιώργου Ζώη Facebook Twitter
Δεν θα έλεγα ότι είναι ένα πολιτικό φιλμ. Σήμερα όταν βλέπεις κάτι που προέρχεται από την Ελλάδα, περιμένεις να έχει μια πολιτική ερμηνεία. Κατά την δική μου άποψη έχει να κάνει περισσότερο με τις δυτικές κοινωνίες στο σύνολό τους παρά με την Ελληνική κοινωνία. Ανήκει σίγουρα στο πειραματικό σινεμά.
0

 

Ο σκηνοθέτης της «Ανωτέρας Βίας» μας μιλάει αποκλειστικά για το Interruption του Γιώργου Ζώη Facebook Twitter
Είναι ένα εξαιρετικά αιματηρό έργο και προσπαθούν να δώσουν στις συγκρούσεις του μια άλλη εκδοχή. Το κοινό όμως έχει έρθει ακριβώς για να δει αίμα. Θέλει να δει στην σκηνή όλους τους φόνους. Δεν έχουν καμία πρόθεση να αλλάξει τίποτα από τους νόμους που διέπουν την αρχαία τραγωδία, από όσα τρομαχτικά συμβαίνουν μέσα στο έργο.

Ο Σουηδός σκηνοθέτης Ρούμπεν Έστλουντ που έκανε αίσθηση με την ταινία του «Ανωτέρα Βία» το 2014 και κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στις Κάννες και θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς Ευρωπαίους σκηνοθέτες τα τελευταία χρόνια έκλεψε λίγο χρόνο από τα γυρίσματα της νέας τους ταινίας  για να μας πει την άποψη του για το Interruption που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Ζώης και κυκλοφορεί αυτή την βδομάδα στους κινηματογράφους. «Είχα δει πρώτα της μικρού μήκους του Γιώργου Ζώη, πριν δω την ταινία. Ήξερα ότι είναι ένας ταλαντούχος και έξυπνος σκηνοθέτης. Έχει τρομερή τεχνική στην κινηματογράφηση. Το είχα διαπιστώσει αυτό και νωρίτερα από το Casus Belli.

Στην ταινία ξεχωρίζει από την αρχή το στήσιμο. Το πανέμορφο θέατρο, ο τρόπος που εξερευνά ένα αρχαίο έργο. Ο τρόπος που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τέλος του, ένα αιματηρό τέλος και γενικά όλα τα βίαια σημεία της τραγωδίας. Το Interruption είναι μια ταινία που σε διεγείρει με ένα εγκεφαλικό τρόπο που γίνεται πιο εσωτερικός όσο προχωράει. Είναι πολυεπίπεδη και παίζει σε μια μέτα-κατάσταση. Λαμβάνει χώρα σε μια θεατρική σκηνή και το κοινό καλείται να ανέβει πάνω και να συμμετάσχει στο έργο. Η παράσταση που ανεβάζουν είναι ένα κλασσικό αρχαίο δράμα, η Ορέστεια.

Αυτό που εκτιμώ με την σκηνοθεσία του Γιώργου Ζώη είναι ότι είναι πολύ δυνατή εννοιολογικά. Μπορώ να αναγνωρίσω σε αυτήν το νεαρότερο εαυτό μου όταν έκανα τα πρώτα μου βήματα. Όταν είχα μια φιλοσοφία που με έκανε να έχω μια πιο δογματική ματιά. Ο ρυθμός του φιλμ και αρκετά άλλα στοιχεία είναι δέσμια σε αυτή την εννοιολογική ιδέα.

 

 

Είναι ένα εξαιρετικά αιματηρό έργο και προσπαθούν να δώσουν στις συγκρούσεις του μια άλλη εκδοχή. Το κοινό όμως έχει έρθει ακριβώς για να δει αίμα. Θέλει να δει στην σκηνή όλους τους φόνους. Δεν έχουν καμία πρόθεση να αλλάξει τίποτα από τους νόμους που διέπουν την αρχαία τραγωδία, από όσα τρομαχτικά συμβαίνουν μέσα στο έργο. Έτσι αυτόματα γίνεται μια σοβαρή κριτική στον τρόπο που σήμερα τα μίντια σερβίρουν ότι θέλουν στον κόσμο και αυτός το δέχεται.

