Πώς το Facebook άλλαξε και μετά χάλασε τον κόσμο

Zuckerberg: King of the Metaverse: Πώς το Facebook άλλαξε και μετά χάλασε τον κόσμο Facebook Twitter
Η 90λεπτη ταινία παραγωγής των Sky Documentaries υπόσχεται να αφηγηθεί την «εκ των έσω ιστορία» ενός από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.
0

ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΒΑΘΙΑ ΕΙΡΩΝΙΚΟ το γεγονός ότι ενώ το Facebook συλλέγει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του, ο ιδρυτής της πλατφόρμας παραμένει σε μεγάλο βαθμό μια άγνωστη και ανεξιχνίαστη φιγούρα. Το ντοκιμαντέρ Zuckerberg: King of the Metaverse προσπαθεί να το διορθώσει αυτό, επιχειρώντας να διαγράψει το προφίλ του αμφιλεγόμενου και διχαστικού δισεκατομμυριούχου.

Η 90λεπτη ταινία παραγωγής των Sky Documentaries υπόσχεται να αφηγηθεί την «εκ των έσω ιστορία» ενός από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, μέσα από τις μαρτυρίες διαφόρων insiders της βιομηχανίας της τεχνολογίας, βιογράφων, επενδυτών και πρώην συναδέλφων του. Ωστόσο, δυσκολεύεται να διαπεράσει το παχύ στρώμα εταιρικής γυαλάδας που τον απομονώνει, θολώνοντας την εικόνα του. Ενώ η μυθοπλαστική βιογραφία The Social Network του Ντέιβιντ Φίντσερ πρόσφερε μια διεισδυτική σπουδή χαρακτήρα, εδώ έχουμε ένα τακτοποιημένο χρονολόγιο της καριέρας του και έναν κατάλογο των θριάμβων, των αντιπαραθέσεων και των αποτυχιών που καθόρισαν τη θητεία του ως CEO.

Η πιο χαρακτηριστική ίσως βιογραφική λεπτομέρεια που αποκαλύπτεται στο ντοκιμαντέρ είναι μια ανεκδοτολογική αναφορά για το πώς η μητέρα του τον αποκαλούσε με το μάλλον μακιαβελικό χαϊδευτικό όνομα «ο πρίγκιπας».

Το πιο καταδικαστικό σχόλιο για τον Ζούκερμπεργκ προέρχεται από τον ίδιον, έστω και εμμέσως, όταν το ντοκιμαντέρ μας υπενθυμίζει ότι καθώς οι φοιτητές του Χάρβαρντ συνέρρεαν στην πρώτη εκδοχή του Facebook, εκείνος έστειλε μήνυμα σε έναν φίλο του γράφοντας: «Με εμπιστεύονται... Τόσο ηλίθιοι είναι».

Αλλά η ταινία δεν απευθύνεται σε όσους είναι ήδη εξοικειωμένοι με το παρασκήνιο της προέλευσης και των λειτουργιών του Facebook ή σε όσους παρακολούθησαν την ακροαματική διαδικασία στην αμερικανική Γερουσία το 2018.

Αν όμως το δει κανείς ως μια επεξηγηματική, εισαγωγική επισκόπηση της ιστορίας δύο δεκαετιών του Facebook, το ντοκιμαντέρ συνιστά μια διαυγή, συνοπτική αλλά και αρκετά αποκαρδιωτική αφήγηση, καθώς καταγράφει πώς μια πλατφόρμα που σχεδιάστηκε για να προωθήσει την κοινωνική διασύνδεση κατέληξε να γίνει συνώνυμη με τη σπορά της διχόνοιας – πώς από τη συμβολή της στην άνθιση της Αραβικής Άνοιξης έφτασε να κατηγορείται για υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών.

Zuckerberg: King of the Metaverse: Πώς το Facebook άλλαξε και μετά χάλασε τον κόσμο Facebook Twitter
Δεν υπάρχει φυσικά συνέντευξη του ίδιου του Ζούκερμπεργκ στο ντοκιμαντέρ, αλλά μέσω του αρχειακού υλικού αποτυπώνεται η σταδιακή διαμόρφωση της δημόσιας εικόνας του.

Δεδομένης της εμπειρίας από πρώτο χέρι πολλών από τους συντελεστές, μοιάζει με χαμένη ευκαιρία το γεγονός ότι η ταινία δεν παρέχει σε βάθος ανάλυση του πώς και γιατί οι προτεραιότητες, οι πολιτικές και η δημόσια εικόνα του Ζούκερμπεργκ άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τον αντιμετωπίζει «με το γάντι»: μια δημοσιογράφος ευθέως τον χαρακτηρίζει «δικτάτορα» ενώ μια άλλη δηλώνει ότι της ήταν πιο εύκολο να πείσει ανθρώπους στα πιο αυταρχικά κράτη του πλανήτη να της μιλήσουν παρά τους εργαζόμενους του Facebook.

Δεν υπάρχει φυσικά συνέντευξη του ίδιου του Ζούκερμπεργκ στο ντοκιμαντέρ, αλλά μέσω του αρχειακού υλικού αποτυπώνεται η σταδιακή διαμόρφωση της δημόσιας εικόνας του από το τμήμα δημόσιων σχέσεων της εταιρείας του. Όταν εμφανίστηκε ενώπιον του Κογκρέσου, στον απόηχο του σκανδάλου Cambridge Analytica, οι άνθρωποί του ζήτησαν να αυξηθεί ο κλιματισμός έτσι ώστε να μη φαίνεται ότι ιδρώνει μπροστά στην κάμερα.

