Πόσο τρόμο προκαλεί τελικά η νέα γενιά ταινιών τρόμου;

Πόσο τρόμο προκαλεί τελικά η νέα γενιά ταινιών τρόμου; Facebook Twitter
Αν και δεν πλασαρίστηκε με λάθος τρόπο, ο τίτλος της και το τρέιλερ σε προετοίμαζαν για μια ακόμα ταινία με ζόμπι. Όσοι περίμεναν όμως περίμεναν κάτι τέτοιο απογοητεύτηκαν.
0

To «It comes at night», που στα ελληνικά κυκλοφορεί με τον τίτλο «Έρχεται τη νύχτα», είναι μια μικρή, ανεξάρτητη ταινία που έγραψε και σκηνοθέτησε ο 28χρονος Trey Edward Shults. Η υπόθεση αφορά μια αδιευκρίνιστη ασθένεια που μαστίζει την ανθρωπότητα. Στο επίκεντρό της βρίσκεται μια οικογένεια που, για να γλιτώσει από τον λοιμό, κλείνεται μέσα σε ένα σπίτι στο δάσος, ώσπου μια άλλη οικογένεια διαταράσσει την απομόνωσή της, ζητώντας της καταφύγιο.


Είναι η δεύτερη ταινία του Shults μετά το «Krisha», το εντυπωσιακό ντεμπούτο του πριν από δύο χρόνια. Και οι δύο αφορούν οικογένειες των οποίων η ισορροπία απειλείται: στο «Krisha» από την επιστροφή μιας αλκοολικής μητέρας που προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τον αποξενωμένο γιο της, τον οποίο μεγαλώνει η αδερφή της, και στη «Νύχτα» από μια ασθένεια που μετατρέπει τους ανθρώπους σε τέρατα. Και αν η πρώτη ταινία είναι ξεκάθαρα ένα κοινωνικό δράμα, η δεύτερη, εκ πρώτης όψεως, μοιάζει με μια κλασική ταινία τρόμου − έλα όμως που τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.


Με το «Έρχεται τη νύχτα» ο νεαρός Τεξανός δημιουργός, άθελά του, κατέληξε να κάνει μία από τις πιο αμφιλεγόμενες ταινίες του καλοκαιριού, που δίχασε κοινό και κριτικούς. Οι κριτικοί την αγάπησαν, οι Αμερικανοί θεατές όμως είχαν αντίθετη άποψη και την «έθαψαν».

«Έχω συμπεριλάβει πολλούς από τους φόβους μου σε αυτή την ταινία και αν ο φόβος έχει να κάνει με τον τρόμο, τότε είναι μια ταινία τρόμου, αλλά όχι με τη συνηθισμένη έννοια. Ξέρω ότι το τίτλος παραπέμπει σε ταινία με τέρατα, αλλά αφορά τη θεματική της περισσότερο και δεν είναι κυριολεκτικός.»


Όμως το ίδιο συνέβη πρόσφατα και με μια άλλη πολυσυζητημένη ταινία, το «Witch». Παρά τη μετέπειτα γενική αποδοχή, στις πρώτες προβολές του το φιλμ αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα από το κοινό. Η ιστορία μιας οικογένειας του 17ου αιώνα στα δάση της Νεας Αγγλίας, που τρομοκρατείται από την παρουσία μιας μάγισσας κι ενός μαύρου τράγου, αν και τίγκα στο σατανιστικό υπονοούμενο, δεν σε τρομάζει τόσο πολύ, περισσότερο σε ενοχλεί.

Πόσο τρόμο προκαλεί τελικά η νέα γενιά ταινιών τρόμου; Facebook Twitter
O Trey Edward Shults στα γυρίσματα της ταινίας.

