Δύο σαρκοφάγοι των ρωμαϊκών χρόνων έχουν μετατρέψει σε φρούριο νεκρόπολη στο Ιζνίκ

Δύο σαρκοφάγοι των ρωμαϊκών χρόνων έχουν μετατρέψει σε φρούριο νεκρόπολη στο Ιζνίκ Facebook Twitter
6

Εδώ και λίγες μέρες, η νεκρόπολη του Ιζνίκ φυλάσσεται και κάθε κίνηση καταγράφεται σε 24ωρη βάση. Ο λόγος των αυστηρών μέτρων ασφαλείας είναι τα όσα κρύβει το υπέδαφος της νεκρόπολης της βορειοδυτικής επαρχίας της Μπούρσας, το οποίο δεν μπορεί να ανασκαφεί στην παρούσα φάση, λόγω μίας δικαστικής εκκρεμότητας και μίας αγωγής που απαιτεί την άμεση απαλλοτρίωση της περιοχής και παρά την αρχαιολογική της σπουδαιότητα. 

Στο σημείο αυτό, τόσο το 2015 όσο και το 2016 είχαν εντοπιστεί δύο σαρκοφάγοι, τεράστιας αρχαιολογικής σημασίας που χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα και προέκυψαν μετά από αρχαιολογικές ανασκαφές και ενώ οι τοπικές αρχές είχαν ήδη κινηθεί νομικά, προκειμένου να εμποδίσουν το έργο των αρχαιοκάπηλων. 

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Μουσείου του İznik, Χασάν Καλσέν, ο ελαιώνας στην περιοχή καταγράφηκε ως αρχαιολογικός χώρος πρώτου βαθμού το 1992 από το συμβούλιο διατήρησης της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Μπούρσας, ενώ αποκάλυψε ότι το μουσείο πραγματοποίησε δύο ανασκαφές διάσωσης το 2015 και το 2016 για να ξεθάψει τις σαρκοφάγους που είχαν εντοπιστεί παλαιότερα, αλλά κατά τη διάρκεια παράνομων ανασκαφών στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο του İznik, Ahmet Yıldırım, η μαρμάρινη σαρκοφάγος επτά τόνων, που εντοπίστηκε το 2015, ανήκε σε βασίλισσα και θεωρείται εξόχως σημαντικό εύρημα. 

"Όταν ανέλαβε έργο το Μουσείο και οι άνθρωποι του, οι σαρκοφάγοι ήρθαν στην επιφάνεια και συνέχεια μεταφέρθηκαν στο μουσείο. Οι πρώτες εκτιμήσεις και στη συνέχεια η εξέτασή τους μας αποκάλυψε ότι επρόκειτο για ευρήματα που έρχονταν στα μάτια μας από τα βάθη του 2ου αιώνα", εξηγεί ο Kalsen.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αν δεν υπήρχε το εμπόδιο μιας αγωγής απαλλοτρίωσης της περιοχής, οι ανασκαφές θα είχαν συνεχιστεί και στο φως θα είχαν έρθει πολλά ακόμη πολύτιμα ευρήματα της ίδιας εποχής. Όμως, η αρχαιολογική ομάδα του καθηγητή Eugene Meriç από το Πανεπιστήμιο Dokuz Eylül πρέπει να περιμένει για την εκδίκαση της υπόθεσης και μαζί τους οι αστυνομικές αρχές που φρουρούν νύχτα - μέρα την περιοχή, καθώς μαζί με τους επιστήμονες και οι αρχαιοκάπηλοι γνωρίζουν πλέον τι κρύβει το υπέδαφος της νεκρόπολης... 

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο του İznik, Ahmet Yıldırım, η μαρμάρινη σαρκοφάγος επτά τόνων, που εντοπίστηκε το 2015, ανήκε σε βασίλισσα και θεωρείται εξόχως σημαντικό εύρημα, καθώς φέρει ανάγλυφη μια απεικόνιση του θεού Έρωτα με ένα άνθος λωτού χαραγμένο και στις δύο πλευρές της. Η σαρκοφάκος που βρέθηκε το 2016 έχει παρόμοια χαρακτηριστικά και θεωρείται η δεύτερη των Ρωμαϊκών χρόνων με τα ίδια σπάνια ανάγλυφα που έχουν εντοπιστεί στον κόσμο. 

Culture
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

2 σχόλια
Ερμ... Ο Διονύσιος ήταν Μποντρουμευς ή Αλικαρνασσεύς.Ερμ... Λέμε Ντρεσντεν ή Δρέσδη; Μπειγινγκ ή Πεκίνο; Εντινμπαρα ή Εδιμβούργο; Μαρσέιγ ή Μασσαλία; Αγκριτζεντο ή Ακραγαντας; Τζέλα ή Γέλα; Ερμ... Ο Ιωνικός είναι εδώ. Η Νίκαια στην οποία αναφέρεται όχι.
Εξάλλου μπορούμε να λέμε ότι ο Κωνσταντίνος συγκάλεσε τη Σύνοδο του Ιζνίκ και όχι της Νίκαιας ή ότι ο ελληνικός στρατός δεν κατάφερε να διασχίσει το Σακαριγια (όχι βέβαια τον Σαγγάριο) στο δρόμο προς Άνκαρα (ποια Άγκυρα;). ΄Η ότι ο Ολυμπιακός θα παίξει με την Μπέιζελ και όχι με τη Βασιλεία...Πώς; Βεβαίως... Είναι θέμα οπτικής. Επιτρέψατέ μου να κάνω μνεία στο Πατριαρχείο Αντιόχειας και όχι Αντάκυας και να αναφέρομαι στην Αλεξανδρέτα της Συρίας και όχι στο Ισκεντερούν.Α, μην ξεχάσουμε τον συνωστισμό την προκυμαία του Ιζμίρ.