Η πιο συναρπαστική μαρτυρία ίσως ανήκει στον Μπραντ Παρσκάλε, τον μάνατζερ της ψηφιακής καμπάνιας του Τραμπ το 2016, τον οποίον ακούμε να μιλάει για το πώς χρησιμοποίησε το Facebook προκειμένου να «εισχωρήσει στο μυαλό» των χρηστών. Κατά τη γνώμη του, η εταιρεία του Ζούκερμπεργκ πίστευε ότι μπορούσε να πάρει τα διαφημιστικά δολάρια του Τραμπ και μετά να γελάει όταν θα έχανε τις εκλογές. «Δεν νομίζω ότι είδαν αυτό που ερχόταν. Εγώ όμως το είδα», λέει.

Ωστόσο, το πιο καταδικαστικό σχόλιο για τον Ζούκερμπεργκ προέρχεται από τον ίδιον, έστω και εμμέσως, όταν το ντοκιμαντέρ μας υπενθυμίζει ότι καθώς οι φοιτητές του Χάρβαρντ συνέρρεαν στην πρώτη εκδοχή του Facebook, εκείνος έστειλε μήνυμα σε έναν φίλο του γράφοντας: «Με εμπιστεύονται... Τόσο ηλίθιοι είναι».

Zuckerberg King Of The Metaverse - Trailer

Με στοιχεία από The Financial Times

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Οθόνες / 21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Από μια σπουδαία στιγμή του σκορσεζικού σινεμά ως την ψηφιακή επανάσταση της Ανιές Βαρντά κι από το συγκλονιστικό δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ ως τη μεγάλη φιλμική «σκανταλιά» του Banksy, αυτοί είναι 21 σταθμοί του σύγχρονου σινεμά τεκμηρίωσης που πρέπει να έχει δει κάθε σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Οθόνες / «Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Με αφορμή τη δεύτερη απονομή των βραβείων Stratos, που τιμούν το ελληνικό animation, o πρόεδρος της ASIFA HELLAS Κωνσταντίνος Κακαρούντας μιλά για την άνθηση της σκηνής, τις προκλήσεις και για το πώς η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μια παραγωγή οσκαρικού επιπέδου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Εσύ, θείο, δεν θα φύγεις, θα μείνεις εδώ μαζί μου!» ή Γιάννα Δεληγιάννη: «Βρίσκω την ουσία μόνο στο να στηρίζει ο ένας τον άλλον». ή Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής.

Οθόνες / Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής

Η κινηματογραφίστρια και πρόεδρος της Cinemathesis μιλά για την πρωτοβουλία της να υλοποιεί κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά σε απομακρυσμένα δημοτικά σχολεία της άγονης γραμμής, το όραμα και το αποτύπωμα της δράσης της, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και για το τι λείπει από την τυπική εκπαίδευση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Pulp Fiction / Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Είναι η τεχνική αρτιότητα μιας αστυνομικής σειράς με επίκαιρο κοινωνικό θέμα που της χαρίζει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στο κοινό; Ή μήπως η πραγματική δύναμη πηγάζει από τον φόβο των γονιών για τις εγκληματικές παραλείψεις και, κυρίως, για την άγνοιά τους απέναντι στα κρυφά σημάδια του ψηφιακού κόσμου;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Οθόνες / Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Ο γιος της ηθοποιού Σάρα Μάιλς ήταν τεσσάρων ετών όταν βρέθηκε νεκρός ο μάνατζερ και πρώην εραστής της μητέρας του. Οι υποψίες είχαν πέσει τότε πάνω στον συμπρωταγωνιστή της Μπαρτ Ρέινολντς. 51 χρόνια αργότερα, ο Μπολτ προσπαθεί να θυμηθεί τι συνέβη.
LIFO NEWSROOM
Το Παιδί Τραύμα επιλέγει τις 10 αγαπημένες του ταινίες

Μυθολογίες / «Το Festen έχει επηρεάσει τους στίχους μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Παιδιού Τραύματος

Χάνεκε αλλά και Αγγελόπουλος, «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους» αλλά και «Aftersun», το Παιδί Τραύμα επιλέγει 10 ταινίες που κυμαίνονται από τον ωμό ρεαλισμό και τη βία μέχρι τον θρίαμβο της ποίησης και της τρυφερότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
10 εξαιρετικές ταινίες που μπορείτε να δείτε τώρα στο Netflix

Οθόνες / 10 εξαιρετικές ταινίες που μπορείτε να δείτε τώρα στο Netflix

Το Netflix έχει γίνει ο παράδεισος της εύκολης ψυχαγωγίας, αλλά για τους πραγματικούς σινεφίλ κρύβει και έναν άλλο κόσμο. Αυτή είναι μια λίστα με ταινίες που απαιτούν προσοχή και αφοσίωση, που αξίζουν τον κόπο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Movies

Οθόνες / Η Χιονάτη και 8 καλύτεροι λόγοι για να πάτε σινεμά

Ένα υποψήφιο για Όσκαρ animation για ενήλικες, το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Αριάν Λαμπέντ και μια τολμηρή ταινία για την προσφυγική εμπειρία, γυρισμένη στην Αθήνα, είναι μερικές από τις προτάσεις της εβδομάδας που θα σας αποζημιώσουν.
THE LIFO TEAM
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Σε μια άγνωστη χώρα»: Μια τολμηρή ταινία, γυρισμένη στην Αθήνα

Οθόνες / «Πιστεύει κανείς ότι οι Παλαιστίνιοι θα ξεχάσουν και θα συμβιβαστούν με την απώλεια;»

Ωμή, διεισδυτική, αφτιασίδωτη, η ταινία «To a land unknown» εστιάζει στο προσφυγικό και ιδιαίτερα στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ο σκηνοθέτης Μαντί Φλάιφελ μίλησε στη LifO για όλα τα ζητήματα που θίγει η εξαιρετική και με έντονο ελληνικό «χρώμα» ταινία του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