Καθώς το έβλεπα μου θύμισε πολύ το Funny Games του Michael Haneke όπου τραβάει τα πάντα στα άκρα αν και στο Interruption ξέρεις ότι από πίσω υπάρχει ένα έργο, μια τραγωδία που υποκινεί τις καταστάσεις. Δεν χρησιμοποιεί όμως μια παραδοσιακή κινηματογράφηση. Για έναν άνθρωπο σαν και μένα που είχα πρόβλημα να συνδεθώ με τα θέματα της Ορέστειας (της εκδίκησης, των ενοχών, της δικαιοσύνης) όταν την πρωτοείδα στο θέατρο, νομίζω ότι η ταινία πετυχαίνει να μιλήσει σε ένα κόσμο που δεν έχει τόσο καλή σχέση με το συγκεκριμένο έργο.

 

Ο σκηνοθέτης της «Ανωτέρας Βίας» μας μιλάει αποκλειστικά για το Interruption του Γιώργου Ζώη Facebook Twitter
Ο Γιώργος Ζώης. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Αυτό που εκτιμώ στην σκηνοθεσία του Γιώργου Ζώη είναι ότι είναι πολύ δυνατή εννοιολογικά. Μπορώ να αναγνωρίσω σε αυτήν το νεαρότερο εαυτό μου όταν έκανα τα πρώτα μου βήματα. Όταν είχα μια φιλοσοφία που με έκανε να έχω μια πιο δογματική ματιά. Ο ρυθμός του φιλμ και αρκετά άλλα στοιχεία είναι δέσμια σε αυτή την εννοιολογική ιδέα. Έχει ένα πρόβλημα στον ρυθμό αλλά όταν είσαι νέος σκηνοθέτης, σκέφτεσαι ότι το κάθε λεπτό της ταινίας είναι η πιο σημαντική στιγμή του κόσμου. Πρέπει όμως να βρεις τις δυναμικές που λειτουργούν στην ταινία αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα που οι περισσότεροι από μας σαν σκηνοθέτες αντιμετωπίζουμε κάποια στιγμή στην αρχή της καριέρα μας.

Δεν θα έλεγα ότι είναι ένα πολιτικό φιλμ. Σήμερα όταν βλέπεις κάτι που προέρχεται από την Ελλάδα, περιμένεις να έχει μια πολιτική ερμηνεία. Κατά την δική μου άποψη έχει να κάνει περισσότερο με τις δυτικές κοινωνίες στο σύνολό τους παρά με την Ελληνική κοινωνία.  Ανήκει σίγουρα στο πειραματικό σινεμά. Δεν μου αρέσει όμως τόσο ο όρος «πειραματικό» επειδή είναι σαν να υπονοεί ότι ο σκηνοθέτης δεν ξέρει τι κάνει και στην περίπτωση του Interruption, o Γιώργος ξέρει τι κάνει. Έχει απόλυτη συναίσθηση του υλικού του και το χειρίζεται αριστοτεχνικά.

Δεν ξέρω αν ο Γιώργος έχει κάποια σχέση με τις τέχνες. Υπάρχει μια τάση στους νέους σκηνοθέτες στην Ευρώπη τελευταία που έχουν αποφοιτήσει από την σχολή Καλών Τεχνών και είναι πολύ περίεργοι για τον κόσμο του κινηματογράφου. Έχουν μια τελείως διαφορετική προσέγγιση στην δημιουργία ταινιών.

Ο σκηνοθέτης της «Ανωτέρας Βίας» μας μιλάει αποκλειστικά για το Interruption του Γιώργου Ζώη Facebook Twitter

Δεν έχω δει πολλά πράγματα από το Ελληνικό σινεμά πέρα από τις ταινίες του Λάνθιμου και της Τσαγγάρη. Έχει βγει όμως τα τελευταία από την Ελλάδα μια σειρά εξαιρετικών φιλμ που φαίνεται πώς δεν έχουν κοστίσει πολλά για να γίνουν αλλά έχουν πολύ δυνατή εικόνα. Το ίδιο συμβαίνει και με την ταινία του Γιώργου.  Οι ηθοποιοί παίζουν με πολύ αυτοπεποίθηση. Κάνουν τα πιο παλαβά πράγματα του κόσμου με τον πιο φυσικό τρόπο.

