«Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου» Facebook Twitter
«Κάθε μου ταινία θα μπορούσε να είναι και η τελευταία, για πολλούς, ψυχολογικούς και πρακτικούς λόγους. Δεν ξέρω πάντα τι εννοώ, άλλωστε είμαι ένας τύπος που οδηγεί Τέσλα, πού να ξέρω τι μου γίνεται;» Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ ήρθε πρόσφατα στην επικαιρότητα όταν απέρριψε ως συκοφαντική και δόλια την καμπάνια εναντίον του The Brutalist, λέγοντας πως και ο ίδιος είχε πειράξει τη φωνή του Τζον Λόουν στα μουσικά περάσματα του M. Butterfly. Στην κουβέντα που κάναμε στις Κάννες με αφορμή την τελευταία του ταινία, ένα χαμηλόφωνο δραματικό θρίλερ με υπόγειο χιούμορ που στα ελληνικά τιτλοφορείται Ο Κύριος των Νεκρών (The Shrouds) στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα, ο θρυλικός Καναδός σκηνοθέτης μίλησε για τη σχέση του πένθους με την εμπειρία του γυρίσματος μιας ταινίας (έχασε την επί δεκαετίες σύζυγό του), για την αντιπάθειά του για την ταμπέλα του body horror, για την άποψή του για την επιστήμη και το ανθρώπινο σώμα, για την Αθήνα και το Τορόντο, για την τεχνολογία στο σινεμά αλλά και για το γιατί, ενώ παλιά οδηγούσε αγωνιστικά αυτοκίνητα, πλέον προτιμά τα Tesla!

«Ανέκαθεν βρισκόμουν σε ανοιχτή ακρόαση με την ανθρώπινη συνθήκη. Είναι το θέμα της ταινίας μου, καθώς και της τέχνης, η περιέργεια του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Επειδή δεν πιστεύω στη μετά θάνατον ζωή, με ενδιαφέρει η τεχνολογία της επέκτασής της, αλλά και το χιούμορ, ως αναγκαίος μηχανισμός επιβίωσης − να κάνεις πλάκα απέναντι σε φρικτά πράγματα, να βρίσκεις αστείες λεπτομέρειες σε ανεξήγητες καταστάσεις.

«Μίλησα με έναν ειδικό και με ρώτησε πώς αισθάνομαι. Του απάντησα πως υποφέρω και θεώρησε πως δεν χρειάζομαι περαιτέρω υποστήριξη. Διαπίστωσε πως το πένθος μου ήταν πραγματικό. Δεν έχω τι άλλο να κάνω από το να στενοχωριέμαι, ξέρω πως δεν θα συναντήσω τη σύζυγό μου σε μια μεταθανάτια κατάσταση για να ξεκινήσουμε από μια διαφορετική αρχή»

Θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω την πιο προσωπική μου ταινία. Από την άλλη, και ποια δεν είναι; Ολόκληρη η φιλμογραφία μου αποτελείται από προσωπικά έργα, γιατί από τη δική μου εμπειρία αντλώ έμπνευση. Ακόμη κι όταν διαβάζω ένα βιβλίο, η μεταφορά του συνίσταται στη δική μου ερμηνεία του περιεχομένου, ή όταν βλέπω μια ταινία και δίνω μια εκδοχή που μπορεί να διαφέρει από του διπλανού μου. Υπό αυτήν την έννοια, ο κόσμος αυτοβιογραφείται διά της τέχνης, και κάποια μέρη της πλοκής στον Κύριο των Νεκρών μού έχουν συμβεί, όπως για παράδειγμα το αποτυχημένο πρώτο ραντεβού με μια ξανθιά που ένας φίλος μού προξένεψε, αν και δεν καταλήξαμε να ψάχνουμε σε νεκροταφείο.

Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου» Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από το «The Shrouds» με τους πρωταγωνιστές Diane Kruger και Vincent Cassel.

