Εδώ και λίγες μέρες, η νεκρόπολη του Ιζνίκ φυλάσσεται και κάθε κίνηση καταγράφεται σε 24ωρη βάση. Ο λόγος των αυστηρών μέτρων ασφαλείας είναι τα όσα κρύβει το υπέδαφος της νεκρόπολης της βορειοδυτικής επαρχίας της Μπούρσας, το οποίο δεν μπορεί να ανασκαφεί στην παρούσα φάση, λόγω μίας δικαστικής εκκρεμότητας και μίας αγωγής που απαιτεί την άμεση απαλλοτρίωση της περιοχής και παρά την αρχαιολογική της σπουδαιότητα.
Στο σημείο αυτό, τόσο το 2015 όσο και το 2016 είχαν εντοπιστεί δύο σαρκοφάγοι, τεράστιας αρχαιολογικής σημασίας που χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα και προέκυψαν μετά από αρχαιολογικές ανασκαφές και ενώ οι τοπικές αρχές είχαν ήδη κινηθεί νομικά, προκειμένου να εμποδίσουν το έργο των αρχαιοκάπηλων.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Μουσείου του İznik, Χασάν Καλσέν, ο ελαιώνας στην περιοχή καταγράφηκε ως αρχαιολογικός χώρος πρώτου βαθμού το 1992 από το συμβούλιο διατήρησης της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Μπούρσας, ενώ αποκάλυψε ότι το μουσείο πραγματοποίησε δύο ανασκαφές διάσωσης το 2015 και το 2016 για να ξεθάψει τις σαρκοφάγους που είχαν εντοπιστεί παλαιότερα, αλλά κατά τη διάρκεια παράνομων ανασκαφών στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο του İznik, Ahmet Yıldırım, η μαρμάρινη σαρκοφάγος επτά τόνων, που εντοπίστηκε το 2015, ανήκε σε βασίλισσα και θεωρείται εξόχως σημαντικό εύρημα.
"Όταν ανέλαβε έργο το Μουσείο και οι άνθρωποι του, οι σαρκοφάγοι ήρθαν στην επιφάνεια και συνέχεια μεταφέρθηκαν στο μουσείο. Οι πρώτες εκτιμήσεις και στη συνέχεια η εξέτασή τους μας αποκάλυψε ότι επρόκειτο για ευρήματα που έρχονταν στα μάτια μας από τα βάθη του 2ου αιώνα", εξηγεί ο Kalsen.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αν δεν υπήρχε το εμπόδιο μιας αγωγής απαλλοτρίωσης της περιοχής, οι ανασκαφές θα είχαν συνεχιστεί και στο φως θα είχαν έρθει πολλά ακόμη πολύτιμα ευρήματα της ίδιας εποχής. Όμως, η αρχαιολογική ομάδα του καθηγητή Eugene Meriç από το Πανεπιστήμιο Dokuz Eylül πρέπει να περιμένει για την εκδίκαση της υπόθεσης και μαζί τους οι αστυνομικές αρχές που φρουρούν νύχτα - μέρα την περιοχή, καθώς μαζί με τους επιστήμονες και οι αρχαιοκάπηλοι γνωρίζουν πλέον τι κρύβει το υπέδαφος της νεκρόπολης...
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο του İznik, Ahmet Yıldırım, η μαρμάρινη σαρκοφάγος επτά τόνων, που εντοπίστηκε το 2015, ανήκε σε βασίλισσα και θεωρείται εξόχως σημαντικό εύρημα, καθώς φέρει ανάγλυφη μια απεικόνιση του θεού Έρωτα με ένα άνθος λωτού χαραγμένο και στις δύο πλευρές της. Η σαρκοφάκος που βρέθηκε το 2016 έχει παρόμοια χαρακτηριστικά και θεωρείται η δεύτερη των Ρωμαϊκών χρόνων με τα ίδια σπάνια ανάγλυφα που έχουν εντοπιστεί στον κόσμο.
σχόλια