Με λίγα λόγια θα έλεγα ότι είναι από τις πιο έξυπνες ταινίες που είδα τελευταία.  Πιστεύω ότι αν κάποιος να το δει πρέπει να πάει με τους φίλους του, ειδικά αν τον ενδιαφέρει το σύγχρονο σινεμά. Έτσι το είδα εγώ. Είναι μια ταινία που σηκώνει συζήτηση μετά. Είμαι σίγουρος ότι ο Γιώργος είναι ένας ταλαντούχος σκηνοθέτης και στο μέλλον θα δούμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα από αυτόν. Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι είναι η πρώτη του ταινία αλλά είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις πιο ξεχωριστές φωνές στο Ευρωπαϊκό σινεμά».

Το Interruption παίζεται αυτή τη στιγμή στους κινηματογράφους.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Οθόνες / 21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Από μια σπουδαία στιγμή του σκορσεζικού σινεμά ως την ψηφιακή επανάσταση της Ανιές Βαρντά κι από το συγκλονιστικό δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ ως τη μεγάλη φιλμική «σκανταλιά» του Banksy, αυτοί είναι 21 σταθμοί του σύγχρονου σινεμά τεκμηρίωσης που πρέπει να έχει δει κάθε σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Οθόνες / «Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Με αφορμή τη δεύτερη απονομή των βραβείων Stratos, που τιμούν το ελληνικό animation, o πρόεδρος της ASIFA HELLAS Κωνσταντίνος Κακαρούντας μιλά για την άνθηση της σκηνής, τις προκλήσεις και για το πώς η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μια παραγωγή οσκαρικού επιπέδου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Εσύ, θείο, δεν θα φύγεις, θα μείνεις εδώ μαζί μου!» ή Γιάννα Δεληγιάννη: «Βρίσκω την ουσία μόνο στο να στηρίζει ο ένας τον άλλον». ή Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής.

Οθόνες / Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής

Η κινηματογραφίστρια και πρόεδρος της Cinemathesis μιλά για την πρωτοβουλία της να υλοποιεί κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά σε απομακρυσμένα δημοτικά σχολεία της άγονης γραμμής, το όραμα και το αποτύπωμα της δράσης της, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και για το τι λείπει από την τυπική εκπαίδευση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Pulp Fiction / Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Είναι η τεχνική αρτιότητα μιας αστυνομικής σειράς με επίκαιρο κοινωνικό θέμα που της χαρίζει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στο κοινό; Ή μήπως η πραγματική δύναμη πηγάζει από τον φόβο των γονιών για τις εγκληματικές παραλείψεις και, κυρίως, για την άγνοιά τους απέναντι στα κρυφά σημάδια του ψηφιακού κόσμου;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Οθόνες / Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Ο γιος της ηθοποιού Σάρα Μάιλς ήταν τεσσάρων ετών όταν βρέθηκε νεκρός ο μάνατζερ και πρώην εραστής της μητέρας του. Οι υποψίες είχαν πέσει τότε πάνω στον συμπρωταγωνιστή της Μπαρτ Ρέινολντς. 51 χρόνια αργότερα, ο Μπολτ προσπαθεί να θυμηθεί τι συνέβη.
LIFO NEWSROOM
Το Παιδί Τραύμα επιλέγει τις 10 αγαπημένες του ταινίες

Μυθολογίες / «Το Festen έχει επηρεάσει τους στίχους μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Παιδιού Τραύματος

Χάνεκε αλλά και Αγγελόπουλος, «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους» αλλά και «Aftersun», το Παιδί Τραύμα επιλέγει 10 ταινίες που κυμαίνονται από τον ωμό ρεαλισμό και τη βία μέχρι τον θρίαμβο της ποίησης και της τρυφερότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