Οι Αμερικανοί κοιτάζουν τη χώρα τους περισσότερο από τους Καναδούς, οι οποίοι έχουν το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη: οι δικές μου ευαισθησίες συγγενεύουν πιο πολύ με τις γαλλικές, αν και δεν μιλάω τη γλώσσα όπως θα ήθελα − έχω περάσει πολύ χρόνο στο Παρίσι και με ενδιαφέρει ειλικρινά και όχι τουριστικά η κουλτούρα του. Όταν αναζητώ έναν ηθοποιό, ψάχνω τη γενικότερη παρουσία του, όχι απαραίτητα την εθνικότητά του. Η γλώσσα είναι σημαντικό στοιχείο, καθώς συνηθίζω να γράφω εκτενείς διαλόγους, αλλά και το κάστινγκ παραμένει μια περίπλοκη υπόθεση. Για παράδειγμα, ο Κύριος των Νεκρών είναι συμπαραγωγή του Καναδά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έδωσα μάχη για να έχω τον Γκάι Πιρς, επειδή είναι Αυστραλός∙ λόγω των συμβολαίων δεν είχα τη δυνατότητα να προσλάβω κανέναν Αμερικανό, ακόμη κι αν μου ταίριαζε κάποιος απόλυτα σε έναν ρόλο.

Δεν θεωρώ τον Βενσάν Κασέλ το alter ego μου, έχετε δει τα μαλλιά του τώρα τελευταία; Εγώ είμαι σαφώς πιο όμορφος (γελάει). Σοβαρά, είναι καθαρή σύμπτωση η κόμμωσή του που κάπως μοιάζει με τη δική μου, και δεν προσπαθεί να με μιμηθεί, παρά μόνο στην εκφορά του λόγου του. Υιοθέτησε τον πιο ψιθυριστό λόγο μου έναντι του δικού του, που είναι πιο χειμαρρώδης και στακάτος.

Έχω αναγκαστεί να αναλογιστώ πολύ σοβαρά για ποιον λόγο ασχολούμαι με ασθένειες και τρομακτικές καταστάσεις, ακριβώς επειδή δέχομαι συνεχώς ερωτήσεις επί του θέματος. Αν το καλοσκεφτούμε, το πρωταρχικό μέλημα ενός σκηνοθέτη είναι το ανθρώπινο σώμα, να κινηματογραφήσει το πρόσωπο, να ηχογραφήσει τη φωνή. Είναι φυσικό και νορμάλ για μένα να ασχοληθώ με το σώμα, όπως αντίστοιχα ένας γλύπτης καλείται να το σμιλέψει. Επιπρόσθετα, αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το σώμα είναι η ζωή σου. Χωρίς αυτό, έχεις φύγει από αυτόν κόσμο χωρίς να έχεις αποκομίσει ίδια εμπειρία, είσαι νεκρός και δεν έχει μείνει τίποτε. Αποδεχόμενος αυτήν τη συνθήκη ως φιλοσοφική θεωρία, κινείσαι ανάλογα.

Άλλωστε, αυτή ήταν η ακαδημαϊκή μου προδιάθεση: στο πανεπιστήμιο έκανα οργανική χημεία στο πρώτο έτος και στόχος μου ήταν να γίνω επιστήμονας, αλλά δεν διέθετα την αντοχή και το απαραίτητο ταμπεραμέντο για να ξοδέψω 10 χρόνια σε πολλά πειράματα. Ως κινηματογραφιστής, πίστευα πως θα μπορούσα να εφεύρω τη δική μου επιστήμη, μου φαινόταν απείρως πιο συναρπαστικό. Σοβαροί γιατροί και αστροφυσικοί υποστηρίζουν πως, αν και η Σελήνη και ο Ήλιος είναι εντυπωσιακοί, τίποτε δεν είναι πιο πολύπλοκο στο σύμπαν από τη λειτουργία του μικρού μας μυαλού. Μέσα κι έξω, το ανθρώπινο σώμα εξακολουθεί να μου ασκεί απεριόριστη γοητεία, κάτι που βρίσκω απόλυτα φυσιολογικό.

Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου» Facebook Twitter
«Δεν θεωρώ τον Βενσάν Κασέλ το alter ego μου, έχετε δει τα μαλλιά του τώρα τελευταία; Εγώ είμαι σαφώς πιο όμορφος». Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

Δεν χρησιμοποιώ ποτέ τον όρο body horror, θεωρώ το σώμα μας θαυμάσιο. Όπως λέει κάπου στο Dead Ringers, “γιατί δεν γίνονται καλλιστεία για τα όργανα του σώματος;”. Είναι ενδιαφέρουσα και δόκιμη ερώτηση. Αν είσαι χειρουργός, συχνά αναφωνείς “ωραίο συκώτι” ή “αυτή η σπλήνα λειτουργεί έξοχα”. Με ενθαρρύνει και με κολακεύει όταν ειδικά γυναίκες δημιουργοί όπως η Ζιλιά Ντικουρνό και η Κοραλί Φαρζά δηλώνουν πως επηρεάζονται από το έργο μου, ή από το είδος αυτό, αλλά ειλικρινά δεν σκέφτομαι ποτέ τι έχω κάνει και την καλλιτεχνική κληρονομιά που ενδεχομένως αφήνω πίσω.