Στην περίπτωση του Shults, η ταινία μπέρδεψε. Αν και δεν πλασαρίστηκε με λάθος τρόπο, ο τίτλος της και το τρέιλερ σε προετοίμαζαν για μια ακόμα ταινία με ζόμπι. Όσοι περίμεναν όμως περίμεναν κάτι τέτοιο απογοητεύτηκαν. Αυτή η σύγχυση του κοινού, ωστόσο, έφερε στην επιφάνεια ένα φαινόμενο που παρατηρείται πολύ έντονα στον κινηματογράφο του φανταστικού τελευταία, δηλαδή μια σειρά από fusion ταινίες που πειραματίζονται με τη συγκεκριμένη φόρμα και μολονότι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τρόμου, βρίσκονται κάπου ανάμεσα. Εμφανίζονται περισσότερο ως φιλμ του δημιουργού (auteur) που άνετα τα βάζεις στην κατηγορία του τρόμου επειδή πραγματεύονται θεματικές του συγκεκριμένου είδους, όπως το «Personal Shopper», όπου μια κοπέλα πιστεύει ότι στοιχειώνεται από το φάντασμα του δίδυμου αδερφού της, ή το «Neon Demon», που έχει να κάνει με μοντέλα-βρικόλακες ή σατανιστές στο Λος Άντζελες, το «Bad Batch», μια ιστορία αγάπης με κανίβαλους, ή το «A ghost story», όπου βλέπουμε τον κόσμο από την πλευρά του φαντάσματος που υποδύεται ο Κέισι Άφλεκ, φορώντας στην κυριολεξία ένα σεντόνι. Τα παραδείγματα ολοένα αυξάνονται.

Δεν έχουν ανακαλύψει τον τροχό, βέβαια, όλοι αυτοί οι δημιουργοί. Παρόμοιες ταινίες που επαναπροσδιόριζαν το σινεμά του τρόμου γινόντουσαν πάντοτε, αν θυμηθεί κανείς την τριλογία του Πολάνσκι («Αποστροφή», «Ο Ένοικος», «Το μωρό της Ρόζμαρι») ή το «Don't look now»του Nίκολας Ρεγκ. Τις αναφέρει και ως βασικές του επιρροές ο Shults. Σε αυτές τις ταινίες ο τρόμος είναι τελείως υπαρξιακός –ξεχάστε το gore−, είναι πιο προσωπικές δουλειές, με ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά και, το κυριότερο, ανεξάρτητες παραγωγές στην πλειονότητά τους. Δεν έχουν να κάνουν καθόλου με τα μεγάλα slasher φιλμ που φιγουράρουν στα multiplex. Βάσει αυτής της παρατήρησης ο αρθρογράφος της «Guardian» Steve Rose τις βάφτισε «post-horror».


«Οι ταινίες τρόμου είναι το πιο εμπορικό είδος στη βιομηχανία του κινηματογράφου και τελευταία γνωρίζει τεράστια άνθηση. Φέτος, ήταν η καλύτερη χρονιά για τέτοιου είδους φιλμ, όπως το "Get Out" (που έβγαλε 252 εκατομμύρια δολάρια διεθνώς, ενώ η δημιουργία του στοίχισε μόνο 4,5) και το "Split" του M. Nάιτ Σιάμαλαν (έκανε 277 εκατομμύρια δολάρια και έγινε μόνο με 9)», γράφει. «Έτσι δημιουργήθηκε μια αγορά για ταινίες τέτοιου είδους, με χαμηλό προϋπολογισμό και μαζική απήχηση. Πρόκειται για παραλλαγές ήδη εδραιωμένων θεματικών, όπως τα στοιχειωμένα σπίτια, οι δαιμονισμένοι, τα ζόμπι και οι ψυχοπαθείς δολοφόνοι. Όμως αυτή είναι η αγορά κόντρα στην οποία πηγαίνει το post-horror».

Τι το ήθελε όμως κι αυτός να μιλήσει για νέο ρεύμα; Έπεσαν να τον φάνε που χρησιμοποίησε αυτό τον όρο και τον κατηγόρησαν ότι, γενικά, λέει βλακείες. Πρώτοι και καλύτεροι οι παραγωγοί της ταινίας και το στούντιο που χρηματοδότησε το «A ghost story». To στούντιο Α24, μετά το άρθρο στην «Guardian», έβγαλε στο Τwitter την εξής ανακοίνωση: «Το "Ghost Story" δεν είναι μια ταινία τρόμου ούτε post-horror. Είναι μια ιστορία αγάπης που μιλάει για τον χρόνο και για το μέγεθος της ύπαρξής μας».

Το A24 κρύβεται πίσω και από το «Έρχεται τη νύχτα», αλλά ο Shults δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τους χαρακτηρισμούς που αποδίδουν στην ταινία του: «Δεν ήθελα να κάνω μια ταινία τρόμου ακριβώς. Ξεκίνησα να κάνω κάτι προσωπικό κι έτσι μου βγήκε. Έχω συμπεριλάβει πολλούς από τους φόβους μου σε αυτή την ταινία και αν ο φόβος έχει να κάνει με τον τρόμο, τότε είναι μια ταινία τρόμου, αλλά όχι με τη συνηθισμένη έννοια. Ξέρω ότι το τίτλος παραπέμπει σε ταινία με τέρατα, αλλά αφορά τη θεματική της περισσότερο και δεν είναι κυριολεκτικός» λέει.

 
Ο Shults, με το «Έρχεται τη νύχτα», μιλάει για τα προσωπικά του άγχη αλλά και για την ταραχώδη σχέση που είχε με τον πατέρα του, που ήταν χρόνια εθισμένος σε ουσίες και πέθανε λίγο πριν ο 28χρονος γράψει το σενάριο της ταινίας του. Ενώ πέθαινε, ζήτησε από τον γιο του να τον συγχωρέσει. «Ο θάνατος είναι το άγνωστο. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει και αυτό πάντοτε είναι το πιο τρομακτικό συναίσθημα απ' όλα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις τύψεις όμως, με τον τρόπο που ζεις, τις αποφάσεις που παίρνεις. Είναι κάτι που με τρομάζει συνεχώς». Παράτησε τις σπουδές του στον τομέα των επιχειρήσεων όταν ο Τέρενς Μάλικ τον προσέλαβε να δουλέψει στην ταινία του «Tree of Life». Αυτή του η απόφαση τον έφερε σε ρήξη με τους γονείς του. «Δεν ξέρω αν το γνωρίζει, αλλά μου άλλαξε τη ζωή. Με επηρέασε ως προς το πόσο ανορθόδοξος μπορείς να γίνεις, σκεπτόμενος διαφορετικά και ανακαλύπτοντας τον σωστό για σένα τρόπο να κάνεις μια ταινία».

 

Το «Έρχεται τη νύχτα» βγαίνει αυτή την εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Οθόνες / 21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Από μια σπουδαία στιγμή του σκορσεζικού σινεμά ως την ψηφιακή επανάσταση της Ανιές Βαρντά κι από το συγκλονιστικό δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ ως τη μεγάλη φιλμική «σκανταλιά» του Banksy, αυτοί είναι 21 σταθμοί του σύγχρονου σινεμά τεκμηρίωσης που πρέπει να έχει δει κάθε σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Οθόνες / «Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Με αφορμή τη δεύτερη απονομή των βραβείων Stratos, που τιμούν το ελληνικό animation, o πρόεδρος της ASIFA HELLAS Κωνσταντίνος Κακαρούντας μιλά για την άνθηση της σκηνής, τις προκλήσεις και για το πώς η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μια παραγωγή οσκαρικού επιπέδου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Εσύ, θείο, δεν θα φύγεις, θα μείνεις εδώ μαζί μου!» ή Γιάννα Δεληγιάννη: «Βρίσκω την ουσία μόνο στο να στηρίζει ο ένας τον άλλον». ή Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής.

Οθόνες / Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής

Η κινηματογραφίστρια και πρόεδρος της Cinemathesis μιλά για την πρωτοβουλία της να υλοποιεί κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά σε απομακρυσμένα δημοτικά σχολεία της άγονης γραμμής, το όραμα και το αποτύπωμα της δράσης της, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και για το τι λείπει από την τυπική εκπαίδευση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Pulp Fiction / Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Είναι η τεχνική αρτιότητα μιας αστυνομικής σειράς με επίκαιρο κοινωνικό θέμα που της χαρίζει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στο κοινό; Ή μήπως η πραγματική δύναμη πηγάζει από τον φόβο των γονιών για τις εγκληματικές παραλείψεις και, κυρίως, για την άγνοιά τους απέναντι στα κρυφά σημάδια του ψηφιακού κόσμου;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Οθόνες / Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Ο γιος της ηθοποιού Σάρα Μάιλς ήταν τεσσάρων ετών όταν βρέθηκε νεκρός ο μάνατζερ και πρώην εραστής της μητέρας του. Οι υποψίες είχαν πέσει τότε πάνω στον συμπρωταγωνιστή της Μπαρτ Ρέινολντς. 51 χρόνια αργότερα, ο Μπολτ προσπαθεί να θυμηθεί τι συνέβη.
LIFO NEWSROOM
Το Παιδί Τραύμα επιλέγει τις 10 αγαπημένες του ταινίες

Μυθολογίες / «Το Festen έχει επηρεάσει τους στίχους μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Παιδιού Τραύματος

Χάνεκε αλλά και Αγγελόπουλος, «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους» αλλά και «Aftersun», το Παιδί Τραύμα επιλέγει 10 ταινίες που κυμαίνονται από τον ωμό ρεαλισμό και τη βία μέχρι τον θρίαμβο της ποίησης και της τρυφερότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