Δεν ήταν καθόλου θεραπευτική η εμπειρία ή η απόφαση να γυρίσω το Shrouds για την απώλεια της συζύγου μου μετά από 43 χρόνια συμβίωσης. Μην ξεχνάτε πως η συνθήκη μιας ταινίας μοιάζει με παιδικό παιχνίδι: βασικά κυκλοφορούν ηθοποιοί που παριστάνουν κάποιον άλλο και απομνημονεύουν διαλόγους. Περισσότερο θα έλεγα πως θύμιζε ελαφρά αναπόληση, σαν να μιλούσα νοερά με έναν δικό μου άνθρωπο, παρά με εξομολόγηση σε έναν ψυχαναλυτή με σκοπό να ιαθεί η ψυχή μου από ένα βαθύ τραύμα, δεν είναι καθόλου έτσι. Μίλησα με έναν ειδικό και με ρώτησε πώς αισθάνομαι. Του απάντησα πως υποφέρω και θεώρησε πως δεν χρειάζομαι περαιτέρω υποστήριξη. Διαπίστωσε πως το πένθος μου ήταν πραγματικό. Δεν έχω τι άλλο να κάνω από το να στενοχωριέμαι, ξέρω πως δεν θα τη συναντήσω σε μια μεταθανάτια κατάσταση για να ξεκινήσουμε από μια διαφορετική αρχή. Έχω όμως τα παιδιά και τα εγγόνια μας και μου προσφέρουν κάτι εξίσου σημαντικό και αληθινό, την αγάπη.

Έγραψα για την τεχνητή νοημοσύνη πριν από πέντε χρόνια, όταν ακόμη δεν ήταν το καυτό θέμα στο οποίο έχει εξελιχθεί. Παλιά, όταν θέλαμε να αφαιρέσουμε ένα περιττό μπουκάλι από το πλάνο, έπρεπε να γυρίσουμε ξανά τη σκηνή χωρίς αυτό. Με τη χρήση του AI, απλά το σβήνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά. Δεν νοσταλγώ καθόλου τις χρονοβόρες και ακριβές μεθόδους του παρελθόντος. Από τη στιγμή που η ψηφιακή τεχνολογία αντικατέστησε το φιλμ, νιώθω ανακουφισμένος. Το έχω ξαναπεί: η τεχνητή νοημοσύνη είναι προέκταση του ανθρώπου, δεν φυτεύτηκε από εξωγήινους πολιτισμούς. Όπως και η πυρηνική ενέργεια, στο μέλλον θα δημιουργήσει υπέροχα πράγματα, και φρικιαστικά.

Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου» Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από το «The Shrouds» (2024).

Αισθάνομαι πάντα ευτυχία και ενθουσιασμό όταν εργάζομαι, και θέλω να πιστεύω ότι το ίδιο νιώθουν και οι άνθρωποι της ταινίας, που την ακολουθούν σε όλα τα φεστιβάλ με την ίδια χαρά. Το πλατό μου αποτελείται από παλιούς συνοδοιπόρους, όπως η σκηνογράφος Κάρολ Σπίαρ, με την οποία κλείνω μισό αιώνα συνεργασίας, ή ο συνθέτης Χάουαρντ Σορ, αλλά και ηθοποιούς που βλέπω για πρώτη φορά, και δημιουργούμε μια οικογένεια με αγαστές σχέσεις. Γνωρίζω πως άλλοι συνηθίζουν να εκνευρίζονται ή να μαλώνουν τους συντελεστές στο γύρισμα. Μπορεί και να λειτουργήσει κάτι τέτοιο, είμαι σίγουρος, εγώ όμως έχω μείνει στα ’60s, μόνο αγάπη και ειρήνη θέλω να επικρατεί στο πεδίο εργασίας που έχω την τιμή να ελέγχω.

Λατρεύω τα Tesla, έχω τρία στην κατοχή μου, είναι φανταστικό αυτοκίνητο! Για να μην παρεξηγηθώ, έχω οδηγήσει αγωνιστικά, και αμάξια και μοτοσικλέτες, συναρπάζομαι από τον ήχο και τις επιδόσεις της μηχανής εσωτερικής καύσης, αλλά, για να είμαι ειλικρινής, η ιστορία έδειξε πως υπήρξε καταστροφική σε ζημιές και μόλυνση, οπότε χαίρομαι που φτάνει στο τέλος της ιστορικής της διαδρομής.

Για το ποιόν του Μασκ δεν είμαι σίγουρος, πάντως με βεβαιότητα ήταν ο πρώτος που έκανε πράξη το concept του ηλεκτρικού αυτοκινήτου ως hi-end προϊόντος, γρήγορου και ισχυρού, σε αντίθεση με τα πρώτα που ήταν σχεδιασμένα να είναι μικρά και φτηνά. Εμένα με βολεύει αφάνταστα που τα έχει όλα τοποθετημένα, με τα καντράν και τις αυτοματοποιημένες χρήσεις, και δεν χρειάζεται να κάνω τίποτε άλλο από το να φορτίσω και να φύγω.

Δεν έχω πει ακριβώς πως το The Shrouds θα είναι η τελευταία μου ταινία, ή πως θα αποσυρθώ οριστικά, όπως το είχε ξεκάθαρα δηλώσει ο Στίβεν Σόντερμπεργκ στο παρελθόν. Νομίζω πως περισσότερο εννοούσα ότι κάθε μου ταινία θα μπορούσε να είναι και η τελευταία, για πολλούς, ψυχολογικούς και πρακτικούς λόγους. Δεν ξέρω πάντα τι εννοώ, άλλωστε είμαι ένας τύπος που οδηγεί Τέσλα, πού να ξέρω τι μου γίνεται; (γελάει). Είμαι 81 ετών. Αν και δεν ταυτίζομαι πάντα με τη συγκεκριμένη ηλικία, εντούτοις οφείλω να αποδεχθώ τους περιορισμούς της. Άλλοι δεν έχουν πλέον την ικανότητα να βαδίσουν ή να δουν στα χρόνια μου, οπότε νιώθω μια ανασφάλεια πριν αποφασίσω. Περισσότερο την εξέφρασα στα Εγκλήματα του Μέλλοντος, γιατί είχα 6 χρόνια να γυρίσω ταινία πριν απ’ αυτήν, το Maps to the Stars. Αλλά η εμπειρία δεν διέφερε από τις προηγούμενες, το απόλαυσα εξίσου με την πρώτη φορά.

Περάσαμε υπέροχα στην Αθήνα για τα Εγκλήματα του Μέλλοντος, αλλά δεν αλλάζω με τίποτε το Τορόντο. Είναι η πόλη που μεγάλωσα ουσιαστικά, και γνωρίζω κάθε γωνιά της. Ακόμη και οι αλλαγές της μου προκαλούν ενδιαφέρον, πώς θα εγκλιματιστώ σε συνθήκες που δεν είναι πλέον οι ίδιες. Ωστόσο η οικειότητα με διευκολύνει. Δεν έχω σκεφτεί ποτέ στην καριέρα μου να γυρίσω μια ταινία του εύρους και του όγκου του Megalopolis. Ούτε κατά διάνοια. Το The Shrouds κόστισε μόλις 13 εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι εκεί μπορώ να φτάσω, νομίζω, οπότε δεν ονειρεύομαι κάτι άλλο».

THE SHROUDS | Official Trailer

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στα εννιά μου προσπαθούσα να καταλάβω τι σχέση είχε το λεωφορείο με την Μπλανς Ντιμπουά» / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Μυθολογίες / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Η κινηματογραφική λίστα του Έλληνα συγγραφέα είναι συγκινησιακά φορτισμένη και γεμάτη παιδικές αναμνήσεις όπως και τα βιβλία του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Οι 10+1 αγαπημένες ταινίες του Σπύρου Στάβερη

Μυθολογίες / «Μου αρέσουν οι ιστορίες εκδίκησης στο σινεμά»: Οι 10+1 αγαπημένες ταινίες του Σπύρου Στάβερη

Από το φιλιππινέζικο σινεμά και τον Ζακ Τατί, μέχρι μια ταινία με μαχητές kung-fu που εξεγείρονται ενάντια στη γραφειοκρατία -και μία που τον ώθησε να ζητήσει από τη Marthe Keller να τον κάνει φίλο στο Facebook- η λίστα του φωτογράφου είναι γεμάτη εκπλήξεις.
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΒΕΡΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